FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Egypt Quizzes, Trivia and Puzzles
Egypt Quizzes, Trivia

Egypt Trivia

Egypt Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Africa

Fun Trivia
Quizzes on the land of the pharaohs - the ancient sandy kingdom of Egypt.
7 Egypt quizzes and 80 Egypt trivia questions.
1.
  Walk Like an Egyptian   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
All About Egypt
From Pharaohs to Arab Spring to the Suez Canal, see what you know of this amazing African country.
Average, 10 Qns, LeoDaVinci, Nov 08 23
Average
LeoDaVinci editor
Nov 08 23
1371 plays
2.
  Quiz of the Nile editor best quiz   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Nile River conjures up visions of history, mystery, and, of course, Cleopatra. Let's take a ride on Africa's most famous river!
Average, 10 Qns, Pagiedamon, Oct 22 11
Average
Pagiedamon gold member
3256 plays
3.
  Fabulous Egypt   top quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Everyone knows a lot about Egypt without ever being able to visit that amazing country. This quiz contains a mixture of history, geography and other information about Egypt.
Average, 20 Qns, beckyel, Jul 27 23
Average
beckyel
Jul 27 23
6665 plays
4.
  Tales of the Nile Delta   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Come along with me as we explore an area in Egypt that has a long, rich history. Once home to people who helped produced a Cradle of Civilization, the Nile Delta continues to be an important part of Egypt today.
Average, 10 Qns, ponycargirl, Mar 02 21
Average
ponycargirl editor
Mar 02 21
162 plays
5.
  9 for 10 - Egypt   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The first letters of the answers to the first nine questions spell the answer to the last question.
Average, 10 Qns, minch, Oct 12 13
Average
minch gold member
1629 plays
6.
  The Ultimate Egypt Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Ten questions about Egypt.
Average, 10 Qns, bluenose, Apr 01 22
Average
bluenose
Apr 01 22
1991 plays
7.
  Multiple Choice Quiz about Egypt    
Multiple Choice
 10 Qns
Ten multiple choice questions on Egypt.
Tough, 10 Qns, bluenose, Oct 26 15
Tough
bluenose
2002 plays
trivia question Quick Question
There are many words that are used to describe the shape of a delta. Which of the following is used to describe the Nile Delta?

From Quiz "Tales of the Nile Delta"




Related Topics
  Egypt Government [World] (4 quizzes)

  Egyptian Pharaohs & Royals [People] (18 quizzes)

  Ancient Egypt [History] (99 quizzes)

  Egypt History [History] (6 quizzes)

  Egyptian Myth [Humanities] (38 quizzes)


Egypt Trivia Questions

1. In ancient times, how many branches of the Nile River formed the Nile Delta in Egypt? Was it just co-incidence that the number was considered to be sacred?

From Quiz
Tales of the Nile Delta

Answer: 7

Pliny the Elder wrote that in ancient times the Nile Delta had 7 branches. Do you remember this from your geography class? Due to the fact that it flows downhill, the Nile River's course begins in Sudan, where the Blue and White Niles join at Khartoum. Making its way through a basin that is mostly desert, the Nile travels about 4,031 miles before it reaches the Nile Delta. From the beginning of the Nile Delta, branches of the river travel an additional 99 miles before reaching the Mediterranean Sea. From west to east, the Nile Delta is about 150 miles wide. Today, due to flooding and the depositing of silt, only two of the seven branches remain.

2. Hop aboard my boat, and we'll take a ride on the Nile River! This majestic body of sparkling water has given birth to civilizations, and has ensured the survival of millions thereafter. What direction will this river water take us?

From Quiz Quiz of the Nile

Answer: North

The Nile River, when viewed on a map or globe, actually flows north. While this fact is eye-opening to novices like me, north-flowing rivers are not unique. Some rivers in Canada (Mackenzie-Peace and the Pend Oreille), Russia (the Lena), and other countries also flow north. Keep in mind that "north" and "south" descriptors do not necessarily mean "up" and "down". (Mary H. Weir Public Library, 2008)

3. What do Egyptians call Egypt?

From Quiz Fabulous Egypt

Answer: Masr

The full name of the country in Arabic is JuMhuriyat Misr al-Arabiyah, which means the Arab Republic of Egypt. Egyptians call their country Masr; when they talk about Cairo, if they live outside of the capital, they refer to it as Masr, too. The rest of the Arab world call it Misr.

4. What is the name of the lake created by the High Aswan dam?

From Quiz 9 for 10 - Egypt

Answer: Nasser & Lake Nasser

Lake Nasser was created when the Aswan High Dam was built. It was completed in 1968 after eight years of construction. The lake created by the dam was named after the then Egyptian president Gamal Abdel Nasser. The lake is 300 miles long and ten miles wide.

5. What is a Khamsin?

From Quiz Egypt

Answer: a hot, dry wind

6. Leaving Aswan, the Egyptian city that I will dubiously dub the Nile's starting point, I encourage you to take a good look around the coastline. What do you see surrounding the regal river?

