Quiz about Number Wonder
Quiz about Number Wonder

Number Wonder Trivia Quiz


Do you know numbers? They're as easy as 3.1415... in this general knowledge gem with some learning a la mode!

A multiple-choice quiz by ToeKneeK. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. By The Numbers

Author
ToeKneeK
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
310,490
Updated
Oct 25 22
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
3442
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 67 (5/10), Guest 32 (5/10), Guest 98 (6/10).
1. You play first in Scrabble with the word "zoo". How many points do you score? Hint

20
12
24
14

2. Nadia Comaneci was the first gymnast to ever receive a perfect score in an Olympic event. What did the scoreboard read? Clue: It was different than her actual score! Hint

10.0
6.00
1.00
8.00

3. Cerberus, the guardian dog of the Underworld, is commonly depicted with 3 heads. How many heads does his canine sibling Orthrus have? Hint

3
2
100
12

4. A person with sciatica would have a problem at what spinal levels?

Hint

C4-C5
C7-T1
L4-L5
T10-T11

5. What is the minimum number of Academy Awards a movie must win to capture the coveted "Grand Slam" at the Oscars? Hint

4
5
3
7

6. Martin Luther kicked off the Protestant Reformation by posting a famous document on the door of a church in Wittenberg, Germany in 1517. What was it? Hint

Ninety-Five Theses
Four Noble Truths
Noble Eightfold Path
Twenty-One Pillars of Piety

7. This group of samurai patiently waited a year to avenge the loss of their feudal lord. Hint

Sixteen Samurai
Immortal Thirty
Bushido Nine
Forty-Seven Ronin

8. At what temperature does paper auto ignite? (A novel number). Hint

451 degrees Fahrenheit
273 degrees Centigrade
100 degrees of separation, Celsius
1984 degrees Kelvin

9. One Astronomical Unit (AU) is the distance from the sun to the earth. How far is 1 AU? Hint

93 million miles (150 million km)
6.2 million miles (1 million km)
239,000 miles (385,000 km)
62 million miles (100 million km)

10. Oil does not ____ with water.
Which of these numbers, in Roman numeral form, would best fill in the blank?

Hint

501
54
957
1009


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. You play first in Scrabble with the word "zoo". How many points do you score?

Answer: 24

The tiles score as follows: Z=10, O=1, and O=1. The opening play is always on the center pink square, and scores double. Scrabble was invented in 1938 by architect Alfred Butts.
2. Nadia Comaneci was the first gymnast to ever receive a perfect score in an Olympic event. What did the scoreboard read? Clue: It was different than her actual score!

Answer: 1.00

Nadia scored a perfect 10.0 on uneven bars in the 1976 Montreal Olympics. No gymnast had ever scored a 10.0, so the event scoreboard only went to 9.99. The only way to post her score on the board was as 1.00. Nadia earned a total of 7 perfect 10.0s during the competition, winning gold on bars, beam, and overall.

She helped her Romanian team to a silver finish behind the Soviet Union team featuring Olga Korbut.
3. Cerberus, the guardian dog of the Underworld, is commonly depicted with 3 heads. How many heads does his canine sibling Orthrus have?

Answer: 2

Orthrus was the guardian of the Geryon's cattle in Greek mythology. He came to an untimely end at the hands of Hercules during the completion of his 12 Labors.
4. A person with sciatica would have a problem at what spinal levels?

Answer: L4-L5

Sciatica is radiating back and/or leg pain commonly caused from compression of one or more branches of the sciatic nerve located in the lower back (lumbar spine). Nerve compression between the 4th and 5th lumbar vertebrae is often the culprit of this painful malady.

Numbered from top to bottom:
C=cervical (1-7) neck
T= thoracic (1-12) back
L=lumbar (1-5) low back
S=sacrum
5. What is the minimum number of Academy Awards a movie must win to capture the coveted "Grand Slam" at the Oscars?

Answer: 5

The Grand Slam consists of a film that wins the Academy Award in all of the "Big Five" categories:
Best Picture, Best Director, Best Actor, Best Actress, and Best Screenplay.

The Grand Slam was won by three movies in the 20th century:
"It Happened One Night" (1934): Clark Gable (Frank Capra, director);
"One Flew Over the Cuckoo's Nest" (1975): Jack Nicholson and Louise Fletcher; "Silence of the Lambs" (1991): Anthony Hopkins and Jodie Foster.
6. Martin Luther kicked off the Protestant Reformation by posting a famous document on the door of a church in Wittenberg, Germany in 1517. What was it?

Answer: Ninety-Five Theses

The Ninety Five Theses mainly challenged the practice the Catholic church selling indulgences (buying forgiveness of sin). Luther also made the Bible more accessible to people by translating it from Latin into the peoples' own language.

The Four Nobel Truths and Nobel Eightfold Path are parts of Buddha's teachings.
7. This group of samurai patiently waited a year to avenge the loss of their feudal lord.

Answer: Forty-Seven Ronin

Ronin, literally "drifting person", were samurai warriors who lost their feudal master. This story of extreme loyalty is the most celebrated in the history of the samurai.

Bushido is the samurai code of honor.
8. At what temperature does paper auto ignite? (A novel number).

Answer: 451 degrees Fahrenheit

The classic novel "Fahrenheit 451" by Ray Bradbury refers to the temperature at which books self combust. The main character, Guy Montag, is a "fireman" who is in charge of burning books for "the good of humanity". One of my favorites, this visionary book forewarns us of the distractions of our modern life.
9. One Astronomical Unit (AU) is the distance from the sun to the earth. How far is 1 AU?

Answer: 93 million miles (150 million km)

Jupiter is about 5.2 AU from the sun while Neptune is about 30.1 AU.
239,000 miles (385,000 km) is the rough average distance from the earth to the moon.
10. Oil does not ____ with water. Which of these numbers, in Roman numeral form, would best fill in the blank?

Answer: 1009

1009 = MIX
957 = CMLVII
501 = DI
54 = LIV

I hope you enjoyed my first quiz as much as I enjoyed putting it together for you!
Source: Author ToeKneeK

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nannanut before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 01 2023 : Guest 67: 5/10
Dec 29 2022 : Guest 32: 5/10
Dec 29 2022 : Guest 98: 6/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us