FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Israel Quizzes, Trivia and Puzzles
  Israel Quizzes, Trivia

Israel Trivia

Israel Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia

Fun Trivia
16 Israel quizzes and 175 Israel trivia questions.
1.
  Is it Really in Israel?    
Multiple Choice
 10 Qns
The names of most locations in Israel are related to the history of the land and its people from biblical days to modern times. This quiz deals with a few exceptional cases.
Average, 10 Qns, gentlegiant17, Oct 21 15
Average
gentlegiant17
3452 plays
2.
  Israel is Real   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Israel is the Holy Land for some, and a country torn by political turmoil to others. But it is also a vital, young country and a great place to visit. This is a quiz about Israel that has nothing to do with religion or politics!
Average, 10 Qns, janetgool, Jan 08 21
Average
janetgool
Jan 08 21
3432 plays
3.
  A Bus Tour of Israel   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome to the Israeli leg of the Funtrivia Bus Tour! Step aboard our luxury, air-conditioned bus, and let our guide and driver show you this wonderful land.
Average, 10 Qns, janetgool, Nov 26 19
Average
janetgool
Nov 26 19
1659 plays
4.
  The Ark Stopped Here: Beit Shemesh and Environs   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Beit Shemesh, like many cities in Israel, is a modern town with its roots in the Bible. It's my home town, now. I hope you find it interesting.
Tough, 10 Qns, janetgool, Jan 25 12
Tough
janetgool
410 plays
5.
  Cities And Places In Israel    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about places and cities in Israel, good luck
Average, 10 Qns, Nochance174, Sep 20 18
Average
Nochance174
Sep 20 18
1492 plays
6.
  Israel's Desert The Negev   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Continuing with yet another installment of Touring Israel the series. Please come along for the journey and try the other quizzes in this series too. Don't forget to rate!
Average, 10 Qns, dovbear, Apr 03 07
Average
dovbear
503 plays
7.
  Israel ABCs    
Multiple Choice
 25 Qns
Travel through Israel and the alphabet! No X or Q, and an extra D just because it is the first letter of my name! Enjoy!
Tough, 25 Qns, whosyodanny, Aug 25 18
Tough
whosyodanny
Aug 25 18
591 plays
8.
  All About Israel    
Multiple Choice
 10 Qns
Let's see what you really know about the little state called Israel.
Average, 10 Qns, E-Blast, Apr 23 20
Average
E-Blast
Apr 23 20
1924 plays
9.
  Cities of Israel: Letter A   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is the beginning of a series of quizzes that is meant to stump as well as teach you about some of Israel's beautiful places.
Tough, 10 Qns, dovbear, Dec 19 23
Tough
dovbear
Dec 19 23
631 plays
10.
  The Upper Galilee   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Shalom and welcome to yet another installment of travels through Israel with this portion focusing on the Upper Galilee. Be blessed.
Tough, 10 Qns, dovbear, Feb 10 07
Tough
dovbear
466 plays
trivia question Quick Question
This city is the largest in the Negev and its name means 'Seven Wells'. About which city am I talking?

From Quiz "Israel's Desert The Negev"




11.
  Cities of Israel: Letter 'B'    
Multiple Choice
 10 Qns
Carrying on with the Alef-Bet city quizzes for Israel here is the installment for the letter 'Bet'.
Average, 10 Qns, dovbear, Nov 30 07
Average
dovbear
469 plays
12.
  The Earthly Jerusalem   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Many people know Jerusalem as a Biblical place, holy to three faiths. But to those of us who have the privilege of living there, it is a vital and exciting city. See how well you know the Earthly Jerusalem!
Tough, 10 Qns, janetgool, Jul 11 13
Tough
janetgool
811 plays
13.
  The Sea of Galilee    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is yet another installment to my 'Tour of Israel' series. I hope you enjoy it.
Tough, 10 Qns, dovbear, Jan 27 07
Tough
dovbear
502 plays
14.
  Touring The Golan Heights    
Multiple Choice
 10 Qns
Shalom! Welcome to my first of a series of quizzes which will test your knowledge, region by region, of the Holy Land. Whether you've visited these sites yourself or need to be inspired to make a trip here to Israel, enter- you're most welcome.
Tough, 10 Qns, dovbear, Nov 04 10
Tough
dovbear
443 plays
15.
  Geography by Country: Israel    
Multiple Choice
 10 Qns
Try this quiz to test your knowledge of some well-known (and some lesser-known) Israeli places.
Average, 10 Qns, Geomathster, Apr 30 14
Average
Geomathster
244 plays
16.
  Israel - the land    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will deal with the geography of the modern state of Israel.
Tough, 10 Qns, whosyodanny, Sep 20 18
Tough
whosyodanny
Sep 20 18
642 plays
Related Topics
  Arab-Israeli Wars [History] (6 quizzes)

