FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Geometry Quizzes, Trivia and Puzzles
Geometry Quizzes, Trivia

Geometry Trivia

Geometry Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Math

Fun Trivia
19 Geometry quizzes and 180 Geometry trivia questions.
1.
Real Life Examples of Geometry
  Real Life Examples of Geometry editor best quiz   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
As the title states, this quiz will examine examples of geometric shapes or concepts that we can find in our daily life, both natural and man-made.
Easier, 10 Qns, Gispepfu, Aug 07 23
Easier
Gispepfu gold member
Aug 07 23
380 plays
2.
You Cant Do That
  You Can't Do That! editor best quiz   top quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Geometry Problems
In a math classroom, many teachers never ask "when can this rule be used?", so students often try to use formulas and theorems when they do not apply. In these high school geometry problems, let's follow Alicia and Bob as we see why "You Can't Do That!"
Average, 10 Qns, AdamM7, Dec 08 22
Recommended for grades: 9,10
Average
AdamM7 gold member
Dec 08 22
294 plays
3.
  Right Triangles   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A right triangle is nothing but a triangle which has one angle having a measure of 90 degrees. Test your knowledge about these, in a mixture of practical and theoretical questions. (Don't worry, no trigonometry involved!)
Average, 10 Qns, achernar, May 19 22
Average
achernar
May 19 22
10104 plays
4.
  Got Coordinates?   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Finding your position in space is useful for mathematicians as well as navigators. Do you want to plot a function, draw a line or describe a solid shape? Take this quiz and exploit coordinate geometry!
Average, 10 Qns, CellarDoor, Nov 09 09
Average
CellarDoor gold member
1136 plays
5.
  Gee, I'm a Tree! editor best quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
For each question, I will give a description of either a plane shape or a solid. You must give the MOST GENERAL shape which fits the description.
Difficult, 10 Qns, kevinatilusa, Dec 05 13
Difficult
kevinatilusa
11574 plays
6.
  Circle Theorems   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There are many ways of finding out the size of angles within circles. How good are you at geometry? Enjoy!
Average, 10 Qns, jonnowales, May 10 17
Average
jonnowales gold member
May 10 17
2934 plays
7.
  Straight Lines: The Knowledge   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
All you need to know about straight lines and then some! I hope you enjoy this geometry quiz.
Average, 10 Qns, jonnowales, Aug 09 22
Average
jonnowales gold member
Aug 09 22
2206 plays
8.
  Geometry Circus   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome to the show! Ten polygons will make their performances. Have fun and enjoy!
Average, 10 Qns, Matthew_07, Jun 05 08
Average
Matthew_07 gold member
2009 plays
9.
  Visualizing the Fourth Dimension editor best quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
If the world we see is only 3-dimensional, how can we visualize 4 (or more) dimensions? One way is by analogy. Picture versions of an object in 1, then 2, then 3 dimensions. Whatever patterns you see may give you clues about the 4th dimension.
Tough, 10 Qns, kevinatilusa, Aug 05 18
Tough
kevinatilusa
Aug 05 18
1343 plays
10.
  Not a Love Triangle    
Match Quiz
 10 Qns
The German mathematician August L. Crelle found it incredible that a figure as simple as a triangle could have so many properties.
Easier, 10 Qns, masfon, Aug 17 19
Easier
masfon gold member
Aug 17 19
687 plays
trivia question Quick Question
The most familiar polyhedron is the regular hexahedron. What is the more common name of the regular hexahedron?

From Quiz "The Mysteries of Many-faced Mathematical Parrots"




