FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Egyptian Pharaohs Quizzes, Trivia and Puzzles
 Egyptian Pharaohs Quizzes, Trivia

Egyptian Pharaohs & Royals Trivia

Egyptian Pharaohs & Royals Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs

Fun Trivia
18 quizzes and 170 trivia questions.
1.
Tales of the Pharaohs
  Tales of the Pharaohs   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
With a title meaning, "Great House", the pharaoh in ancient Egypt was not only the political leader, but also the religious leader. Viewed as a god, pharaoh was all-powerful. See if you can identify the pharaohs from the given clues.
Average, 10 Qns, ponycargirl, Feb 07 17
Average
ponycargirl editor
408 plays
2.
  Akhenaten, the Heretic Pharaoh   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Young Amunhotep was never meant to be pharaoh. But the death of his older brother catapulted the young man and his unorthodox religious views into unparalleled power, and as Akhenaten this young pharaoh changed the face of Egypt.
Average, 10 Qns, CellarDoor, Jul 07 10
Average
CellarDoor gold member
1648 plays
3.
The Beautiful One Has Come
  The Beautiful One Has Come   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
One of the most mysterious and powerful women of the ancient world, is it possible that Nefertiti ruled Egypt outright after her husband's death? Let's see!
Average, 10 Qns, ponycargirl, Jun 20 15
Average
ponycargirl editor
474 plays
4.
Whos Who in Ancient Egypt
  Who's Who in Ancient Egypt   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
The word pharaoh means "great house". The pharaoh was the political and religious leader of ancient Egypt, and was considered to be a living god. What do you know about the accomplishments of these leaders?
Average, 10 Qns, ponycargirl, May 14 13
Average
ponycargirl editor
879 plays
5.
Tales of the Mummy
  Tales of the Mummy   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Since 1925, when King Tutankhamen's mummy was first studied, technology has become more advanced, allowing scientists to glean more and more information concerning the life and death of the Boy King.
Average, 10 Qns, ponycargirl, Dec 06 15
Average
ponycargirl editor
430 plays
6.
Tales of the Ancient Cache
  Tales of the Ancient Cache   top quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
As the power of ancient Egypt waned, desperate priests tried to save the mummies of some of the greatest pharaohs by placing them in a communal tomb called DB320 today. What do you know about the achievements of the kings found in the ancient cache?
Tough, 10 Qns, ponycargirl, Feb 02 16
Tough
ponycargirl editor
323 plays
7.
The Sphinx Nose
  The Sphinx Nose    
Photo Quiz
 10 Qns
This quiz deals with member of the Egyptian royal family of the 20th century.
Average, 10 Qns, bernie73, Jan 23 21
Average
bernie73 gold member
Jan 23 21
169 plays
8.
  King Tutankhamun   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
King Tutankhamun is one of the best known rulers of Ancient Egypt. Take my quiz and see how much you know of him.
Average, 10 Qns, MooBoo, Dec 13 15
Average
MooBoo
1609 plays
9.
  The Incomparable Nefertiti   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Great Royal Wife of the heretic pharaoh Akhenaten -- and, perhaps, a ruler of Egypt in her own right -- she was, for a time, the most powerful woman in the world. Test your knowledge of the beautiful, the powerful, the mysterious Nefertiti.
Average, 10 Qns, CellarDoor, Nov 26 07
Average
CellarDoor gold member
1281 plays
10.
  Sand Kings   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Egypt is perceived by foreigners like a great heap of sand. And yet there have been 33 different dynasties of several kings (Pharaohs). What do you know about some of these sand kings? Mind you: all dates are only approximate.
Average, 10 Qns, JanIQ, Nov 29 13
Average
JanIQ gold member
259 plays
trivia question Quick Question
How was Cleopatra's mortal enemy, Octavian, related to Julius Caesar?

