FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about As Easy As Pi
Quiz about As Easy As Pi

As Easy As Pi Trivia Quiz


So you think you know pi: a really long number, that funky looking symbol and something to with circles, right? This is quiz dedicated to that funny little number but not just for math geeks. 3.1415...ROCKS!

A multiple-choice quiz by zerosum. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. By The Numbers

Author
zerosum
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
344,792
Updated
Oct 03 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2919
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Kat1982 (3/10), Guest 102 (4/10), adam36 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. We all know math geeks love pi, but David Blatner brought pi to the general public in his 1999 book, the title of which is a pun on a popular cookbook. Name it. Hint


Question 2 of 10
2. Which Greek mathematician, more famous for supposedly shouting "eureka" in his bathtub, has been credited as defining the geometric term pi? Hint


Question 3 of 10
3. If I told you my sophomore sister was planning to pledge to Alpha Delta Pi at her university, what would she be doing? Hint


Question 4 of 10
4. Pi is found in the Greek alphabet between omicron and rho, making it what number letter in the alphabet? Hint


Question 5 of 10
5. What an illogical number! At approximately 3.141592, pi cannot be precisely defined as the ratio of any two whole numbers. In mathematical terms, this makes pi what kind of number? Hint


Question 6 of 10
6. My kids are excited because at school they are celebrating pi day today - unfortunately they don't get to eat any pie. What is today's date? (Hint: think about the numerical date) Hint


Question 7 of 10
7. This twentieth century Polish Nobel Laureate's poems include one titled "Pi", which begins "The admirable number pi: three point one four one..." Hint


Question 8 of 10
8. It should come as no surprise that science fiction writers love to use pi in their plots: in which television sci-fi series did an episode feature pi as the key to solving the characters' dilemma? Hint


Question 9 of 10
9. Chao Lu, Hiroyuki Goto and Creighton Carvello: I guess these guys don't get out much, because they had the time and patience to at one time hold this tedious world record. Hint


Question 10 of 10
10. One fight song of this Massachusetts university, renowned for its scientific and technology strength, begins: "E to the U du dx, E to the X dx! Cosine! Secant! Tangent! Sine! 3 point 1 4 1 5 9!" Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 02 2024 : Kat1982: 3/10
May 28 2024 : Guest 102: 4/10
May 14 2024 : adam36: 10/10
May 06 2024 : Guest 76: 5/10
May 04 2024 : demurechicky: 2/10
Apr 25 2024 : Guest 92: 7/10
Apr 25 2024 : Guest 77: 10/10
Apr 25 2024 : TERRYHURST22: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. We all know math geeks love pi, but David Blatner brought pi to the general public in his 1999 book, the title of which is a pun on a popular cookbook. Name it.

Answer: The Joy of Pi

David Blatner wrote "The Joy of Pi". This is assumed to be a pun on the original 1931 iconic tome "The Joy of Cooking" by Irma Starkloff Rombauer.
2. Which Greek mathematician, more famous for supposedly shouting "eureka" in his bathtub, has been credited as defining the geometric term pi?

Answer: Archimedes

Archimedes is credited with defining Pi. Pythagoras is best known for Pythagorean theorem: in a right-angled triangle the square of the hypotenuse (the side opposite the right angle) is equal to the sum of the squares of the other two sides. Euclidean geometry involves the mathematics of planes. Socrates was best known as a philosopher.
3. If I told you my sophomore sister was planning to pledge to Alpha Delta Pi at her university, what would she be doing?

Answer: Joining a sorority

In the US, there are numerous social and academic societies named according to Greek letters. Participation in these societies is typically by undergraduate college students. Fraternities were traditionally all male, but co-ed fraternities do exist. Similarly sororities were traditionally all female, but a few are co-ed. Alpha Delta Pi is the oldest sorority in the US.

It was established in 1851 in Georgia.
4. Pi is found in the Greek alphabet between omicron and rho, making it what number letter in the alphabet?

Answer: 16th

The Greek alphabet goes: Alpha, beta, gamma delta, epsilon, zeta, eta, theta, iota, kappa, lambda, mu, nu, xi, omicron, pi, rho, sigma, tau, upsilon, phi, chi, psi, omega.
5. What an illogical number! At approximately 3.141592, pi cannot be precisely defined as the ratio of any two whole numbers. In mathematical terms, this makes pi what kind of number?

Answer: irrational

Rational numbers can be defined as a fraction, a finite decimal or repeating decimal. Integers are positive or negative numbers that can be written without a fraction or decimal. Incommensurable refers to two numbers: to be commensurable two numbers must be non-zero real numbers and a/b is a rational number.
6. My kids are excited because at school they are celebrating pi day today - unfortunately they don't get to eat any pie. What is today's date? (Hint: think about the numerical date)

Answer: March 14th

In US date format, the date is 3.14, which is of course the first three digits of pi. Thank you math nerd comedians! The US House of Representatives officially recognized March 14th as Pi Day in 2009.
7. This twentieth century Polish Nobel Laureate's poems include one titled "Pi", which begins "The admirable number pi: three point one four one..."

Answer: Wislawa Szymborska

Wislawa Szymborska, a Polish poet, was awarded the Nobel Prize for Literature in 1996. Her poems, according to the Nobel foundation's website, are "poetry that with ironic precision allows the historical and biological context to come to light in fragments of human reality". Frédéric Chopin (1810 - 1849) was Polish, but he was a classical music composer and never won a Nobel Prize. Marie Curie was also Polish and won two Nobel Prizes for Physics and Chemistry, but she was not a poet. T.S. Eliot was not Polish, but he was a Nobel Laureate and he did write poetry.
8. It should come as no surprise that science fiction writers love to use pi in their plots: in which television sci-fi series did an episode feature pi as the key to solving the characters' dilemma?

Answer: Both

In the original "Star Trek" series, Captain Kirk and Mr Spock use pi to trick an alien serial killer and thus save the Enterprise's crew. In "Stargate SG-1", the team is trapped and must solve a puzzle to escape - the answer being pi.
9. Chao Lu, Hiroyuki Goto and Creighton Carvello: I guess these guys don't get out much, because they had the time and patience to at one time hold this tedious world record.

Answer: Memorizing pi to the most decimal places

I guess for these guys watching paint dry and grass grow was just a bit too exciting.

You may also be surprised that there is actually a world record for juggling and reciting pi.
10. One fight song of this Massachusetts university, renowned for its scientific and technology strength, begins: "E to the U du dx, E to the X dx! Cosine! Secant! Tangent! Sine! 3 point 1 4 1 5 9!"

Answer: MIT

MIT, or Massachusetts Institute of Technology, is located in Cambridge, Massachusetts, part of the greater Boston urban area. It was established in 1861 and has had a tradition of strength in applied science. Nobel prizes have been awarded to at least 24 alumni. Former alumni include astronaut Buzz Aldrin; former UN Secretary General Kofi Anan; and suffragette Katherine Dexter McCormick.
Source: Author zerosum

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. The Fibonacci Sequence Easier
2. A Matter Of Numbers Average
3. I've Got Your Number Average
4. Think of a Number Tough
5. Counting Up To Twenty Very Easy
6. Number Wonder Difficult
7. The Answer Is Tough
8. It Adds Up Difficult
9. Another Numbers Game Average
10. All Types of Numbers Average
11. Peas In A Pod And Their Missing Number Very Easy
12. Numbers: Who or What Was or Is ? Average

6/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us