11.
  Life of Pi   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Take a journey with me, all about the life of Pi. Good luck and have fun!
Average, 10 Qns, salami_swami, Jan 08 21
Average
salami_swami gold member
Jan 08 21
792 plays
12.
  Geometry Terms    
Multiple Choice
 5 Qns
If you know geometry, this will be a very easy quiz!
Average, 5 Qns, ashalia, Jun 19 19
Average
ashalia
Jun 19 19
8084 plays
13.
  Geometry Who Am I?    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are a list of people and objects I met during my high school geometry class. How many of them do you know?
Average, 10 Qns, tralfaz, Feb 12 05
Average
tralfaz
3752 plays
14.
  Non-Euclidean Geometry: Yes or B-S?    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a true-false quiz on various aspects of non-Euclidean Geometry. No problems, just conceptual questions.
Tough, 10 Qns, redsoxfan325, Feb 09 19
Tough
redsoxfan325
Feb 09 19
1082 plays
15.
  The Mysteries of Many-faced Mathematical Parrots    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about those (mostly regular) solid POLYhedra?
Average, 10 Qns, Flamis, Jul 26 10
Average
Flamis
384 plays
16.
  Writing a Two-Column Proof    
Multiple Choice
 10 Qns
Two-column proofs are the bane of a geometry student's existence. Draw a parallelogram and label the corners ABCD going clockwise. We are going to prove that the opposite sides are congruent. Ready to go?
Average, 10 Qns, tralfaz, Jan 14 18
Average
tralfaz
Jan 14 18
1480 plays
17.
  Geometry    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a quiz to put your knowledge of Geometry to the test!
Difficult, 10 Qns, KKid4, Jun 18 21
Difficult
KKid4
Jun 18 21
3466 plays
18.
  Considering A Room    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about considering a room. Please tell me if you like this quiz.
Tough, 10 Qns, Cardys, Jul 29 23
Tough
Cardys
Jul 29 23
2078 plays
19.
  Trigonometry I    
Multiple Choice
 5 Qns
The first in a series of quizzes about trigonometry. No calculators are needed on this quiz.
Difficult, 5 Qns, Diceazed, May 06 14
Difficult
Diceazed
2899 plays

Geometry Trivia Questions

1. What day is National Pi Day in the U.S.? (Think about pi...)

From Quiz
Life of Pi

Answer: March 14th

National Pi Day falls on March 14th. This is because March is the third month (3) and the 14th is day 14 (.14). Therefore, the day of March 14th can be written as "3.14", which is the number that is pi. However, National Pi Day falls on July 22 in other parts of the world, where the date is written as day/month instead of month/day, so Pi Day would be 22/7.

2. Mathematically, in terms of points (a) and (b), how could a straight line segment be defined?

From Quiz Straight Lines: The Knowledge

Answer: Shortest route through points (a) and (b)

For instance, if points (a) and (b) are found on the circumference of a circle, the straight line would be a chord or, perhaps, the diameter or even a line of infinite length which passes through both points (a) and (b). The shortest route from the first point to the second point will always be in a straight line. Any longer distance would most likely be curved.

3. One of the easiest circle theorems to remember is to do with angles in a semi-circle. If two straight lines are drawn from either end of the diameter of a circle and meet at a point on the circumference, what will the angle always be?

From Quiz Circle Theorems

Answer: 90 degrees

Two straight lines from either end of the diameter will always meet at a right angle to each other on the circumference. This applies regardless of the length of the diameter and circumference of the circle.

4. The information that is provided at the beginning of a proof is typically called the . . .

From Quiz Writing a Two-Column Proof

Answer: givens.

The givens form a critical part of a proof. The appearance of a diagram is not sufficient for a proof; instead all information must be explicitly given to the reader to get started.

5. What is the supplement of 75 degrees, in radians?

From Quiz Trigonometry I

Answer: 7pi/12

First we must convert 75 degrees to radians. To do this, me must multiply 75 by pi/180. This equals 75pi/180, which simplifies to 5pi/12. Remember that supplementary angles add up to 180 degrees, which is equal to pi in radians. So, to find the supplement of 5pi/12, we must subtract it from pi. pi-5pi/12=7pi/12 (Note: we can also find the supplement of 75 degrees in degrees, and then convert that to radians, for the answer would remain the same).

6. A right triangle ABC is given where angle B = 90 degrees. Which side of the triangle is the longest?

From Quiz Right Triangles

Answer: side CA

In the given triangle ABC, angle B = 90 degrees. In a right triangle, the side opposite the right angle (which in this case is angle B), is always the longest. Hence, AC is the longest side of the triangle. The longest side of a right triangle is commonly referred to as the ~hypotenuse~.

7. Assume a triangle ABC. Its legs are of lengths 2, 2, and 3. What type of triangle is it?

From Quiz Geometry

Answer: obtuse

2^2 + 2^2 less than 3^2, so the triangle is obtuse.

8. Which plane figure is defined as any polygon with exactly 4 angles, all of whom are equal?

From Quiz Gee, I'm a Tree!

Answer: Rectangle

Another way of defining a rectangle is a shape where the diagonals both bisect each other and are equal. While all squares are rectangles, not all rectangles are squares.

9. What is a sequence of steps leading to a desired end?

From Quiz Geometry Terms

Answer: Algorithm

Ambiguous means not stable, Hierarchy means a chart that shows varying levels of importance, and Sector means part of a circle containing its center and an arc.

