FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Egypt Government Quizzes, Trivia and Puzzles
  Egypt Government Quizzes, Trivia

Egypt Government Trivia

Egypt Government Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government

Fun Trivia
4 Egypt Government quizzes and 55 Egypt Government trivia questions.
1.
  A Modern Revolution: Egypt's Ousting of Mubarak   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The year 2011 brought Egypt out of a thirty-year autocratic rule. Learn about the events that brought about this modern revolution.
Average, 10 Qns, trident, Feb 14 11
Average
trident editor
239 plays
2.
  World Leaders: Anwar Sadat   great trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
Here is a quiz about a man of many facets who risked everything to bring peace to his little corner of the world, Anwar Sadat. Good Luck!
Average, 25 Qns, suncatcher, Oct 20 22
Average
suncatcher
Oct 20 22
845 plays
3.
  The Corrupt Dictator: Hosni Mubarak    
Multiple Choice
 10 Qns
Coming to power after the assassination of his predecessor, Hosni Mubarak is one of the most controversial and corrupt politicians of the late 20th and early 21st century. Have fun learning about him!
Average, 10 Qns, Pejikr, Mar 30 10
Average
Pejikr
196 plays
4.
  Gamal Nasser    
Multiple Choice
 10 Qns
Take this quiz to learn about the man who changed the fate of Egypt and the world-Gamal Abdul Nasser.
Tough, 10 Qns, arsalanrizvi, Feb 02 18
Tough
arsalanrizvi
Feb 02 18
426 plays
trivia question Quick Question
Who was apparently responsible for Sadat's death?

From Quiz "World Leaders: Anwar Sadat"




Related Topics
  Egyptian Pharaohs & Royals [People] (18 quizzes)

  Ancient Egypt [History] (99 quizzes)

  Egypt [Geography] (7 quizzes)

  Egypt History [History] (6 quizzes)

  Egyptian Myth [Humanities] (38 quizzes)


Egypt Government Trivia Questions

1. Of which country did Hosni Mubarak become president during 1981?

From Quiz
The Corrupt Dictator: Hosni Mubarak

Answer: Egypt

After Anwar Sadat was assassinated in Cairo by Islamists on October 6th, 1981 Hosni assumed the position of Prime Minister. He held that post until January 2nd, 1982. Ahmad Fuad Mohieddin succeeded him as Prime Minister. He became Egypt's president on October 14th, 1981.

2. Nasser was born in Egypt in _______.

From Quiz Gamal Nasser

Answer: 1918

Nasser was born in Alexandria.

3. What was the title of Sadat's autobiography?

From Quiz World Leaders: Anwar Sadat

Answer: In Search Of Identity: An Autobiography

It tells his story in his own words from his childhood to his trip to Israel in 1977.

4. When and where was Hosni Mubarak born?

From Quiz The Corrupt Dictator: Hosni Mubarak

Answer: May 4th, 1928 and in Kafr-El-Meselha

Kafr-El-Meselha is located in the Monufia Governorate, in north Egypt. His father was an inspector of the Ministry of Justice. He joined the Egyptian Military Academy after completing high school. During 1949, he gained a Bachelor's degree in Military Science. After this, he joined Egypt's Air Force Academy, and earned a further Bachelor's degree in Aviation Sciences.

5. What was the name of Sadat's hometown?

From Quiz World Leaders: Anwar Sadat

Answer: Mit Abul-Kum

It is located approximately 40 miles north of Cairo.

6. In October 1966, Hosni Mubarak commanded which Egyptian Air Base?

From Quiz The Corrupt Dictator: Hosni Mubarak

Answer: West Cairo Air Base

Starting in February 1959, Hosni was a student at the Soviet pilot training school in Moscow. Hosni was trained to operate two planes, the LU-28 and the Tupolev Tu-16 bomber. He left the school in June of 1961. After commanding the West Cairo Air Base, the air base at Beni Suef was shortly under his command.

7. On July 23, _______, the Society of Free Students organized a coup that ousted King Farouk of Egypt.

From Quiz Gamal Nasser

Answer: 1952

In 1953, the monarchy was abolished and a republic was proclaimed, with Gen. Mohammed Naguib as its head. Nasser, who had the real power, signed a treaty with the British, which led to their evacuation from Egypt in 1954.