From Quiz "The New Isis: Cleopatra"




11.
  Royalty in Ancient Egypt   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on some of the members of royalty that reigned during different dynasties in Ancient Egypt.
Average, 10 Qns, hermionexx, Sep 27 17
Average
hermionexx
Sep 27 17
1968 plays
12.
  Ramses II   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Ramses II - The Great - ruled Egypt from 1279BC to 1213BC. In modern times, his mark on Egypt is everywhere.
Average, 10 Qns, sancho_pft, Oct 03 17
Average
sancho_pft
Oct 03 17
1043 plays
13.
  King Tut    
Multiple Choice
 10 Qns
Once upon a time, a boy-king lived in a country in Africa. His life has been shrouded in mystery even though his body was discovered almost 100 years ago. Ladies and gentlemen, the story of Tutankhamen.
Average, 10 Qns, foil7, Aug 08 19
Average
foil7
Aug 08 19
450 plays
14.
  The New Isis: Cleopatra    
Multiple Choice
 10 Qns
She seduced two of the world's most powerful men, played the Roman "men's" game of politics, ruled a country from 18, and rocked this world as Egypt's last pharaoh... Presenting Cleopatra!
Average, 10 Qns, quiz4759754, May 12 17
Average
quiz4759754
381 plays
15.
  Queen Hatshepsut   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Hatshepsut was a truly remarkable woman of Ancient Egypt.
Average, 10 Qns, wdstk, Feb 14 13
Average
wdstk gold member
734 plays
16.
  Which Pharaoh am I?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 5 Qns
From the given description see if you know which Pharaoh of Egypt is being described.
Average, 5 Qns, Jaffas85, Mar 08 17
Average
Jaffas85
2831 plays
17.
  Queen Tiye    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the 18th Dynasty queen, Tiye. I am aware of the different ways of spelling ancient Egyptian names and words and so I have tried to use the most common spelling.
Tough, 10 Qns, Marez, Mar 14 09
Tough
Marez
549 plays
18.
  Which Ptolemy am I?    
Multiple Choice
 5 Qns
The Ptolemy rulers were Greek-Macedonians who became Pharaohs of Egypt after the death of Alexander the Great. From the given description see if you know which Greek Ptolemy ruler of Egypt is being described.
Tough, 5 Qns, Jaffas85, Aug 05 10
Tough
Jaffas85
591 plays
Related Topics
  Egypt Government [World] (4 quizzes)

  Ancient Egypt [History] (99 quizzes)

  Egypt [Geography] (7 quizzes)

  Egypt History [History] (6 quizzes)

  Egyptian Myth [Humanities] (38 quizzes)


Egyptian Pharaohs & Royals Trivia Questions

1. Which ancient country did Tut rule?

From Quiz
King Tut

Answer: Egypt

Tut ruled ancient Egypt in the 18th dynasty. He was very young when he ascended the throne and was under the influence of many other people. Like many other rulers, Tut had a special title that he was called by. The boy king was not a very effective ruler of the country.

2. What was the name given to every male in Cleopatra's family?

From Quiz The New Isis: Cleopatra

Answer: Ptolemy

Ptolemy was the name of the first Greek pharaoh of Egypt (Alexander the Great's half brother). After that it was tradition for every male kid in the family to have that name! Lack of imagination? Traditional girl's names were Arsinoe, Berenice, and of course Cleopatra!

3. Tutankhamun is the only Pharaoh to have a nickname in popular culture 'King Tut', but can you tell me what his name means?

From Quiz King Tutankhamun

Answer: Living image of Amun

His birth name was Tutankhaten, which meant 'Living image of Aten'. He changed his name after he became Pharaoh, although it may not have been by choice as it was an attempt to remove Akenhaten's Amarna Revolution. Ankhesenamun's name means 'Living through Amun' whereas her birth name Ankhesenpaaten meant 'Living through Aten'.

4. Which Pharoah was Hatshepsut's father?

From Quiz Queen Hatshepsut

Answer: Thuthmose I

He was the 3rd king of the 18th Dynasty. He was well known for putting down many rebellions in Nubia; personally killing their King. Also, he led campaigns into Syria. He was the first king who definitely was buried in the Valley of the Kings. Her mother was Queen Ahmose.

