Quiz about Circle Theorems
Quiz about Circle Theorems

Circle Theorems Trivia Quiz


There are many ways of finding out the size of angles within circles. How good are you at geometry? Enjoy!

A multiple-choice quiz by jonnowales. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Math
  8. »
  9. Geometry

Author
jonnowales
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
269,014
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2795
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 145 (6/10), Andyboy2021 (10/10), Guest 76 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. One of the easiest circle theorems to remember is to do with angles in a semi-circle. If two straight lines are drawn from either end of the diameter of a circle and meet at a point on the circumference, what will the angle always be? Hint

90 degrees
30 degrees
45 degrees
70 degrees

2. When an angle is formed from two points on the circumference and two straight lines drawn from these two points meet at another point on the same circumference, it is said that the angle is ________ by an arc. Hint

Extended
Contracted
Distended
Subtended

3. What is the geometric name given to a straight line which touches the circumference of a circle at one point only? Hint

Sine
Sinco
Cosine
Tangent

4. When a straight line touching a circle in exactly one point meets the radius or diameter of a circle, what is the size of the angle always formed? Hint

45 degrees
70 degrees
30 degrees
90 degrees

5. Two points are marked on the circumference of a circle. A straight line is drawn from each of these points which both meet in the exact centre of the circle. Another straight line is drawn from each point and meet at a certain point on the circumference. How much bigger is the angle formed at the centre compared to the angle formed at the circumference? Hint

Double
Quadruple
Triple
The angles would be the same

6. When a four-sided shape, where each corner touches the circumference is found inside a circle, it is called a cyclic quadrilateral. What is the rule about the size of the angles that are opposite to each other within this cyclic quadrilateral? Hint

They total 90 degrees
They total 180 degrees
They total 45 degrees
They total 135 degrees

7. A point is marked outside the confines of the circle and from that two straight lines are drawn so that they touch the opposite sides of the circles. What does this tell us about the straight lines from the point of origin to the point of meeting the circumference? Hint

One line is half as big as the other
None of these
It is geometrically impossible
They are equal in length

8. An important factor to take into consideration when attempting to find angles using circle theorems is the use of isosceles triangles. Which of the following statements is true of isosceles triangles? Hint

Two of the angles are equal
Both of these
None of these
Two of the sides are equal

9. One significant rule regarding the attainment of angle sizes within a circle is the 'alternate _______ theorem'.

Answer: (The name given to a portion of space within a circle. [Not sector])
10. We can't possibly do a math topic and not put in an equation, so here we have it! What is the equation for finding the area of a sector within a circle?

(r = radius, A = angle, x = multiply, / = divide, pi = 3.14)
Hint

pi x r x r x (A/360)
pi x r x (A/360)
pi x pi x r x (A/180)
pi x r x (A/180)


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. One of the easiest circle theorems to remember is to do with angles in a semi-circle. If two straight lines are drawn from either end of the diameter of a circle and meet at a point on the circumference, what will the angle always be?

Answer: 90 degrees

Two straight lines from either end of the diameter will always meet at a right angle to each other on the circumference. This applies regardless of the length of the diameter and circumference of the circle.
2. When an angle is formed from two points on the circumference and two straight lines drawn from these two points meet at another point on the same circumference, it is said that the angle is ________ by an arc.

Answer: Subtended

If an angle is subtended by an arc then the point on the circumference where the straight lines from the two points meet will have a certain angle. This can be measured with a protractor. If a second example of this happens whereby from the same two points on the circumference another meeting point is formed, then that second angle will be equal to the first angle.

Angles are equal when subtended by the same arc (a=b etc).

It is also possible to say that angles are equal when subtended by the same chord. The difference between a chord and an arc is, whether a straight line is drawn between the two points marked on the circumference.
3. What is the geometric name given to a straight line which touches the circumference of a circle at one point only?

Answer: Tangent

A tangent is the name of a straight line which touches the circumference of a circle at only one point. A tangent can meet the circumference at any point around a circle.
4. When a straight line touching a circle in exactly one point meets the radius or diameter of a circle, what is the size of the angle always formed?

