FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Greek Quizzes, Trivia and Puzzles
Greek Quizzes, Trivia

Greek Language Trivia

Greek Language Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages

Fun Trivia
alpha, beta, gamma, delta ... omega ... ena, duo, tria, tessera ... and all that!

Is this all Greek to you?

13 Greek Language quizzes and 144 Greek Language trivia questions.
1.
  It's All Greek to Me   great trivia quiz  
Collection Quiz
 24 Qns
Letters of the Greek Alphabet
The Greek alphabet is comprised of 24 letters that have transcended their use as simple letters, and have come to symbolize many things. Each of the terms in this list are used in mathematics and various sciences, but only 24 of them belong together.
Very Easy, 24 Qns, reedy, Sep 28 23
Very Easy
reedy gold member
Sep 28 23
303 plays
2.
  It's All Greek To Me!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 5 Qns
A light-hearted quiz on some Modern Greek words and phrases.
Average, 5 Qns, gtho4, Dec 11 11
Average
gtho4 editor
3581 plays
3.
  You Speak Greek!    
Multiple Choice
 10 Qns
A lot of English words come from Greek! See what you already know. All words are modern Greek.
Very Easy, 10 Qns, nerzack, Jan 15 13
Recommended for grades: 6,7,8
Very Easy
nerzack
654 plays
4.
  Many Faces of Love    
Match Quiz
 10 Qns
The Greek language, ancient and modern, has specific words for various different types of love. Match the Greek word with the description of the meaning.
Average, 10 Qns, tiye, May 12 21
Average
tiye gold member
May 12 21
197 plays
5.
  Translate Greek III    
Multiple Choice
 10 Qns
Since the Greek language has a great number of words, no one can cover all its wealth with only two quizzes. So, here is the third part of my quiz series "Translate Greek". Test your knowledge of the Greek language and have fun. Good luck!
Average, 10 Qns, ulmo777, Jul 07 21
Average
ulmo777
Jul 07 21
906 plays
6.
  Modern Greek Colours   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Greek language has a proud and illustrious history. From Linear B through to the Greek spoken today, Greek is considered one of the oldest continuously spoken languages in the world. I have used Modern Greek for this quiz.
Average, 10 Qns, roshanarose, Mar 12 09
Average
roshanarose
801 plays
7.
  Translate Greek I    
Multiple Choice
 10 Qns
How well do you know the Greek language? Time to check your knowledge. Have fun and good luck!
Average, 10 Qns, ulmo777, Jul 22 16
Average
ulmo777
1824 plays
8.
  Homeric Battle Gear   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Not sure where to fasten those "knEmides"? Can't decide between your sharp-edged "xiphos" or your trusty "egkhos"? Then work out all your weaponry woes with this quiz!
Tough, 10 Qns, pu2-ke-qi-ri, Jun 02 17
Tough
pu2-ke-qi-ri
555 plays
9.
  Ancient Greek-- The First Aorist    
Multiple Choice
 10 Qns
Ancient Greek verbs can be confusing. If you're thinking, "You don't say," then take this quiz! Yes, it's grammar calisthenics, but I wrote especially nice explanations and added some humorous content. Capital E indicates eta; O omega.
Tough, 10 Qns, pu2-ke-qi-ri, Jun 17 05
Tough
pu2-ke-qi-ri
528 plays
10.
  Ancient Greek-- The Second Aorist    
Multiple Choice
 15 Qns
Words that take second aorists can be unnecessarily confusing. I mean, where do I look up "ethEka" in a dictionary? Under "tithEmi." Obviously. So take this quiz. Win friends and influence people with your newfound grammatical muscle!
Tough, 15 Qns, pu2-ke-qi-ri, Sep 25 05
Tough
pu2-ke-qi-ri
441 plays
trivia question Quick Question
"Anthropology" is the study of human. So, what is the word for "human" in Greek?

From Quiz "You Speak Greek!"