5. Who was Ramses' father?

From Quiz Ramses II

Answer: Seti I

Seti appointed his son as his Prince Regent when Ramses was only 14 years old. Ramses ascended the throne on May 21 1279BC, when he would have been in his early 20s.

6. Nefertiti's very name evokes her unusual position in history, to say nothing of the hopes that were held of her. What is the approximate meaning of her name?

From Quiz The Incomparable Nefertiti

Answer: The beautiful woman has come.

Nefertiti's name -- also translated as "The perfect woman has come" -- seems to some scholars to indicate that she was a foreign princess, although the current consensus has her as a native Egyptian and relative of her future husband Akhenaten. (The most accepted choice of her father is Ay, a powerful adviser to Akhenaten and to Tutankhamun who became pharaoh himself after Tutankhamun's death.) She was famous, then and now, for the exquisite beauty mentioned so straightforwardly in her name; let's examine the life that makes her interesting.

7. Which pharaoh was Tiye married to?

From Quiz Queen Tiye

Answer: Amenhotep III

It is generally thought that Tiye married Amenhotep III when she was 11 or 12. However there is very little evidence to support this.

8. The person of the highest power in ancient Egyptian society was called the ______ .

From Quiz Royalty in Ancient Egypt

Answer: Pharaoh

The pharaoh was the highest member in Egyptian society. He was an all-powerful god-king and was the focus of all loyalty and attention. The pharaohs often worked with their heirs and ruled as co-agents to make sure that the transition between powers was orderly. Although it was the chief priest that carried out the duties at the temples, the pharaoh was the high priest, and had the power to appoint a new chief priest. It has to be noted of course, that pharaohs weren't always males, and that there were some female pharaohs.

9. What title did Tut hold?

From Quiz King Tut

Answer: Pharaoh

Tut was the pharaoh of Egypt. Like the other pharaohs, Tut was believed to be a living god. This "living god" was weak and sick much of the time.

10. The Third Dynasty starts in 2686 BC with a Pharaoh known to us under several names. What was *NOT* one of his names?

From Quiz Sand Kings

Answer: Imhotep

Imhotep was the vizir and main architect of Pharaoh Djoser. He acted as Djoser's chancellor, was responsible for the building of several pyramids and has also left us one of the very first texts on anatomy and medicine. According to the remaining depictions of Imhotep, he also acted as a high priest. Djoser has been identified as the same Pharaoh as Netjerikhet (a word meaning "divine of body", so it could perhaps be a religious epithet for Djoser). Egyptian historian Manetho uses Djoser's Hellenized name Tosorthros. Between them, Djoser and Imhotep created the famed Step Pyramid near Saqqara. Djoser ordered the building, and Imhotep was the main architect. At first Djoser was content with one rectangular mastaba grave, but in the end five smaller ones were superimposed. Djoser was buried in the Saqqara Step Pyramid. Imhotep's grave is yet unidentified.

11. How many Roman lovers did Cleopatra have?

From Quiz The New Isis: Cleopatra

Answer: 2

Cleopatra's two Roman loves were Julius Caesar and Marc Antony. She met Caesar in 47 B.C, and Marc Antony in 41 B.C. Some say she seduced these men for power, but she probably did it for love.

12. Who is generally accepted as Tutankhamun's father?

From Quiz King Tutankhamun

Answer: Akhenaten

Akhenaten is generally accepted to be his father, born Amenhotep IV. He attempted to compel the population of Egypt to believe in just one God, Aten. Ramesses II was Pharaoh in the 19th Dynasty. Mentuhotep VI was Pharaoh in the 16th Dynasty and Thutmose II was Pharaoh 18th Dynasty.

13. Who was Hatshepsut's consort?

From Quiz Queen Hatshepsut

Answer: Thutmose II

Her brother was the father of her daughter Neferue. He is also the father of Thutmose III by a lesser wife named Iset. Little record remains of Thutmose II's reign. It is believed that Hatshepsut was the real power behind the throne.

