FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Massachusetts Quizzes, Trivia and Puzzles
Massachusetts Quizzes, Trivia

Massachusetts Trivia

Massachusetts Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States M

Fun Trivia
21 Massachusetts quizzes and 294 Massachusetts trivia questions.
Sub-Categories:
Boston Boston (3 quizzes)
1.
  Cities & Towns of the Great State of Massachusetts    
Collection Quiz
 15 Qns
Can you identify the municipalities that can be found in the U.S. state of Massachusetts?
Very Easy, 15 Qns, jcmttt, Feb 12 24
Very Easy
jcmttt gold member
Feb 12 24
336 plays
2.
  Cities and Towns in Massachusetts    
Collection Quiz
 15 Qns
Fifteen of these cities and towns are located in the Bay State, while five are not. Can you successfully select only the ones in Massachusetts?
Tough, 15 Qns, Catreona, Nov 12 23
Tough
Catreona gold member
Nov 12 23
328 plays
3.
The Marvelous State of Massachusetts
  The Marvelous State of Massachusetts   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Massachusetts is one of the most interesting states you can visit. There are all kinds of things to see and places to go. C'mon and take a quick trip with me.
Easier, 10 Qns, dcpddc478, Jul 20 18
Easier
dcpddc478
Jul 20 18
457 plays
4.
  Moving to Boston   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Can you acquire enough knowledge of Boston's peculiarities to thrive in your new home?
Tough, 10 Qns, sidnobls, Jul 30 17
Tough
sidnobls
Jul 30 17
1400 plays
5.
  Walking the Freedom Trail in Boston   best quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
In 1976, the City of Boston laid down a red line on the sidewalk throughout the city. Following the red line will take the walker to many famous historic sights in the "Hub of the Universe". I'll be your tour guide with trivia questions as we walk.
Average, 15 Qns, pericles34, Apr 19 09
Average
pericles34 gold member
810 plays
6.
  Fun Facts About Mass   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
How much do you know about Massachusetts' lesser-known facts and trivia tidbits? Take this quiz to find out!
Average, 15 Qns, irishchic5, Apr 23 23
Average
irishchic5 gold member
Apr 23 23
2178 plays
7.
  Martha's Vineyard Island    
Multiple Choice
 10 Qns
Martha's Vineyard is the largest island in New England. It is about 23 miles long and 9 miles wide. Please enjoy learning about this great island.
Average, 10 Qns, asm1, Aug 11 11
Average
asm1
318 plays
8.
  Do You Know Haverhill, MA?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about Haverhill, MA? I decided to create a quiz on the town I grew up in. If you've lived there, you may discover some things you never knew. If you've never been, you might find a good reason to go!
Tough, 10 Qns, marahnna, May 03 07
Tough
marahnna
390 plays
9.
  Obscure Facts On Martha's Vineyard Island    
Multiple Choice
 10 Qns
Martha's Vineyard Island is part of Massachusetts, primarily known as a summer colony. Here are some facts about Martha's Vineyard Island, Dukes County, Massachusetts that are not very well known.
Tough, 10 Qns, asm1, Jun 14 11
Tough
asm1
523 plays
10.
  The Bay State    
Multiple Choice
 10 Qns
I was born a Bay Stater, and now you can match your knowledge against mine!
Tough, 10 Qns, tjoebigham, Apr 02 23
Tough
tjoebigham
Apr 02 23
1828 plays
trivia question Quick Question
What is the status of the heath hen, a wild bird much prized on Martha's Vineyard?

From Quiz "Obscure Facts On Martha's Vineyard Island"




11.
  Massachusetts   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
This quiz will ask specific questions about events in Massachusetts trivia. Good luck!
Tough, 20 Qns, massachusetts32, Aug 19 14
Tough
massachusetts32
1979 plays
12.
  Massachusetts-The Bay State    
Multiple Choice
 15 Qns
In this quiz, I have tried to include questions that aren't on any other Massachusetts quiz. Good luck!
Tough, 15 Qns, Morrigan716, Jan 25 23
Tough
Morrigan716 gold member
Jan 25 23
1908 plays
13.
  All About Massachusetts!    
Multiple Choice
 10 Qns
Let's take a trip from west to east through one of the greatest states in the USA, Massachusetts!
Average, 10 Qns, Planestrains, Jul 19 13
Average
Planestrains
621 plays
14.
  Cambridge, MA    
Multiple Choice
 10 Qns
Cambridge, the jewel of Massachusetts.
Average, 10 Qns, clashrockcity, Aug 01 15
Average
clashrockcity
573 plays
15.
  Little Known Massachusetts Facts   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
I started this quiz with the idea of just throwing out some of the history that I know. As I went looking through various websites I realized I didn't know half of what there is to know about this state. I learned a great deal. Hope you do too!
Difficult, 25 Qns, addytude, May 19 09
Difficult
addytude
1813 plays
16.
  Marblehead, MA    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about my hometown of Marblehead, MA.
Tough, 10 Qns, daydreemer1515, Feb 28 06
Tough
daydreemer1515
344 plays
17.
  All About Massachusetts    
Multiple Choice
 10 Qns
Questions about Massachusetts...
Difficult, 10 Qns, UMasspete, Jun 18 10
Difficult
UMasspete
1816 plays
18.
  10 Questions about Massachusetts    
Multiple Choice
 10 Qns
10 things about my Massachusetts.
Difficult, 10 Qns, numanboy, Mar 24 09
Difficult
numanboy
1685 plays
Related Topics
  Massachusetts Famous People [People] (2 quizzes)