11.
  Translate Greek II    
Multiple Choice
 10 Qns
This is the continuity of my quiz "Translate Greek". I hope that you will find it interesting. Good luck!
Average, 10 Qns, ulmo777, Feb 26 07
Average
ulmo777
1083 plays
12.
  Random Greek Vocabulary    
Multiple Choice
 15 Qns
See how much you know about Greek vocabulary with quiz, from economics to jewelry. NOTE: Romanization is not *directly* spelled out, (i.e., if the word is spelled "mpol" [with mi and pi], it is spelled "bol" in this quiz. Basically, it's phonetic. :)
Average, 15 Qns, GWU_Boy, Jul 08 11
Average
GWU_Boy
2009 plays
13.
  Greek and Latin Mania    
Multiple Choice
 5 Qns
Phrases from Latin and Greek. Enjoy!
Difficult, 5 Qns, thejazzkickazz, Feb 19 15
Difficult
thejazzkickazz gold member
2064 plays
Related Topics
  Greece Football [Sports] (14 quizzes)

  Ancient Greece [History] (94 quizzes)

  Ancient Greek Drama [Literature] (7 quizzes)

  Greece Geography [Geography] (21 quizzes)

  Greek History [History] (4 quizzes)

  Greek and Roman Myths [Humanities] (12 quizzes)

  Greek Foods [Hobbies] (8 quizzes)

  Greek Myth [Humanities] (266 quizzes)

  Greek Philosophy [Humanities] (9 quizzes)

  Greeks: Famous & Historical [People] (5 quizzes)


Greek Language Trivia Questions

1. "Anthropology" is the study of human. So, what is the word for "human" in Greek?

From Quiz
You Speak Greek!

Answer: Anthropos

"Anthropos" is the word for humans in general. The man is "andras" (think "andrology") and the woman is "gyneka" (think "gynecology").

2. The Modern Greek word for red derives from a berry used in Ancient Greece. The word has continued to be used through the centuries, although I don't know about the berry. What is the Modern Greek word for red?

From Quiz Modern Greek Colours

Answer: kokkino

Before I did further research I always thought that the word "kokkino" was derived from the word cochineal, a crimson dye made of the dried body of insects. However, further research has revealed that "kokkino" was also used in Classical Greek to mean scarlet. Evidently the word derived from a kermesberry, used to dye cloth scarlet.

3. What is the meaning of the word "heri"?

From Quiz Translate Greek III

Answer: Hand

"Heri" means hand. Leg is "podi", head is "kefali" and chest is "stithos".

4. How do you say "gold" in Greek?

From Quiz Translate Greek II

Answer: Hrysafi

"Hrysafi" is the greek word for gold. "Asimi" means silver, "halkos" means copper and "halyvas" means steel.

5. How do you say "word" in Greek?

From Quiz Translate Greek I

Answer: Leksi

"Leksi" means word. "Orasi" means vision, "spiti" means house and "epafi" means contact.

6. What is the generic term for any sort of "gear," be it weapons, armor, or even ship tackle?

From Quiz Homeric Battle Gear

Answer: teukhos

Connected, of course, to the verb "teukhO," "make, do." "teikhos" is a wall, "tukhE" is luck or chance, and "tekhnE" is craft or skill.

7. What are you most likely to do with 'portokalada'?

From Quiz Random Greek Vocabulary

Answer: drink it

Portokalada: orange juice.

8. The alarm rings, you race downstairs and greet the other members of your family with the word or phrase "kalimera". What have you said?

From Quiz It's All Greek To Me!

Answer: Good morning!

As kids mum'd give us a clout over the ear if we were uncivil.

9. "Zoology" is the study of animals. So, what is the word for "animal" in Greek? (watch the pronunciation!)

From Quiz You Speak Greek!

Answer: Zoo

"Zoo" is read as it is ("zo-o"). Don't mesh with "zoo" in English, translated in Greek as "zo-o-logikos kipos" (remember the synthetic "-logy". "Kipos" is "garden").

10. Modern Greek uses the same word for green as Classical Greek used for a leek. What is the word for green in Modern Greek?

From Quiz Modern Greek Colours

Answer: prasino

According to my Classical Greek Lexicon (Liddell & Scott) (p.785), the word "prason" means a leek, and as the word "Prassaios" is used in a poetic sense in CG to mean a green frog, it can be seen where the link probably comes from. For those who are wondering about the word "chloro", according to my Oxford Dictionary of Modern Greek (J.T.Pring) "chloro" has more the meaning of green as in grass, or unripe, but also refers to the word "chloro" as being used to describe young cheese.

11. How do you say "love" in Greek?

From Quiz Translate Greek III

Answer: Agapi

Love is "agapi". "Misos" means hatred, "thymos" means anger and "zilia" means jealousy.

12. What's the meaning of the word "oneiro"?

From Quiz Translate Greek II

Answer: Dream

"Oneiro" means dream. Sky is "ouranos", tree is "dentro" and animal is "zoo".

13. What is the meaning of the word "anatoli"?

From Quiz Translate Greek I

Answer: East

"Anatoli" means East. West is "dysi", North is "vorras" and South is "notos".

