FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about It Adds Up
Quiz about It Adds Up

It Adds Up Trivia Quiz


The idea came up when I celebrated my birthday, and my 25th quiz was on. What better reason to make this particular quiz? If you add up the correct answers you will find out what my year of birth was. I'll give you a clue, it was in the 20th century!

A multiple-choice quiz by jaydel. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. By The Numbers

Author
jaydel
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
191,104
Updated
Jul 04 23
# Qns
25
Difficulty
Difficult
Avg Score
12 / 25
Plays
2539
Last 3 plays: kitter96 (10/25), Guest 92 (7/25), Guest 136 (10/25).
- -
Question 1 of 25
1. History. Medieval Europe was the scene of a bloody war between two great countries: France and England. Their struggle spanned two centuries, and because of its length was dubbed the Hundred Years War. You can guess it did not last precisely that long. So tell me, how long did it last exactly? Hint


Question 2 of 25
2. Holland is not known for its extreme weather. But sometimes it suffers, like in 1963 when part of the North Sea was frozen, and in 1944, when the hottest day in weather history (until now) was recorded. Temperatures rose to 38,9 degrees centigrade. How much is that in Fahrenheit? Hint


Question 3 of 25
3. Beijing, New York and Madrid are all situated around which degree of north latitude? Hint


Question 4 of 25
4. At what number in the Periodic Table will you find the element of Platinum? Hint


Question 5 of 25
5. Many renowned soccer stars played more than 100 matches for their national team. It took Holland a long time to produce such a player. At Euro 2004 in Portugal, that person, Frank de Boer, played his last international game. How many times did he represent Holland in the orange shirt? Hint


Question 6 of 25
6. Ouch! That's what I said when I tried to bend my knee after a tour on my bike. I was on the road from eight in the morning till nine in the evening, eventually reaching a distance of 204 kilometres. How much is that in miles? Hint


Question 7 of 25
7. In December Angry Men throw Monkeys into Oceans. Youll probably think Im nuts. I assure you Im not. Just tell me, what number can you associate with this sentence? Hint


Question 8 of 25
8. The King is dead, long live the King! For he who is not forgotten cannot be dead, or something like that. You think I'm nuts? Maybe you're right. Anyway, this question is about Elvis who made quite a mark in musical history but who died at a relatively early age. How long did he live? Hint


Question 9 of 25
9. Alfred Hitchcock will be remembered for his numerous brilliant thrillers. Most of them were made during and after WWII when he had moved to the USA. But in his English days he made some notable films as well. What was one of the greatest? Hint


Question 10 of 25
10. Who does not know about Cleopatra, femme fatale in the old days? She started her reign over Egypt in 51 BC. It ended when she couldnt cope with the Romans any longer. When was that? Hint


Question 11 of 25
11. Light is built from different colors, each with their own frequency. Red for example starts at 391 Terahertz. On how many Terahertz does red stop and orange start? Hint


Question 12 of 25
12. A billion is a number followed by nine zeroes, right? Maybe in the United States it is, but certainly not over here in Europe (and one might assume in many other parts of the world) (and except for the UK). So, how many zeroes will we use to indicate a billion? Hint


Question 13 of 25
13. Martina Navratilova must be one of the greatest tennis players of all time, winning 352 titles in total. How many of them were singles titles? Hint


Question 14 of 25
14. What number do the quotients 0.571428, 0.714285 and 0.142857 have in common? Hint


Question 15 of 25
15. Manchester United won the predecessor of the Champions League, the European Cup, in 1968 for the first time. How many years did it take for them to win the Champions League again? Hint


Question 16 of 25
16. New York was once called New Amsterdam, and Paris had Lutetia as its original name. Short but sweet you might say, especially when you compare these lengths with the original name of Bangkok. How many letters does that name have? Hint


Question 17 of 25
17. Mark King, outstanding bass player, was the frontman of which British band? Hint


Question 18 of 25
18. 2004 saw the twelfth European Championships Soccer, an event played every four years. The twelve times it has been held did not produce 12 different winners. How many different winners were there? (Consider West Germany and Germany the same). Hint


Question 19 of 25
19. Although I like to ride my bike I am still overweight. I can confess to you that I have to lose some 12 kilograms to reach my ideal weight. Approximately how many (English or American) pounds does that mean? Hint


Question 20 of 25
20. How many Oscars did the 1959 film 'Ben Hur' win? Hint


Question 21 of 25
21. The Netherlands gained its independence after eighty years of war with Spain. But it wasn't always fighting between 1568 and 1648. At one time there was a truce. Subtracting the number of years of that truce, how long did the Dutch struggle for freedom last? Hint


Question 22 of 25
22. At what number in the Periodic Table will you find the element of Fermium?
Hint


Question 23 of 25
23. In 1517, Martin Luther nailed a number of theses on the door of a Catholic church in the German town of Wittenberg. How many theses were there to be read? Hint


Question 24 of 25
24. The last week of December 2004 was once again the highlight of Dutch Radio, when the top 2000 was aired. 24/7 we could listen to golden oldies and golden not so oldies. Best represented in the list were of course The Beatles. How many songs did they have in the list? Hint


Question 25 of 25
25. Now then, when you've answered all questions properly, and you've used your calculator the right way, you will see in what year I was born. I know it happened on a Friday in September at 20.16 in the evening. But what year was it?

