FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Afghanistan Quizzes, Trivia and Puzzles
 Afghanistan Quizzes, Trivia

Afghanistan History Trivia

Afghanistan History Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Asian

Fun Trivia
2 Afghanistan History quizzes and 20 Afghanistan History trivia questions.
1.
  Tales of the Durrani Empire   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
"If I must choose between the world and you, I shall not hesitate to claim your barren deserts as my own".--Ahmad Shah Durrani--The Durrani Empire ruled from 1747-1826, and was one of the strongest Muslim empires in history.
Average, 10 Qns, ponycargirl, Sep 07 17
Average
ponycargirl editor
256 plays
2.
  Afghanistan History    
Multiple Choice
 10 Qns
The situation of the country of Afghanistan, spread across the land roads between the Indian subcontinent, Iran, and central Asia has tempted conquerors throughout its history. Here is a simple facts quiz!
Average, 10 Qns, Pariah, Jun 20 18
Average
Pariah
Jun 20 18
794 plays
Related Topics
  Afghanistan [Geography] (6 quizzes)


Afghanistan History Trivia Questions

1. The founder of the Durrani Empire, also called the Afghan Empire, was Ahmad Shah Durrani. How did he begin his rise to power?

From Quiz
Tales of the Durrani Empire

Answer: Military Service

Also considered to be the founder of modern day Afghanistan, Ahmad Shah Durrani was chosen to be King of Afghanistan after the death of Nader Shah Afshar. He had been the leader of the king's cavalry regiment, known as the Abdali Regiment, of 4,000 soldiers. The king was murdered by his own guards, however, Durrani had heard nothing about the plot. After confirming his leader's death, Durrani then took the royal seal and the Koh-i-Norr diamond that were the symbols of power, and was accepted by the Abdali Regiment as the new king. He took the titles "Padishah-i-Ghazi", which means "victorious emperor" and "Durr-i-Durrani", or "pearl of pearls".

2. The Durrani Empire had two capitals. One was in Afghanistan. In what nearby present-day country was the other? The name of the capital was Peshawar.

From Quiz Tales of the Durrani Empire

Answer: Pakistan

The capitals were Kandahar (in Afghanistan) and Peshawar (in modern Pakistan). Kandahar, originally called Alexandria Arachosia, was founded by and named after Alexander the Great in 329 BC. A city that had a strategic location along Asian trade routes, Kandahar had long been used as a capital; after Ahmad Shah Durrani died, his son moved the capital to its present location. Peshawar, Pakistan, was located near the east end of the Khyber Pass near Afghanistan. It became part of the Durrani Empire in 1747; the son of Ahmad Shah Durrani, Timur Shah, used Peshawar as a winter capital, staying at the Bala Hissar Fort. After briefly losing control of the city in 1758, the Durrani re-conquered it the following year. The city was an important agricultural and trade center.

3. Alexander the Great invaded Afghanistan on his way to which other Asian country?

From Quiz Afghanistan History

Answer: India

Alexander the Great fought his way through Afghanistan between the years 329-327 B.C. on his way to attempt to conquer India.

4. Aside from being a mighty military leader, Ahmad Shah Durrani also enjoyed the arts. What type of poetry, which applauded the accomplishments of a person or paid homage to an occurrence, did he write?

From Quiz Tales of the Durrani Empire

Answer: Ode

Durrani not only wrote several poems using the Persian language, but he also wrote odes in his native language. His most famous poem, "Love of a Nation" provided the quote for the introduction. "By blood, we are immersed in love of you. The youth lose their heads for your sake. I come to you and my heart finds rest. Away from you, grief clings to my heart like a snake. I forget the throne of Delhi when I remember the mountain tops of my beautiful Pakhtunkhwa. If I must choose between the world and you, I shall not hesitate to claim your barren deserts as my own". In the poem he speaks of "my beautiful Pakhtunkhwa", which was the name of his homeland. It was not called Afghanistan until the mid-1800s. Altogether Durrani wrote 3500 odes and other poems.

5. In what century did the Muslim conquest of Afghanistan begin?

From Quiz Afghanistan History

Answer: 7th

A number of fleeting Muslim dynasties were founded, the most powerful of them having its capital at Ghazna. Perhaps the greatest of Afghanistan's leaders was Mahmud of Ghazna, who conquered from Khorasan in Iran to the Punjab in India early in the 11th century.

6. Ahmad Shah Durrani pushed his way into India in order to acquire more land. Which dynasty, who created the second largest empire on the subcontinent of India, did he fight and mostly conquer?

