Quiz about Ramses II
Quiz about Ramses II

Ramses II Trivia Quiz


Ramses II - The Great - ruled Egypt from 1279BC to 1213BC. In modern times, his mark on Egypt is everywhere.

A multiple-choice quiz by sancho_pft. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. Egyptian Pharaohs

Author
sancho_pft
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
269,296
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
949
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 98 (7/10), Guest 63 (0/10), bmrsnr (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was Ramses' father? Hint

Ramses I
Seti I
Horemheb
Akhenaten

2. With which Biblical event is it generally believed Ramses was associated? Hint

The destruction of Sodom and Gomorrah
The Exodus
The massacre of the innocents
The fall of Jericho

3. To which of the recognised dynasties did Ramses belong? Hint

16th
18th
19th
17th

4. During his long reign, Ramses named a number of consorts as "Great Royal Wife", sometimes simultaneously. How many "Great Royal Wives" did he actually have? Hint

24
5
7
11

5. Which of all his "Great Royal Wives" was Ramses' favourite? Hint

Nefertari
Meritamen
Isetnofret
Nebettawy

6. Ramses was a prodigious builder. Even in modern times, many of his statues, monuments and temples astound visitors. Which of the following did Ramses build? Hint

The Great Temples at Abu Simbel
All of these
The Ramesseum
The new city of Pi-Ramesses

7. Which battle, highly praised in Ramses' monuments, was actually far less of a victory than he claimed? Hint

The Nubian incursion
The third Syrian Plain
The invasion of the Land of Kush
The second battle of Kadesh

8. When Ramses died, after over 66 years on the throne, who succeeded him as Pharaoh? Hint

Mereneptah, his 13th son
Khaemweset, his second son
Amen-her-khepeshef, his first-born son
Ramses-B, the Crown Prince

9. Following his death, Ramses, as was fitting, was buried in a tomb in the Valley of Kings in Thebes (Luxor). However, the tomb was found to be empty. Why? Hint

No one knows.
Priests had moved his mummy to protect it from grave robbers.
He was reburied at Abu Simbel.
He was reburied next to Nefertari.

10. Ramses II was issued with a modern-day Egyptian passport.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was Ramses' father?

Answer: Seti I

Seti appointed his son as his Prince Regent when Ramses was only 14 years old. Ramses ascended the throne on May 21 1279BC, when he would have been in his early 20s.
2. With which Biblical event is it generally believed Ramses was associated?

Answer: The Exodus

There is much historical evidence to suggest that Ramses was the Pharaoh from whom Moses led the Israelites out of Egypt. There is even circumstantial evidence to suggest that Moses and Ramses grew up together and were childhood friends.
3. To which of the recognised dynasties did Ramses belong?

Answer: 19th

Egyptologists class Ramses II as the third King of the 19th Dynasty.
4. During his long reign, Ramses named a number of consorts as "Great Royal Wife", sometimes simultaneously. How many "Great Royal Wives" did he actually have?

Answer: 7

While it was common for Pharaohs to have several wives, and many concubines, due to Ramses' long rule, eight different ladies held the title.
5. Which of all his "Great Royal Wives" was Ramses' favourite?

Answer: Nefertari

The famous Nefertari was clearly his favourite. Her tomb in the Valley of The Queens at Luxor is justifiably noted as one of the most beautiful. Meritamen and Nebettawy were the daughters of Nefetari and Isetnofret respectively, and became Ramses' wives after the deaths of their mothers.
6. Ramses was a prodigious builder. Even in modern times, many of his statues, monuments and temples astound visitors. Which of the following did Ramses build?

Answer: All of these

The Great Temples at Abu Simbel are arguably his greatest building achievement. Four colossal seated statues of Ramses himself, each 20 metres high, dominate the facade. A smaller temple is dedicated to Nefertari, but not without huge reference to Ramses himself.
7. Which battle, highly praised in Ramses' monuments, was actually far less of a victory than he claimed?

Answer: The second battle of Kadesh

The second battle of Kadesh, fought in what is now Jordan, was probably the largest chariot battle ever, with over 5,000 chariots involved as well as almost 10,000 foot soldiers. The outcome can best be described as 'an honourable draw', despite Ramses' determined efforts to paint it as a crushing victory.

It is however, notable as ending with the first ever recorded Peace Treaty in history.
8. When Ramses died, after over 66 years on the throne, who succeeded him as Pharaoh?

Answer: Mereneptah, his 13th son

Is is believed that Ramses fathered over 110 children, roughly evenly divided between sons and daughters. This theory seems to be borne out by the enormously huge tomb, KV-5, in the Valley of The Kings, built for his children.
9. Following his death, Ramses, as was fitting, was buried in a tomb in the Valley of Kings in Thebes (Luxor). However, the tomb was found to be empty. Why?

Answer: Priests had moved his mummy to protect it from grave robbers.

Because of the great wealth buried with them, the Pharaohs' tombs were targeted by grave robbers. All too frequently, the mummies were desecrated, and so, the High Priests secretly moved many of them (54 in total) to a highly inaccessible secret cache, where they stayed hidden until 1881.
10. Ramses II was issued with a modern-day Egyptian passport.

Answer: True

In 1974, the curators at the Egyptian Museum were alarmed to notice sudden deterioration in Ramses' mummy. Arrangements were made to fly the mummy to Paris, and a full Egyptian Passport was issued (showing occupation as "King (deceased)"). On arrival in France, the mummy was given full honours as befitting a Head of State.

Conservation work to cure a fungal growth was carried out as well as other preservation works, and Ramses II was placed in the Royal Mummy Room at Cairo Museum.
Source: Author sancho_pft

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : Guest 98: 7/10
Feb 01 2023 : Guest 63: 0/10
Dec 30 2022 : bmrsnr: 10/10
Dec 30 2022 : Guest 213: 7/10
Dec 23 2022 : Guest 68: 9/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us