Answer: (Four digits)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 13 2024 : kitter96: 10/25
Apr 25 2024 : Guest 92: 7/25
Apr 07 2024 : Guest 136: 10/25
Mar 28 2024 : Mookie325: 15/25

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. History. Medieval Europe was the scene of a bloody war between two great countries: France and England. Their struggle spanned two centuries, and because of its length was dubbed the Hundred Years War. You can guess it did not last precisely that long. So tell me, how long did it last exactly?

Answer: 116 years

The war started in 1337 and with some lulls in the fight lasted until 1453. England started well, but France won in the end.
2. Holland is not known for its extreme weather. But sometimes it suffers, like in 1963 when part of the North Sea was frozen, and in 1944, when the hottest day in weather history (until now) was recorded. Temperatures rose to 38,9 degrees centigrade. How much is that in Fahrenheit?

Answer: 102

It would have been 102,02 Fahrenheit to precisely. You just start at 0 centigrade (or Celsius) compared to 32 Fahrenheit, and then add 9 Fahrenheit for every 5 degrees centigrade. At least, thats the way I do it.
3. Beijing, New York and Madrid are all situated around which degree of north latitude?

Answer: 40

Actually Beijing is situated at 3955, New York at 4045 and Madrid at 4025 north latitude.
4. At what number in the Periodic Table will you find the element of Platinum?

Answer: 78

The element with number 26 is Iron, at 47 it is Silver, whereas Gold has number 79.
5. Many renowned soccer stars played more than 100 matches for their national team. It took Holland a long time to produce such a player. At Euro 2004 in Portugal, that person, Frank de Boer, played his last international game. How many times did he represent Holland in the orange shirt?

Answer: 112

He started his career as a Dutch international with a loss against Italy in 1990 and ended it with a draw against Sweden.
6. Ouch! That's what I said when I tried to bend my knee after a tour on my bike. I was on the road from eight in the morning till nine in the evening, eventually reaching a distance of 204 kilometres. How much is that in miles?

Answer: 127

The exact distance was 126,76 miles, as a mile is 1,609.34 metres to be exact. I don't know how you see it, but saying that you've travelled over 200 kilometres sounds much more impressive than having travelled some 127 miles.
7. In December Angry Men throw Monkeys into Oceans. Youll probably think Im nuts. I assure you Im not. Just tell me, what number can you associate with this sentence?

Answer: 12

Quite simple: December is the twelfth month of the year, "12 Angry Men" is a 1957 courtroom drama featuring Henry Fonda, "12 Monkeys" is a 1995 movie with Bruce Willis and "Ocean's" 12 is a 2004 sequel to "Ocean's 11" (the 2001 version) with George Clooney and Brad Pitt, amongst others.
8. The King is dead, long live the King! For he who is not forgotten cannot be dead, or something like that. You think I'm nuts? Maybe you're right. Anyway, this question is about Elvis who made quite a mark in musical history but who died at a relatively early age. How long did he live?

Answer: 42 years

He was born January 8, 1935 in Tupelo, Mississippi and finally left the building in Memphis, Tennessee at August 16th, 1977.
9. Alfred Hitchcock will be remembered for his numerous brilliant thrillers. Most of them were made during and after WWII when he had moved to the USA. But in his English days he made some notable films as well. What was one of the greatest?

Answer: The 39 Steps

'The 39 Steps' was made in 1935. Other Hitchcock-films from his English period were classics like 'The Man Who Knew Too Much' (1934), 'Sabotage' (1936), and 'The Lady Vanishes' (1938). About the other films: '55 Days At Peking' (1962) was directed by Nicholas Ray, '48HRS' (1982)was directed by Walter Hill and '12 Angry Men' (1957), was directed by Sidney Lumet.
10. Who does not know about Cleopatra, femme fatale in the old days? She started her reign over Egypt in 51 BC. It ended when she couldnt cope with the Romans any longer. When was that?

Answer: 30 BC

She committed suicide as her campaign against Rome faltered and her lover and ally, Antony, took his life. She chose to do the same, rather than to live as a Roman captive. It is not known whether a snake bit her or that she took poison.
11. Light is built from different colors, each with their own frequency. Red for example starts at 391 Terahertz. On how many Terahertz does red stop and orange start?

Answer: 480

500 is the end of the orange spectrum, 518 marks the end of the yellow spectrum whereas 657 marks the end of the blue spectrum.
12. A billion is a number followed by nine zeroes, right? Maybe in the United States it is, but certainly not over here in Europe (and one might assume in many other parts of the world) (and except for the UK). So, how many zeroes will we use to indicate a billion?

Answer: 12

What the Americans consider a billion is a thousand million, whereas for European speakers a billion is the same as a million million. Confused? Blame the French. It all started in the fourteenth century when the term million was standardized in a treaty in London.