14. With which Biblical event is it generally believed Ramses was associated?

From Quiz Ramses II

Answer: The Exodus

There is much historical evidence to suggest that Ramses was the Pharaoh from whom Moses led the Israelites out of Egypt. There is even circumstantial evidence to suggest that Moses and Ramses grew up together and were childhood friends.

15. Nefertiti's name is similar to that of a type of jewelry she often wore as queen: long, thin, elegant nefer beads, made of a precious metal that symbolized the pharaohs' wealth and power. From what were nefer beads made?

From Quiz The Incomparable Nefertiti

Answer: Gold

Gold came to Egypt from Nubia, an ancient enemy and sometime vassal state whose very name may have signified its economic value: "Nub" was the Egyptian word for "gold." It was used in religious displays: the sun god Ra was described as "a mountain of gold," and the pharaohs (living gods) were sometimes titled "golden one." It appeared in fabulous displays of wealth, in jewelry and tomb goods, and it often translated directly to power: Nubian gold paid many a mercenary soldier. Nefertiti was not the only queen to wear nefer beads as jewelry, but she is so strongly associated with them that archaeologists searching for her tomb always look for nefer beads nearby.

16. How many children did Tiye and her husband have?

From Quiz Queen Tiye

Answer: 7

This is the generally accepted number of children. Their names were Tuthmose, Amenhotep IV, Sitamun, Isis, Henut-Taneb, Nebetah and Beketaten.

17. Which Eleventh Dynasty Theban pharaoh lived from 2060-2010 B.C.?

From Quiz Royalty in Ancient Egypt

Answer: Menutuhotep

Nebhepetre Menutuhotep's reign gave way to the Middle Kingdom during which Egypt prospered. The pharaoh gained more power, which lead to more commercial expansions and a new army. In addition, he merged the god "Amun" with the god "Re" to become the sun god "Amun-Re"

18. The Fourth Dynasty is known for the Great Pyramids. Khufu, Khafra and Menkaure built pyramids still visible near Giza. According to Vassil Dobrev, who ordered the Great Sphinx in this region?

From Quiz Sand Kings

Answer: Djedefra, Khufu's son

As all these options are less famous than the Pharaohs who left us their pyramids, I chose to add already one family relation. Since Khufu was the father of Khafra and the grandfather of Menkaure, all these people are related one to each other. But don't try to sketch a family tree, for it is far more complicated than we're used to. (One of the reasons is the custom that a Pharaoh would marry his sister). According to the French Egyptologist Vassil Dobrev, it was Djedefra who apparently ordered the Great Sphinx, in honour of his late father. Khufu was already buried in his eponymous pyramid when Djedefra had the Sphinx completed. (Other Egyptologists think that Khafra has ordered the Sphinx, or that the Sphinx was already erected centuries before Khufu). As soon as Djedefra ascended the throne, he ordered a pyramid a little smaller than Khufu's pyramid. Alas, in latter ages the Romans demolished Djedefra's pyramid and recycled each and every brick. Sneferu was the first Pharaoh of the Fourth Dynasty. Khamerernebty I was probably Menkaure's mother. Meresankh III was one of the less important wives of Pharaoh Khafra.

19. Tutankhamun was only a young boy when he became Pharaoh. Approximately how old was he?

From Quiz King Tutankhamun

Answer: 9 years old

Akhenaten died after a 17 year reign. It is still debated who reigned between his death and Tut's ascending the throne. Some believe Nefertiti may have ruled for a time under the name of Ankhkheprure Neferneferuaten. Another name sometimes suggested is Smenkhkare, who is just as mysterious. There are theories that Smenkhkare is Tutankhamun's brother or father, or another name for Nefertiti.

20. To which of the recognised dynasties did Ramses belong?

From Quiz Ramses II

Answer: 19th

Egyptologists class Ramses II as the third King of the 19th Dynasty.

21. What were the names of Tiye's parents?

From Quiz Queen Tiye

Answer: Yuya & Thuya

Yuya was the commander of the charioty under Tuthmose IV, and Thuya was superintendent of the Harem of Min of Akhmin. Cyril Aldred has suggested that Yuya was an Asiatic since Asiatics "had the reputation of being skilled in the government of horses."