  Israel History [History] (8 quizzes)

  Mixed Israel [General] (2 quizzes)


Israel Trivia Questions

1. What disputed territory contains the cities of Hebron and Jericho, and has a shoreline along the Dead Sea?

From Quiz
Geography by Country: Israel

Answer: West Bank

West Bank is one of the territories on which the Arab-Israeli conflict has long been centered. It is about the size of Delaware, USA, and it comes within ten miles of the Mediterranean Sea at its western edge.

2. Which kibbutz in Israel is named after a Czechoslovakian president?

From Quiz Is it Really in Israel?

Answer: Kfar Masaryk

Kfar Masaryk, a Kibbutz in the Acre Valley, was erected in its current location in 1940 by a joint Czechoslovakian-Lithuanian-Polish group of settlers. It was named in honour of Tomás Garrigue Masaryk (1850-1937), the first president and the founder of Czechoslovakia, a fighter against anti-Semitism and a true supporter of the Zionist movement. The wrong options are three moshavs named after key Zionist figures. Officially, a moshav is a settlement with a population of up to 2000 people. The literal meaning of the Hebrew word "kfar" is "village". Going into the 21st century, a lot of Israeli moshavs and kibbutzes still maintain agricultural characteristics.

3. A: What is the Nabatean city, whose ruins can be found in the Negev, not too far from kibbutz Sde Boker?

From Quiz Israel ABCs

Answer: Avdat

Other Nabatean cities include Mamsheet, Shivta, and the famous Necropolis in Petra, Jordan.

4. The name of this village was also the name of the last Jewish fortress to remain during the Bar Kochba revolt (132-5 CE). Besides the village, there is a Zionist youth group that carries the name, as well as a football club. What name is it?

From Quiz Cities of Israel: Letter 'B'

Answer: Betar

The village of Betar is south of Jerusalem in the Judean Hills. Over the centuries Bedouin came to settle in this area and it was known as Khirbet al-Yahudi, Arabic for 'the Jew's ruins'. Such evidence gives a lot of fuel for not turning over areas rich in Jewish history to the Palestinians who have no regard for it.

5. What two lettered city was destroyed by Joshua and never rebuilt?

From Quiz Cities of Israel: Letter A

Answer: Ai

It's pronounced like the word 'eye'. The ruins of this city have been located in Samaria with all certainty but the archaeological evidence differs than the biblical account. Apparently the great city of Ai was long destroyed before Joshua ever arrived and possibly it was being renovated at the time of the attack.

6. The name of this region of Israel comes from the same root as the Hebrew word towel, because it is so dry.

From Quiz Israel - the land

Answer: Negev

The root N.G.V translates to wiping liquid off of something - the Negev is not only dry, but when it rains, the soil absorbs so poorly, that most of the water runs off to the sea, and doesn't become part of the aquifer.

7. This city is the largest in the Negev and its name means 'Seven Wells'. About which city am I talking?

From Quiz Israel's Desert The Negev

Answer: Beer Sheva

The first mentioning of Beer Sheva or Beersheba as an alternative spelling is found in the biblical book Genesis 21:14. It was here that Hagar, the concubine of Abraham, was sent away with their son Ishmael.

8. What village was founded in 1896 and is the most northerly located in Galilee?

From Quiz The Upper Galilee

Answer: Metula

This city certainly has an international flair! The land was bought from Druze farmers by Baron Rothschild in France. The first settlers were primarily Russian Jews who escaped the pogroms of their former homeland and today there sits the Canada Center a gift from that country hoping to inspire peace. What's unique about the Canada Center is that it house both a giant indoor pool along with an indoor ice skating rink.

9. Jerusalem's Hadassah Hospital chapel boasts stained-glass windows designed by which famous artist?

From Quiz Israel is Real

Answer: Marc Chagall

Marc Chagall, the Russian-born Jewish artist, designed the stained-glass windows especially for Hadassah Hospital. The windows feature the twelve tribes of Israel.

10. As a result of the Six Day War in 1967, the Israelis captured what strategic mountainous region in the far north of Israel?

From Quiz Cities And Places In Israel

Answer: The Golan Heights

The Golan Heights are extremely important due to their height and ability to overlook Syria.

