Quiz about Choose the formula
Quiz about Choose the formula

Choose the formula Trivia Quiz


This quiz is based on some of the basic formulae you might use in maths. You don't need to apply them here- You only have to tell the formula you might have to use. Play and enjoy!

A multiple-choice quiz by apiankymap13. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Math

Author
apiankymap13
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
379,609
Updated
Jun 13 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
514
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. This is a right-angled triangle and its legs adjacent to right angle are 'a' and 'b' cm. The hypotenuse's length can be given as which? Hint

(A^2 + B^2)^ 1/2
(A^2 + B^2)^2
A^2 + B^2
A^2 - B^2

2. You are solving x^2 - y^2, with both x and y being large numbers. To make it easier and quicker, you can use this identity : x^2 - y^2 =_____ Hint

There isn't any identity like this
(x+y)(x+y)
(x+y)(x-y)
x-xy+y

3. The perimeter of a square is given. How do you find the length of the square's side? Hint

Multiply perimeter by 4
There is not enough data
Find the root of the perimeter
Divide perimeter by 4

4. According to an identity, what is (a+b)^2 equal to? Hint

a^2 + b^2 + 2ab
a^2 + b^2
a^2 + b^2 -2ab
a^2 - b^2 + 2ab

5. In order to convert temperature given in Fahrenheit scale to Celsius Scale. I multiply by 5 then divide by 9. What is the first step I have missed? Hint

Add 32
All steps are done
Multiply by 1.8
Subtract 32

6. How do you find the circumference of a circle if the diameter is given? Hint

Divide by pi
Divide by 22/7
Multiply by 22/7
Multiply by pi

7. How do you find the diagonal of a square if the side is given? Hint

Square the side
Find the square root of the side
Double the side
Find the square root of double the square of the side

8. How do you find the sum of the interior angles of a polygon if the number of sides of the polygon is given? (Taking no. of sides = x) Hint

It is always 180 degrees
90 (x-2)
180 (x-2)
x-2

9. How do you find the sum of the exterior angles of a polygon?(if no. of sides of polygon =x) Hint

45 (x-2)
180 (x-2)
90 x
It is always 360 degrees

10. How do you find the speed of any object if its distance traveled and time taken are given? Hint

Time / Distance
Distance * Time
Distance / Time
Distance * Time / Gravitational constant


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This is a right-angled triangle and its legs adjacent to right angle are 'a' and 'b' cm. The hypotenuse's length can be given as which?

Answer: (A^2 + B^2)^ 1/2

According to Pythagoras' theorem, the sum of the squares of the legs of the right-angled triangle is equal to the square of the hypotenuse of the triangle. If hypotenuse =c, then a^2 + b^2 = c^2. This will calculate to c = root of (a^2 + b^2).
2. You are solving x^2 - y^2, with both x and y being large numbers. To make it easier and quicker, you can use this identity : x^2 - y^2 =_____

Answer: (x+y)(x-y)

This identity can be used to subtract the squares of two numbers quickly.
(x+y)(x-y) = x(x-y) + y(x-y) = x^2 - xy + yx - y^2.
3. The perimeter of a square is given. How do you find the length of the square's side?

Answer: Divide perimeter by 4

All the four sides of a square are equal. So, the perimeter of a square is 4 times the length of the side. Thus, you get the side of the square by dividing the perimeter by 4.
4. According to an identity, what is (a+b)^2 equal to?

Answer: a^2 + b^2 + 2ab

This identity was discovered by an ancient Indian mathematician known as Aryabhatta. (a+b)^2 = (a+b)(a+b) = a(a+b) + b(a+b) = a^2 + ab + ba +b^2
= a^2 + b^2 + 2ab
5. In order to convert temperature given in Fahrenheit scale to Celsius Scale. I multiply by 5 then divide by 9. What is the first step I have missed?

Answer: Subtract 32

The Kelvin scale is the SI unit of temperature but Celsius and Fahrenheit scales are commonly used. By adding 273.15 to the Celsius temperature reading, you can find the temperature in Kelvin.
6. How do you find the circumference of a circle if the diameter is given?

Answer: Multiply by pi

Values like 22/7 and 3.14159 are not exact, but approximate, values of pi, an irrational number. Since the diameter is double the radius of a circle, we can find the circumference by multiplying the radius by 2 and pi.
7. How do you find the diagonal of a square if the side is given?

Answer: Find the square root of double the square of the side

In a square, all sides are equal and all angles are 90 degrees. If the side = x and diagonal = y, then according to Pythagoras theorem x^2 + x^2 = y^2
2x^2 = y^2. Therefore, y = root of (2x^2).
8. How do you find the sum of the interior angles of a polygon if the number of sides of the polygon is given? (Taking no. of sides = x)

Answer: 180 (x-2)

The angle sum of a triangle is 180 degrees and the angle sum of a quadrilateral is 360 degrees. The formula can also be written as 180x - 360.
9. How do you find the sum of the exterior angles of a polygon?(if no. of sides of polygon =x)

Answer: It is always 360 degrees

The sum of the exterior angles of a polygon is always 360 degrees, be it a concave or convex polygon. It is not related in any way to the number or length of sides of a polygon.

Note however that the exterior angle of a concave vertex is negative (it is the angle that adds up with the interior angle to 180 and a concave vertex has an interior angle greater than 180).
10. How do you find the speed of any object if its distance traveled and time taken are given?

Answer: Distance / Time

The SI unit of speed is metres/second. Miles per hour and kilometres per hour are also common ways of measuring speed.
Source: Author apiankymap13

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. High School Math Easier
2. The Magic of Math Easier
3. Sorry, Wrong Number Easier
4. High School Level Maths [ 1 ] Average
5. What's My Number? Average
6. Count to Ten! Average
7. Palindromic Numbers Party! Average
8. Interesting Numbers Average
9. Every Number is Interesting Average
10. Fainting By Numbers Average
11. Numbers Costume Party! Average
12. All About Math Average

2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us