FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Gamal Nasser
Quiz about Gamal Nasser

Gamal Nasser Trivia Quiz


Take this quiz to learn about the man who changed the fate of Egypt and the world-Gamal Abdul Nasser.

A multiple-choice quiz by arsalanrizvi. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. Egypt Government

Author
arsalanrizvi
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
87,443
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
426
- -
Question 1 of 10
1. Nasser was born in Egypt in _______. Hint


Question 2 of 10
2. Nasser attended law school and graduated from the which of the following military schools in 1938? Hint


Question 3 of 10
3. On July 23, _______, the Society of Free Students organized a coup that ousted King Farouk of Egypt. Hint


Question 4 of 10
4. In which year was Nasser elected president? Hint


Question 5 of 10
5. In 1956, Nasser nationalized the Suez Canal, catalyzing an attack by ___________, ____________, and ______________. Hint


Question 6 of 10
6. In 1958, Egypt and __________ merged to form the United Arab Republic. Hint


Question 7 of 10
7. In 1967, war broke out with Israel when Egyptian military blockaded the ________________ to Israeli vessels. Hint


Question 8 of 10
8. In 1967, Nasser resigned due to what? Hint


Question 9 of 10
9. From 1962 till 1967, Egypt was involved in a war with which nation? Hint


Question 10 of 10
10. Nasser died of a heart attack in which year? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Nasser was born in Egypt in _______.

Answer: 1918

Nasser was born in Alexandria.
2. Nasser attended law school and graduated from the which of the following military schools in 1938?

Answer: Royal Military Acadamy

Four years later, Nasser founded the Society of Free Students, a secret revolutionary organization.
3. On July 23, _______, the Society of Free Students organized a coup that ousted King Farouk of Egypt.

Answer: 1952

In 1953, the monarchy was abolished and a republic was proclaimed, with Gen. Mohammed Naguib as its head. Nasser, who had the real power, signed a treaty with the British, which led to their evacuation from Egypt in 1954.
4. In which year was Nasser elected president?

Answer: 1956

5. In 1956, Nasser nationalized the Suez Canal, catalyzing an attack by ___________, ____________, and ______________.

Answer: UK, France, Israel

Great Britain, France and Israel withdrew their forces when the United States disapproved of the war. Nasser emerged as a hero in the Arab World.
6. In 1958, Egypt and __________ merged to form the United Arab Republic.

Answer: Syria

Nasser, a pan-Arabist, was elected the president. The Republic ended after a military coup in Syria in 1961.
7. In 1967, war broke out with Israel when Egyptian military blockaded the ________________ to Israeli vessels.

Answer: Gulf of Aqaba

Israel attacked Egypt, capturing the Sinai Peninsula all the way up to the Suez Canal. The conflict became known as the Six-Days War.
8. In 1967, Nasser resigned due to what?

Answer: The disastrous effects of the war

The people took to the streets, demanding his return, which soon followed.
9. From 1962 till 1967, Egypt was involved in a war with which nation?

Answer: Yemen

Nasser backed the Yemenite revolutionaries in their war against the monarchists, backed by the Saudi royalty.
10. Nasser died of a heart attack in which year?

Answer: 1970

Although he never regained his former status after Egypt lost to Israel in the Six Days War, Nasser was mourned by thousands of Egyptians. To them, he was the one who stood up to the invincibility of Israel. He was the one who built the Aswan High Dam, which contains as much as three years of water that the entire Egyptian nation depends on.

But most important of all, he was the one who who freed the Egyptian nation from years of British rule, and a corrupt monarch. He was followed by Anwar Sadat as president.
Source: Author arsalanrizvi

This quiz was reviewed by FunTrivia editor nerthus before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us