11. Who was the first Israeli president?

From Quiz All About Israel

Answer: Dr. Chaim Weizmann

The job was originally offered to Albert Einstein, but he refused. All of the others (Ezer Weizmann, Haym Herzog and Zalman Shazar) were presidents after Dr. Chaim Weizmann.

12. Which disputed territory borders Israel and Egypt, and has an area of 139 square miles?

From Quiz Geography by Country: Israel

Answer: Gaza Strip

Gaza Strip has an area of just 139 square miles, but in 2014 it held about 1.8 million people. This was a population density of about 13,000 people per square mile. There are five land crossing points into Gaza, but they are frequently closed. Goods are often smuggled into Gaza through tunnels from Egypt since a barrier prevents most movement of goods.

13. Which city in Israel is named after Los Angeles?

From Quiz Is it Really in Israel?

Answer: Kiryat Malachi

For those of you who are familiar with the biblical book of Malachi, in Hebrew "mal'ach" means "angel". Kiryat Malachi is located 30km south of Tel Aviv. The locale first came into being in 1887 after Baron Rothschild purchased land from Arab villagers of nearby Kastina. Until 1948 it remained deserted a few times due to its relative isolation and the difficulties in defending it. It received its current name in 1958 as a tribute to the Jewish community of Los Angeles. In 1998 it was declared a city. The Hebrew word "kirya" is a higher language form of "'ir" ("city"). The incorrect options are three other Israeli cities.

14. B: This moshav on the outskirts of Jerusalem boasts a park featuring fossilized dinosaur footprints.

From Quiz Israel ABCs

Answer: Beit Zayit

Beit Zayit literally means house of olives, yet strangely enough, olives are not one of the agricultural products grown on Beit Zayit!

15. This 'B' city was named after Baron Edmund Rothschild. What name does it go by?

From Quiz Cities of Israel: Letter 'B'

Answer: Binyamina

How does one get Binyamina from Edmund Rothschild, you might ask? Well every Jew that has had an orthodox up bringing has a Hebrew name and his was Benjamin. Hebraized it comes out in the form 'Binyamina'. The Baron was a very generous man and he helped many projects get under way financially. The creation of this city honoring him took place in 1922.

16. Where is Beit Shemesh located?

From Quiz The Ark Stopped Here: Beit Shemesh and Environs

Answer: In the Judean Hills.

Beit Shemesh is located in the Judean Hills, approximately 38 kilometers west of Jerusalem, at an elevation of 300 meters. Beit Shemesh's location, almost equidistant to Tel Aviv and Jerusalem and 20 minutes from Ben Gurion Airport, makes it a convenient home for commuters.

17. This "A" city was conquered by Alexander the Great, the Arabs and than the Crusaders who made this one of their primary ports. Obviously it is located on the coast but what is the name?

From Quiz Cities of Israel: Letter A

Answer: Ashkelon

Ashkelon is situated in the geographical region of the Western Negev. The Negev is best known for the desert bearing the same name but obviously there is some water although it's not advisable to drink it as it is salt water. The city has a long history of being sacked by the Canaanites, the Philistines, the Babylonians, the Phoenicians, the Romans, the Muslims and the Crusaders. It was finally destroyed by the Mameluke's in the late 13th century. Today it's a sizable city of 120,000 people and it's the largest Israeli city near Gaza.

18. The mountain range between Israel and Lebanon is called Sulam Tsor - The Ladder of Tyre. What is the reason for this?

From Quiz Israel - the land

Answer: It is broken up by rivers, and looks like a ladder.

This mountain range makes up the border between Israel and Lebanon. It is the source of many of northern Israel's rivers such as the Betzet, Kziv and others. Some of the most beautiful landscapes in Israel can be found here. Of course that is my subjective opinion.

19. Whose home would we be able to visit if we went to Sde Boker?

From Quiz Israel's Desert The Negev

Answer: David Ben-Gurion

Did you know that Albert Einstein was invited to be Israel's second president? It's true, he was invited to do so in 1952 by David Ben Gurion whose house is located on kibbutz Sde Boker. Ben Gurion had a passionate love for the desert of Israel and had a dream that it would flourish just as the prophet Isaiah claimed it would some day.

