FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Human Body Quizzes, Trivia and Puzzles
Human Body Quizzes, Trivia

Human Body Trivia

Human Body Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Health and Human Biology

Fun Trivia
The human body is a miracle you can experience on yourself any time, with every breath you take. Explore it with some quizzes!
345 Human Body quizzes and 4,830 Human Body trivia questions.
1.
  Labelling the Human Body   best quiz  
Label Quiz
 10 Qns
How well do you know the human body? I've labelled ten parts of the body with numbers, with a list of their names for you to correctly place. Will you be all fingers and thumbs or can you use your brains to find the right place?
Average, 10 Qns, rossian, May 05 23
Average
rossian editor
May 05 23
2184 plays
2.
  Where Am I in the Body?    
Label Quiz
 10 Qns
I am not the only one who enjoyed playing rossian's quiz on "Labelling the Human Body". So, inspired, I have come up with ten more body parts to label for you all to enjoy. Maybe you will find as much humor in my drawing skills as my family did! Enjoy!
Average, 10 Qns, BigTriviaDawg, Jun 15 23
Average
BigTriviaDawg gold member
Jun 15 23
1207 plays
3.
Systems of the Human Body
  Systems of the Human Body   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
The human body is an amazingly complex structure, whose functions can be divided into a number of systems. This quiz touches on ten of the main ones.
Easier, 10 Qns, stedman, Oct 25 16
Easier
stedman editor
4658 plays
4.
  Keep Your Head Together    
Match Quiz
 10 Qns
You should not only keep your head together but also each individual part of the head as well. Match three structures to the large part of the head they belong to.
Easier, 10 Qns, Joepetz, Jan 26 23
Easier
Joepetz gold member
Jan 26 23
854 plays
5.
  Really Just a Pretty Face editor best quiz   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
At some point in my youth, I was really just a pretty face! Alas, I am quickly plummeting from angelic to crony. Now I wait for wisdom to kick in.
Easier, 10 Qns, Coraline11323, Aug 16 23
Easier
Coraline11323
Aug 16 23
10343 plays
6.
  Body Parts with Silly Names   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Anatomists often had vivid imaginations when they named structures in the human body. The ones in this quiz evoke visual images that make me giggle.
Tough, 10 Qns, pusdoc, Feb 21 14
Tough
pusdoc gold member
13219 plays
7.
  The Pathophysiology of Getting Older   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Physiology is the normal functioning of the body. Pathophysiology is when things go wrong with the workings of the body. This happens to all of us to some degree as we get older. Here are a few examples...
Average, 10 Qns, 1nn1, Nov 01 23
Average
1nn1 gold member
Nov 01 23
1268 plays
8.
  Your Smiling Face    
Multiple Choice
 10 Qns
Do you remember the song "Your Smiling Face" by James Taylor? Well, we all smile, some more than others. As Connie Stevens said, "Nothing you wear is more important than your smile."
Average, 10 Qns, stredman, Apr 26 23
Average
stredman gold member
Apr 26 23
367 plays
9.
  That Was Easy   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the different parts of the human body.
Easier, 10 Qns, AuroraBoreanaz, Sep 14 13
Easier
AuroraBoreanaz
4943 plays
10.
  Basic Anatomy For Beginners   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Human Body is incredibly complex, so it takes time to learn about all of its intricacies. This quiz is aimed at people who have only just begun to learn Anatomy and for people who have some general knowledge already on the topic.
Average, 10 Qns, anarchy101, Aug 26 12
Average
anarchy101
5866 plays
trivia question Quick Question
What is the name of the 'tubes' which connect the kidneys to the bladder?

From Quiz "Basic Anatomy For Beginners"




