FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Orange Quizzes, Trivia and Puzzles
Orange Quizzes, Trivia

Orange Trivia

Orange Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Colors

Fun Trivia
Historically, Jaffa's top export, the county for Disneyland and Laguna Beach, or the new black according to Netflix. All quizzes here relate to "orange" in many different and original ways.
8 Orange quizzes and 80 Orange trivia questions.
1.
  Nothing Rhymes with Orange    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about the color orange! Have fun.
Average, 10 Qns, JsusFreak, May 25 19
Average
JsusFreak
May 25 19
11036 plays
2.
  It's an Orange Life    
Multiple Choice
 10 Qns
It's bright, it's bold, it's...the color orange! Orange is found in many interesting places, objects, and even people! Do you think you know these facts centered on this unique color?
Average, 10 Qns, exceller, Dec 24 12
Average
exceller gold member
1293 plays
3.
  Orange Trivia Mania!    
Multiple Choice
 10 Qns
A trivia on all things "orange". Good luck!
Average, 10 Qns, LMN, Nov 26 23
Average
LMN
Nov 26 23
7879 plays
4.
  My Life with Orange   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Orange has always been my favorite color. Can you answer the following questions concerning this vibrant color of the rainbow?
Average, 10 Qns, coachpauly, Jan 28 23
Average
coachpauly
Jan 28 23
837 plays
5.
  All Things Orange   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about all things connected with the color orange. Questions range from very easy to very challenging. Good luck!
Average, 10 Qns, daver852, Feb 12 15
Average
daver852 gold member
1137 plays
6.
  All Things Tangerine    
Multiple Choice
 10 Qns
All the questions have something to do with the colour tangerine.
Average, 10 Qns, Dizart, Jan 12 19
Average
Dizart gold member
Jan 12 19
330 plays
7.
  Orange Crush    
Multiple Choice
 10 Qns
Questions with a connection to the colour orange.
Average, 10 Qns, Apteryx65, Dec 23 12
Average
Apteryx65
1363 plays
8.
  Orange You Glad This Quiz Isn't About Bananas?    
Multiple Choice
 10 Qns
Orange you glad you took this quiz? I hope so.
Difficult, 10 Qns, ctownron, Jan 21 15
Difficult
ctownron
1261 plays
trivia question Quick Question
The "orange-tip" is a type of what insect?

From Quiz "Orange Trivia Mania!"





Orange Trivia Questions

1. The colour tangerine takes its name from the fruit of the same name. The fruit itself derives its name from the city of Tangier in which country?

From Quiz
All Things Tangerine

Answer: Morocco

A tangerine is a small mandarin orange with a loose skin. Its name comes from the city of Tangier, a port in northwest Morocco, where the fruit was first grown.

2. Orange can refer to both a color and and a fruit. In English, which usage came first - orange the color, or orange the fruit?

From Quiz All Things Orange

Answer: Orange the fruit

The word orange, meaning a fruit, appeared in English as far back as the 14th century. Orange as a color is first recorded in 1512. The word orange came into English as a borrowing from the Old French "orenge" via the Arabic "naranj," which, in turn, came from the Persian "narang," which was derived from the Sanskrit "naranga," meaning "orange tree." In case anyone is interested, the process by which a word adds or loses an initial letter (in this case the "n") is called metanalysis.

3. In kindergarten I first learned to paint, and every stick figure I drew wore orange pants. What two colors did I mix to create my orange pantaloons?

From Quiz My Life with Orange

Answer: Red and Yellow

Orange is the color located between red and yellow on the light spectrum. The term orange is derived from the citrus fruit that carries the same name. In French, the orange is called pomme d'orenge and in Arabic naranj.

4. What country's national football team wears orange shirts?

From Quiz Orange Crush

Answer: The Netherlands

The Dutch football team wear orange shirts and are also known as the 'Oranje'. Orange is the colour of the Dutch Royal Family who are descended from William of Orange and the colour has come to symbolise the Netherlands. It is worn with pride by many Dutch international sports teams and by Dutch citizens on public holidays.

5. What two colours are mixed together to make orange?

From Quiz Orange Trivia Mania!

Answer: Yellow + Red

Of course! Red and yellow mixed together make the colour of orange.

6. 'A Clockwork Orange' was directed by whom?

From Quiz Nothing Rhymes with Orange

Answer: Stanley Kubrick

I have never seen the film but I do know that it was directed by the late Stanley Kubrick.

7. Which English football team, famous for their tangerine shirts, won the 1953 F.A. Cup in what has become widely known as the "Matthews Final"?

