FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Lymphatic System Quizzes, Trivia and Puzzles
Lymphatic System Quizzes, Trivia

Lymphatic System Trivia

Lymphatic System Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body

Fun Trivia
2 Lymphatic System quizzes and 20 Lymphatic System trivia questions.
1.
  The Lymphatic System   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about this vital body system? Test your lymphatic knowledge with this quiz!
Average, 10 Qns, Jedi_Padawan, May 18 21
Average
Jedi_Padawan
May 18 21
2839 plays
2.
  Lymphing Along   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The lymphatic system is a vital part of the immune system.
Average, 10 Qns, jcpetersen, Feb 28 16
Average
jcpetersen
262 plays

Lymphatic System Trivia Questions

1. Lymph is a clear liquid that takes its name from the ancient Roman goddess Lympha. What is Lympha the goddess of?

From Quiz
Lymphing Along

Answer: fresh water

Lympha is also written as a plural, Lymphae, most likely as a result of being mixed with nymphs when the Greek/Roman cultures intermingled. Lympha and Fontus (or Fons, the god of wells and springs) are associated with Neptune, the god of water. Chyle, which is collected from the digestive system, is a mixture of lymph and fatty acids, and looks milky-white.

2. This "Father of Western Medicine" provided one of the earliest mentions of the lymphatic system when he wrote about lymph nodes in his work "On Joints" in the 5th century BC. Who is he?

From Quiz Lymphing Along

Answer: Hippocrates

Ok, lymph nodes were mentioned in one sentence in "On Joints", but it still counts. Although none of the works in the Hippocratic Corpus can be definitively attributed to Hippocrates (~460 - ~370 BC) himself, "On Joints" is one of the 13 works considered as possibly genuine. Olaus Rudbeck (1630-1702) and Thomas Bartholin (1616-1680) both independently published the first studies on the human lymphatic system in 1652-53.

3. The composition of lymph is closest to which other bodily fluid?

From Quiz Lymphing Along

Answer: blood plasma

The composition of lymph varies as it is collected from the interstitial fluid, and contains white blood cells as well as bacteria, viruses, cancer cells, etc. as part of the immune system. It may also contain fatty acids from the digestive system (where it is called chyle). While not technically correct, lymph is approximately similar to blood minus the red blood cells.

4. The lymphatic system includes 500 to 700 very small organs scattered throughout the body, connected by a series of vessels. What is the name given to these organs that are used to help remove waste products from the cells?

From Quiz The Lymphatic System

Answer: lymph nodes

Although it is impossible to count exactly how many lymph nodes are in the body, it is estimated that there are about 500 to 700. Lymph nodes are scattered throughout the body, but there are large clusters of them in the neck, underarm, and groin areas.

5. Lymph nodes are distributed throughout the human body. Approximately how many lymph nodes are in an adult human?

From Quiz Lymphing Along

Answer: 500-700

Lymph nodes are found in clusters, with main clusters in the neck, armpit, groin, and in a central line in the torso (chest and abdomen). Lymph nodes vary in size from a few millimeters to 2 centimeters in length.

6. How do lymph vessels transport lymph throughout the body?

From Quiz Lymphing Along

Answer: one-way valves

Lymph vessels contain sections called lymphangions in between one-way valves. As the lymphangion fills with lymph, the pressure builds up until the valve opens and the lymph passes through. Afferent lymph vessels carry lymph from the body to a lymph node, while efferent lymph vessels carry lymph away from a lymph node to another lymph node, a vein, or a lymph duct.

7. The spleen is an organ that plays an important role in the lymphatic system's disease fighting abilities. Where is the spleen located?

From Quiz The Lymphatic System

Answer: the upper left side of the abdomen

The spleen is a spongy organ located in the upper left side of the abdomen, just underneath the left rib cage. Although a person can live without a spleen (if the spleen becomes damaged and has to be removed), that person runs a higher risk of getting a disease.

8. The lymphatic system can be divided into "drainage areas" that clear different parts of the body. How many drainage areas are there in the human body?

From Quiz Lymphing Along

Answer: 2

The lymphatic system has two very unequal drainage areas. The right drainage area is responsible for the right arm and the right side of the chest. The left drainage area is responsible for the rest of the body.

9. Lymphomas are blood-cell tumors that develop in the lymphatic system. There are two main types, one of which is Hodgkin lymphoma. What is the other main type of lymphoma?

From Quiz Lymphing Along

Answer: non-Hodgkin

Hodgkin lymphomas are identified by the presence of large Reed-Sternberg cells. Non-Hodgkin lymphomas do not have these cells. The World Health Organization (WHO) identifies 5 classes of lymphomas: mature B cell neoplasms, mature T cell and natural killer cell neoplasms, precursor lymphoid neoplasms, Hodgkin lymphoma, and immunodeficiency-associated lymphoproliferative disorders. Thomas Hodgkin (1798-1866) first described the disease in his 1832 paper, "On Some Morbid Appearances of the Absorbent Glands and Spleen".

10. In addition to maturing lymphocytes, the thymus produces a hormone called thymosin. What is one function of this hormone?

From Quiz The Lymphatic System

Answer: to promote lymphocyte production in other lymphatic organs

The thymus releases the thymosin hormone into the rest of the lymphatic system, encouraging growth of new lymphocytes. This, in turn, leads to to body being able to fight off diseases more efficiently.

11. A compromised or damaged lymphatic system can lead to lymphedema. What are the main symptoms of lymphedema?

From Quiz Lymphing Along

Answer: fluid retention / swelling

Primary lymphedema is an inherited condition. Secondary lymphedema is the result of damage to the lymphatic system, usually due to surgery or radiation treatment of a nearby area. Fluid builds up in the lymphatic system, usually in the extremities, due to improper drainage. It can take weeks or months after the initial damage for this build up to be noticeable. While there is no cure or way to repair the damage to the lymphatic system, depending on the severity of the lymphedema, treatment can include massage, exercise, and compression garments or bandages.

12. The bone marrow plays an important role in the lymphatic system. Red bone marrow produces immature lymphocytes, which are then transferred to the thymus to be matured. How do the lymphocytes travel from the bone marrow to the thymus?

From Quiz The Lymphatic System

Answer: through the blood stream

After the bone marrow produces immature lymphocytes, it releases them into the blood stream to be carried to the thymus for maturation. When a person has an illness in which bone marrow is destroyed, that person's immune system is considerably weakened because of the sudden lack of disease-fighting white blood cells.

This is category 18883
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.