FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Polish Quizzes, Trivia and Puzzles
Polish Quizzes, Trivia

Polish Language Trivia

Polish Language Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages

Fun Trivia
6 Polish Language quizzes and 60 Polish Language trivia questions.
1.
  Indispensable Basic Polish Phrases   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here are several basic phrases you might need when you travel to Poland, an interesting country in the very heart of Europe.
Average, 10 Qns, Beatka, Feb 06 03
Average
Beatka gold member
1697 plays
2.
  More Advanced Polish Skills   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is for lovers of Poland and people who plan to live there (diacritical marks are not included).
Average, 10 Qns, beatka, Jul 27 11
Average
beatka gold member
700 plays
3.
  Basic Polish Language   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Random Polish phrases.
Average, 10 Qns, cmochy, Jan 24 11
Average
cmochy
811 plays
4.
  Basic Polish For The Tourist    
Multiple Choice
 10 Qns
Poland having become a popular tourist destination, a little check-up on your understanding of 'Basic Polish' might do you no harm. So have a try and see how well you would survive in the country of the 'crowned white eagle'.
Average, 10 Qns, flem-ish, Jun 04 23
Average
flem-ish
Jun 04 23
1950 plays
5.
  Polish up your Polish    
Multiple Choice
 10 Qns
A fairly advanced quiz to test your Polish language skills.
Average, 10 Qns, vikingman444222, Feb 08 18
Average
vikingman444222
Feb 08 18
1519 plays
6.
  Polish month names   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Polish is one of the few European languages which (with two exceptions) does not use month names based on Latin. The names reflect natural cycles and seasonal practices of the ancient Slavs.
Average, 10 Qns, Orbis3, Feb 27 17
Average
Orbis3
339 plays
trivia question Quick Question
You are having a good time with a new acquaintance of yours but at a certain point you just want to say 'good-bye'. What can you say?

From Quiz "Indispensable Basic Polish Phrases"




Related Topics
  Poland [Geography] (8 quizzes)

  Poland History [History] (8 quizzes)


Polish Language Trivia Questions

1. How would you say: "Przepraszam, ile kosztuja te lody?", in English?

From Quiz
Basic Polish Language

Answer: Excuse me, how much is that ice cream?

"Excuse me, where can I buy a sponge?" would be: "Przepraszam, gdzie moge kupic gabke?", "Sorry, did I offend you?" would be: "Przepraszam, czy obrazilem cie?", "Excuse me, have I got a pen on my face?" would be: "Przepraszam, czy mam dlugopis na twarzy?". Te lody is actually plural because there is no singular for ice-cream in Polish. It's a bit like sheep in the English language. Also, "przepraszam" has two meanings: sorry and excuse me.

2. What is a way to introduce yourself in Polish?

From Quiz Polish up your Polish

Answer: nazywam sie

You need to say "Nazywam sie..." and then say your first name and surname. "Kogo diloko" doesn't exist in Polish; "do widzenia" is good-bye and "przepraszam" means: excuse me, I am sorry.

3. A new day has started. You wake up and say to the first person you see:

From Quiz Indispensable Basic Polish Phrases

Answer: Dzien dobry

'Dzien dobry' is a way of saying 'good morning', even if it literally means 'good day.' You can also say, more informally, 'witam' or 'czesc' (both these phrases can be used at any time of a day). 'Dobranoc' means 'good night' and 'Dobry wieczor' is the Polish for 'Good evening'.

4. One of the months, "listopad", combines the word for "leaves" (="lis'cie") and "to fall" (="padac'"). Which month is it in English?

From Quiz Polish month names

Answer: November

Some of the other Slavic languages also have a month named "listopad", but not all agree which month it is! In Croatian, for example, "listopad" corresponds to October.

5. How would you say: "Zabraklo mi paliwa", in English?

From Quiz Basic Polish Language

Answer: I've run out of fuel

"My face is dirty" would be: "Moja twarz jest brudna", "I'm on fire" would be: "Pale sie", "My wife is pregnant" would be: "Moja zona jest w ciazy".

6. What does 'Gora' mean in a name such as Jasna Gora?

From Quiz Basic Polish For The Tourist

Answer: Mountain

Jezioro would be a lake. Most is a bridge. Think of the famous Karlov Most in Prague. Wyspa is an island. Wzgorze is a hill.

7. The two Polish months which DO derive their names from Latin, just as they do in English, both start with the letters "ma-". What are their names?

From Quiz Polish month names

Answer: marzec and maj

March is "marzec" (from Latin "Martius"), and May is "maj" (from "Maius"). If you answered "makaron and marchew", you're hungry for noodles and carrots!

8. How would you say: "Prosze mi podac maslo", in English?

From Quiz Basic Polish Language

Answer: Please pass me the butter

"Please don't kick me" would be: "Prosze mnie nie kopac", "Please be quiet" would be: "Prosze sie wyciszyc", "Please stay there" would be: "Prosze tam zostac".

9. How do you thank someone in Polish?

From Quiz Polish up your Polish

Answer: dziekuje

You can also add the word "bardzo" when you say "dziekuje", to make it "bardzo dziekuje" or "dziekuje bardzo" (thank you very much).

10. How would you say: "Moja kosiarka sie zepsula", in English?

From Quiz Basic Polish Language

Answer: My lawnmower is broken

"The radio doesn't work" would be: "Radio nie dziala", "I'm extremely cold" would be: "Strasznie zimno mi jest", "My blanket is too thin" would be: "Moj koc jest za cienki".

11. In the evening you would say to someone...

From Quiz Polish up your Polish

Answer: dobry wieczor

"Do svidanya" is actually Russian for "goodbye". :) "Dobranoc" is good night and "dzien dobry" means good morning.