20. What mountain is the site of the LaG B'Omer ceremony every year?

From Quiz The Upper Galilee

Answer: Mount Meron

It is due to the legend of Rabbi Simeon bar Yochai that this early spring holiday is celebrated at Mount Meron. Legend has it that he died on this particular day and buried on this mountain. Sorting out fact from fiction is never easy in these cases. One such point regarding R'Yochai is his penning the mystical work entitled The Zohar. More probably done by the Spanish Rabbi Moses de Leon one thousand years later, R' Yochai remains a favorite of many and is celebrated as hero of Jewish learning.

21. What is the official name of Israel's primary international airport?

From Quiz Israel is Real

Answer: Ben Gurion Airport

Israel's primary international airport is Ben Gurion, located near Tel Aviv in Lod. There is a smaller airport in Eilat which handles charter flights from Europe. El Al is Israel's national carrier.

22. Who walked upon the sea in the New Testament?

From Quiz The Sea of Galilee

Answer: Jesus and Peter

Matthew 14:29-31 "Come," he said. Then Peter got down out of the boat, walked on the water and came toward Jesus. But when he saw the wind, he was afraid and, beginning to sink, cried out, "Lord, save me!" Immediately Jesus reached out his hand and caught him. "You of little faith," he said, "why did you doubt?" Passage quoted is from the NIV version

23. The Old City of Jerusalem contains four distinct quarters. These include the Jewish, Christian and Muslim quarters. Which is the fourth?

From Quiz The Earthly Jerusalem

Answer: Armenian

While the Coptic, and some Protestant churches maintain holy sites in the Old City, they do not have a quarter named after them.

24. Here in this city in the Golan you can find the remains of this ancient synagogue that bears the city's name and the Talmudic Village.

From Quiz Touring The Golan Heights

Answer: Katzrin

Katzrin is also spelled Qatzrin on some signs and maps. The synagogue that is located here is believed to have been dismantled from a prior site, perhaps in the Golan, and moved to its present location

25. What body of water is located on the border of Israel and Jordan?

From Quiz Cities And Places In Israel

Answer: The Dead Sea

The Dead Sea is so salty, that you will float in it. The minerals in the Dead Sea are also very healthy, which is why many beauty products have ingredients from the Dead Sea in them.

26. When was the Six Day War?

From Quiz All About Israel

Answer: 1967

The Six Day War was the shortest war in Israeli history. In those six days, Israel fought against Jordan, Egypt, Syria and Lebanon.

27. Which countries border the territory of Golan Heights?

From Quiz Geography by Country: Israel

Answer: Israel, Syria, Lebanon, Jordan

Golan Heights is actually a Syrian territory. It is just 695 square miles in area (about half the size of Rhode Island). It borders the Sea of Galilee, or Lake Tiberias, in the southeast.

28. What was the name of Herod's Roman benefactor in whose honour he named Caesarea?

From Quiz Is it Really in Israel?

Answer: Octavian (Augustus)

After his victory at the Battle of Actium (31 BC), Octavian granted Herod the Mediterranean shoreline. Herod reciprocated by erecting a modern port and named it in honour of his patron. Caesarea served as the central port of the Roman Empire in the region. Ancient Caesarea is now a well-preserved archaeological garden. Modern Caesarea, an ultra-posh locale, is found nearby. Tiberias was built by Herod's son, Antipas, and named in honour of his patron Tiberius.

29. Not an out right city but as busy as any is the nation's international airport. What is the last name of the person who the airport was named after? Be careful in your spelling and remember the last name is two separate words.

From Quiz Cities of Israel: Letter 'B'

Answer: Ben Gurion & Ben-Gurion & David Ben Gurion & David Ben-Gurion

David Ben-Gurion was born in Poland (1886) and his name at birth was David Grun. It wasn't till 1910 that he Hebraized his last name to Ben-Gurion. He was a clearly a man destined to do great things. He studied law in Istanbul, served in the British army's Jewish Legion with distinction and went onto be the first prime minister of the State of Israel.

30. When did Beit Shemesh become a city?

From Quiz The Ark Stopped Here: Beit Shemesh and Environs

Answer: 1991

Modern day Beit Shemesh was settled by immigrants from Bulgaria and North Africa. For years it was a small settlement, and classified as a "development town". In 1991 Beit Shemesh was "upgraded" to a city. In the early 1990s a significant influx of new residents, from the former Soviet Union, Ethiopia and from English-speaking countries, arrived in Beit Shemesh, and the city expanded accordingly. Present-day Beit Shemesh can be divided into three distinct sections: the old Beit Shemesh, Givat Sharett, a middle-class community of villas and townhouses, and Ramat Beit Shemesh, which is largely ultra-Orthodox.

This is category 5802
Last Updated May 25 2024 5:46 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.