In 1544 a French mathematician introduced the term milliard. But in the seventeenth century the French decided to change it all by replacing the term milliard by billion. They managed to win over the Americans for it, but then in 1948, Europe went back to the original: billion became milliard again. Got it?
13. Martina Navratilova must be one of the greatest tennis players of all time, winning 352 titles in total. How many of them were singles titles?

Answer: 167

In detail: 18 of them were Grand Slam titles, 8 of them were year-end championships and a whopping 141 were WTA-titles. Some honors list!
14. What number do the quotients 0.571428, 0.714285 and 0.142857 have in common?

Answer: 7

You may have noticed that all the digits repeat themselves in another order. For example: 0.571428 was four divided by seven, the next quotient mentioned was five divided by seven and the last number was the quotient of one divided by seven. And when you multiply 0.142857 with 7 you will get exactly 0.999999.
15. Manchester United won the predecessor of the Champions League, the European Cup, in 1968 for the first time. How many years did it take for them to win the Champions League again?

Answer: 31

In 1999 they did it the German way against the German giant Bayern Munich. Trailing 1-0 in the dying minutes, they blitzed their opponent by scoring two quick goals. Still it is strange that one of the biggest clubs in the world managed to win the most important European club prize just twice. My club (Ajax) won it four times and was twice a losing finalist.
16. New York was once called New Amsterdam, and Paris had Lutetia as its original name. Short but sweet you might say, especially when you compare these lengths with the original name of Bangkok. How many letters does that name have?

Answer: 168

You want to know the full name? Well, here goes: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit, and it means The city of angels, the great city, the residence of the Emerald Buddha, the impregnable city (of Ayutthaya) of God Indra, the grand capital of the world endowed with nine precious gems, the happy city, abounding in an enormous Royal Palace that resembles the heavenly abode where reigns the reincarnated god, a city given by Indra and built by Vishnukarn. Who could forget that?
17. Mark King, outstanding bass player, was the frontman of which British band?

Answer: Level 42

Hits of this 80's group include 'It's Over', 'Hot Water', 'Love Games', 'Something About You'.
18. 2004 saw the twelfth European Championships Soccer, an event played every four years. The twelve times it has been held did not produce 12 different winners. How many different winners were there? (Consider West Germany and Germany the same).

Answer: 9

In chronological order they were: Soviet Union (1960), Spain (1964), Italy (1968), Germany (1972, 1980, 1996), Czechoslovakia (1976), France (1984 and 2000), The Netherlands (1988), Denmark (1992) and finally Greece 2004. Remarkably, England has never won it.
19. Although I like to ride my bike I am still overweight. I can confess to you that I have to lose some 12 kilograms to reach my ideal weight. Approximately how many (English or American) pounds does that mean?

Answer: 26

All over the world a pound is a measure of weight, but a pound in the UK or the US of A is 0.454 kilograms or 454 grams.
20. How many Oscars did the 1959 film 'Ben Hur' win?

Answer: 11

The Oscars were given for: best actor, best actor in a supporting role, Art direction and Set decoration, Best motion picture, Cinematography (color), Costume design (color), Directing, Film editing, Music score, Sound and finally Special effects. It meant a score of 73 percent, as there were only 15 possible Oscars at the turn of the sixties.
21. The Netherlands gained its independence after eighty years of war with Spain. But it wasn't always fighting between 1568 and 1648. At one time there was a truce. Subtracting the number of years of that truce, how long did the Dutch struggle for freedom last?

Answer: 68 years

In 1609 both belligerents agreed on that truce. It lasted until 1621.
22. At what number in the Periodic Table will you find the element of Fermium?

Answer: 100

Element no 92 is Uranium, element no 93 is Neptunium and at no 94 in the Periodic Table you will find Plutonium.
Fermium is a synthetic element and named after Enrico Fermi, an Italian-American physicist.
23. In 1517, Martin Luther nailed a number of theses on the door of a Catholic church in the German town of Wittenberg. How many theses were there to be read?

Answer: 95

By this action, which was a protest against the sale of indulgences, the Augustinian monk really started the Reformation.
24. The last week of December 2004 was once again the highlight of Dutch Radio, when the top 2000 was aired. 24/7 we could listen to golden oldies and golden not so oldies. Best represented in the list were of course The Beatles. How many songs did they have in the list?

Answer: 55

Despite that, they had no song on the no 1 spot. In fact, 'Hey Jude' stood highest at no. 18. Top of the list was Queen's 'Bohemian Rhapsody'. Two new songs in the Top 10 were 'Imagine' (need I say who?) four places up from no. 13 and 'Clocks' from Coldplay, who rose from no. 733.
25. Now then, when you've answered all questions properly, and you've used your calculator the right way, you will see in what year I was born. I know it happened on a Friday in September at 20.16 in the evening. But what year was it?

Answer: 1964

To be exact: it was Friday, September 18, 1964 in Amsterdam. In that year Anton Geesink a judo giant in all senses of the word, won a gold medal at the Olympics in Tokyo.
Source: Author jaydel

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us