From Quiz Quiz of the Nile

Answer: Desert dunes

The Aswan, sometimes considered the "beginning" of a journey on the Nile, is actually one of the hottest and driest places in Egypt. Desert land, sand dunes, and dry air encompass the banks of the Nile in Aswan.

7. When did Egypt attain independence, and from whom?

From Quiz Fabulous Egypt

Answer: In 1922 from the UK

Egypt had been part of the Turkish empire. In 1882 there was a revolt and the British invaded Egypt; it was declared a British protectorate in 1914. In 1922, after Egypt had appealed to the Paris Peace Conference, the British were forced to recognize Egyptian independence. Independence day is celebrated on 28th February.

8. What is the religion that most Egyptians practise?

From Quiz 9 for 10 - Egypt

Answer: Islam

About 90% of the population are Muslims and around seven per cent are Coptic Christians.

9. Where does the Blue Nile start?

From Quiz Egypt

Answer: Ethiopia

And the other river that flows into the Nile River is?

10. What is the proper term for the streams that branch off from the Nile River to form the Delta?

From Quiz Tales of the Nile Delta

Answer: Distributaries

Headwaters are streams that are located at the source of a river, and meanders are streams that follow a winding path. That just leaves the terms tributaries and distributaries to discuss. A tributary is a stream that flows into a larger streams or a river. A river and its tributaries form the river basin. On the other hand, a distributary is considered to be the opposite of a tributary, since its streams branch off from the major body of water (the Nile River) and flow away from it. This process is called river bifurcation; the Nile River broke into several branches, as already explained, as it continued its downhill trek from its source and eventually formed the Nile Delta.

11. In 2015, plans were made to move the Egyptian capital from Cairo. What was the main reason for this decision?

From Quiz Walk Like an Egyptian

Answer: Cairo was one of the most crowded cities in the world.

An October 2018 census listed that Cairo had a population density of over 16000 people per square kilometer. This made it one of the densest cities in the world. At just under 10 million people, and over 20 million in greater Cairo and the surrounding townships, Cairo was the 15th largest metropolitan area in the world. This causes great traffic congestion, poor air quality, and challenges with infrastructure. A new capital city was proposed in 2015. It is located about 45 kilometers east of Cairo and was built after looking at Kazakhstan, a country which successfully managed to move their capital. The building was built with a private-public partnership, using both state funds and corporate sponsorships to get the job done. The second-largest mosque in the world, the Al-Fattah Al-Aleem Mosque was dedicated in the new capital in January 2019, as well as the largest cathedral in the Middle East, the Cathedral of the Nativity. These were meant as a symbol of peace and unity, showing the coexistence of the two religions.

12. As we are carried away from Aswan, we see glittering, lofty mountains. These mountains remind me (embarrassingly enough) of kitchen counter-tops I long for. By what type of rock are these mountains primarily formed?

From Quiz Quiz of the Nile

Answer: Granite

Impressive granite mountains flank the Nile River, breathtaking in both their extrinsic beauty and sharp contrast to the Red Sea. Explorers who have sailed on the river have remarked upon the startling juxtaposition of granite mountains, flowing bodies of water, and desert land. (Elwell, "The Tyndale Bible Dictionary", 2001)

13. According to the census of 2006, what was the population of Egypt?

From Quiz Fabulous Egypt

Answer: 72,798,000

Almost a century earlier in 1907, the population was only about 11 million.

14. The barren plateau that covers the central ares of the Sinai Peninsula is made up of gravel and this sedimentary rock.

From Quiz 9 for 10 - Egypt

Answer: limestone

The northern coast area of the Sinai peninsula is made up of sand dunes and fossils beaches. In the centre of the peninsula is the mostly uninhabited Al Tih Plateau which is an area of limestone. The highlands in the south consist of granite and volcanic rock.

15. What is the name of the Nile River flooding season that occurs in July?

From Quiz Egypt

Answer: akhet

Shemu is the dry season that runs from March to July. Peret is the season of plowing and planting, when the river recedes in November.

16. Which city is near the 'City of The Dead', an Islamic necropolis?

From Quiz Egypt

Answer: Cairo

17. What is the largest city in the Nile Delta today?

From Quiz Tales of the Nile Delta

Answer: Alexandria

Alexandria, founded in 331 BC by Alexander the Great, is the third largest city in modern Egypt. Prior to its founding, there is evidence that suggests that at one time it was a trading post, however, by the time Alexander arrived on the site, it was just a small fishing village. After his death, and the subsequent civil wars between his generals, the area came under the rule of Ptolemy in 305 BC, who made Alexandria his capital. In a very short time, Alexandria became quite a diverse city, filled with intellectuals and skilled craftsmen. It was the center of the Hellenistic Age, and the largest city in the ancient world for a time, before becoming second to Rome. Today it is considered to be the largest city on the Mediterranean Sea. All of the other choices are found along the Nile River; the Nile Delta begins about 12 miles north of Cairo.

