Quiz about King Tutankhamun
Quiz about King Tutankhamun

King Tutankhamun Trivia Quiz


King Tutankhamun is one of the best known rulers of Ancient Egypt. Take my quiz and see how much you know of him.

A multiple-choice quiz by MooBoo. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. Egyptian Pharaohs

Author
MooBoo
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
298,148
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1422
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 94 (7/10), Guest 82 (4/10), Guest 213 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Tutankhamun is the only Pharaoh to have a nickname in popular culture 'King Tut', but can you tell me what his name means? Hint

Living image of Aten
Living image of Amun
Living through Amun
Living through Aten

2. Who is generally accepted as Tutankhamun's father? Hint

Thutmose II
Ramesses II
Akhenaten
Mentuhotep VI

3. Tutankhamun was only a young boy when he became Pharaoh. Approximately how old was he? Hint

9 years old
11 years old
6 years old
13 years old

4. King Tut was only nine years old when he was married. Can you tell me the name of his bride? Hint

Kiya
Cleopatra
Nefertiti
Ankhesenamun

5. King Tut's reign did not make a huge impact on Egyptian history compared to some other Pharaohs. Approximately how long did he reign? Hint

Two years
Ten years
Fifteen years
Twenty years

6. Who succeeded him as Pharaoh after his death? Hint

Horemheb
Smenkhkare
Akhesenamun
Ay

7. Howard Carter was obsessed with finding Tutankhamun's tomb. What year did he discover the tomb? Hint

1914
1920
1925
1922

8. Tut's tomb was not as extravagant as other Pharaohs. His sarcophagus, however, was extraordinary. How many sarcophagi was his body in?
Hint

1
3
2
4

9. What other remains were found in his tomb with him? Hint

Two male foetuses
Mummified wife
Male and Female foetuses
Two female foetuses

10. Who was the first person to die from King Tut's 'curse'? Hint

Howard Carter
Lord Carnarvon
Lady Evelyn Herbert
Derry Douglas


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Tutankhamun is the only Pharaoh to have a nickname in popular culture 'King Tut', but can you tell me what his name means?

Answer: Living image of Amun

His birth name was Tutankhaten, which meant 'Living image of Aten'. He changed his name after he became Pharaoh, although it may not have been by choice as it was an attempt to remove Akenhaten's Amarna Revolution.
Ankhesenamun's name means 'Living through Amun' whereas her birth name Ankhesenpaaten meant 'Living through Aten'.
2. Who is generally accepted as Tutankhamun's father?

Answer: Akhenaten

Akhenaten is generally accepted to be his father, born Amenhotep IV. He attempted to compel the population of Egypt to believe in just one God, Aten.
Ramesses II was Pharaoh in the 19th Dynasty. Mentuhotep VI was Pharaoh in the 16th Dynasty and Thutmose II was Pharaoh 18th Dynasty.
3. Tutankhamun was only a young boy when he became Pharaoh. Approximately how old was he?

Answer: 9 years old

Akhenaten died after a 17 year reign. It is still debated who reigned between his death and Tut's ascending the throne. Some believe Nefertiti may have ruled for a time under the name of Ankhkheprure Neferneferuaten. Another name sometimes suggested is Smenkhkare, who is just as mysterious.

There are theories that Smenkhkare is Tutankhamun's brother or father, or another name for Nefertiti.
4. King Tut was only nine years old when he was married. Can you tell me the name of his bride?

Answer: Ankhesenamun

Ankhesenamun was possibly his half sister and was born as Ankhensenpaaten. She changed her name along with Tutankhamun's to reflect their belief in the God Amun.
Kiya is believed to be Tut's mother.
Nefertiti is believed to be his step mother.
5. King Tut's reign did not make a huge impact on Egyptian history compared to some other Pharaohs. Approximately how long did he reign?

Answer: Ten years

He only reigned for about ten years. He died around the age of eighteen or nineteen. There is some controversy over his death. Some believe that he was murdered, others believe that he may have been in an accident and died from infection.
6. Who succeeded him as Pharaoh after his death?

Answer: Ay

Ay took the throne after him, marrying Ankhesenamun to legitimise his rule. He only ruled for four years, after which Horemheb began his rule. Horemheb tried to eliminate any evidence of the reigns of Akhenaton, Tut and Ay. But in doing so he made Tutankhamun more intriguing.
7. Howard Carter was obsessed with finding Tutankhamun's tomb. What year did he discover the tomb?

Answer: 1922

Lord Carnarvon had become annoyed that Carter had yet to find any evidence of the tomb, and so only allowed funding for one more season. The tomb was eventually discovered in November 1922. The tomb was small and cramped compared to other tombs found in the area.
8. Tut's tomb was not as extravagant as other Pharaohs. His sarcophagus, however, was extraordinary. How many sarcophagi was his body in?

Answer: 3

His body was within 3 sarcophagi. The first is the largest and is still in the original tomb in the Valley of the Kings. The second is made of wood and covered with gold and semi precious stones. The third is solid gold and weighs approximately 110 kilograms.
9. What other remains were found in his tomb with him?

Answer: Two female foetuses

One of the female foetuses was approximately 5 months in gestational age and the other between 7 and 9 months gestation. It is believed they were stillborn.
10. Who was the first person to die from King Tut's 'curse'?

Answer: Lord Carnarvon

Lord Carnarvon died five months after the opening of Tut's tomb. He may have died from a mosquito bite that became infected. The story goes that when Lord Carnarvon died in Cairo, all the lights went out and back in England at the same time his dog howled loudly and also died.

Lady Evelyn Herbert was Lord Carnarvon's daughter. She entered the tomb when it was first opened and she lived until the age of 78.

Derry Douglas, was present during the excavation of the tomb and analyzed Tut's mummy, he died in 1969.

Of course Carter never believed in the curse and lived until the age of 64.
Source: Author MooBoo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 94: 7/10
Jan 21 2023 : Guest 82: 4/10
Jan 19 2023 : Guest 213: 10/10
Jan 18 2023 : Guest 152: 2/10
Jan 14 2023 : Guest 205: 8/10
Jan 14 2023 : Guest 184: 8/10
Jan 12 2023 : Guest 31: 5/10
Jan 10 2023 : emdy1003: 8/10
Jan 09 2023 : Guest 98: 5/10

Score Distribution

quiz
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us