11.
  Systems: An Organ Recital   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A "system" is defined as "a group of structures or organs that function together as a unit to perform a specific task for an organism's body." I'll list some organs, and you tell me which organ system includes those organs. American terms are used.
Average, 10 Qns, alaspooryoric, Apr 14 20
Average
alaspooryoric gold member
Apr 14 20
1973 plays
12.
  Just the Best, From the Chest   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
When you think of the human chest, you may first think of the heart and maybe the ribs. However, there are many other organs and structures located in this region also known as the thorax. Let's explore - no surgical experience needed.
Average, 10 Qns, WesleyCrusher, Jan 04 24
Average
WesleyCrusher editor
Jan 04 24
1775 plays
13.
  Where on the Body Am I?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
If I tell you the name of a body part, can you tell me where it's found on the body? Some of the parts are a little more obscure than others and some names are regionally used.
Average, 10 Qns, ramonesrule, Jan 29 22
Average
ramonesrule gold member
Jan 29 22
659 plays
14.
  Where on my Body?   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Match up these strange sounding body parts or areas with their place on the human body.
Average, 10 Qns, bigjohnsludge, Apr 21 17
Average
bigjohnsludge gold member
962 plays
15.
  The Human Riddle    
Multiple Choice
 10 Qns
Riddle me this, riddle me that, guess me this riddle and perhaps not... Can you guess these riddles based on the human body?
Average, 10 Qns, Verne47, Feb 25 23
Average
Verne47
Feb 25 23
1235 plays
16.
  'The Five Finger Discount'   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The human hand is a marvelous design. Here are ten questions about this invaluable part of our anatomy.
Tough, 10 Qns, dcpddc478, Jan 21 22
Tough
dcpddc478
Jan 21 22
1489 plays
17.
  Fingernails Have Feelings Too You Know   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I had a dream the other night that was a combination of my fingernails suddenly falling off - and a brilliant idea for a quiz. Unfortunately I can't remember what the quiz was about, so decided to do one on fingernails instead.
Average, 10 Qns, Creedy, May 23 15
Average
Creedy gold member
782 plays
Related Topics
  Bible Body Parts [Religion] (11 quizzes)

  Body Parts in Idiom [Humanities] (16 quizzes)

  Body Parts in Songs [Music] (33 quizzes)

  Body Piercings & Tattoos [Entertainment] (11 quizzes)

  Thematic Body Parts [General] (74 quizzes)


Human Body Trivia Questions

1. The scientific term for a real smile is named after which nineteenth century French neurologist?

From Quiz
Your Smiling Face

Answer: Guillaume Duchenne

The Duchenne smile is named after French neurologist Guillaume Duchenne and is characterised by the activation of the zygomatic major muscle (which lifts the corners of the mouth) and the orbicularis oculi muscle (which raises the cheeks and crinkles the eyes). It's considered a genuine smile because it involves both voluntary and involuntary muscle movements. Non-Duchenne smiles are not necessarily fake, as there are many reasons that a person may not smile ranging from embarrassment to cultural norms. "Peace begins with a smile." - Mother Teresa

2. One of the most common diseases that afflict us as we get older is Diabetes Mellitus, which is essentially too much sugar in the bloodstream. What is the easiest way, from the options listed, to screen for diabetes mellitus?

From Quiz The Pathophysiology of Getting Older

Answer: Fasting serum glucose level

Diabetes mellitus, in its simplest terms, is high blood sugar which causes metabolic disorders and major health deficits. These include complications from heart disease, strokes, diabetic retinopathy (irreversible eyesight failure), all of which can end in blindness, kidney failure, and possible amputations from poor limb blood flow. There are two types: Type I and Type II. In Type I, which is normally diagnosed soon after birth, a lack of insulin means additional insulin must be given, for a lifelong period, by injection to keep blood glucose (sugar) levels within the acceptable range. Type II is more insidious: It is characterised by increased "insulin resistance" frequently caused by obesity, and occurs as we get older. This type of diabetes is treated by oral medication but often large scale lifestyle changes are required: better diet, more exercise, less alcohol, less stress. As obesity rates rise in the western world, we are on the verge of a diabetes epidemic. Just as we saw the effects of a lifetime of smoking on older people in the late 20th century where people died prematurely of blood and cardiac related problems, the 21st century will be characterised by premature disease in the not-so-old due to obesity-related diabetes . As we entered the 21st century,, we moved from a hospital based health care system that treated diseases, through a paradigm shift where prevention became the main theme. We are living longer but at what price? Our sedentary lifestyle means we suffer chronic diseases such as diabetes and hypertension earlier and, as we live longer we have a longer period of decreased quality of life as we contract chronic diseases earlier than our forebears but paradoxically, live longer. Diabetes Mellitus is easily diagnosed. We have a simple blood glucose test after we have fasted overnight. If the levels are above normal, we then take a Glucose tolerance test which means we drink a liquid with a prescribed amount of glucose and monitor the blood glucose levels over the next two hours. In diabetics, the blood glucose levels will not drop as readily as those in unaffected people. People with DM can monitor their diabetic control compliance by measuring their glycosylated haemoglobin. Acute diabetics can monitor their glucose levels by taking finger prick specimens and placing the specimen in a portable instrument to give an instantaneous glucose reading.

3. There are 24 ribs in the ribcage, two for each of the twelve thoracical vertebrae. The lower five of them are also called "false ribs". What distinguishes them from the fixed ribs (the upper seven)?

