FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Ancient Greek Drama Quizzes, Trivia and Puzzles
Ancient Greek Drama Quizzes, Trivia

Ancient Greek Drama Trivia

Ancient Greek Drama Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Plays

Fun Trivia
these quizzes cover a range of aspects of Ancient Greek Drama. Quizzes on the work of a specific playwright will be found under his name in the alphabetical list of authors.
7 quizzes and 72 trivia questions.
1.
Who Wrote These Great Tragedies
  Who Wrote These Great Tragedies?   best quiz  
Classification Quiz
 12 Qns
The Works of Three Great Greek Playwrights
Aeschylus. Euripides. Sophocles. Three great playwrights. All Greek and tragic. Can you identify whose work is whose?
Average, 12 Qns, LeoDaVinci, Mar 06 24
Average
LeoDaVinci editor
Mar 06 24
157 plays
2.
Ancient Greek Comedy
  Ancient Greek Comedy   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
In ancient Greece people attended plays that were classified as either tragedies, satyr plays, or comedies. This quiz will focus on comedies.
Average, 10 Qns, ponycargirl, Jan 26 23
Average
ponycargirl editor
Jan 26 23
160 plays
3.
  Greek To Us - Comedy, Tragedy and Satire   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Return to ancient Greece for this quiz that concerns the origin of ancient Greek drama. Prior knowledge of the topic might be useful but won't be essential.
Average, 10 Qns, uglybird, Jul 02 13
Average
uglybird
1470 plays
4.
  Well Known Greek Plays   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How well do you know your Greek plays and playwrights?
Average, 10 Qns, silver_ego, Jun 19 21
Average
silver_ego
Jun 19 21
1701 plays
5.
  Ancient Theatre    
Multiple Choice
 10 Qns
A small quiz on historic Greek theatre. Have a good time.
Average, 10 Qns, katsmith74, Sep 20 16
Average
katsmith74
1035 plays
6.
  Ancient Greek Tragedians    
Multiple Choice
 10 Qns
Let's see how much you know about the three greatest dramatists of ancient Greece!
Average, 10 Qns, maria36, Apr 23 23
Average
maria36
Apr 23 23
902 plays
7.
  Various Greek Drama    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will pertain to various dramas of ancient Greece. The authors include Sophocles, Euripides, and Aristophanes.
Average, 10 Qns, Matt685, Feb 04 06
Average
Matt685
1027 plays
trivia question Quick Question
Who tells Oedipus that it was Oedipus himself who killed Laius?

From Quiz "The Oedipus Plays"




Related Topics
  Greece Football [Sports] (14 quizzes)

  Aeschylus [Literature] (7 quizzes)

  Ancient Greece [History] (94 quizzes)

  Aristophanes [Literature] (2 quizzes)

  Euripides [Literature] (4 quizzes)

  Greece Geography [Geography] (22 quizzes)

  Greek Language [World] (13 quizzes)

  Greek History [History] (4 quizzes)

  Greek and Roman Myths [Humanities] (12 quizzes)

  Greek Foods [Hobbies] (8 quizzes)

  Greek Myth [Humanities] (267 quizzes)

  Greek Philosophy [Humanities] (9 quizzes)

  Greeks: Famous & Historical [People] (5 quizzes)

  Sophocles [Literature] (9 quizzes)

  The Classics [Literature] (22 quizzes)


Ancient Greek Drama Trivia Questions

1. Name these three great playwrights in chronological order.

From Quiz
Ancient Greek Tragedians

Answer: Aeschylus, Sophocles, Euripides

The correct chronological order is : Aeschylus (525 BC-456 BC) Sophocles (c.496 BC - 406 BC) Euripides (c.484 BC- 406BC).

2. What is the name of Oedipus' wife in "Oedipus Rex"?

From Quiz Various Greek Drama

Answer: Jocasta

Jocasta is not only Oedipus' wife, she is also his mother. He was, of course, doomed to sleep with her.

3. "The Grouch" is a Greek play written by:

From Quiz Ancient Theatre

Answer: Menander

"The Grouch" helped to establish comedy as it is today.

4. Where was the first of the classical great tragic dramatists born?

From Quiz Ancient Greek Tragedians

Answer: Eleusis

Aeschylus, the first of classical Athens' tragic dramatists was born at Eleusis, close to Athens, while Sophocles was born at Colonus, near Athens as well. Euripides was born at Athens or maybe in the Island of Salamis.

5. Who kills Agamemnon at the end of Aeschylus' play "Agamemnon"?

From Quiz Various Greek Drama

Answer: Clytemnestra

Clytemnestra is Agamemnon's wife. She kills him because he has been away for ten years, has killed their daughter, and brings back a slave concubine in the celebratory parade.

6. Every year a festival was held in Greece for the God of Fertility (also of wine). The God of Fertility was:

From Quiz Ancient Theatre

Answer: Dionysus

Dionysus, also knows as Bacchus to the Romans, encouraged the making of more good Greeks. Yearly, after the festival was over, mating was strongly encouraged.

