FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Pakistan Quizzes, Trivia and Puzzles
  Pakistan Quizzes, Trivia

Pakistan Trivia

Pakistan Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia

Fun Trivia
Quizzes on "the land of the pure" are found here. Test your knowledge of Pakistan's geography.
11 Pakistan quizzes and 110 Pakistan trivia questions.
1.
  My Beautiful Pakistan    
Multiple Choice
 10 Qns
Pakistan is a land of extreme geography and beauty. If everyone learns something about my homeland, I will be happy. This quiz has geography and culture mixed. Good luck!
Average, 10 Qns, shahzy1022, Jul 17 10
Average
shahzy1022
3139 plays
2.
  Cities of Pakistan    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the cities of Pakistan. By playing this quiz, you'll have the idea how much you know those.
Average, 10 Qns, last_Argument, Sep 18 13
Average
last_Argument
4388 plays
3.
  All About Pakistan    
Multiple Choice
 10 Qns
Everything is about Pakistan. The mountain ranges in Pakistan are famous for harboring many of the world's 109 peaks. These ranges have many interesting cultures, religions, and much more. If you want to visit the mountains in these areas, you should!
Average, 10 Qns, xman16, Dec 28 18
Average
xman16
Dec 28 18
3511 plays
4.
  Pakistan, The Basics    
Multiple Choice
 10 Qns
This is my first quiz. It's about my country, Pakistan. Enjoy!
Average, 10 Qns, shazy95, Dec 20 11
Average
shazy95
2249 plays
5.
  Pakistani Cities    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the cities in my country, Pakistan.
Average, 10 Qns, shazy95, Mar 25 21
Average
shazy95
Mar 25 21
1710 plays
6.
  All About Great Pakistan    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about Pakistan. It's not a hard quiz. You can do it!
Easier, 10 Qns, Nabeel, Mar 02 24
Easier
Nabeel
Mar 02 24
2494 plays
7.
  Pakistan Mixture    
Multiple Choice
 10 Qns
I went to Pakistan in 2002-2003 and I really liked it. So I have decided to do a quiz on it. This quiz will be about the places, cities, music and more.
Average, 10 Qns, kurts no 1 fan, Sep 10 18
Average
kurts no 1 fan
Sep 10 18
2339 plays
8.
  Pakistan City Mania    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about cities in Pakistan. Give your brain a boost by taking this quiz!
Average, 10 Qns, RoyalVishIII, Oct 09 23
Average
RoyalVishIII
Oct 09 23
1388 plays
9.
  Pakistan Basics    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about some basic things about Pakistan. Hope you will enjoy it!
Easier, 10 Qns, Nabeel, Oct 07 18
Easier
Nabeel
Oct 07 18
2591 plays
10.
  My Pakistan    
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz you will handle with the questions related to cities, capitals, languages and history of Pakistan. This quiz will be easy for you if you are a Pakistani or have been to Pakistan in past.
Average, 10 Qns, asadshaikh, Mar 25 21
Average
asadshaikh
Mar 25 21
2069 plays
trivia question Quick Question
Name the highest point in the Karakoram ranges.

From Quiz "All About Pakistan"




11.
  Pakistan    
Multiple Choice
 10 Qns
Here I will ask you some basic questions about Pakistan. You can easily do it if you have a little knowledge about Pakistan.
Average, 10 Qns, asadshaikh, Mar 25 21
Average
asadshaikh
Mar 25 21
2041 plays
Related Topics
  Pakistan [Sports] (5 quizzes)

  Pakistani Government [World] (4 quizzes)


Pakistan Trivia Questions

1. The famous Empress Market is located in what Pakistani city?

From Quiz
Pakistan City Mania

Answer: Karachi

The Empress Market is one of the largest shopping centers in Pakistan. It was named in honor of Queen Victoria of England.

2. When did Pakistan become independent from Britain?

From Quiz Pakistan, The Basics

Answer: 14 August, 1947

Pakistan became independent from Britain, one day before India became independent from Britain, on August 15, 1947. The idea of a separate state of Pakistan was established in 1940 by the All Indian Muslim League.

