FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Afghanistan
Quiz about Afghanistan

The Ultimate Afghanistan Quiz | Asia


How much do you know about this complex country? Test your basic knowledge of Afghanistan with this quiz.

A multiple-choice quiz by hokkyodai. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia
  8. »
  9. Afghanistan

Author
hokkyodai
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
140,123
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1437
- -
Question 1 of 10
1. What is the capital of Afghanistan? Hint


Question 2 of 10
2. What is a meal in Afghanistan not complete without? Hint


Question 3 of 10
3. Afghan people drink green tea.


Question 4 of 10
4. One of Afghanistan's official languages is Pashtu. What is the other one? Hint


Question 5 of 10
5. The Khyber Pass links Afghanistan with India.


Question 6 of 10
6. Traditionally, what color are burqas, the full-length veils worn by most women in Afghanistan?

Answer: (One or two words)
Question 7 of 10
7. How many countries does Afghanistan share borders with? Hint


Question 8 of 10
8. What country is about the same size as Afghanistan? Hint


Question 9 of 10
9. In what year Britain relinquish its claims of control over Afghanistan's foreign policy, this effectively making the country fully independent? Hint


Question 10 of 10
10. When was Afghanistan invaded by the Soviet Union? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the capital of Afghanistan?

Answer: Kabul

In the 1770s the Afghan capital was moved from Kandahar to Kabul.
2. What is a meal in Afghanistan not complete without?

Answer: naan (a kind of bread)

Naan (also spelled 'nan'), flat unleavened bread, is an important part of meals in several countries in South and Central Asia, including Afghanistan.
3. Afghan people drink green tea.

Answer: True

The country imports tea from Pakistan and India, among other countries.
4. One of Afghanistan's official languages is Pashtu. What is the other one?

Answer: Dari

Dari is related to Persian (or Farsi), Iran's official language. The two languages have a number of differences, but are mutually intelligible. Afghanistan is a very diverse country, with a number of different ethnic and linguistic groups. Pashtu is spoken by the Pashtun, the country's largest ethnic group. Dari is spoken by the Tajiks, the second largest.

Other ethnic groups include the Hazaras, Uzbeks, Turkmen and Kyrgyz.
5. The Khyber Pass links Afghanistan with India.

Answer: False

The Khyber Pass links Afghanistan with Pakistan. The pass is about 48 kilometers long, and at its narrowest point is only 5 meters wide.
6. Traditionally, what color are burqas, the full-length veils worn by most women in Afghanistan?

Answer: blue

Although dark blue is the traditional color, other colors are slowly becoming popular.
7. How many countries does Afghanistan share borders with?

Answer: 6

The countries are Iran, Pakistan, Tajikistan, China, Uzbekistan, and Turkmenistan.
8. What country is about the same size as Afghanistan?

Answer: Ukraine

Afghanistan, at 647,500 square kilometers, is slightly larger than Ukraine (603,700 sq. km.).
9. In what year Britain relinquish its claims of control over Afghanistan's foreign policy, this effectively making the country fully independent?

Answer: 1919

Britain had sought control of Afghanistan to thwart any Russian advance towards India. Despite numerous interventions, Britain was never able to gain real control of the country. In 1895, Britain and Russia agreed to treat the country as a buffer-zone, but during WWI Britain again intervened as it was believed that the Turks were trying to form an 'Islamic' alliance, directed against Britain.

In 1919 it relinquished its claims of control over Afghanistan's foreign policy.
10. When was Afghanistan invaded by the Soviet Union?

Answer: 1979

Although there was Soviet military intervention before 1979, it wasn't until that year that a full-scale military invasion was launched.
Source: Author hokkyodai

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Afghanistan Average
2. Afghanistan Facts Average
3. Amazing Afghanistan Average
4. Afghanistan Average
5. The Wakhan Corridor Average
6. The Land of Stan Average
7. Former Soviet Socialist Republics Average
8. A brief tour of Southeast Asia Average
9. Ex-USSR Republics Average
10. Backpacking South East Asia Average
11. I'm Where In Asia Average
12. Geography Bee III Average

5/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us