FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Afghanistan Quizzes, Trivia and Puzzles
  Afghanistan Quizzes, Trivia

Afghanistan Trivia

Afghanistan Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia

Fun Trivia
6 Afghanistan quizzes and 60 Afghanistan trivia questions.
1.
  10 Question Afghanistan Quiz   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about this remote country?
Average, 10 Qns, bloomsby, Sep 28 21
Average
bloomsby gold member
Sep 28 21
7030 plays
2.
  The Wakhan Corridor    
Multiple Choice
 10 Qns
Tucked away in the far northeast of Afghanistan, the Wakhan Corridor is a fascinating and beautiful part of the "Roof of the World".
Average, 10 Qns, Rowena8482, Sep 21 21
Average
Rowena8482 gold member
Sep 21 21
906 plays
3.
  Amazing Afghanistan    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about Afghanistan? This is a simple quiz about it. I hope you enjoy!
Average, 10 Qns, Ewefojhghjkbw, Jun 27 22
Recommended for grades: 9,10,11,12
Average
Ewefojhghjkbw
Jun 27 22
165 plays
4.
  The Ultimate Afghanistan Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about this complex country? Test your basic knowledge of Afghanistan with this quiz.
Average, 10 Qns, hokkyodai, Oct 08 16
Average
hokkyodai
1437 plays
5.
  Average Afghanistan Quiz - 10 Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
At school we're learning about Afghanistan. I didn't know of such place until Sept. 11. This quiz was composed very shortly after. I just wanted to share some of my knowledge with you. Enjoy.
Average, 10 Qns, LotsofHomework, Jul 20 16
Average
LotsofHomework
1341 plays
6.
  Afghanistan Facts    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a country that has been in the news headlines a lot lately, so I thought that it would be interesting to make a simple facts quiz. Here it is!
Average, 10 Qns, Pariah, Aug 02 20
Average
Pariah
Aug 02 20
1364 plays
trivia question Quick Question
What are the official languages of Afghanistan?

From Quiz "Afghanistan Facts"




Related Topics
  Afghanistan History [History] (2 quizzes)


Afghanistan Trivia Questions

1. What is the most populous city in Afghanistan?

From Quiz
Amazing Afghanistan

Answer: Kabul

Kabul is the capital and largest city of Afghanistan. This was not always the case; the capital of the Durrani Empire used to be Kandahar.

2. The Wakhan Corridor is part of the somewhat larger area of Wakhan. Which Province of Afghanistan is Wakhan a part of?

From Quiz The Wakhan Corridor

Answer: Badakhshan

Afghanistan has thirty-four Provinces; the most recent two, Panjshir and Daykundi, were added in 2004. The geographical region of Badakhshan (rather than the political Province) includes the extreme north east of Afghanistan and also the southeastern part of neighbouring Tajikistan.

3. What is the capital of Afghanistan?

From Quiz Afghanistan

Answer: Kabul

In the 1770s the Afghan capital was moved from Kandahar to Kabul.

4. What continent does the Republic of Afghanistan lie in?

From Quiz Afghanistan Facts

Answer: Asia

Afghanistan borders six countries; Iran to the west, Turkmenistan to the north-west, Uzbekistan to the north, Tajikistan and China to the north-east, and Pakistan to the east and south.

5. What is the capital of Afghanistan?

From Quiz Afghanistan

Answer: Kabul

6. Where is Afghanistan situated?

From Quiz Afghanistan

Answer: Central Asia

It is separated from the Indian sub-continent by high mountains. It is to the east of the region normally known as the Middle East. (The fact that it is an Islamic country doesn't of course make it part of the Middle East: much of Indonesia and Nigeria, for example, is also Muslim).

7. What is the largest ethnic group in Afghanistan?

From Quiz Amazing Afghanistan

Answer: Pashtun (Paxtun)

The Pashtun people account for 80% of Afghanistan's population. The Pashtun people speak Pashto, the native Pashtun language, but most actually speak Dari!

8. What is a meal in Afghanistan not complete without?

From Quiz Afghanistan

Answer: naan (a kind of bread)

Naan (also spelled 'nan'), flat unleavened bread, is an important part of meals in several countries in South and Central Asia, including Afghanistan.

9. What country between 1980-1989 tried to gain control of Afghanistan?

From Quiz Afghanistan

Answer: Soviet Union

At that time, the U.S. supported Afghanistan and the invasion ended in 1989.

10. What covers most of Afghanistan?

From Quiz Amazing Afghanistan

Answer: Rugged mountains

The Hindu Kush region covers around 40% of Afghanistan.

11. In spite of its remoteness, the Wakhan Corridor does have a Tourist Office! Where is it located?

From Quiz The Wakhan Corridor

Answer: Ishkashim

The Wakhan Tourism Office is funded and supported by the Aga Khan's Development Foundation, and it is hoped that tourism will eventually provide much needed income for the residents of the area. Given the conflicts in most of Afghanistan, the Wakhan region is peaceful, and the safest part of the country for visitors. It's remoteness means that access is difficult, and outside influences have little or no effect on the people and their lifestyle.

12. What is the capital of Afghanistan?

From Quiz Afghanistan Facts

Answer: Kabul

Kabul lies in the east of the country, in the southern foothills of the Hindu Kush. The second largest city is Qandahar, which lies in the south of the country.