From Quiz Just the Best, From the Chest

Answer: They are not directly connected to the sternum

The false ribs are those located below the level of the sternum, connected to it either via only a common, diagonal strip of cartilage (for the 8th, 9th and 10th ribs) or not at all (for the 11th and 12th, also called floating ribs). The seven fixed ribs all have direct, short, cartilage connections to the sternum.

4. Most of us know that fingernails are comprised of a substance called keratin. Do you know, however, to which compounds keratin belong?

From Quiz Fingernails Have Feelings Too You Know

Answer: Proteins

Keratin belongs to a biological group of fibrous structural proteins. Proteins are molecules that comprise chains of amino acid residue - and the thigh bone's connected to the hip bone if we continued in this way. Not only are our nails made from keratin, but also our hair, and, believe it or not, part of our tongue and hard palate as well. Tongues are revolting looking things when you consider them. I must do a quiz on them one day. Keratin is also found in wool, horns, claws, hooves, feathers, beaks and turtle shells. That's amazing isn't it?

5. Riddle me this, riddle me that, guess me this riddle and perhaps not... I am the only one of my kind shaped like U. In your throat I lie and sigh. Who am I?

From Quiz The Human Riddle

Answer: hyoid

The hyoid bone is a bone that has a horseshoe shape. It lies between the chin and the thyroid cartilage. It is supported by muscles and assists in the movement of the tongue as well as in swallowing. This bone is an irregular bone which has a body and two pairs of horns. The hyoid allows for a wider range of the tongue and variation in the production of sounds. This bone is not easily fractured in adults and so a fractured hyoid would indicate that the victim was either throttled or strangled, i.e. murdered.

6. How many chambers does a human heart have?

From Quiz That Was Easy

Answer: 4

The four chambers of the human heart are the right and left atrium and the right and left ventricle. The ventricles pump blood to the rest of the body and the atria receive blood pumped back into the heart.

7. What is the common name for the finger known as the digitus medicinalis?

From Quiz 'The Five Finger Discount'

Answer: Ring finger

You will recognize the link to medicine and some sources say this is become physicians in ancient times used the fourth finger to apply ointments. The little finger is called the digitus minimus, the index finger is the digitus secundus and the middle finger is known as the digitus medius or tertius.

8. What is the name of the large, long bone found in the upper leg?

From Quiz Basic Anatomy For Beginners

Answer: Femur

The femur is the largest bone in the body. It helps support your weight and it takes a great deal of force to fracture or break it.

9. The first thing I noticed about getting older is that my thick, lustrous hair is becoming limp and very scarce. What is the common name for this unnecessary female condition?

From Quiz Really Just a Pretty Face

Answer: Female-Pattern Baldness

Women's hair thins pretty evenly all over the head. We're just lucky we don't need to resort to the dreaded comb over.

10. The spinal cord ends in a tuft of spinal nerves. What imaginative name was given to this tangle of branches?

From Quiz Body Parts with Silly Names

Answer: cauda equina

"Cauda equina" means horse tail - I know lots of people who resemble a horse's behind, but the image of a horse's tail sticking out makes me laugh. I made up the rest of the answers.

11. Which hormone does smiling release in the body that can boost your mood?

From Quiz Your Smiling Face

Answer: Endorphins

Smiling has been shown to release endorphins, the body's natural feel-good hormones, which can reduce stress and boost your mood. Endorphins are created in your pituitary gland and hypothalamus, both located in the brain. Endorphins act as painkillers and also produce a sense of well-being, happiness, and euphoria. "A smile is a facelift that's in everyone's price range!" ​- Tom Wilson

12. Where on the body is the glabella located? Perhaps Frida Kahlo could help with this question.

From Quiz Where on the Body Am I?

Answer: Where a unibrow might meet

The glabella is the part of the skin in between the eyebrows and above the nose. It is that part where a unibrow would meet. The term also refers to the bone in the same spot that is slightly depressed. The word comes from the Latin word glabellus meaning smooth or hairless.

13. As we age, we seem to get tired more easily. It is important to make sure we do not become anaemic. This is easily done by performing a simple blood test. Which blood constituent do we measure?

From Quiz The Pathophysiology of Getting Older

Answer: Haemoglobin

The most common blood tests ordered are Urea and Electrolytes, and Complete Blood Count (CBC). These are general non-specific tests that are good screens for checking body systems. The CBC checks all the blood cells parameters such as red and white blood cells and platelets. Haemoglobin is the protein on red blood cells which carries the oxygen to the individual cells and it is this displacement of the oxygen at the cellular level that gives each cell its energy. A symptom of low haemoglobin is increased tiredness. Those people with low haemoglobin may require a blood transfusion to replace their haemoglobin, but it is important to understand what has caused the anaemia and to treat the underlying cause.