From Quiz Tales of the Durrani Empire

Answer: Mughal Empire

Durrani's two main objectives were to acquire wealth and take advantage of the well-known Mughal weakness. In a period of severe decline, the Mughal leaders had made an alliance with the Marathas that had given them control of much of India with the exception of the Mughal capital, Delhi. Ahmad Shah fought the Mughals and looted their capital. After negotiating the terms of a treaty, Durrani was forced to end his attack on India due to problems within his own lands, but the Mughal Dynasty was virtually finished. Soon they would be conquered by the Maratha Confederacy. While the Mughals built the second largest empire on the Indian subcontinent, the Maurya Empire ranks first as the largest.

7. In what year did Genghis Khan conquer Afghanistan?

From Quiz Afghanistan History

Answer: 1220 A.D

The Mongol conqueror Genghis Khan conquered Turkestan, Transoxania, and Afghanistan and also raided Persia and eastern Europe right up to the Dnieper River, between 1218 and 1224.

8. How did Ahmad Shah Durrani incite his army to go to war for the purpose of expansion?

From Quiz Tales of the Durrani Empire

Answer: Promises of Jihad

Actually, the other choices are ways that the Roman Catholic Church incited people to join the Crusades in 1095. Ahmad Shah Durrani made his plan of expansion into a jihad, or holy war against the Maratha Empire, which had taken control of India and ended the rule of the Mughals. Members of many Afghan tribes joined together to fight a war against Hindus. Although a victory was declared, Durrani lost many men at the Third Battle of Panipat. As a result, he was not able to control to the province of Punjab with the same military might that he had in the past. Muslims saw jihad, in part, as a righteous struggle against people who did not share their religious beliefs. In many ways the belief is similar to the Christian idea of a crusade against the infidels.

9. In which century did Timur conquer Afghanistan?

From Quiz Afghanistan History

Answer: 14th

Timur was said to be descended from Genghis Khan.

10. Which group, known for their Golden Temple, did Ahmad Shah Durrani massacre in 1762?

From Quiz Tales of the Durrani Empire

Answer: Sikhs

The Sikhs, who lived in Punjab, were a major power in India. In 1762 after an Sikh uprising began, Ahmad Shah Durrani attacked and took Lahore and their holy city of Amritsar. Massacring thousands of Sikhs, he also destroyed their Golden Temple, the holiest Gurdwara, or holy temple. Two years later the Sikhs rebelled again, retook Amritsar, and rebuilt their temple. Ahmad Shah Durrani was never able to fully subdue the Sikhs, even though he tried many more times. Finally the two sides agreed on a division line between their lands.

11. Kabul was used by Babur as the base for his successfully planned conquest of India and the establishment of the Mughal empire, in which century?

From Quiz Afghanistan History

Answer: 16th

Babur was a descendent of Timur, who in turn was supposedly a descendent of Genghis Khan.

12. Which British company in India avoided contact with Ahmad Shah Durrani?

From Quiz Tales of the Durrani Empire

Answer: East India Company

It appears that members of the British East India Company both feared and respected Ahmad Shah Durrani. While he refused to battle with the British in India, they apparently felt the same way about Ahmad Shah; especially after the Third Battle of Panipat they feared another Afghan invasion of India. A British intelligence report referred to him as the "King of Kings", and an envoy wrote, "His military courage and activity are spoken of with admiration, both by his own subjects and the nations with whom he was engaged, either in wars or alliances".

13. What was the name of Afghani tribal leader who managed to establish a united Afghanistan?

From Quiz Afghanistan History

Answer: Ahmad Shah

Ahmad Shah (1722-73) was the first Emir of Afghanistan. His dynasty, the Durrani, gave the Afghans the name 'Durrani' that they themselves frequently use.

14. Which country fought against Afghanistan in the First Afghan War from 1838 to 1842?

From Quiz Afghanistan History

Answer: Britain

In an attempt to control the access to the northern routes to India, Britain tried to replace the emir at that time, Dost Muhammad, with a previous emir. This policy caused the first Afghan War between the British and the Afghanis.

15. At the height of power of the Durrani Empire, the family governed lands that included which other modern day country that used to be known as Persia?

From Quiz Tales of the Durrani Empire

Answer: Iran

The Durrani Empire included modern day Afghanistan and Pakistan, as well as parts of Iran, which was then called Persia, Turkmenistan, and India at it largest extent. Recognized as one of the strongest and largest Muslim empires of the time, the Durrani Empire was at the height of power by 1761.

16. Which country fought against Afghanistan in the Second Afghan War which began in 1878?

From Quiz Afghanistan History

Answer: Britain

The emir of Afghanistan at that time was Sher Ali, the third son of Dost Muhammad.

17. Treaty of Rawalpindi ended which war?

From Quiz Afghanistan History

Answer: Third Afghan War

The Treaty of Rawalpindi gave Afghanistan full control over its foreign relations.

This is category 21310
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.