FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Queen Tiye
Quiz about Queen Tiye

Queen Tiye Trivia Quiz


This is a quiz about the 18th Dynasty queen, Tiye. I am aware of the different ways of spelling ancient Egyptian names and words and so I have tried to use the most common spelling.

A multiple-choice quiz by Marez. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. Egyptian Pharaohs

Author
Marez
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
186,164
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
549
- -
Question 1 of 10
1. Which pharaoh was Tiye married to? Hint


Question 2 of 10
2. How many children did Tiye and her husband have? Hint


Question 3 of 10
3. What were the names of Tiye's parents? Hint


Question 4 of 10
4. Tiye's first son, Tuthmose, was supposed to become the next pharaoh but he died. Once her second son became pharaoh what did he change his name to? Hint


Question 5 of 10
5. Tiye's husband built a huge lake to honour her.


Question 6 of 10
6. Where is Tiye's tomb? Hint


Question 7 of 10
7. When Tiye's son became pharaoh he moved the capital from Thebes to Akhetaten (modern day el Amarna). Did Tiye move there too? Hint


Question 8 of 10
8. Tiye received letters from which king of Mitanni? Hint


Question 9 of 10
9. Tiye had a brother called Anen. What was his job or function? Hint


Question 10 of 10
10. Was Tiye the mother of Smenkare and Tutankhamun? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which pharaoh was Tiye married to?

Answer: Amenhotep III

It is generally thought that Tiye married Amenhotep III when she was 11 or 12. However there is very little evidence to support this.
2. How many children did Tiye and her husband have?

Answer: 7

This is the generally accepted number of children. Their names were Tuthmose, Amenhotep IV, Sitamun, Isis, Henut-Taneb, Nebetah and Beketaten.
3. What were the names of Tiye's parents?

Answer: Yuya & Thuya

Yuya was the commander of the charioty under Tuthmose IV, and Thuya was superintendent of the Harem of Min of Akhmin. Cyril Aldred has suggested that Yuya was an Asiatic since Asiatics "had the reputation of being skilled in the government of horses."
4. Tiye's first son, Tuthmose, was supposed to become the next pharaoh but he died. Once her second son became pharaoh what did he change his name to?

Answer: Akhenaten

Akhenaten is called a heretic by some and the first monotheist in history by others. During his reign he brought about dramatic changes to the religion of ancient Egypt by claiming that there was only one god, the Aten. These changes may have been the downfall of the 18th Dynasty.
5. Tiye's husband built a huge lake to honour her.

Answer: True

It has been said that this lake is the largest man made lake in history. Amenhotep III also built her a boat called 'The Splendour of Aten' to sail on the lake.
6. Where is Tiye's tomb?

Answer: It hasn't been found yet

Although her tomb hasn't been found yet it is thought by some that her mummy is that of the 'Elder Lady' in the tomb of Amenhotep II in the Valley of the Kings. The 'Elder Lady' has been linked with Tiye because the mummy's hair matches a lock of hair found in Tutankhamun's tomb in a anthropoid coffin inscribed with the name and titles of Tiye.
7. When Tiye's son became pharaoh he moved the capital from Thebes to Akhetaten (modern day el Amarna). Did Tiye move there too?

Answer: No, but she visited

In the rock tombs of the nobles at Amarna there are many images of Tiye visiting her son, Akhenaten. There also scenes featuring her celebrating with Akhenaten and his family.
8. Tiye received letters from which king of Mitanni?

Answer: Tushratta

The Amarna Letters contain letters Tiye received from Tushratta, the king of Mitanni asking her to help him influence Akhenaten. Tiye wrote back to Tushratta saying: "Promote your interests with Napkhururiya (Akhenaten), watch him, and do not cease from sending pleasant delegations" (from the Amarna Letters).
9. Tiye had a brother called Anen. What was his job or function?

Answer: Second Prophet of Amun

It's also possible that Ay was her brother since his name is similar to Yuya's and Yey's (father of Yuya). Also all three bore the titles 'father of the God' and 'Master of the Horse'.
10. Was Tiye the mother of Smenkare and Tutankhamun?

Answer: No evidence to confirm or deny it

Some Egyptologists believe she was the mother of Smenkhare and Tutankhaten but that seems unlikely given the ages of all three and the lack of inscriptions. Surely someone with Tiye's influence would commutate the birth of a child somewhere.
Source: Author Marez

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us