14. Probably the most important thoracic muscle is the diaphragm, a main contributing muscle in the process of respiration. It anatomically separates the thorax from another area of the body. Which one?

From Quiz Just the Best, From the Chest

Answer: The abdomen

The diaphragm marks the boundary between the thorax (chest cavity) and the abdomen (belly cavity). It stretches across the entire width of the body and has only a small number of passages - in fact, apart from some blood vessels, the only major structure passing through it is the esophagus. The spine does not pass through the thoracic cavity or diaphragm at all - it runs completely behind it.

15. This isn't where you may think it is. Where on the nail is the matrix located?

From Quiz Fingernails Have Feelings Too You Know

Answer: The tissue underneath the nail

The matrix is a very sensitive area that the nail covers and protects like a helmet. It contains nerves, blood vessels and lymphatic fluid, and is located underneath the base of the nail where it first protrudes from the skin. In a type of co-dependency relationship with the nail, its job is to produce cells that become the nail, which then shows its gratitude in return by standing guard over it. The rest of the area underneath the nail is known as the nail bed.

16. Riddle me this, riddle me that, guess me this riddle or perhaps not... Perceive, imagine, think, judge! Now decide, who am I?

From Quiz The Human Riddle

Answer: cerebrum

The cerebrum is the largest part of the brain. It consists of two hemispheres of nerve tissue on each side of the head. All conscious activities are controlled by the cerebrum. Memory, perception, problem solving and thinking take place in man's highly developed cerebrum. The frontal lobe is considered to be the most important lobe in terms of personality and intelligence. It has been discovered by scientists that the two halves of the cerebrum have specializations. Usually, the right hemisphere relates to the left side of the body while the left hemisphere relates to the right side of the body. Also, the right hemisphere seems to determine one's ability to appreciate the aesthetics and while the left hemisphere takes responsibility for math, logic and language. Interestingly, in cases where there is brain damage to the left hemisphere in early childhood the right hemisphere will take over the speech function.

17. What are the sections that human lungs are divided into called?

From Quiz That Was Easy

Answer: Lobes

The left lung is smaller than the right lung because it has to share space with the heart. The right lung is made up of three lobes: superior, middle and inferior. The smaller left lung is only made up of two lobes: superior and inferior.

18. What is the name of the 'tubes' which connect the kidneys to the bladder?

From Quiz Basic Anatomy For Beginners

Answer: Ureter

The ureters are narrow 'tubes' which drain the urine from the kidneys and transport it to the bladder.

19. The "Circle of Willis" is an interconnected series of blood vessels which sits at the bottom of which organ?

From Quiz Body Parts with Silly Names

Answer: brain

It really resembles a traffic roundabout - I wonder if the red blood cells have as much trouble merging and getting off on the right exit as I do?

20. What is the connection between smiling and emotional well-being?

From Quiz Your Smiling Face

Answer: Smiling increases emotional well-being

Research has shown that smiling can boost your mood and reduce stress levels, as well as make a person feel more confident and approachable. Additionally, smiling can also have a positive impact on others, making them feel happier and more relaxed. "Count your age by friends, not years. Count your life by smiles, not tears." - John Lennon

21. On what part of the hand is the lunula located?

From Quiz Where on the Body Am I?

Answer: Fingernail

The lunula is the little white-looking, crescent-moon shaped, bottom part of the fingernail (or toenail too.) It is a very delicate part of the nail structure and if it is damaged, the entire nail could become deformed. If the nail is removed, the lunula is still there, looking like a small nail left behind in the nail bed. The lunula shows up on fetuses at about the fourteen week gestation point.

22. Given that we all need air in our chest to breathe, a condition called "pneumothorax" (literally: air in the chest) does not sound bad, but it is life-threatening. What is it defined as?

From Quiz Just the Best, From the Chest

Answer: A connection between the space outside the lungs and open air

A pneumothorax is diagnosed when air can freely enter the area outside the lungs in the chest. As the lungs themselves are passive and do not contain muscle tissue, this prevents the breathing movements from inflating the lungs and can quickly lead to suffocation. An affected lung can collapse entirely, requiring mechanical ventilation. First aid for a pneumothorax patient consists of sealing the wound to restore the natural function.

23. Most of us know that the lunula is the crescent shaped structure at the beginning of each nail, but what happens if that lunula is damaged in any way?