13. What is the main religion in Afghanistan?

From Quiz Afghanistan

Answer: Muslim & Islam & Moslem

14. What is the capital of Afghanistan?

From Quiz Afghanistan

Answer: Kabul & Cabul

Other large cities include Kandahar (in the south), Herat (in the west) and Mazar-i-Sharif (in the north).

15. What was historically the largest extent of Afghanistan?

From Quiz Amazing Afghanistan

Answer: Ghaznavid Empire

The Ghaznavid Empire was largest in 1037, stretching from East Anatolia right to Jammu and Kashmir!

16. When travellers head for the Wakhan Corridor, they come to Sarhad-e-Broghil. What is the significance of this?

From Quiz The Wakhan Corridor

Answer: It is the last settlement accessible in motor vehicles, beyond it there are no roads

To travel beyond Sarhad-e-Broghil means that people must go on horseback, or walk, with donkeys or yaks. The road into Sarhad is only passable in a 4x4, and is often flooded, with bridges washed out. The route from the nearest airport and "big" town, the provincial Capital Faizabad, takes around 15 hours to drive, and is unsafe during the hours of darkness.

17. One of Afghanistan's official languages is Pashtu. What is the other one?

From Quiz Afghanistan

Answer: Dari

Dari is related to Persian (or Farsi), Iran's official language. The two languages have a number of differences, but are mutually intelligible. Afghanistan is a very diverse country, with a number of different ethnic and linguistic groups. Pashtu is spoken by the Pashtun, the country's largest ethnic group. Dari is spoken by the Tajiks, the second largest. Other ethnic groups include the Hazaras, Uzbeks, Turkmen and Kyrgyz.

18. What are the official languages of Afghanistan?

From Quiz Afghanistan Facts

Answer: Pashto and Dari

The other languages all belong to countries that border with Afghanistan.

19. What is the 'Holy Book' of the main religion of Afghanis?

From Quiz Afghanistan

Answer: Koran

An alternative spelling of Koran is Qur'an.

20. How many provinces are there in Afghanistan?

From Quiz Amazing Afghanistan

Answer: 34

There are 34 provinces in Afghanistan including Nimruz, Helmand, Kandahar, Farah, etc, etc.

21. At the eastern end of the Wakhan Corridor, there is a pass through the Hindu Kush, to the Chinese border. What is the name of this pass?

From Quiz The Wakhan Corridor

Answer: Wakhjir

The border between the Wakhan Corridor and China has the greatest time division of any border on Earth. On the Afghan side, the time zone is GMT+4:30, whilst on the Chinese side, the time zone is Chinese Standard Time ie. GMT+8. The Wakhjir pass was part of the ancient route of the Silk Road, and can be closed by snow for up to half the year.

22. What is the monetary unit of Afghanistan?

From Quiz Afghanistan Facts

Answer: Afghani

The other monetary units all belong to countries that border with Afghanistan.

23. What year did the Taliban take over Afghanistan?

From Quiz Afghanistan

Answer: 1996

24. What is the name of the pass between Pakistan and Afghanistan near Peshawar?

From Quiz Afghanistan

Answer: Khyber

The Bolan Pass is wholly in Pakistan, about 30 miles SE of the Pakistani city of Quetta.

25. What are the two official languages of Afghanistan?

From Quiz Amazing Afghanistan

Answer: Dari and Pashto

Dari is the most spoken language, followed by Pashto. Some other languages includes Tajik, Uzbek, and Arabic.

26. The Wakhan Corridor is the source of the Amu Darya river; how was it previously known?

From Quiz The Wakhan Corridor

Answer: Oxus

Many local people call the Amu Darya 'Jayhoun' which is thought to be a derivation from the River Gihon, one of the four rivers in the Biblical Garden of Eden. The actual source of the river is an ice cave; it flows as a glacier, then the River Wakhan, before joining the Pamir. The river ends in a delta at the Aral Sea.

27. Traditionally, what color are burqas, the full-length veils worn by most women in Afghanistan?

From Quiz Afghanistan

Answer: blue & purple & dark blue

Although dark blue is the traditional color, other colors are slowly becoming popular.

28. What is the national dish of Afghanistan?

From Quiz Amazing Afghanistan

Answer: Pulao

Pulao is the national dish of Afghanistan, despite kebabs being popular. Pulao is rice with meat, carrot, and raisins.

29. The majority of the Wakhan Corridor's 13,500 inhabitants are Wakhi, apart from the few nomadic herders who live in the high Pamir Valley; which tribe do they belong to?

From Quiz The Wakhan Corridor

Answer: Kyrgyz

The earliest records of the Kyrgyz people date back to the second century BC, and the way of life they follow today has changed very little. There are around 1500 Kyrgyz living in the Wakhan Corridor. All the residents of the Wakhan Corridor are either herders or subsistence farmers, and visitors are advised to take their own food supplies as there is often none available for sale or trade.

30. How many countries does Afghanistan share borders with?

From Quiz Afghanistan

Answer: 6

The countries are Iran, Pakistan, Tajikistan, China, Uzbekistan, and Turkmenistan.

This is category 5807
Last Updated Apr 13 2024 5:46 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.