10. Which part of a polyhedron is called a vertex?

From Quiz The Mysteries of Many-faced Mathematical Parrots

Answer: Corner

If you're talking about more than one corner, they're called vertices. The word "vertex" comes from a Latin word meaning "turning point".

11. When an angle is formed from two points on the circumference and two straight lines drawn from these two points meet at another point on the same circumference, it is said that the angle is ________ by an arc.

From Quiz Circle Theorems

Answer: Subtended

If an angle is subtended by an arc then the point on the circumference where the straight lines from the two points meet will have a certain angle. This can be measured with a protractor. If a second example of this happens whereby from the same two points on the circumference another meeting point is formed, then that second angle will be equal to the first angle. Angles are equal when subtended by the same arc (a=b etc). It is also possible to say that angles are equal when subtended by the same chord. The difference between a chord and an arc is, whether a straight line is drawn between the two points marked on the circumference.

12. The first thing we do is to draw a segment from B to D. Items added to a geometric diagram to help with the proof are called . . .

From Quiz Writing a Two-Column Proof

Answer: supplemental.

To draw a line, you MUST have two points! A common mistake I see students make is to start with one point then guess where the other end should go. That turns a construction into a sketch.

13. Talk about having an identity crisis. Most people define me as an angle of 90 degrees. That's not exactly a definition though; 90 degrees is my size. My definition is "the angle formed when two lines meet such that adjacent angles are congruent".

From Quiz Geometry Who Am I?

Answer: Right Angle

Another definition for a right angle is a quarter of a circle. Right angles are very important in the geometry of triangles - also known as trigonometry.

14. Find all x on [0 degrees, 360 degrees) for which csc(x)=-2.

From Quiz Trigonometry I

Answer: x=210 degrees, x=330 degrees

Since csc x=-2, sin x=-1/2. The 2 angles where this occurs is 210 degrees and 330 degrees.

15. There is a right triangle PQR where: angle Q = 90 degrees; angle P = angle R. What is the measure of angles P and R?

From Quiz Right Triangles

Answer: 45 degrees

In the given triangle PQR, angle Q = 90 degrees. Now let us assume: angle P = angle R = x. By the angle sum property of a triangle, the sum of the three angles of a triangle is equal to 180 degrees. => angle P + angle Q + angle R = 180 degrees => x + x + 90 degrees = 180 degrees => 2x = 90 degrees => x = 45 degrees Hence, *both angle P and angle R = 45 degrees*.

16. Find the area of a regular hexagon with a side length of 4.

From Quiz Geometry

Answer: 24 times the square root of 3

First, use the theorem to find the area of a regular polygon: A = 1/2 * A * P, where A = the apothem and P = the perimeter of the figure. Since it's a hexagon, it has six sides, which are all 4 (so the perimeter is 6 * 4 = 24). Put this into the equation and you now have A = 1/2 * a * 24. You can now reduce this to A = 12 * a, or A = 12a. This is because 24 * 1/2 = 12. In hexagons, you can set up 6 equilateral triangles in its interior, with sides of 4. Divide any of these in half, and you are given a 30-60-90 triangle, whose side lengths are proportional 1:square root of 3:2, where 1 is the short leg, 2 is the hypotenuse, and the square root of 3 is the long leg. You know this is a 30-60-90 triangle because 2, the shorter leg, is half of 4, the hypotenuse. Then you can multiply the shorter leg, 2, by the square root of 3 to get 2 times the square root of 3 for the apothem. This is because of the proportion mentioned above. Now, plug this into the equation A=12*2 times the square root of 3. Your answer, after simplifying, is 24 times the square root of 3. Not too complicated.

17. With a rectangular room with measurements of a length of 10ft, width of 12ft, and height of 10ft, what would the dimensions of the room be in cubic feet?

From Quiz Considering A Room

Answer: 1200

Like the square footage of a room, the cubic footage just takes the height into the equation, so is calculated as 10 X 12 X 10 = 1200.

18. Which Solid can be defined as the regular polyhedron (a solid with all faces identical regular polygons) with the greatest number of faces?

From Quiz Gee, I'm a Tree!

Answer: Icosahedron

An icosahedron is a shape with 20 triangular faces, 30 edges (lines where two faces meet) and 12 vertices. The icosahedron, dodecahedron, tetrahedron, octahedron, and cube are the only 5 regular polyhedra. Plato considered these the most perfect of shapes, so they are actually sometimes just referred to as the Platonic solids.