14. What are you about to do to a 'arravoniastikos'?

From Quiz Random Greek Vocabulary

Answer: marry him

Arravoniastikos: fiancé, arravoniastikia: fiancée.

15. What is the Greek word for "telephone"?

From Quiz You Speak Greek!

Answer: Tilefono

"Tile" (transferred as "tele" in english) means "far" in ancient Greek (in modern Greek is "makria"). "Foni" (or "phoni") means "voice" in ancient and modern Greek.

16. Do you enjoy the ripe juiciness of oranges? The Modern Greek word for orange may have derived from the name of a country close to Spain. What is the Modern Greek word for orange?

From Quiz Modern Greek Colours

Answer: portokali

I could find no equivalent to "portokali" in my Classical Greek Lexicon. I couldn't find one in my Latin dictionary either, which may indicate that this is a relatively recent loan word. Maybe a lot of oranges came from Portugal? Comments welcome.

17. What is the meaning of the word "potiri"?

From Quiz Translate Greek III

Answer: Glass

"Potiri" is the Greek word for glass. Dish is "piato", fork is "pirouni" and knife is "mahairi".

18. How do you say "powerful" in Greek?

From Quiz Translate Greek II

Answer: Dynatos

"Dynatos" is the Greek word for powerful. "Omorfos" means beautiful, "psilos" means tall and "exypnos" means smart, clever.

19. How do you say "good morning" in Greek?

From Quiz Translate Greek I

Answer: Kalimera

"Kalimera" means good morning. It comes from the word "kali", which means good, and the word "mera" that means day. "Epikinonia" means communication, "lathos" means wrong and "apalos" means soft.

20. What set of personal endings do second aorists take in the active? What other tense is it the same as?

From Quiz Ancient Greek-- The Second Aorist

Answer: Imperfect (-on, -es, -e, -omen, -ete, -on)

Given that the personal endings for the second aorist and the imperfect are indistinguishable, you must be on your guard to see whether the stem is the present stem or the aorist stem. How do you do that, you ask? Well, you have taken the rest of the quiz, haven't you? Read on...

21. In what continent is the country of 'Isimerinos' located?

From Quiz Random Greek Vocabulary

Answer: South America

Isimerinos is Ecuador, on South America.

22. What is the Greek word for "telegraph"?

From Quiz You Speak Greek!

Answer: Tilegrafos

"Grafi" (or "graphi") means "writing" in Greek. Think of "graphology" (the study of writing).

23. The Modern Greek word for yellow always reminds me of a beautiful gemstone. What is the Modern Greek word for yellow?

From Quiz Modern Greek Colours

Answer: kitrino

There is a link between Modern Greek "kitrino" (adjective) and Classical Greek "to kitrino" (noun). "to" (definite neuter article) is the equivalent of "the" in English. However, "to kitrino" is a citrus tree in Classical Greek, and not a colour as it is in Modern Greek. In Modern Greek "kitrino" may also be used to mean pale.

24. What's the meaning of the word "vivlio"?

From Quiz Translate Greek II

Answer: Book

"Vivlio" means book. Pen is "stylos", pencil is "molyvi" and file is "fakelos".

25. What is the meaning of the word "Naos"?

From Quiz Translate Greek I

Answer: Temple

"Naos" means temple. Mountain is "oros", sea is "thalassa" and government is "kyvernisi".

26. Say you have a verb with a prepositional prefix, say, "apopheugeis". (No, not YOU. It's not that bad, really.) So. Where would you add the augment?

From Quiz Ancient Greek-- The Second Aorist

Answer: In front of the verb, after or replacing the last vowel in the preposition

So it would be "apephuges," which I sincerely hope isn't true. I mean, I'm sure the grammar is true, but I just hope that you're not outta here...

27. Now, let the complications begin. How does one form the aorist of a stem that ends in a vowel? Take "poieO," "make, do," for instance. What is its weak aorist?

From Quiz Ancient Greek-- The First Aorist

Answer: epoiEsan

The stem is poie- and ends in a vowel. Lengthen the last vowel in the stem, here the epsilon into an eta, add the sigma and personal ending, and that's it.

28. What do you put on the upper right-hand corner of an envelope?

From Quiz Random Greek Vocabulary

Answer: grammatosimo

Dieuthensi: address, megaligoro: to rant, ithiko: morale. Grammatosimo: stamp.

29. What is the meaning of the word "kapelo"?

From Quiz Translate Greek III

Answer: Hat

"Kapelo" means hat. Belt is "zoni", shirt is "poukamiso" and skirt is "fousta".

This is category 358
Last Updated May 25 2024 5:44 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.