Answer: 90 degrees

This situation also leads to the two lines, the tangent and the radius, meeting at right angles to one another. Another way to describe this would be that the tangent is perpendicular to the radius of the circle.
5. Two points are marked on the circumference of a circle. A straight line is drawn from each of these points which both meet in the exact centre of the circle. Another straight line is drawn from each point and meet at a certain point on the circumference. How much bigger is the angle formed at the centre compared to the angle formed at the circumference?

Answer: Double

Angles at the circumference are half the size of the angle formed at the circle's centre when the angles are created from the same two points on the circumference.

If the angle at the centre is (x) and the angle at the circumference is (y) then the equation for this rule would be - x=2y.
6. When a four-sided shape, where each corner touches the circumference is found inside a circle, it is called a cyclic quadrilateral. What is the rule about the size of the angles that are opposite to each other within this cyclic quadrilateral?

Answer: They total 180 degrees

Opposite angles within a cyclic quadrilateral will always total 180 degrees. In total, angles in a quadrilateral tally to make 360 degrees. That is the proof of the rule. As there are always two sets of opposing angles in a quadrilateral, each must total 180 degrees and subsequently reach the full 360 degrees.
7. A point is marked outside the confines of the circle and from that two straight lines are drawn so that they touch the opposite sides of the circles. What does this tell us about the straight lines from the point of origin to the point of meeting the circumference?

Answer: They are equal in length

When this phenomenon occurs, the length of the two straight lines from the point of origin to the points on the circumference of the circle that they touch will be equidistant.
8. An important factor to take into consideration when attempting to find angles using circle theorems is the use of isosceles triangles. Which of the following statements is true of isosceles triangles?

Answer: Both of these

The use of isosceles triangles when attempting to ascertain angles within a circle makes the process a whole lot easier. When one of the triangle's corners is situated directly on the circle's geometric centre, it is possible to know that two sides (the radii of the circle) will be equidistant. An isosceles triangle is indicated by a dash drawn over each of the two equal sides. Once the isosceles triangle is known, the missing angle can be established.

As the angle between the point at where the two equidistant lines meet is always the different sized angle, you know that the other two angles will be equal. If angle x = 50 degrees, angle y = 50 degrees. That will leave a final angle of 80 degrees, as angles in a triangle always amount to 180 degrees.
9. One significant rule regarding the attainment of angle sizes within a circle is the 'alternate _______ theorem'.

Answer: Segment

The alternate segment theory proposes that two angles in a certain structure will be equal to each other. Take angles (x) and (y). Angle (x) is situated between a chord (a line connecting two points of an arc) and a tangent. Angle (y) is situated between the meeting points of two straight lines which have been drawn from either end of the chord. This meeting point is on the circumference.

When angles (x) and (y) are found in this setup they are equal in size. The equation would be x=y.
10. We can't possibly do a math topic and not put in an equation, so here we have it! What is the equation for finding the area of a sector within a circle? (r = radius, A = angle, x = multiply, / = divide, pi = 3.14)

Answer: pi x r x r x (A/360)

pi x r x r x (A/360), is much easier to say than it is to write down (pi times r squared times A divided by 360).

Pi is the number which indicates the ratio between the length of the diameter and the length of the circumference. The reason that the angle (A) is divided by the number 360 is because there are 360 degrees in a full circle.
Source: Author jonnowales

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 01 2022 : Guest 145: 6/10
Dec 01 2022 : Andyboy2021: 10/10
Nov 25 2022 : Guest 76: 6/10
Nov 23 2022 : Guest 70: 7/10
Nov 19 2022 : Guest 174: 6/10
Nov 19 2022 : Guest 208: 10/10
Nov 19 2022 : Guest 119: 6/10
Nov 17 2022 : Guest 120: 4/10
Oct 27 2022 : Guest 27: 9/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Jonno and His Mathematical Menagerie:

A collection of my maths quizzes, published at a time when I had not forgotten as much as I have now!

  1. Complex Numbers: Real and Imaginary! Average
  2. Interesting Indices in Incredible Instances! Average
  3. Maths is Useless Tough
  4. Circle Theorems Average
  5. Straight Lines: The Knowledge Average
  6. The Wonderful World of Differentiation Average
  7. Questions on Quadratics Average

12/5/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us