From Quiz All Things Tangerine

Answer: Blackpool

Blackpool have been wearing tangerine shirts since 1923 (apart from a short spell in the 1930s). Stanley Matthews signed for them in 1947 and led them to the F.A. Cup final at Wembley on three occasions. On the last of those occasions, in 1953, they beat Bolton Wanderers 4-3 in a thrilling final, with Stan Mortensen scoring a hat trick. Winger Matthews has had the final named after him ever since.

8. Orange occurs in the chromatic spectrum between red and yellow. Artists refer to orange as what kind of color?

From Quiz All Things Orange

Answer: Secondary

Orange is a secondary color because it is made by mixing red and yellow, which are two of the primary colors (the other is blue). The other secondary colors are green and purple. Yellow, red, and orange are called warm colors, because they are associated with heat. A 2003 study involving people from all over the world showed that orange was the favorite color of only 5% of both men and women; 22% of men and 33% of women listed it as their least favorite color.

9. According to the nursery rhyme, the bells of what church say "oranges and lemons"?

From Quiz Orange Crush

Answer: St Clements

The nursery rhyme 'Oranges and Lemons' refers to the sounds made by the pealing of bells on some of the churches around London. Two churches, St. Clements Eastcheap and St Clements Dane Westminster, both claim to be the St Clements mentioned in the song. The bells of St Clements Dane ring out the tune 'oranges and lemons' three times a day.

10. What kind of orange has a small bump on it?

From Quiz Nothing Rhymes with Orange

Answer: Navel oranges

It's called a navel orange because the bump resembles an 'outie', or a belly button that's outward.

11. Which song by The Beatles contains the lyrics "With tangerine trees and marmalade skies"?

From Quiz All Things Tangerine

Answer: Lucy in the Sky With Diamonds

"Picture yourself in a boat on a river With tangerine trees and marmalade skies Somebody calls you, you answer quite slowly A girl with kaleidoscope eyes" "Lucy in the Sky With Diamonds" is a track from the 1967 album "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band". There have been constant rumours over the years that the song's title and lyrics refer to the drug LSD.

12. The color orange makes very rare appearances in British heraldry. When it does, it is not called orange, but by another name. What is it?

From Quiz All Things Orange

Answer: Tenne

Tenne (also known as tenné or tawny) is an orange or orange-brown color sometimes found in European heraldry, but it is very rare in Britain. It is sometimes called a "stain" rather than a "tincture," as the main colors are. The few times it appears in British heraldry are almost always as a livery color, and sometimes as the color of supporters. This may be because tenne was a color used in the "abatement" of arms, a series of charges used to denote cowardice or other transgressions. It is more common in continental European heraldry, and is popular in South African heraldry and in the United States.

13. After finishing up with high school, I left England to go to America to compete as a collegiate athlete at the only Atlantic Coast conference university in South Carolina. Which school with a tiger mascot and orange colors did I attend?

From Quiz My Life with Orange

Answer: Clemson University

Clemson University was founded in 1889 and is a public land-grant and sea-grant university. It started out as the Clemson Agricultural College and evolved into an all-male military school until 1955 when it became coeducational. The Clemson Tigers have a flourishing athletic program and won the NCAA National Championship in football back in 1981. They have also won NCAA championships in men's soccer in 1984 and 1987.

14. Stanley Kubrick directed a movie called 'A Clockwork Orange', but who wrote the book it was adapted from?

From Quiz Orange Crush

Answer: Anthony Burgess

Anthony Burgess was an English writer who wrote novels, non-fiction, poems and plays, and also composed music. 'A Clockwork Orange' was first published in 1962 and is his best known work. It is a violent dystopian novella.

15. The House of Orange-Nassau is the established monarchy in which country?

From Quiz Orange You Glad This Quiz Isn't About Bananas?

Answer: The Netherlands

The House of Orange-Nassau was founded by William I, Prince of Orange, in 1544. The Netherlands is a constitutional monarchy.

16. What is the name for a specialised type of building in a garden that is used for the growing of fruit?

From Quiz Orange Trivia Mania!

Answer: Orangery

17. The Orangemen (now known as The Orange) are from what American university?

From Quiz Nothing Rhymes with Orange

Answer: Syracuse

The Syracuse Orangemen are my friend's favorite college team as far as athletics go.

18. The Tangerine Bowl was a US college football postseason game which was played from 1947 until 1982, when it changed its name to the Citrus Bowl. Which Florida city has been the traditional home of this game throughout its existence?

From Quiz All Things Tangerine

Answer: Orlando

The Tangerine Bowl was first played on January 1st, 1947, with Catawba defeating Maryville. For many years the game was contested between teams from Division 1-AA, but in 1973 it became a 1-A match-up. In 1983, the bowl's name was changed to the Florida Citrus Bowl. All games up to and including the one played on January 1st, 2019, were played in Orlando, with the exception of the 1973 game which was held in Gainesville.