8. What was Sadat's father's occupation?

From Quiz World Leaders: Anwar Sadat

Answer: Hospital clerk

The family was very poor.

9. What government position was Hosni Mubarak appointed to during 1975?

From Quiz The Corrupt Dictator: Hosni Mubarak

Answer: Vice-President

Anwar Sadat was the president who appointed him. He took a lot of trips to other countries during his vice-presidency, and became a good statesman. Hosni was part of Sadat's negotiating team during the peace talks which led to the Camp David Accords, and contributed greatly to them. The accords were signed in 1979 between Egypt and Israel, Jimmy Carter signed them as a witness.

10. In which year was Nasser elected president?

From Quiz Gamal Nasser

Answer: 1956

11. Why was Sadat jailed twice between 1939 and 1945?

From Quiz World Leaders: Anwar Sadat

Answer: Communicating with the Germans

Egypt was under British control and had an Egyptian puppet King. There was no love lost between many Egyptians and the British. The Germans under Hitler were set on destroying the British Empire during WWII and many Egyptians were willing to risk arrest and their lives to communicate with the Germans and undermine the British.

12. Who did Hosni Mubarak appoint as Prime Minister during 2004?

From Quiz The Corrupt Dictator: Hosni Mubarak

Answer: Ahmed Nazif

Along with a lot of his cabinet, Atef Ebeid resigned on July 14th, 2004, having served as Prime Minister since October 1999. Big business pressured him into resigning for imposing too many government regulations. Hosni accepted the resignation. Ahmed Nazif then became the new Prime Minister, and the economy started to grow.

13. In 1956, Nasser nationalized the Suez Canal, catalyzing an attack by ___________, ____________, and ______________.

From Quiz Gamal Nasser

Answer: UK, France, Israel

Great Britain, France and Israel withdrew their forces when the United States disapproved of the war. Nasser emerged as a hero in the Arab World.

14. What crime was Sadat tried for and acquitted of in 1946?

From Quiz World Leaders: Anwar Sadat

Answer: Conspiracy to assassinate a pro-British politician

Again this shows his sentiments toward the British. He may or may not have been involved in the plot, but he was acquitted of all charges.

15. After Sadat's assassination, Hosni Mubarak became the chairman of what Political Party?

From Quiz The Corrupt Dictator: Hosni Mubarak

Answer: National Democratic Party

Since 1977, when Anwar Sadat left the Arab Socialist Union, Nasser's party, the National Democratic Party has been Egypt's dominant force in politics. Nasser belonged to the Arab Socialist Union for his entire presidency, which spanned from June 23rd, 1956 to September 28th, 1970. When Hosni was sworn in as Egypt's president on October 14th, 1981 he became the chairman of the National Democratic Party.

16. In 1958, Egypt and __________ merged to form the United Arab Republic.

From Quiz Gamal Nasser

Answer: Syria

Nasser, a pan-Arabist, was elected the president. The Republic ended after a military coup in Syria in 1961.

17. With whom did Sadat plot the coup of the Egyptian government?

From Quiz World Leaders: Anwar Sadat

Answer: Gamal Abdel Nasser

Nasser was a very outspoken military leader calling for the overthrow of the King and British rule.

18. In 1967, war broke out with Israel when Egyptian military blockaded the ________________ to Israeli vessels.

From Quiz Gamal Nasser

Answer: Gulf of Aqaba

Israel attacked Egypt, capturing the Sinai Peninsula all the way up to the Suez Canal. The conflict became known as the Six-Days War.

19. What was the name of the leader that Nasser and Sadat deposed in a coup in 1952?

From Quiz World Leaders: Anwar Sadat

Answer: King Farouk

In 1952 Nasser and Sadat succeeded in overthrowing the government and sending the King and his family into exile.

20. Mubarak attempted to appease the people of Egypt on several occasions by offering limited concessions, one of which was appointing a vice president for the first time in his thirty-year autocratic rule. What Egyptian figure did he choose?

