Quiz about Alpha BetaWhats Next
Quiz about Alpha BetaWhats Next

Alpha, Beta...What's Next? Trivia Quiz


Use your knowledge of Greek letters and characters to answer the following questions. I will Eta my Nu Kappa if you miss them all.

A multiple-choice quiz by goobas. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Alphabetics

Author
goobas
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
314,438
Updated
Mar 04 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
4947
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Steelflower75 (10/10), loritoy96 (7/10), nosreme (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the lead pack wolf called? Hint

kappa
primo
alpha
eta

2. What is another name for the Japanese fighting fish? Hint

beta
omicron
theta
psi

3. What type of radiation poisoning was Dr. Bruce Banner exposed to? After being exposed to this radiation, he became television's 'The Incredible Hulk'. Hint

gamma
nu
ultraviolet
upsilon

4. Which Greek letter is used to name part of a river? Hint

kohl
sho
lambda
delta

5. This actress's last name did not change when she married Michael Douglas. Name her. Hint

Smith
Theta-Jones
Zeta-Jones
Beta-Jones

6. Which Greek letter means a very small quantity? Hint

iota
crumb
smidgeon
iowa

7. What is the ratio of a circle's circumference to its diameter? The number is approximately 3.14. Hint

golden ratio
xi
nu
pi

8. What letter can be used to express a mythological Chinese dragon or an Italian magazine? Hint

rho
sampi
sigma
chi

9. Charlton Heston played this role in a 1971 film based on the book "I Am Legend" written by Richard Matheson. What was it? Hint

The Omega Man
Alpha Dog
The Kappa Man
Doctor Zhivago

10. What Greek character (not letter) is undesirable if attached to you? Hint

mu
pie
stigma
zeta


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the lead pack wolf called?

Answer: alpha

The alpha wolf is the leader of the pack. He uses physical force to enforce his dominance in the hierarchy of the pack. Some biologists say that the term alpha really only applies to the breeding males in the pack and not to a single dominant male.
2. What is another name for the Japanese fighting fish?

Answer: beta

Putting two of these male fish together in a tank would result in their fighting to the death. These fish are also called Siamese fighting fish. The actual name for this fish is Betta Splendens. The second t is often dropped when talking about the fish.
3. What type of radiation poisoning was Dr. Bruce Banner exposed to? After being exposed to this radiation, he became television's 'The Incredible Hulk'.

Answer: gamma

The Incredible Hulk was made into movies and television series following many years as a comic book character of the same name. In the TV series of the Incredible Hulk, Lou Ferrigno played the Hulk and Bill Bixby played Dr. Banner.
4. Which Greek letter is used to name part of a river?

Answer: delta

A river delta is created when a river flows into another body of water. The river deposits silt and the silt builds up as it leaves the mouth of the river. Some rivers can actually change course due to the amount of silt deposited.
5. This actress's last name did not change when she married Michael Douglas. Name her.

Answer: Zeta-Jones

"Ocean's 12, "Titanic" (TV Series), and "The Mask of Zorro" are some of the movies that Catherine Zeta-Jones has appeared in. She was also in several T-Mobile telephone commercials.
6. Which Greek letter means a very small quantity?

Answer: iota

Iota is the ninth letter of the Greek alphabet. It evolved from the Phoenician letter yodh. When used in the saying "not one iota of difference", it means there is virtually no distinction between two things.
7. What is the ratio of a circle's circumference to its diameter? The number is approximately 3.14.

Answer: pi

Pi is used in solving many geometry problems. It is an irrational number which means it cannot be expressed exactly as a fraction. Many people recognize Pi as 3.14 or 3.14159 but the decimal places continue on forever. Some people have memorized Pi to over 10,000 decimal places.
8. What letter can be used to express a mythological Chinese dragon or an Italian magazine?

Answer: chi

Chi can also mean the energy generated from various martial arts. Tai Chi is a mind-body practice that incorporates arm and leg movements. The martial art Tai Chi Chuan originated in China. The dragon Chi is usually depicted as being hornless and is used in Chinese art.
9. Charlton Heston played this role in a 1971 film based on the book "I Am Legend" written by Richard Matheson. What was it?

Answer: The Omega Man

The story is about a man who survives the plague and his efforts to avoid being killed by the zombie-like survivors. He is able to use his blood to cure one of the survivors and the hope is that his efforts will eventually save all of mankind.
10. What Greek character (not letter) is undesirable if attached to you?

Answer: stigma

When there is a stigma attached to something, it means that it is less valuable or perhaps damaged in some way. The character stigma is a combination of the Greek letters sigma and tau. Today it is commonly used to represent the number six.
Source: Author goobas

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Steelflower75: 10/10
Jan 27 2023 : loritoy96: 7/10
Jan 23 2023 : nosreme: 9/10
Jan 20 2023 : Guest 98: 9/10
Jan 20 2023 : Guest 168: 9/10
Jan 19 2023 : blasley3: 10/10
Jan 19 2023 : Guest 194: 9/10
Jan 17 2023 : YamaV: 9/10
Jan 17 2023 : dmaxst: 10/10

Score Distribution

quiz
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us