19. Which European country's royal family is sometimes known as "the House of Orange"?

From Quiz All Things Orange

Answer: The Netherlands

The rulers of the Netherlands are descendants of William I, Prince of Orange (1533 -1584), who was the eldest son of William, Count of Nassau. Nassau was a German duchy in what is now Hesse, Germany. When his cousin, René of Châlon, died childless in 1544, William inherited his titles, which included Prince of Orange. Orange was a principality in southwestern France. So the Dutch royal family are actually Germans who take their name from a place in France. England was briefly ruled by the House of Orange when Mary, the daughter of James II, married yet another William of Orange. After deposing James in what was called "the Glorious Revolution," the couple ruled jointly as Mary II and William III. They had no children, so upon William's death in 1702, the throne passed to his sister-in-law, Queen Anne.

20. While at university, I was fortunate to room with one of the all-time great cross-country runners from Mullingar, Ireland. Cormac's country has three colors on its flag, including orange. What order are the colors from left to right?

From Quiz My Life with Orange

Answer: Green, White, & Orange

Indeed, the Irish flag has three vertical bars of green, white, and orange when viewed from left to right. The tricolor is symbolized with white representing peace, green representing Ireland's Gaelic traditions, and orange representing the followers of William of Orange. The flag was officially adopted in 1919.

21. If someone says you are comparing apples and oranges, what are you doing?

From Quiz Orange Crush

Answer: Judging two completely different things on the same criteria

The idiom "to compare apples and oranges" is used to indicate that someone is trying to compare things that are so fundamentally different from each other that a meaningful comparison cannot be made.

22. Orange is a city in which Australian state?

From Quiz Orange You Glad This Quiz Isn't About Bananas?

Answer: New South Wales

The city of Orange lies in a fruit growing area of apple, pear and cherry trees but ironically grows no oranges there.

23. In which year did Stanley Kubrick give us the film "A Clockwork Orange"?

From Quiz Orange Trivia Mania!

Answer: 1971

"A Clockwork Orange" was the controversial film directed by Kubrick in 1971. It was based on the novel by Anthony Burgess.

24. Tangerine Confectionery, responsible for products such as Jelly Babies and Sherbet Fountain, was, in 2019, one of the biggest companies of its kind in which country?

From Quiz All Things Tangerine

Answer: United Kingdom

Tangerine Confectionery was founded in the Yorkshire town of Pontefract in 2006. Over the ensuing years, it purchased various long-standing British confectioners, including Barratt (makers of Jelly Babies) and Barker & Dobson, makers of Mint Humbugs.

25. In graduate school, I met a young woman from a town near Orangeville. In which western US state, famous for hosting the Winter Olympics, can Orangeville be found?

From Quiz My Life with Orange

Answer: Utah

Orangeville is a small community in Emery County of northwest Utah. The community was founded by Mr. Orange Seely, the first settler of the Castle Valley area. The town also experienced heartache in 1984 when a nearby coal mine claimed the lives of 27 people.

26. The United States sprayed Agent Orange on large parts of Vietnam during the Vietnam War. How did Agent Orange get its name?

From Quiz Orange Crush

Answer: The containers it was shipped in had orange stripes painted on them

Agent Orange was a chemical defoliant and herbicide which was contaminated with dioxin and may have affected up to three million Vietnamese people, including half a million children born with birth defects. Vietnam war veterans have also suffered with increased rates of cancer. There were other chemicals used as weapons in the Vietnam War, and to distinguish between them they were shipped in drums with different coloured stripes on them to identify each one. The other chemicals were called Agents Blue, Pink, Green, Purple and White.

27. "Orange" is the name of which singer's fourth album released in 1972?

From Quiz Orange You Glad This Quiz Isn't About Bananas?

Answer: Al Stewart

Steward started out as a British folk singer but is generally better known for his pop hit singles which include "The Year of the Cat" in 1976 and "Time Passages" in 1978. "Once an Orange, Always an Orange" is one of the songs from the "Orange" album.

28. What was the nationality of William of Orange?

From Quiz Orange Trivia Mania!

Answer: Dutch

William married Mary, the daughter of James II of England.

29. What two colors, when combined, make the color orange?

From Quiz Nothing Rhymes with Orange

Answer: Red and yellow

Anyone who has passed kindergarten should know this by now.

30. Which heavy rock band released a track on their third album entitled "Tangerine"?

From Quiz All Things Tangerine

Answer: Led Zeppelin

"Tangerine" is a track on "Led Zeppelin III", released in 1970. Written by Jimmy Page, the track features acoustic and pedal steel guitars.

This is category 21081
Last Updated Feb 25 2024 9:12 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.