FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about King Tut
Quiz about King Tut

King Tut Trivia Quiz


Once upon a time, a boy-king lived in a country in Africa. His life has been shrouded in mystery even though his body was discovered almost 100 years ago. Ladies and gentlemen, the story of Tutankhamen.

A multiple-choice quiz by foil7. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. Egyptian Pharaohs

Author
foil7
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
374,910
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
453
Last 3 plays: Guest 63 (3/10), Guest 94 (7/10), Guest 149 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which ancient country did Tut rule? Hint


Question 2 of 10
2. What title did Tut hold? Hint


Question 3 of 10
3. Tut was born in Egypt in the BC era. Which year was he born in though? Hint


Question 4 of 10
4. Tutankhamen was King Tut's birth name, right? Wrong! King Tut was born with a different name than what we know today. What was his original name? Hint


Question 5 of 10
5. During Akhenaten's reign the capital of Egypt was moved to Akhetaten. After Tut became pharaoh, he moved the capital to another city. What was this city? Hint


Question 6 of 10
6. What year did the Boy King take the throne? Hint


Question 7 of 10
7. Whom did Tut marry? Hint


Question 8 of 10
8. Tut died young. In which year did this happen? Hint


Question 9 of 10
9. According to James Patterson in his book, "The Murder of King Tut", who was NOT involved in the conspiracy to assassinate Tut? Hint


Question 10 of 10
10. Lastly, Lord Carnavon sponsored Howard Carter to find the tomb of Tut. He found it after a long time of searching. In which year was the tomb found? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 12 2024 : Guest 63: 3/10
May 31 2024 : Guest 94: 7/10
May 25 2024 : Guest 149: 5/10
May 24 2024 : Guest 12: 7/10
May 19 2024 : Guest 73: 8/10
May 14 2024 : Guest 99: 6/10
May 10 2024 : Guest 35: 2/10
May 07 2024 : Guest 76: 7/10
May 03 2024 : Guest 50: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which ancient country did Tut rule?

Answer: Egypt

Tut ruled ancient Egypt in the 18th dynasty. He was very young when he ascended the throne and was under the influence of many other people. Like many other rulers, Tut had a special title that he was called by. The boy king was not a very effective ruler of the country.
2. What title did Tut hold?

Answer: Pharaoh

Tut was the pharaoh of Egypt. Like the other pharaohs, Tut was believed to be a living god. This "living god" was weak and sick much of the time.
3. Tut was born in Egypt in the BC era. Which year was he born in though?

Answer: 1341 BC

Tut was born in 1341 BC in Egypt. His father was the pharaoh of Egypt. His mother was the mummy called "The Younger Lady" which may have been Nerfertiti. His early life was spent learning to be a pharaoh.
4. Tutankhamen was King Tut's birth name, right? Wrong! King Tut was born with a different name than what we know today. What was his original name?

Answer: Tutankhaten

Tut's father Amenhotep IV changed his name to Akhenaten. He worshiped the god Aten instead of the god Amun. When his son was born, he was named Tutankhaten which meant "Living Image of Aten". After Tut became the pharaoh he banned the practices of worshipping Aten and changed his name to Tutankhamun which meant "Living Image of Amun".
5. During Akhenaten's reign the capital of Egypt was moved to Akhetaten. After Tut became pharaoh, he moved the capital to another city. What was this city?

Answer: Thebes

Thebes was the original capital. Tut moved it back there as part of his reforms against the policies implemented during Akhenaten's reign. Thebes stayed the capital of Egypt for the remainder of the 18th Dynasty.
6. What year did the Boy King take the throne?

Answer: 1332 BC

Tut succeeded his father Akhenaten. During the beginning of his reign, Nerfertiti was the main leader. After Nerfertiti died, Tut took over. Although he was the pharaoh, Aye (his chief vizier) held a lot of power. Another person that swayed Tut's leadership was the general Horemheb.
7. Whom did Tut marry?

Answer: Ankhesenamun

He married his half-sister after he became king. Their marriage was probably a happy one, as shown in Tut's tomb. After Tut's death, Aye forced his widow to marry him. Records of the queen disappeared and she was thought to have been poisoned by Aye.
8. Tut died young. In which year did this happen?

Answer: 1323 BC

He died at the age of 19 years old. The cause of death is unknown and up for debate. Some say he caught malaria and died. Another theory was that he suffered a wound after a fall from a horse which led to an infection. An even newer theory is that he was assassinated.
9. According to James Patterson in his book, "The Murder of King Tut", who was NOT involved in the conspiracy to assassinate Tut?

Answer: Sennedjem, his teacher

The book has led to controversies. Ankhesenamun, Aye and Horemhob all were said to have one thing in commmon: they all wanted power. Ankhesenamun wanted the power but was double-crossed by Aye. Aye poisoned her and fed her to the crocodiles. Horemhob helped with all this. Later, Horemhob killed Aye and took over as pharaoh.
10. Lastly, Lord Carnavon sponsored Howard Carter to find the tomb of Tut. He found it after a long time of searching. In which year was the tomb found?

Answer: 1922

In 1922, Carter sent a telegram to Lord Carnavon, his sponsor, stating that he had found the tomb. Carnavon rushed to the site. They made a hole with a chisel in the wall. Carter got a candle and looked in the hole. Carnavon asked him, "What do you see?" Carter replied, "Wonderful things."
Source: Author foil7

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us