18. While most of Egypt is located in Africa, it does have one section that is in Asia. What is this region called?

From Quiz Walk Like an Egyptian

Answer: Sinai Peninsula

The Sinai Peninsula is the land bridge between Asia and Africa, and is technically on the African Plate but is still considered part of Asia. In ancient times, it was known as 'Mefkat', the 'Land of Turquoise' but it was renamed due to the belief that the famous mountain of Moses, Mt. Sinai, was located on this peninsula. Saint Catherine's Monastery has long held the belief that the mountain due south of the site is the same Biblical mountain where the Bible was given to Moses. Sinai is a triangular peninsula bordered by the Gulf of Aqaba in the east, the Mediterranean Sea in the north and the Gulf of Suez in the west. The Suez Canal was dug in northeastern Sinai in order to connect the Mediterranean with access to the Indian Ocean (easing up on worldwide shipping routes). Interestingly, for a while, the Sinai Peninsula was used as a penal colony by the Egyptians. Don't worry, this was way back in the 3rd to 1st centuries BC. You should worry more about Australians...

19. Who was the novelist that wrote 'The Children of Gebelawi' and 'Cairo Trilogy'?

From Quiz Egypt

Answer: Naguib Mahfouz

Naguib was the first Arabic-language writer to win the Nobel Prize for literature in 1988. Abbas was a great poet. Umm was a singer and fan favorite. Umm died in 1975. She has a theater in Cairo named after her. Mohamad is a film director.

20. What does 'Beladi, Beladi' mean?

From Quiz Egypt

Answer: my country, my country

Beladi, Beladi is Egypt's national anthem.

21. The current is strong and moves us past Silsila to Edfu, where the temple of an ancient Egyptian deity is to be found. I nod, smile, and pretend to know the name of this god so you'll think I'm smart. Whose temple have we passed?

From Quiz Quiz of the Nile

Answer: Horus

Horus was a pivotal god, prominent among deities in the polytheistic religion of ancient Egyptians. The Temple of Edfu, located in the town of Edfu along the Nile River, was erected in honor of Horus and has remained a popular destination stop for tourists.

22. What is the currency of Egypt?

From Quiz Fabulous Egypt

Answer: Egyptian Pound

100 piastres make up one Egyptian pound.

23. In what country is the lowest point in Africa?

From Quiz 9 for 10 - Egypt

Answer: Djibouti

The lowest point in Africa is Lake Assal, Djibouti. It is 512 feet(156 meters) below sea level.

24. Who conquered the Mameluke army at the Battle of the Pyramids?

From Quiz Egypt

Answer: Napoleon

25. Who did Anwar Sadat share the Nobel Peace Prize with in 1978?

From Quiz Egypt

Answer: Menachem Begin

Hosni was Vice President to Sadat and became President after the assassination of Sadat in 1981. Jimmy Carter was the U.S. President when Sadat and Begin signed the Camp David Accords.

26. Which branch in the Nile Delta has an important archaeological discovery named after it?

From Quiz Tales of the Nile Delta

Answer: Rosetta

Originally known in ancient Egypt as Khito, the name of the town was changed to Bolbitine, during the reign of the Ptolemys, and was named after the Bolbitine branch of the Nile. In Roman times the town was known as Rashid (also its modern name), which continued to be its name until the occupation of the town by the French under Napoleon; they renamed the city Rosetta. That is why the important artifact was named the Rosetta Stone. Found in 1799 by a soldier in Napoleon's army, the Rosetta Stone contained the same writing in three languages - demotic, hieroglyphics, and ancient Greek. In 1822 Jean-Fran├žois Champollion announced that he had used his knowledge of ancient Greek to decode the hieroglyphic writing, which enabled historians to learn more about ancient Egypt.

27. Moving along the Nile we spot Luxor, a modern and bustling city. From Luxor, visitors can easily visit the Valley of the Kings and the Valley of the Queens. What are these valleys known for?

From Quiz Quiz of the Nile

Answer: Burial sites of Pharaohs and their wives

The Valley of the Kings and the Valley of the Queens are burial sites for Pharaohs and their official wives. These valleys are mainly dry, more brown than green, and are major tourist attractions. Archaeologists, geologists, and Egyptologists have long been fascinated with the burials found in these valleys, and the historical data that they could possibly yield.

28. Which colour does NOT appear on the Egyptian flag?

From Quiz Fabulous Egypt

Answer: green

The Egyptian flag has three stripes - the top stripe is red, the middle one white and the lower one black. In the middle of the white stripe is the eagle of Saladin.

29. This town to the west of Alexandria is known for being the site of a decisive battle of WWII.

From Quiz 9 for 10 - Egypt

Answer: El Alamein

El Alamein, also known as Al Alamayn, is a town on the shores of the Mediterranean. In 1942 Rommel's troops were defeated by the British troops led by General Montgomery.

30. Which pharaoh built the Great Pyramid?

From Quiz Egypt

Answer: Khufu

Menkaure and Khafre built the other 2 Giza pyramids. Khafre was the son of Khufu. Djoser built the step pyramid near Memphis.

This is category 20348
Last Updated Feb 25 2024 9:12 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.