3. Which city in Pakistan is famous for its sports goods?

From Quiz My Pakistan

Answer: Sialkot

Sialkot is located in Punjab. This city is full of sports goods shops. You can buy many sporting items there, such as cricket bats or baseball bats. The footballs made in Sialkot are especially famous and are used in International Football World Cups.

4. When was Pakistan resolution passed?

From Quiz Pakistan

Answer: March 23, 1940

Pakistan resolution was passed on 23rd March, 1940. This resolution was held in Minto Park which is now called Iqbal Park. In this resolution, the Muslims of South Asia demanded a separate nation for themselves where they could lead their lives according to the golden principles of Islam. Pakistan Day continues to be celebrated on 23rd March.

5. What city in Pakistan has a name, where the first 6 letters spell the name of a famous mosque in Islamabad?

From Quiz Pakistan Mixture

Answer: Faisalabad

Faisal mosque is a famous mosque in Islamabad. Faisal is also my name. Faisalabad has an airport in it.

6. What is the capital of Pakistan?

From Quiz Pakistan Basics

Answer: Islamabad

Before 1970s, Karachi was the capital, but Islamabad became capital at that time.

7. Name the capital of Pakistan.

From Quiz All About Pakistan

Answer: Islamabad

8. What is the capital of Pakistan?

From Quiz All About Great Pakistan

Answer: Islamabad

It became the capital in the 1970s, but before that Karachi was the capital.

9. What sea is located directly to the south of Pakistan?

From Quiz My Beautiful Pakistan

Answer: Arabian Sea

Two major port cities of Pakistan are on the sea: Karachi and Gwadar. The Indian Ocean is south of India, the Persian Gulf is south of Iran, and the Indus Sea does not exist.

10. One of following cities is found on the edge of the southern Punjab plains in eastern Pakistan. Name it.

From Quiz Pakistan City Mania

Answer: Multan

Muzzaraffpur is a city in the western Punjab Plains. Lahore is in the eastern Punjab Plains, while Hyderabad, Pakistan is in Sindh, and is nowhere near the Punjab Plains.

11. What's Pakistan's biggest city?

From Quiz Pakistani Cities

Answer: Karachi

Karachi is the capital of Sindh and is the business capital of Pakistan. It is on the Arabian Sea and started out as a small fishing village.

12. What was the first capital in Pakistan, before Islamabad?

From Quiz Pakistan, The Basics

Answer: Karachi

Islamabad was a newly planned city specifically designed just to be the capital of Pakistan after Karachi in the 1960s. It became the official capital in 1967. Islamabad means 'place of Islam'.

13. Which city is known as "city of lights"?

From Quiz Cities of Pakistan

Answer: Karachi

The largest city in Pakistan is situated on the coast of the Arabian Sea and now is the provincial capital of Sindh province. Karachi is the former capital of Pakistan. One of the largest seaports of Pakistan is also in this city.

14. Pakistan has a/an ___________ climate.

From Quiz Pakistan

Answer: Extreme

The climate of Pakistan is extreme. An extreme climate means that the region is hotter in summers and colder in winters. It is very hot in Pakistan in Sibbi and Jacobabad when the temperature reaches about 52 degrees centigrade. The winters are cold in all the areas of Pakistan and there is snowfall in the northern and northwestern mountainous region of Balochistan.

15. Which famous Pakistani singer released an album called "Bay Ja Cycle Tay?"

From Quiz Pakistan Mixture

Answer: Abrar Ul-Haq

Abrar Ul-Haq has released lots of good albums such as Billo and Mall-o-Mall.

16. Pakistan became an independent nation on _____ August, 1947.

From Quiz All About Great Pakistan

Answer: 14 & fourteen & 14th

It was one day before India achieved its independence on 15 August 1947.

17. According to the CIA fact book, which language is spoken by more Pakistanis than the mother tongue of Urdu?

From Quiz My Beautiful Pakistan

Answer: Punjabi

Punjabi is the dominant language of the country because Punjab is the largest province in terms of population. Although almost everyone in Pakistan can speak Urdu, most speak Punjabi. Punjabi itself is a variation of Urdu.

