FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Lymphatic System
Quiz about The Lymphatic System

The Lymphatic System Trivia Quiz


How much do you know about this vital body system? Test your lymphatic knowledge with this quiz!

A multiple-choice quiz by Jedi_Padawan. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Lymphatic System

Author
Jedi_Padawan
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
306,030
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2843
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 24 (6/10), Guest 172 (1/10), Guest 174 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. First of all, some basic lymphatic knowledge. What is the main function of the lymphatic system? Hint


Question 2 of 10
2. Which one of the following organs is NOT a part of the lymphatic system? Hint


Question 3 of 10
3. The lymphatic system includes 500 to 700 very small organs scattered throughout the body, connected by a series of vessels. What is the name given to these organs that are used to help remove waste products from the cells? Hint


Question 4 of 10
4. The vessels that connect the lymph nodes together contain a clear fluid called lymph. The lymph circulates throughout the body and helps to get rid off extra fluid the body produces. Who, in the seventeenth century, was the first person to publish a book accurately explaining how the lymphatic system works? Hint


Question 5 of 10
5. The spleen is an organ that plays an important role in the lymphatic system's disease fighting abilities. Where is the spleen located? Hint


Question 6 of 10
6. The spleen helps to fight infections by producing white blood cells. When the body detects that it is being invaded by a disease, the spleen releases the white blood cells into the blood stream to fight off the foreign attacker. What are these white blood cells called? Hint


Question 7 of 10
7. Lymph nodes can sometimes become swollen and painful, a condition called lymphadenopathy. Which of the following is NOT a reason why your lymph nodes might swell? Hint


Question 8 of 10
8. The thymus is a two-lobed organ located in the upper chest, and its primary function is to mature lymphocytes (disease-fighting white blood cells) that help the body ward off illnesses. Does the thymus grow larger after puberty?


Question 9 of 10
9. In addition to maturing lymphocytes, the thymus produces a hormone called thymosin. What is one function of this hormone? Hint


Question 10 of 10
10. The bone marrow plays an important role in the lymphatic system. Red bone marrow produces immature lymphocytes, which are then transferred to the thymus to be matured. How do the lymphocytes travel from the bone marrow to the thymus? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 10 2024 : Guest 24: 6/10
Jul 10 2024 : Guest 172: 1/10
Jul 06 2024 : Guest 174: 7/10
Jun 15 2024 : Guest 174: 6/10
Jun 07 2024 : Guest 97: 7/10
May 29 2024 : Guest 216: 7/10
May 26 2024 : Guest 175: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. First of all, some basic lymphatic knowledge. What is the main function of the lymphatic system?

Answer: to protect the body from diseases and remove waste products from the cells

The lymphatic system is composed of a series of vessels running throughout the body that carry white blood cells. This white blood cell substance, called lymph, fights infections and transfers waste products from the cells to the bloodstream (where they are eventually gotten rid of).
2. Which one of the following organs is NOT a part of the lymphatic system?

Answer: gallbladder

The spleen, thymus, and bone marrow are all important organs of the lymphatic system. The gallbladder is a part of the digestive system, and stores bile that the liver produces.
3. The lymphatic system includes 500 to 700 very small organs scattered throughout the body, connected by a series of vessels. What is the name given to these organs that are used to help remove waste products from the cells?

Answer: lymph nodes

Although it is impossible to count exactly how many lymph nodes are in the body, it is estimated that there are about 500 to 700. Lymph nodes are scattered throughout the body, but there are large clusters of them in the neck, underarm, and groin areas.
4. The vessels that connect the lymph nodes together contain a clear fluid called lymph. The lymph circulates throughout the body and helps to get rid off extra fluid the body produces. Who, in the seventeenth century, was the first person to publish a book accurately explaining how the lymphatic system works?

Answer: Thomas Bartholin

Thomas Bartholin was a seventeenth century Danish physician, and in 1652 he published a work that correctly described the lymphatic system. Michael Servetus and William Harvey made significant discoveries about the cardiovascular system, and Joseph Black was a pioneer in thermochemistry.
5. The spleen is an organ that plays an important role in the lymphatic system's disease fighting abilities. Where is the spleen located?

Answer: the upper left side of the abdomen

The spleen is a spongy organ located in the upper left side of the abdomen, just underneath the left rib cage. Although a person can live without a spleen (if the spleen becomes damaged and has to be removed), that person runs a higher risk of getting a disease.
6. The spleen helps to fight infections by producing white blood cells. When the body detects that it is being invaded by a disease, the spleen releases the white blood cells into the blood stream to fight off the foreign attacker. What are these white blood cells called?

Answer: lymphocytes

Lymphocytes fight off diseases by producing antibodies that neutralize the infection. Tetramers are a type of protein, isoantibodies are a type of antibody, and firmicutes are a type of bacteria.
7. Lymph nodes can sometimes become swollen and painful, a condition called lymphadenopathy. Which of the following is NOT a reason why your lymph nodes might swell?

Answer: heartburn

Because lymph nodes produce antibodies that fight off illnesses, when an disease starts to attack the body the diseased cells are carried to the lymph nodes to be neutralized. This causes them to grow larger. Viral illnesses (such as chickenpox), malignant cells (such as cancer), and inflammatory diseases (such as arthritis) can all cause swollen lymph nodes.

Heartburn is caused by gastric acid rising into the esophagus from the stomach, and does not cause lymph nodes to enlarge.
8. The thymus is a two-lobed organ located in the upper chest, and its primary function is to mature lymphocytes (disease-fighting white blood cells) that help the body ward off illnesses. Does the thymus grow larger after puberty?

Answer: no

The thymus actually grows smaller after puberty. This is because the thymus produces more lymphocytes than the body needs during childhood, so that by the time of puberty the body has compiled a stock of them. Therefore, the thymus can be removed with little effect in an adult, but removing the thymus in a child can seriously compromise their ability to fight infection.
9. In addition to maturing lymphocytes, the thymus produces a hormone called thymosin. What is one function of this hormone?

Answer: to promote lymphocyte production in other lymphatic organs

The thymus releases the thymosin hormone into the rest of the lymphatic system, encouraging growth of new lymphocytes. This, in turn, leads to to body being able to fight off diseases more efficiently.
10. The bone marrow plays an important role in the lymphatic system. Red bone marrow produces immature lymphocytes, which are then transferred to the thymus to be matured. How do the lymphocytes travel from the bone marrow to the thymus?

Answer: through the blood stream

After the bone marrow produces immature lymphocytes, it releases them into the blood stream to be carried to the thymus for maturation. When a person has an illness in which bone marrow is destroyed, that person's immune system is considerably weakened because of the sudden lack of disease-fighting white blood cells.
Source: Author Jedi_Padawan

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us