19. What is a 15-sided polygon?

From Quiz Geometry Terms

Answer: Pentadecagon

A nonagon is a nine-sided polygon, a Dodecagon is a twelve-sided polygon, and an enneagon is another name for a nine-sided polygon.

20. The simplest regular polyhedron has just four faces. What is it called?

From Quiz The Mysteries of Many-faced Mathematical Parrots

Answer: Tetrahedron

If you've ever played with polyhedral dice, you'll know the tetrahedron as the d4, the four-sided die (also known as the caltrop - even those who haven't played will probably wince at the thought of accidentally standing on a little pyramid made of hard plastic resin!) The caltrop is in reality a nasty little device composed of four spikes pointing outwards into the corners of a tetrahedron. This meant that when a number were tossed into the path of oncoming cavalry, each had a spike that was pointing upwards - with painful consequences.

21. By analysing the equation of a straight line which in this instance will be "y = 3x + 9", what would the gradient be?

From Quiz Straight Lines: The Knowledge

Answer: 3

By using the important formula "y = mx + c" this all becomes clear. The gradient is indicated by the letter "m". In the equation given above, m = 3. Therefore, the gradient or slope of the line will be +3.

22. What is the geometric name given to a straight line which touches the circumference of a circle at one point only?

From Quiz Circle Theorems

Answer: Tangent

A tangent is the name of a straight line which touches the circumference of a circle at only one point. A tangent can meet the circumference at any point around a circle.

23. If sin(53 degrees)=N, what does sin(-53 degrees)=?

From Quiz Trigonometry I

Answer: -N& - n &negative n

Remember that the sine function is odd, so sin(-x)=-sin(x). So sin(-53 degrees)=-sin(53 degrees)=-N.

24. The Pythagorean Theorem states that: "The square of the hypotenuse of a right angle triangle is equal to the sum of the squares of the other two sides." This means that, in a right triangle ABC with hypotenuse AC:

From Quiz Right Triangles

Answer: AB^2 + BC^2 = AC^2

Let me try to explain this with the help of a triangle ABC, where: AC is the hypotenuse; AB and BC are the other sides. The Pythagorean theorem states that: "The square of the hypotenuse of a right angle triangle is equal to the sum of the squares of the other two sides." >> The square of the hypotenuse... Here AC is the hypotenuse. By squaring it we get AC^2. >> ...the sum of the squares of the other two sides. The other two sides are AB and BC. If we square them we get AB^2 and BC^2. And their sum is: AB^2 + AC^2. >> ...is equal to...: With this we can conclude that *AB^2 + BC^2 = AC^2*.

25. In a transversal, you have 2 lines (AB and CD) whose slopes are 3/2 and 3/2 intersecting the transversal (EF), and the slope of the transversal is negative 2/3. Their points of intersection are G and H. What is the measure of angle AGE?

From Quiz Geometry

Answer: 90

If the slopes of the 2 intersected lines are both 3/2, then they are parallel. The slope of the transversal is -2/3, or the opposite of the reciprocal of the other lines. This means that they are both perpendicular to the transversal, and all 8 angles are 90.

26. Taking a rectangular room with measurements of a length of 10ft, width of 12ft, and height of 10ft, what is the surface area of the room in square feet?

From Quiz Considering A Room

Answer: 680

Surface area takes length times width plus length times height plus height times width and multiply each of these by two. 2(10 X 12) + 2(10 X 10) + 2(10 X 12) = 340

27. What shape is created by taking a rectangular sheet of paper, giving it a "twist" and gluing the two ends of the strips together?

From Quiz Gee, I'm a Tree!

Answer: Mobius Strip

This shape has many interesting properties. First of all, it only has one side! If you started at a point and traced a pencil down the center of the strip until you came back where you started from, it would have actually transversed both "sides" of the strip. Furthermore, if you take a pair of scissors and cut down the center of the strip, you will be left with one piece even after supposedly cutting it in half.

28. Which term means the same distance from something?

From Quiz Geometry Terms

Answer: Equidistant

Equilateral means equal in length, Equianglular means having angles of the same measure, and Proportional means one of four numbers that form a true proportion.

29. What shape are the faces of a regular tetrahedron?

From Quiz The Mysteries of Many-faced Mathematical Parrots

Answer: Equilateral triangles

Which explains why a tetrahedron is sometimes called a triangular pyramid. The tetrahedron is also seen in chemistry, in a myriad of covalent molecules, starting with CH4, methane - which has a carbon atom in the centre and four hydrogen atoms in the vertices of a regular tetrahedron.

This is category 7610
Last Updated Feb 25 2024 9:08 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.