7. How does Medea kill Jason's bride-to-be in Euripides' "Medea"?

From Quiz Various Greek Drama

Answer: Medea gives her poison garments

Medea is a very very very scary lady. She utilizes the power of Greek fire in the garments to kill Jason's fiancee. The ensuing fire also kills Jason's father-in-law to be.

8. Which three plays make up the trilogy 'The Oresteia'?

From Quiz Well Known Greek Plays

Answer: Agamemnon, The Libation Bearers, Eumenides

They tell the story of Orestes who murders his mother Clytemnestra and her lover Aeigisthus, to avenge his father Agamemnon. The trilogy was written by Aeschylus. 'Electra' by Euripides is written about the same myth.

9. In Homer's "Iliad", which hero inherits Achilles' armor?

From Quiz Various Greek Drama

Answer: Odysseus

Odysseus is of course the main character of "The Odyssey". He inherits the armor in a case of brains versus brawn against Aegis. In a rare scenario, brains win.

10. Which young woman, in the play of the same name, was punished for burying her dead brother?

From Quiz Well Known Greek Plays

Answer: Antigone

The play 'Antigone' was written by Sophocles. She is punished for burying her dead brother Polynices, because he was considered an enemy of the city of Thebes, by King Creon. She hangs herself while in prison.

11. Who was known as the "Father of Tragedy"?

From Quiz Ancient Greek Tragedians

Answer: Aeschylus

Aeschylus' plays are of lasting literary value in their lyrical language, in the intricate architecture of their plots, and in the universal themes which they explore so honestly. Aeschylus' language in both dialogue and choral lyric is marked by force, majesty, and emotional intensity.

12. What is the color of Dionysus' toga in Aristophanes' "The Frogs"?

From Quiz Various Greek Drama

Answer: Yellow

Aristophanes, a satirist, was ridiculing contemporary Greek drama. Dionysus, who is the god of drama, was wearing yellow to imply that he was a homosexual and a fool. Aristophanes was mocking the lack of respect for the gods and the terrible and inferior drama that was being presented to the Greek public.

13. Who discussed the six elements of drama in a work titled 'Poetics'?

From Quiz Ancient Theatre

Answer: Aristotle

Aristotle was the first to write a book on how to analyze plays. His elements were: 1) plot, 2) character, 3) theme or thought, 4) diction, 5) music, and 6) spectacle. Easily remembered with "Please Close The Door My Son."

14. A friend invites you to watch a short drama penned by the immortal Euripides. You watch in astonishment as bawdy, drunken satyrs mock the brave Odysseus and his crew who have been captured by the Cyclops. What variety of play are you watching?

From Quiz Greek To Us - Comedy, Tragedy and Satire

Answer: A satyr play

The vulgar and cheeky satyrs appear early in "Cyclops" and signal the audience that what follows is a satyr play and not to been taken seriously. In order to compete in the Athenian Dionysia a playwright was required to submit a satyr play in addition to three tragedies. The satyr play provided comic relief. Usually a satyr play mocked a serious myth as Euripides did in "Cyclops". "Cyclops" is the only complete satyr play surviving from the era. The meaning of the word "satire" was influenced by these early plays. The Latin "satura", originally used to describe a mixture, came to be applied to a medly of poems denouncing vice. In the middle ages, satire was thought to be associated with the ancient Greek satyr plays; and as a result the word came to have a second meaning of sarcastic wit applied to various human foibles. Dictionary.com summarizes the etymology in this way: "Altered in L. by infl. of Gk. satyr, on mistaken notion that the form is related to the Gk. satyr drama." Satyr plays should not be confused with comedies. Satyr plays mocked heroes and gods, were shorter than full comedies or tragedies, and presumably bore a greater similarity to "Monty Python and the Holy Grail" than to "Saturday Night Live". Satyr plays notably lacked the references to and implied criticism of contemporary issues and personages that were common in comedies of the era.

15. Who was both mother and wife to Oedipus?

From Quiz Well Known Greek Plays

Answer: Jocasta

Oedipus was cursed from birth to kill his father and marry his mother. When she finds out the truth about her husband and son, Jocasta commits suicide. Oedipus then gouges out his eyes with the pins from her dress.

16. Who wrote "The Persians"?

From Quiz Ancient Greek Tragedians

Answer: Aeschylus

"The Persians" is unique among surviving tragedies in that it dramatizes recent history rather than events from the distant age of mythical heroes. The play treats the decisive repulse of the Persians from Greece in 480, in particular their defeat at the Battle of Salamis.

17. In the Play "Oedipus Rex", what are we told Oedipus means?

From Quiz Ancient Theatre

Answer: Swollen foot

In the play, the messenger tells us Oedipus means 'swollen foot'. He was bound at the ankles by Jocasta, so the messenger named Oedipus himself before sending him to Merope and Polybus.

18. Which young man was doomed for scorning Aphrodite (goddess of love) by refusing to worship her, and remaining a virgin?