From Quiz A Modern Revolution: Egypt's Ousting of Mubarak

Answer: Omar Suleiman, Chief of Intelligence

The measure of appointing a vice president hardly convinced the demonstrators that Mubarak was doing little other than shuffling his current administration in an attempt to appear as though he was putting forward reform. Indeed, the majority of the protests demanded that only Mubarak's resignation would be sufficient. Omar Suleiman appeared on state television several times to address the Egyptian people and ask them to cease assembling. His pleas were felt by many to be patronizing, and the protesters continued to gather in the streets in ever stronger numbers.

21. Hosni Mubarak has been very corrupt during his rule of Egypt, and in 2008 what international organization gave Egypt a corruption rate of 2.8?

From Quiz The Corrupt Dictator: Hosni Mubarak

Answer: Transparency International

Transparency Internation is a human rights group that assesses corruption worldwide. Political corruption is included in that. During 2008, TI's Corruption Perception Index gave Egypt a score of 2.8. 10 is not corrupt, and 0 is extremely corrupt. Out of the 180 countries assessed, Egypt ranked 115th. Corruption in the Mubarak regimes includes massive election rigging and indefinite detention without trial.

22. In 1967, Nasser resigned due to what?

From Quiz Gamal Nasser

Answer: The disastrous effects of the war

The people took to the streets, demanding his return, which soon followed.

23. Which position in the Egyptian government did Sadat serve two separate terms in the 1960s?

From Quiz World Leaders: Anwar Sadat

Answer: Vice-President

He served two separate terms as Vice-President under Nasser.

24. During 2009, what position in the Non-Aligned Movement did Hosni Mubarak gain?

From Quiz The Corrupt Dictator: Hosni Mubarak

Answer: Secretary General

The Non-Aligned Movement was established in 1961 in Belgrade, and is made up mostly of countries that are third world or developing. Hosni became the Secretary of the Non-Aligned Movement on July 16th, 2009, and was preceded by Raúl Castro.

25. From 1962 till 1967, Egypt was involved in a war with which nation?

From Quiz Gamal Nasser

Answer: Yemen

Nasser backed the Yemenite revolutionaries in their war against the monarchists, backed by the Saudi royalty.

26. Who did Sadat succeed as President of Egypt in 1970?

From Quiz World Leaders: Anwar Sadat

Answer: Nasser

He succeeded Nasser as President of Egypt upon Nasser's death in 1970.

27. What is the name of Hosni Mubarak's younger son, who has built a high political profile?

From Quiz The Corrupt Dictator: Hosni Mubarak

Answer: Gamal

Gamal Mubarak was born in 1963 and is highly involved in politics, unlike his older brother Alaa. Gamal attended St. George's College for his early education, and then became a student at the American University in Egypt's capital Cairo. After graduating after earning a business degree, he worked in investment banking. Around 2006, Gamal became the deputy secretary general of the National Democratic Party. As of March 2010, Gamal has denied any interest in succeeding Hosni as president of Egypt.

28. Nasser died of a heart attack in which year?

From Quiz Gamal Nasser

Answer: 1970

Although he never regained his former status after Egypt lost to Israel in the Six Days War, Nasser was mourned by thousands of Egyptians. To them, he was the one who stood up to the invincibility of Israel. He was the one who built the Aswan High Dam, which contains as much as three years of water that the entire Egyptian nation depends on. But most important of all, he was the one who who freed the Egyptian nation from years of British rule, and a corrupt monarch. He was followed by Anwar Sadat as president.

29. What was the name of Sadat's second wife?

From Quiz World Leaders: Anwar Sadat

Answer: Jihan

His wife Jihan was watching the military parade from an enclosed box above the reviewing stand when Sadat was assassinated.

30. Against what country did Sadat launch a surprise attack in 1973?

From Quiz World Leaders: Anwar Sadat

Answer: Israel

On October 6, 1973, Sadat launched a surprise attack on Israel. The war is called both The October War and the Yom Kippur War because it began during Israel's observance of one of its holiest holidays. Sadat lost a brother during the initial air assault.

This is category 19707
Last Updated Mar 03 2024 1:13 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.