FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Former Soviet Socialist Republics
Quiz about Former Soviet Socialist Republics

Former Soviet Socialist Republics Quiz


The former USSR was made up of 15 republics, all of which are now countries in their own right. How well do you know them?

A multiple-choice quiz by shooganooga. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia

Author
shooganooga
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
185,032
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
1792
Last 3 plays: Guest 86 (12/15), Buntiaam (8/15), calmdecember (15/15).
- -
Question 1 of 15
1. This republic is a landlocked country between the Black Sea and the Caspian Sea, with Turkey to the west. It shares a border with Iran. The capital city is Yerevan. Hint


Question 2 of 15
2. This large country borders Finland and Mongolia, among others. It also faces several other countries across three confined bodies of water, the Black Sea, the Baltic Sea, and the Caspian Sea. Hint


Question 3 of 15
3. This country, found in Eastern Europe, shares a border with Romania along the Prut river. Its capital is Chisinau and two of its chief exports are wine and tobacco. Hint


Question 4 of 15
4. This Republic in the Caucasus on the Caspian Sea shares a border with Iran in the south. The Naxcivan exclave borders on Iran, Turkey and another former Soviet republic. The capital is Baku, and the population was just shy of 8 million in 2004. Hint


Question 5 of 15
5. With the capital city of Tashkent and the Som for currency, this country lies in central Asia and shares a border with Afghanistan. Hint


Question 6 of 15
6. When communist rule ended after the advent of glasnost, this country proclaimed its renewed independence on March 11, 1990, the first Soviet republic to do so. Hint


Question 7 of 15
7. Half this country's irrigated land is planted in cotton, making it the world's tenth largest producer. Hint


Question 8 of 15
8. Located north-east of the Black Sea, Tblisi is the capital of this former republic. Hint


Question 9 of 15
9. Situated between China to the east, and Afghanistan to the south. this country is home to some of the highest mountains in the world, including the Pamir and Alay ranges. Hint


Question 10 of 15
10. One of the Baltic states, this country naturally borders the Baltic Sea. The capital of Riga is located in the Northwest on the shores of the Gulf of Riga. Hint


Question 11 of 15
11. This former Soviet Republic is the ninth largest country in the world by area, and the second largest of the countries that made up the USSR. Hint


Question 12 of 15
12. I am standing in Tallinn, and I have just spent my last five euro on a bottle of vodka. Therefore I am in which north-eastern European country? Hint


Question 13 of 15
13. In February 1991, the name of the capital, Frunze, was changed back to its prerevolutionary name of Bishkek. The central Asian country also shares a border with China. Hint


Question 14 of 15
14. This country is most well known by many people as being the location for possibly the worst nuclear disaster in history, Chernobyl. Hint


Question 15 of 15
15. Sometimes referred to as 'white Russia', the capital of this nation is Minsk. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 08 2024 : Guest 86: 12/15
Jun 05 2024 : Buntiaam: 8/15
May 29 2024 : calmdecember: 15/15
May 12 2024 : Guest 78: 11/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This republic is a landlocked country between the Black Sea and the Caspian Sea, with Turkey to the west. It shares a border with Iran. The capital city is Yerevan.

Answer: Armenia

Armenia was incorporated into the Russian Empire in 1828 and the USSR in 1920.
2. This large country borders Finland and Mongolia, among others. It also faces several other countries across three confined bodies of water, the Black Sea, the Baltic Sea, and the Caspian Sea.

Answer: Russia

Russia is the largest country in the world, covering over 17 million square kilometres in both Asia and Europe.
3. This country, found in Eastern Europe, shares a border with Romania along the Prut river. Its capital is Chisinau and two of its chief exports are wine and tobacco.

Answer: Moldova

Moldova had a brief stint at being an independent republic in 1918, but was united with Romania that same year.
4. This Republic in the Caucasus on the Caspian Sea shares a border with Iran in the south. The Naxcivan exclave borders on Iran, Turkey and another former Soviet republic. The capital is Baku, and the population was just shy of 8 million in 2004.

Answer: Azerbaijan

Critics of the government of Azerbaijan consider it to be a kleptocracy, which means ruled by thieves.
5. With the capital city of Tashkent and the Som for currency, this country lies in central Asia and shares a border with Afghanistan.

Answer: Uzbekistan

The shoddy irrigation methods used by the Russians to support the lucrative cotton industry in Uzbekistan are the main cause of the Aral sea shrinking to a third of its original size.
6. When communist rule ended after the advent of glasnost, this country proclaimed its renewed independence on March 11, 1990, the first Soviet republic to do so.

Answer: Lithuania

The Republic of Lithuania is in Northeastern Europe. One of the three Baltic States along the Baltic Sea.
7. Half this country's irrigated land is planted in cotton, making it the world's tenth largest producer.

Answer: Turkmenistan

Turkmenistan also possesses the world's fifth largest reserves of natural gas and has substantial oil resources.
8. Located north-east of the Black Sea, Tblisi is the capital of this former republic.

Answer: Georgia

Nino is the patron saint of Georgia.
9. Situated between China to the east, and Afghanistan to the south. this country is home to some of the highest mountains in the world, including the Pamir and Alay ranges.

Answer: Tajikistan

93% of Tajikistan is mountainous.
10. One of the Baltic states, this country naturally borders the Baltic Sea. The capital of Riga is located in the Northwest on the shores of the Gulf of Riga.

Answer: Latvia

Latvia took advantage of the devastation of WWI to declare its independence in November 1918. Russia regained control in 1940, during WWII.
11. This former Soviet Republic is the ninth largest country in the world by area, and the second largest of the countries that made up the USSR.

Answer: Kazakhstan

Kazakhstan was incorporated into the USSR after the Russian Revolution of 1917.
12. I am standing in Tallinn, and I have just spent my last five euro on a bottle of vodka. Therefore I am in which north-eastern European country?

Answer: Estonia

August 20 is a national holiday in Estonia, commemorating the signing revolution of 1991.
13. In February 1991, the name of the capital, Frunze, was changed back to its prerevolutionary name of Bishkek. The central Asian country also shares a border with China.

Answer: Kyrgyzstan

Kyrgyzstan was adopted into the Russian Empire in 1876.
14. This country is most well known by many people as being the location for possibly the worst nuclear disaster in history, Chernobyl.

Answer: Ukraine

Ukraine is a country in eastern Europe which borders the Black Sea to the south, the Russian Federation to the east, Belarus to the north and Poland, Slovakia, Hungary, Romania and Moldova to the west.
15. Sometimes referred to as 'white Russia', the capital of this nation is Minsk.

Answer: Belarus

Although landlocked, Belarus has 11,000 lakes.
Source: Author shooganooga

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Asian Geography Difficult
2. Name That Country In Asia! Tough
3. Geography, Asian Style Tough
4. I'm Where In Asia Average
5. Geography Bee III Average
6. Asia Tough
7. Asia : A Mystery For You ? Tough
8. Backpacking Asia Average
9. Biggest Islands In Asian Countries Difficult
10. Asia in a Nutshell Difficult
11. Ex-USSR Republics Average
12. Asian Compass Average

6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us