FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Beauty of Prime Numbers
Quiz about The Beauty of Prime Numbers

The Beauty of Prime Numbers Trivia Quiz


Prime numbers have a mystical beauty on their own. Here is a quiz that offers some interesting fun facts about each of these numbers.

A multiple-choice quiz by gkaz4. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. By The Numbers

Author
gkaz4
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
348,234
Updated
Nov 06 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
973
- -
Question 1 of 10
1. Two is the only even prime number and the ancient Greeks didn't quite like it because it had a beginning, an end, but no middle. On the other hand, in Asian Taoism it symbolizes the duality of opposites. Which chemical element has an atomic number of two? Hint


Question 2 of 10
2. Three is a triangular number. There are many references regarding this number in The Bible with the most important ones to be the Trinity and the three attributes of god. Moreover, Earth is the third planet from the sun in our solar system. What does the word 'planet', which is of Greek origin, mean? Hint


Question 3 of 10
3. The next prime number is five. There are five books in The Torah, five wounds in Christ's body while Muslims pray five times a day. Five is also the number of the arms of the starfish. Which of the following, regarding their arms, is one of the most amazing properties of starfish? Hint


Question 4 of 10
4. Seven is a very important number that is found in numerous occasions in history and religion. There are seven deadly sins, seven Ancient Wonders of the World, seven continents, seven colors in the rainbow and seven days in a week. It is also the number that has the greatest probability to appear as the sum of two dice. Which of the following games is not played with dice? Hint


Question 5 of 10
5. Eleven is our next prime number. The World War I officially ended on the 11th hour of the 11th day of the 11th month of 1918. According to the M-theory there are 11 possible dimensions in our universe. Moreover, New York City has 11 letters. Which of the following does the state of New York NOT border? Hint


Question 6 of 10
6. Thirteen is considered to be an unlucky number since it represents death in the tarot cards. Many nations also consider the thirteenth number of the month to be an unlucky day and many hotels and lifts do not have a Level 13. Moreover, the 13th amendment of the US Constitution refers to the abolition of slavery but which amendment involves the direct election of the US senators by popular vote? Hint


Question 7 of 10
7. Seventeen is the smallest prime number whose sum of the digits is a cube whereas it is also the minimum possible number of givens for a Sudoku puzzle in order to be able to be solved. Moreover, 17 muscles are required to simultaneously coordinate in order for someone to smile. However, this number is considered to be unlucky in which country? Hint


Question 8 of 10
8. Number 19 is the atomic number of Potassium but also the number of the angels guarding hell according to Islam. Nineteen is also the name of the debut album of the singer Adele. Where is she from? Hint


Question 9 of 10
9. Twenty three is the number of the stabs that Julius Caesar suffered when he was murdered and it is also the average number of seconds needed for blood to circulate the human body. Furthermore, it is the number of chromosomes that each human contributes to its offspring, but how many chromosome pairs are found in the Nilgai, an Asian antelope? Hint


Question 10 of 10
10. Our last prime number is 29 which is a twin prime with number 31. A lunar month is approximately 29 days, the highest possible score in cribbage is 29, whereas in Bingo it is referred to as 'in your prime'. In the US there are 75 numbers in Bingo but how many numbers are in most of the other countries? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Two is the only even prime number and the ancient Greeks didn't quite like it because it had a beginning, an end, but no middle. On the other hand, in Asian Taoism it symbolizes the duality of opposites. Which chemical element has an atomic number of two?

Answer: Helium

Helium has an atomic number of two and it was first isolated by William Ramsey Per Teodor Cleve and Abraham Langlet in 1895. Some of its uses can be found in balloons and in deep sea diving.
2. Three is a triangular number. There are many references regarding this number in The Bible with the most important ones to be the Trinity and the three attributes of god. Moreover, Earth is the third planet from the sun in our solar system. What does the word 'planet', which is of Greek origin, mean?

Answer: Wanderer

The word planet means 'the wanderer' and is derived from the Greek language (aster planetes). This terminology is what distinguishes planets, that move, and stars that are stationary. Earth is the third planet from the sun and completes one full orbit in 365.25 days.
3. The next prime number is five. There are five books in The Torah, five wounds in Christ's body while Muslims pray five times a day. Five is also the number of the arms of the starfish. Which of the following, regarding their arms, is one of the most amazing properties of starfish?

Answer: They can be regenerated.

Starfish which are classified as Echinodermata, can reproduce both sexually and asexually but what really differentiates them from other creatures is their ability to regenerate their arms.
4. Seven is a very important number that is found in numerous occasions in history and religion. There are seven deadly sins, seven Ancient Wonders of the World, seven continents, seven colors in the rainbow and seven days in a week. It is also the number that has the greatest probability to appear as the sum of two dice. Which of the following games is not played with dice?

Answer: Spades

Spades is a card game which was invented in the US and became very popular amongst the American soldiers during WWII.
5. Eleven is our next prime number. The World War I officially ended on the 11th hour of the 11th day of the 11th month of 1918. According to the M-theory there are 11 possible dimensions in our universe. Moreover, New York City has 11 letters. Which of the following does the state of New York NOT border?

Answer: Ohio

New York city is the most populous city in US with over eight million people living there and the city itself is an extremely popular destination for tourists. The capital of New York state is Albany.
6. Thirteen is considered to be an unlucky number since it represents death in the tarot cards. Many nations also consider the thirteenth number of the month to be an unlucky day and many hotels and lifts do not have a Level 13. Moreover, the 13th amendment of the US Constitution refers to the abolition of slavery but which amendment involves the direct election of the US senators by popular vote?

Answer: 17th

The 17th amendment of the US constitution is related to the direct election of the senators by the popular vote. Initially, they were elected by state legislature.
7. Seventeen is the smallest prime number whose sum of the digits is a cube whereas it is also the minimum possible number of givens for a Sudoku puzzle in order to be able to be solved. Moreover, 17 muscles are required to simultaneously coordinate in order for someone to smile. However, this number is considered to be unlucky in which country?

Answer: Italy

This is quite amazing since buildings do not have a 17th floor while Alitalia, the national airline company of Italy, does not have a 17th row.
8. Number 19 is the atomic number of Potassium but also the number of the angels guarding hell according to Islam. Nineteen is also the name of the debut album of the singer Adele. Where is she from?

Answer: England

Adele was born in London in 1988 and she is a musician and singer-songwriter. The title of her debut album was '19', her age at the time of its release, whereas she chose the number '21' to be the title of her second one.
9. Twenty three is the number of the stabs that Julius Caesar suffered when he was murdered and it is also the average number of seconds needed for blood to circulate the human body. Furthermore, it is the number of chromosomes that each human contributes to its offspring, but how many chromosome pairs are found in the Nilgai, an Asian antelope?

Answer: 23

Amazingly, humans share the same number of chromosomes, in total 46, with the nilgai. This species of antelope is found in the grasslands of the Indian subcontinent and it is quite large in size. It was also introduced in the wild in Texas, United States, where the population has grown quite large. The nilgai's name means 'blue cow' in Hindi.
10. Our last prime number is 29 which is a twin prime with number 31. A lunar month is approximately 29 days, the highest possible score in cribbage is 29, whereas in Bingo it is referred to as 'in your prime'. In the US there are 75 numbers in Bingo but how many numbers are in most of the other countries?

Answer: 90

The game of Bingo starts with the traditional "Eyes Down"!
Source: Author gkaz4

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us