18. Which city in Azad Kashmir was the site of a major earthquake in 2005?

From Quiz Pakistan City Mania

Answer: Muzaffarabad

As Muzaffarabad is in Azad Kashmir, it is very prone to earthquakes. About 79,000 died in the terrible 2005 Kashmir earthquake.

19. This major Pakistani city is the capital of Punjab province.

From Quiz Pakistani Cities

Answer: Lahore

Lahore is the capital of Punjab province and the second largest city. It is sometimes called the cultural capital of Pakistan. It is home to Minar-e-Pakistan, Badshah-e-Mosque, and Shah-e-Qilla.

20. What is the name of the famous city known as "city of gardens"?

From Quiz Cities of Pakistan

Answer: Lahore

Lahore is the provincial capital of Punjab Province. "The Heart of Pakistan" name is due to its historical importance in the creation of Pakistan, and also because it is the cultural, political, social and educational centre of the country. Lahore is called City of Gardens because of the heritage of the Mughal Empire. It's located near Ravi River. In 1940, Pakistan resolution was also passed here.

21. Pakistan became the world's _____ nuclear power on 22 May, 1998.

From Quiz Pakistan

Answer: Seventh

Pakistan is the seventh nuclear power of the world and appeared as a nuclear power on 22 May, 1998. The first five countries with nuclear capability were the United States, England, China, France, and Russia. India was the world's sixth, also in 1998 but before Pakistan. Other nations, such as Israel, are suspected to have nuclear capabilities but are not "declared" nuclear powers.

22. What is a 'Pind'?

From Quiz Pakistan Mixture

Answer: A village

Most of the 'pinds' in Pakistan have mud houses in them. Mainly poor people live in the 'pinds'. Although the people are poor most of them live relaxing lives.

23. What is the national language of Pakistan?

From Quiz Pakistan Basics

Answer: Urdu

But Punjabi is widely spoken in Pakistan.

24. What is the population estimate for Pakistan (year 2019)?

From Quiz All About Pakistan

Answer: 200,000,000

The population is expected to continue to grow at a rate of about 3 percent at each year. It is expect to be double in about 20 years.

25. Who was the founder of Pakistan?

From Quiz All About Great Pakistan

Answer: Muhammad Ali Jinnah

Before the British left India, Muslims in India wanted a state of their own, so the states with highest population of Muslims were called Pakistan. Mohammed Ali Jinnah was proclaimed Quaid-e-Azam, meaning the Great Leader, and was elected the Governor General. The western states of India made up West Pakistan, and also a small state in east India called 'East Pakistan'. However, in the 1970s East Pakistan wanted their own country so the only Pakistani state in eastern India formed a new country that was called 'Bangladesh', which came from their national language 'Bengali'.

26. Pakistan's currency shares its name with the currencies of India and Sri Lanka. Name the currency.

From Quiz My Beautiful Pakistan

Answer: Rupee

Pakistan uses the rupee, which is the same as India. The rupee comes in different colors. The notes range from five rupees (which isn't used much) to 5,000 rupees. The basic ten rupees note is green, 50 is purple, 100 is red, and 1,000 is blue.

27. A Pakistani city is located on the Khyber Pass, which crosses the border into Afghanistan. Which one?

From Quiz Pakistan City Mania

Answer: Peshawar

Peshawar, in the North-West Frontier Province, is closer to the Afghan border than the other three. In fact, Gujranwala and Peshawar are more than 500 miles apart. Peshawar is also an important border city.

28. What is Pakistan's largest airline?

From Quiz Pakistan, The Basics

Answer: PIA

Pakistan International Airlines is the major and oldest airline that travels to many destinations, international and domestic. Its slogan is 'Come Fly With Us'.

29. In which province is the Punjabi language spoken?

From Quiz Pakistan

Answer: Punjab

Punjabi is spoken in Punjab province. Sindhi is spoken in Sindh province. Pashto is spoken in Khyber Pakhtunkhwa (KPK). Balochi is spoken in Balochistan province.

30. What is a 'Shahar'?

From Quiz Pakistan Mixture

Answer: A city

The people who live in cities are still quite poor compared to people who live in the West, however Most of them have relaxing lives.

This is category 5808
Last Updated Apr 13 2024 5:46 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.