  New England Patriots [Sports] (18 quizzes)

  Mixed Massachusetts [General] (3 quizzes)

  Massachusetts History [History] (8 quizzes)


Massachusetts Trivia Questions

1. From 1683 to 1691, Martha's Vineyard, NoMan's Land, the Elizabeth Islands and Nantucket Island were collectively called what?

From Quiz
Obscure Facts On Martha's Vineyard Island

Answer: Dukes County in the Province of New York

From 1683 to 1691, Martha's Vineyard, Nantucket, and the outlying islands belonged to New York. They were transferred to the Province of Massachusetts Bay in 1691. Martha's Vineyard and the outlying islands remained in Dukes County; Nantucket Island became Nantucket County.

2. There are six towns and several villages on the Island. Which 'shelter' area where the ferry docks is a village?

From Quiz Martha's Vineyard Island

Answer: Vineyard Haven

Vineyard Haven is a village in the town of Tisbury, Menemsha is a village in the town of Chilmark, and North Tisbury is a village in the town of West Tisbury.

3. George H. W. Bush was born in this Massachusetts town.

From Quiz Massachusetts

Answer: Milton

Although born in Massachusetts, Bush spent most of his political career in Connecticut.

4. Massachusetts is known as The Bay State and what else?

From Quiz Massachusetts-The Bay State

Answer: Old Colony State

Vermont is the Green Mountain State, Maine is Vacationland, and New Hampshire is The Granite State.

5. Where in Massachusetts is the 'Paper House' located?

From Quiz Little Known Massachusetts Facts

Answer: Pigeon Cove

Built by Elis F. Stenman in 1922, the entire house and furnishings except for the piano are made of paper. The piano was covered with paper to keep with the theme. Construction was completed in 1924.

6. What city is known as the 'Leather City'?

From Quiz Massachusetts

Answer: Peabody

Peabody was once the world's largest leather producer!

7. What is the estimated population of Massachusetts?

From Quiz All About Massachusetts

Answer: 6 million

A little over six million people live in the commonwealth, more than half of whom live in the Boston Metro Area.

8. Which English explorer discovered Nantucket, Martha's Vineyard and the Elizabeth Islands?

From Quiz The Bay State

Answer: Bartholomew Gosnold

Standish went with the Pilgrims, Hudson claimed New York for the Dutch, and Raleigh is associated with Virginia.

9. The US Board on Geographic Names is the federal and national standard for geographic nomenclature. It allowed Martha's Vineyard to do what?

From Quiz Obscure Facts On Martha's Vineyard Island

Answer: retain the possessive apostrophe

The United States Board on Geographic Names was created in 1890. It first required that the apostrophe be dropped, but then reversed its decision in the early 20th century. It has allowed only five places in the United States with a possessive apostrophe in the spelling. The others are Ike's Point (NJ), John E's Pond (RI) not to be confused with John S Pond (RI), Carlos Elmer's Joshua View (in this case Joshua refers to the trees not an individual) (AZ), and Clark's Mountain (OR) was approved at the request of the Oregon Board to correspond with the personal references of Lewis and Clark.

10. There are several lighthouses on Martha's Vineyard. Which "bright and showy" one was listed on the National Register of Historic Places in 1987?

From Quiz Martha's Vineyard Island

Answer: Gay Head/Aquinnah Light

The Gay Head Light (now called Aquinnah Light) was considered one of the most important lighthouses when it was being manned because of the treacherous waters on its end of the Island. East Chop Light and West Chop Light are small in comparison to the light at Gay Head/Aquinnah. Cape Pogue Light is still in operation, but it is very difficult to get to on land.

11. Interstate 90 begins in Boston and heads west until it ends in Seattle, Washington. In Massachusetts, what is it called?

From Quiz All About Massachusetts!

Answer: Massachusetts Turnpike

Interstate 90 is the longest interstate in the United States of America, with a span of over 3,000 miles. It enters Massachusetts from New York in West Stockbridge and eventually ends in Boston. (Information provided by fun-facts.com)

12. Follow me up the hill, everybody! We are now at the steps of the "new" State House (Bostonian for capitol building), which was built in 1798. It was designed by America's first professional architect. Does anyone know this architect's name?

From Quiz Walking the Freedom Trail in Boston

Answer: Charles Bullfinch

The "new" State House sits atop Beacon Hill on land formerly owned by John Hancock. The distinctive "Bullfinch Dome" is wood and was covered with copper in 1802. In the 1870s the dome was changed to 23k gold. The pub in the TV show "Cheers" is based upon the "Bull and Finch Tavern" and only five blocks down Beacon Street from here.