From Quiz Fingernails Have Feelings Too You Know

Answer: The nail will be permanently deformed

While part of the nail, the lunula could be said to be a separate structure, because, if the nail is somehow suddenly removed, the lunula will still remain in place. It is located on top of the matrix, but underneath the nail. In a way it's like another tiny fingernail. If that lunula is damaged in any way though, the nail which grows from it will be permanently misshapen. It isn't really white either, but only appears that way when viewed from the top. The word lunula means small moon. Not everyone has visible lunulae but that is perfectly normal. I don't have them, but I think that is because they all fell off last night.

24. Riddle me this, riddle me that, guess me this riddle or perhaps not... At the blacksmith's shop or not, I strike, I strike, the iron hot. Who am I?

From Quiz The Human Riddle

Answer: malleus

As sound waves entering the ear stikes the tympanic membrane (eardrum) it vibrates and the vibration is conducted to the malleus (hammer) which is a tiny hammer-shaped bone in the middle ear. The malleus is connected to the incus (anvil) by a joint. As the malleus vibrates it strikes against the incus which in turn passes the vibration to the stapes or stirrup. This causes vibration in the inner cavity and nerve impulses are set up that go to the part of the cerebrum that deals with the sense of hearing and are interpreted as sound.

25. What nerve transmits information from the eye's retina to the brain?

From Quiz That Was Easy

Answer: Optic

There are 12 pairs of cranial nerves and the optic nerve is also known as cranial nerve II. Cranial nerves are numbered based on their location. The cranial nerve is located at the back of the eye.

26. What is the name of the blood vessels with the smallest diameter in the body?

From Quiz Basic Anatomy For Beginners

Answer: Capillaries

Capillaries are the vessels which directly transfer oxygen and waste products between the blood and the body's tissues.

27. How can you tell the difference between a genuine smile and a fake smile?

From Quiz Your Smiling Face

Answer: Genuine smiles involve both the mouth and the eyes, while fake smiles involve only the mouth

Genuine smiles involve both the mouth and the eyes, while fake smiles involve only the mouth. A genuine smile, also known as a Duchenne smile, involves the activation of both the zygomatic major muscle (which extends from the cheekbone to the corner of the mouth) and the orbicularis oculi muscle (the muscle which closes the eyelids), while a fake smile involves only the zygomatic major muscle, creating a smile that is limited to the mouth. It is often easier to distinguish between the two by looking at the eyes. "A smile is the best way to get away with trouble even if it's a fake one." - Masashi Kishimoto

28. The smallest muscle in the body, called the stapedius, is located where?

From Quiz Where on the Body Am I?

Answer: Ear

The stapedius muscle is just over one millimeter in length! It's located in the ear and it functions to stabilize the stirrup bone. Despite its tiny size, it has a pretty important job. It serves to curb the volume of sound waves from the external environment to the inner ear.

29. It is common for the elderly (and sometimes the not so elderly) to have a heart attack. The medical term for a heart attack is a myocardial infarction. What actually is a heart attack?

From Quiz The Pathophysiology of Getting Older

Answer: The blood flow in the arteries of the heart is slowed or stopped causing part of the heart to die

"Myo-" is a prefix meaning muscle. "Cardial" means of the heart Infarction is tissue death caused by a reduction or stoppage in blood flow. These artery blockages are due to mechanical compression, rupture, or vasoconstriction. The first two are usually caused by injury, the latter by disease. Therefore myocardial infarction means death of cardiac muscle (due, usually in people, as they age, to hardening of the arteries as the arteries that give the heart its own blood flow (the coronary arteries) restrict blood flow. Hence the heart itself has such an insufficient capacity, that part of the heart muscle dies. This is accompanied with severe crushing pain. Mortality due to MI decreased dramatically towards the end of the 20th century as the effects of cessation of smoking became apparent. Unfortunately increased obesity levels are causing MI rates to rise again. Regardless of smoking status or obesity, some vasoconstriction of the coronary arteries does occur, (usually with some cholesterol derivative) which reduces fitness and aerobic capacity over time. Now you know why you need to have your cholesterol levels checked regularly as you get older.

30. Believe it or not, each nail also has a sinus. Where is this located?

From Quiz Fingernails Have Feelings Too You Know

Answer: At the very root of the nail

The sinus of each nail lies at its very root, underneath the skin where it can't be seen, and just on top of that same area of the nail's matrix. Nails are turning out to be far more interesting than I thought. Its official nail is the sinus unguis, and its purpose is to more or less house that very root of the nail.

This is category 66
Last Updated Feb 24 2024 5:44 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.