FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Afghanistan Facts
Quiz about Afghanistan Facts

Afghanistan Facts Trivia Quiz


This is a country that has been in the news headlines a lot lately, so I thought that it would be interesting to make a simple facts quiz. Here it is!

A multiple-choice quiz by Pariah. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia
  8. »
  9. Afghanistan

Author
Pariah
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
96,781
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1364
- -
Question 1 of 10
1. What continent does the Republic of Afghanistan lie in? Hint


Question 2 of 10
2. Afghanistan's full title is the 'Islamic Republic of Afghanistan'.


Question 3 of 10
3. What is the capital of Afghanistan? Hint


Question 4 of 10
4. What are the official languages of Afghanistan? Hint


Question 5 of 10
5. What is the monetary unit of Afghanistan? Hint


Question 6 of 10
6. Islam makes up 85% of the religious affiliations of the peoples of Afghanistan.


Question 7 of 10
7. Which ethnic group is the largest, making up about 35% of the ethnic population of Afghanistan? Hint


Question 8 of 10
8. How big is Afghanistan in square kms? Hint


Question 9 of 10
9. What was the population of Afghanistan in the year 2002? Hint


Question 10 of 10
10. The population density of Afghanistan is under 20 persons per sq km.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What continent does the Republic of Afghanistan lie in?

Answer: Asia

Afghanistan borders six countries; Iran to the west, Turkmenistan to the north-west, Uzbekistan to the north, Tajikistan and China to the north-east, and Pakistan to the east and south.
2. Afghanistan's full title is the 'Islamic Republic of Afghanistan'.

Answer: True

The conventional long form of Afghanistan is the Islamic Republic of Afghanistan. The local long name is Jamhuri-ye Islami-ye Afghanistan.
3. What is the capital of Afghanistan?

Answer: Kabul

Kabul lies in the east of the country, in the southern foothills of the Hindu Kush. The second largest city is Qandahar, which lies in the south of the country.
4. What are the official languages of Afghanistan?

Answer: Pashto and Dari

The other languages all belong to countries that border with Afghanistan.
5. What is the monetary unit of Afghanistan?

Answer: Afghani

The other monetary units all belong to countries that border with Afghanistan.
6. Islam makes up 85% of the religious affiliations of the peoples of Afghanistan.

Answer: False

Islam in fact makes up 99% of the religious affiliations of the peoples of Afghanistan.
7. Which ethnic group is the largest, making up about 35% of the ethnic population of Afghanistan?

Answer: Pashtun

Tadzhik make up about 25% of the ethnic composition , Uzbek make up about 6% of the ethnic composition, and Hazara make up about 19 % of the ethnic composition.
8. How big is Afghanistan in square kms?

Answer: 652, 225

Afghanistan is the tenth largest country in Asia, this of course discludes Turkey which is in only partly in Asia.
9. What was the population of Afghanistan in the year 2002?

Answer: 22,664,000

A mere tenth of the population of the United States of America, and a third of the population of the United Kingdom. However, really accurate statistics are impossible to discover, but the population of Afghanistan must have severely shrunk, with the current movement of Afghan refugees.
10. The population density of Afghanistan is under 20 persons per sq km.

Answer: False

In 2013, the population density was slightly over 40 people per square kilometre.
Source: Author Pariah

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ballykissangel before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us