22. This Queen, whose name translates to "A God's Wife", took over the throne after her husband, Thutmose II died.

From Quiz Royalty in Ancient Egypt

Answer: Hatshepsut

Hatshepsut assumed the role of pharaoh when her husband died, and was crowned in a ceremony at Karnak. She dominated Egyptian life for thirty years, while her stepson, who was the rightful pharaoh, remained in the background. She was often portrayed in later statues and portraits in a male garb, including the decorative beard male pharaohs sometimes taped to their chins.

23. Tutankhamen was King Tut's birth name, right? Wrong! King Tut was born with a different name than what we know today. What was his original name?

From Quiz King Tut

Answer: Tutankhaten

Tut's father Amenhotep IV changed his name to Akhenaten. He worshiped the god Aten instead of the god Amun. When his son was born, he was named Tutankhaten which meant "Living Image of Aten". After Tut became the pharaoh he banned the practices of worshipping Aten and changed his name to Tutankhamun which meant "Living Image of Amun".

24. One of the longest reigning Pharaohs was member of the Sixth Dynasty. He became Pharaoh at six years old, and remained on the throne for at least 62 years - some even mention a rule of 94 years. Who was this long-ruling king?

From Quiz Sand Kings

Answer: Pepi II

Pepi II Neferkare was born in 2284 BC. He ascended to the throne in 2278 BC, as the fifth Pharaoh of the Sixth Dynasty. A rare statue of Pepi II shows him early in his reign, when his mother Akhesenpepi II still assumed the regency. The infant Pepi is therefore depicted sitting on his mother's lap, although crowned as a reigning Pharaoh. Qakare Ibi, the one who built the last pyramid at Saqqara, was a Pharaoh of the Eighth Dynasty. He ruled perhaps from 2169 to 2167 BC, but the Turin Canon (a list of Pharaohs edited during the 19th or 20th Dynasty) mentions that he ruled for "4 years, 3 months and 2 days". Merhotepre Ini, of the 13th Dynasty, ruled for "2 years, 4 months and 9 days" according to the Turin Canon. Tutankhamen (of the 18th Dynasty) died young. He probably reigned for nine years.

25. King Tut was only nine years old when he was married. Can you tell me the name of his bride?

From Quiz King Tutankhamun

Answer: Ankhesenamun

Ankhesenamun was possibly his half sister and was born as Ankhensenpaaten. She changed her name along with Tutankhamun's to reflect their belief in the God Amun. Kiya is believed to be Tut's mother. Nefertiti is believed to be his step mother.

26. Which invaders disrupted the trade routes during their occupation in the Second Intermediate Period?

From Quiz Queen Hatshepsut

Answer: The Hyksos

Re-establishing those routes helped in building up of the wealth that the 18th Dynasty is well known for.

27. During his long reign, Ramses named a number of consorts as "Great Royal Wife", sometimes simultaneously. How many "Great Royal Wives" did he actually have?

From Quiz Ramses II

Answer: 7

While it was common for Pharaohs to have several wives, and many concubines, due to Ramses' long rule, eight different ladies held the title.

28. This pharaoh, who lived from 1353-1334 B.C. changed his name to Akhenaten after declaring that the sun god "Aten" was more important that all other deities.

From Quiz Royalty in Ancient Egypt

Answer: Amenhotep IV

Amenhotep IV became pharaoh at the age of twelve after marrying Nefertiti, his father's eighteen-year-old widow. Amenhotep dedicated his life to the worship of the sun god and so he changed his name to Akhenaten. He also changed the name of the city Amarna to Akhetaten and ordered the removal of the name of the previous sun god "Amun" from the faces of all public buildings.

29. During Akhenaten's reign the capital of Egypt was moved to Akhetaten. After Tut became pharaoh, he moved the capital to another city. What was this city?

From Quiz King Tut

Answer: Thebes

Thebes was the original capital. Tut moved it back there as part of his reforms against the policies implemented during Akhenaten's reign. Thebes stayed the capital of Egypt for the remainder of the 18th Dynasty.

This is category 8805
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.