12. While April refers to flowers in general, two other Polish month names are related to specific plants which may flower during that time. The first is the month of the linden tree -- "lipiec". Which month is it?

From Quiz Polish month names

Answer: July

The linden tree ("lipa") is also known as basswood or lime tree. Its flowers are popular with Polish people for the making of herbal teas and with Polish beekeepers for the making of prized honey.

13. How would you say: "Kocham moj czerwony samochod", in English?

From Quiz Basic Polish Language

Answer: I love my red car

"I hate my blue car" would be: "Nie lubie mojego niebieskiego samochodu", "This food is disgusting" would be: "To jedzenie jest okropne", "This food is lovely" would be: "To jedzenie jest pyszne".

14. All you need to do now is furnish your new apartment. You go to a furniture shop - meaning where?

From Quiz More Advanced Polish Skills

Answer: sklep meblowy

Of course, you can also go to a big furniture supermarket like, for instance, Ikea. But a local furniture shop is usually called "sklep meblowy".

15. How do you say "I am" in Polish?

From Quiz Polish up your Polish

Answer: jestem

"I am" literally translates into "ja jestem", but in Polish, like in many other languages, you usually skip the subject pronoun followed by a verb.

16. The second Polish month related to a flowering plant is September, or "wrzesień". What is the English name of that plant, "wrzos"?

From Quiz Polish month names

Answer: Heather

Wrzos in Poland blooms from August to November, but fortunately we didn't name all four months after it!

17. How would you say: "Ta toaleta jest bardzo czysta", in English?

From Quiz Basic Polish Language

Answer: This toilet is very clean

"This toilet stinks" would be: "Ta toaleta smierdzi", "This toilet is fresh" would be: "Ta toaleta jest swieza", "This toilet is filthy" would be: "Ta toaleta jest brudna".

18. In order to survive, you have to eat. If you need to do some grocery shopping, you go where?

From Quiz More Advanced Polish Skills

Answer: sklep spozywczy

A local grocery shop is called "sklep spozywczy". But you can also go to a big supermarket belonging to an international group: Carrefour, Auchan etc.

19. It is a lunch time, you are thirsty so you decide to go to a cafeteria and ask for a cup of coffee. How would you say it?

From Quiz Indispensable Basic Polish Phrases

Answer: Kawa, prosze

'Kawa, prosze' means 'Coffee, please'. 'Prosze' is the Polish for 'please'. 'Herbata', 'sok' and 'piwo' are also popular drinks you might find anywhere in Poland; they mean, respectively: tea, juice and beer.

20. The month of June, "czerwiec", is so named for the ancient custom of gathering a certain insect larvae ("czerw") to make a textile dye. What color was that dye?

From Quiz Polish month names

Answer: Red

The deep red dye was extracted from the larvae of the carmine scale. I bet you can guess what color the word "czerwony" means!

21. How would you say: "Ten dom jest strasznie drogi", in English?

From Quiz Basic Polish Language

Answer: This house is extremely expensive

"This house is extremely cheap" would be: "Ten dom jest strasznie tani", "This house is huge" would be: "Ten dom jest wielki", "This house is tiny" would be: "Ten dom jest malutki".

22. How would you say: "Mother says: Children! dinner's ready"?

From Quiz Polish up your Polish

Answer: Matka mowi: Dzieci! obiad gotowy.

The incorrect answers would be indeed incorrect in Polish.

23. August is a month which ought to be dear to any Communist; after all its name, "sierpień", makes it the month of what?

From Quiz Polish month names

Answer: Sickles

While sickles used to be essential to the summer grain harvest, they have been mostly replaced by scythes -- and of course combines and tractors.

24. How would you say: "Moj kotek nie przestaje miauczec", in English?

From Quiz Basic Polish Language

Answer: My cat doesn't stop meowing

"My front door is purple" would be: "Moje drzwi wejsciowe sa purpurowe", "This is outrageous" would be: "To jest oburzajace", "But I wanted a yellow bike" would be: "Ale ja chcialem zolty rower".

25. One of your neighbours turns out to be a very attractive girl. You want to tell her that you like her very much - how would you say it?

From Quiz More Advanced Polish Skills

Answer: bardzo mi sie podobasz

Don't be shy and tell it to her! She will appreciate it. After some time, when you start having real feelings for her, you may even say: "bardzo cie kocham" (I love you very much).

26. How do you say "he is hungry" in Polish?

From Quiz Polish up your Polish

Answer: on jest glodny

"I am hungry" would be "jestem glodny" in Polish. If you are a woman, you need to say: "jestem glodna" (complicated, isn't it??).

27. How would you say: "Ile godzin spisz dziennie", in English?

From Quiz Basic Polish Language

Answer: How many hours of sleep do you get daily?

"What is the best restaurant you know" would be: "Jaka jest najlepsza restauracja, ktora znasz", "What does it taste of" would be: "Jak to smakuje", "Why are you buying a new fridge" would be: "Czemu kupujesz nowa lodowke?"

28. How about inviting your neighbour out? You can suggest going to the cinema. How would that be in Polish?

From Quiz More Advanced Polish Skills

Answer: pojdziemy do kina?

Other suggestions might include: "pojdziemy do teatru?" (shall we go to a theatre?), "pojdziemy do restaruracji?" (shall we go to a restaurant?), "pojdziemy na koncert?" (shall we go to a concert?).

29. What is the Polish for "I am thirsty"?

From Quiz Polish up your Polish

Answer: chce mi sie pic

You can also say, more formally, "jestem spragniony", but it is not very commonly used in the spoken language. "Chce mi sie pic" literally translates into "I want to drink". Luckily it can be said both by men and women ;).

This is category 5855
Last Updated Feb 25 2024 9:08 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.