From Quiz Well Known Greek Plays

Answer: Hippolytus

Aphrodite caused his step-mother Phaedra to fall in love with him. When he finds out about this from Phaedra's meddling nurse, he threatens to tell Theseus (his father and Phaedra's husband). To preserve her dignity and her children's future, she kills herself and leaves a note saying that Hippolytus raped her. Theseus calls down a curse upon him and he is killed by a monster from the sea.

19. Who is the precursor of the modern psychological drama?

From Quiz Ancient Greek Tragedians

Answer: Euripides

Euripides is regarded as the forerunner of the modern psychological drama. In "Hippolytus", in fact, and in "The Bacchae", for example, he explores the psyche of men attempting to deny a natural life-force such as sexuality or emotional release. In another timeless classic, "Medea", he takes a penetrating look at the frenzied jealousy of a woman.

20. Who wrote the Greek comedy 'Lysistrata'?

From Quiz Ancient Theatre

Answer: Aristophanes

'Lysistrata' was written by Aristophanes and performed more than any other Greek comedy.

21. Of which woman is it said that she 'manoeuvres like a man'?

From Quiz Well Known Greek Plays

Answer: Clytemnestra

Clytemnestra was both praised and feared by men because she was intelligent and powerful. This is said of her in 'Agamemnon'.

22. List the surviving plays of Sophocles.

From Quiz Ancient Greek Tragedians

Answer: "Ajax", "Antigone", "Oedipus the King", "Electra", "Women of Trachis", "Philoctetes", "Oedipus at Colonus"

Only seven of Sophocles' tragedies ("Ajax", "Antigone", "Trachinian Women", "Oedipus the King", "Electra", "Philoctetes", and "Oedipus at Colonus") survive in their entirety; all are works of his maturity.

23. Which god is determined to punish Odysseus in Homer's "Odyssey"?

From Quiz Various Greek Drama

Answer: Poseidon

After Odysseus had blinded Poseidon's son, he shouted out his name (the son's) and the Cyclops called upon his father to punish Odysseus, which Poseidon did for ten years.

24. In 'Lysistrata', Lysistrata wanted to stop the Peloponnesian War by taking something away from all Greek men. What was it?

From Quiz Ancient Theatre

Answer: Sex

It was indeed reproduction. Lysistrata and the rest of the women believed that if the men were needy, they would no longer feel the need to fight amongst one another. In the end, there was a return to stasis.

25. Which ancient Greek is credited with the following: "Come, listen now to the good old days when children, strange to tell, were seen not heard, led a simple life, in short were brought up well."

From Quiz Greek To Us - Comedy, Tragedy and Satire

Answer: Aristophanes, writer of comedies

The ancient Greek comedy writer is credited with that 2500+ year old gem. Funny how seriously adults have come to take the comment over the years. Some might draw parallels between the Athens of Aristophanes and our own time. There was unrest over ongoing wars. The public seemed to feel that their present leaders were only pale shadows of the great Pericles. Aristophanes not only had the audacity to satirize such iconic figures as Socrates and Euripides, but Aristophanes even had the temerity to parody the tyrant Cleon. One account holds that Aristophanes himself performed the part of the dictator after the other members of his company refused to do so, fearing for their lives.

26. Who murders her own children to hurt her husband?

From Quiz Well Known Greek Plays

Answer: Medea

Even though she knows it will hurt her more than it will hurt her husband Jason, she still murders her children to make him suffer. She also murders his wife-to-be and King Creon.

27. How many plays by Aeschylus have survived, according to the traditional attribution?

From Quiz Ancient Greek Tragedians

Answer: seven

Aeschylus wrote approximately 90 plays, including satyr plays as well as tragedies; of these, about 80 titles are known. Only seven tragedies have survived entire: "The Suppliants", "The Persians", "Seven against Thebes", "Prometheus Bound", "Agamemnon", "The Libation Bearers", "The Eumenides". Please note that I do not agree with modern theory that attributes "Prometheus Bound"("Prometheus desmotes", in Greek) to another tragedian, maybe Euphorion, one of Aeschylus' sons. In fact such a theory is not proved right now. On the contrary I agree with classical scholars Albin Lesky (A History of Greek Literature) and Gilbert Murray (Aeschyli Septem quae supersunt tragoediae, Oxford University Press) who attribute "Prometheus Bound" to Aeschylus, though it's difficult to date this play.

28. There are two main forms of Greek drama. Name one.

From Quiz Various Greek Drama

Answer: tragedy & comedy

During the festival of Dionysus, in any given day, three tragedies were presented and one comedy was presented. Comedy was considered a type of drama, unlike today.

29. Who wrote the play 'Agamemnon'?

From Quiz Ancient Theatre

Answer: Aeschylus

'Agamemnon' was written by Aeschylus. Agamemnon was killed by his wife upon his return from Troy.

30. Who wrote the "Greek Way" (not technically ancient Greek literature)?

From Quiz Various Greek Drama

Answer: Edith Hamilton & Hamilton

Hamilton is one of the definitive sources on the ancient world. She also wrote "The Roman Way" and "Mythology".

This is category 10826
Last Updated Jun 22 2024 5:48 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.