13. After driving lost in downtown Boston for over an hour, you decide to take a break for lunch and a cold one at that famous bar where they made the show "Cheers". What bar are you looking for?

From Quiz Moving to Boston

Answer: Cheers Beacon Hill

While there is a chain of bars known as Cheers - after the hit TV show, the original watering hole was the Bull and Finch Tavern on Beacon St. where you can, in fact, be seated in the back room. The name later changed to Cheers Beacon Hill. Triple-O's is in South Boston, and the Parker House is the HQ for politicians.

14. Cambridge was home to the following actors.

From Quiz Cambridge, MA

Answer: Matt Damon and Ben Affleck

Damon and Affleck are both graduates of Cambridge Rindge and Latin.

15. Which Massachusetts county is the birthplace of four U.S. presidents?

From Quiz Fun Facts About Mass

Answer: Norfolk

John Adams, John Quincy Adams, John F. Kennedy and George H. W. Bush were all born in Norfolk County. The Adams' lived in Quincy, Kennedy lived in Brookline before moving to Cape Cod, and the elder Bush was raised in Milton before moving to Texas.

16. Who was the famous man from Marblehead who signed the Declaration of Independence?

From Quiz Marblehead, MA

Answer: Gerry

Contrary to popular belief, John Glover did not sign the Declaration.

17. Massachusetts received the world's first satellite transmission on this date.

From Quiz Massachusetts

Answer: April 24, 1962

The transmission was made by MIT, and was sent from California.

18. What is Massachusetts' state fish?

From Quiz Massachusetts-The Bay State

Answer: Cod

A 5-foot wooden carving known as the Sacred Cod hangs in the statehouse in Boston. Fishing is the oldest industry in Massachusetts.

19. What town is the 'House of Seven Gables' located in?

From Quiz Little Known Massachusetts Facts

Answer: Salem

Salem is known as the 'Halloween Capital of the World'.

20. What was the first subway station that opened in Boston?

From Quiz Massachusetts

Answer: Park Street

Park Street station opened in 1897 and was the first subway station in North America.

21. What is the third largest city in Massachusetts?

From Quiz All About Massachusetts

Answer: Springfield

Largest is Boston, then Worcester, then Springfield.

22. What is the state beverage?

From Quiz The Bay State

Answer: Cranberry Juice

The Bay State and the cranberry are virtually inseparable, and Ocean Spray still does great business!

23. What is the status of the heath hen, a wild bird much prized on Martha's Vineyard?

From Quiz Obscure Facts On Martha's Vineyard Island

Answer: It is extinct.

The heath hen existed in large numbers all along the East Coast in the early 1900's. Its numbers began to drop as people discovered it was good to eat. It survived on Long Island and the Vineyard for awhile, but then died out on Long Island. Efforts were made to save it on the Vineyard, but by 1930, there were only three males left. They were gone by 1932. It has been said that the heath hen was responsible for the 1620 Pilgrims' survival, more so than the turkey.

24. At the heart of town is a very busy square containing, among other things, a bank, a post office, a bus terminal, and a small park. This square was named for which US President?

From Quiz Do You Know Haverhill, MA?

Answer: George Washington

The square (and the street that runs through it) was named for first US President George Washington, who paid a visit in 1789. At the time, he referred to the town as the most pleasant village he'd ever passed through.

25. What is the state flower of Massachusetts?

From Quiz Fun Facts About Mass

Answer: Mayflower

Also the name of the ship that brought the Pilgrims to Plymouth, the Mayflower is also the official flower of Nova Scotia. It was adopted as the official flower of the Commonwealth by the General Court on May 1, 1918. Unfortunately, it has been on the endangered plant list since 1925, when lawmakers passed a bill making it illegal to pull up or damage the mayflower in any way.

26. What is the colonial part of Marblehead called?

From Quiz Marblehead, MA

Answer: Old Town

Old Town is most famous for its bright yellow Old Town House.

27. Massachusetts owned this New England state until 1820.

From Quiz Massachusetts

Answer: Maine

Maine became a state to balance the number of slave and non-slave states in America.

28. What is the state gem?

From Quiz Massachusetts-The Bay State

Answer: Rhodonite

Rhodonite varies in color from a light pink to deep rose or reddish pink. It is the most beautiful gem found in this state.

29. Where in Massachusetts is there a cheese monument?

From Quiz Little Known Massachusetts Facts

Answer: Cheshire

This monument commemorates the making of a half-ton cheese that was sent to president Thomas Jefferson.

30. Of those listed, which county is the biggest in population?

From Quiz All About Massachusetts

Answer: Middlesex

While Suffolk contains Boston, it only includes three other communities. Middlesex is the largest. It includes a large swath of the state encompassing Cambridge, Arlington, Somerville all the way up to Lowell and Dracut on the New Hampshire line.

This is category 3922
Last Updated Feb 24 2024 5:45 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.