FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Worth Saving
Quiz about Worth Saving

Worth Saving Trivia Quiz


Each of these money-related idioms has been reworked in other words. Match the regular phrase with its more obscure counterpart.

A matching quiz by VegemiteKid. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Brain Teasers Trivia
  6. »
  7. Word Play
  8. »
  9. In Other Words

Author
VegemiteKid
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
420,216
Updated
Oct 24 25
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
228
Last 3 plays: cardsfan_027 (10/10), sabbaticalfire (10/10), Cactus22 (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Kick the cost when presented with the statement of the money owed for goods or services.  
  Foot the bill
2. Contrive to stretch your budget with just enough funds to join in the centre.  
  Get more bang for your buck
3. Save by taking a low-valued coin between your thumb and forefinger.  
  Put your money where your mouth is
4. Garner an explosive moment and more value for your money.  
  Nest egg
5. Some saved money for an occasion when the weather is inclement.  
  Tighten your belt
6. Take up the slack by reducing the notches on your leather girdle.  
  Rainy day fund
7. Place your funds at the location that contains your teeth and tongue.  
  Make ends meet
8. Waste more of your hard-earned on a failed project.  
  Cost an arm and a leg
9. Place your oviparous product in a container of twigs.  
  Penny-pinching
10. Pay for an expensive item with an upper and lower limb.  
  Throw good money after bad





Select each answer

1. Kick the cost when presented with the statement of the money owed for goods or services.
2. Contrive to stretch your budget with just enough funds to join in the centre.
3. Save by taking a low-valued coin between your thumb and forefinger.
4. Garner an explosive moment and more value for your money.
5. Some saved money for an occasion when the weather is inclement.
6. Take up the slack by reducing the notches on your leather girdle.
7. Place your funds at the location that contains your teeth and tongue.
8. Waste more of your hard-earned on a failed project.
9. Place your oviparous product in a container of twigs.
10. Pay for an expensive item with an upper and lower limb.

Most Recent Scores
Today : cardsfan_027: 10/10
Today : sabbaticalfire: 10/10
Today : Cactus22: 10/10
Today : Guest 69: 10/10
Today : Guest 66: 10/10
Today : Guest 50: 10/10
Today : feuematt1: 10/10
Today : lancer1972: 10/10
Today : Guest 136: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Kick the cost when presented with the statement of the money owed for goods or services.

Answer: Foot the bill

'Foot the bill' traces back to mid‑19th‑century accounting, where 'to foot' meant totalling the figures in a list of charges at the bottom of the bill. Now it has come to mean paying for something, typically for someone else, or a group of people.
2. Contrive to stretch your budget with just enough funds to join in the centre.

Answer: Make ends meet

To 'make ends meet' dates back to the late 1600s, most likely from sailors splicing broken ropes. Another possible origin is from bookkeepers balancing income‑and‑expenses columns in a ledger. Today, it means having enough money to cover your expenses and to live within your means.
3. Save by taking a low-valued coin between your thumb and forefinger.

Answer: Penny-pinching

While today the term 'penny‑pinching' refers to someone extra-careful with their money, it was first recorded in Thomas Dekker's "Shoemakers' Holiday". The term 'penny‑pinching' goes back to at least the early 1600s, and conjures up a picture of literally clutching a penny so as not to lose it.
4. Garner an explosive moment and more value for your money.

Answer: Get more bang for your buck

To 'get more bang for your buck' popped up in the 1950s, and originally refered to U.S. military spending, where there was a possibility of getting more fire-power for the amount of money in the military budget. It is likely to have been an adaptation of a 1950 slogan from Pepsi-Cola, which was 'More Bounce to the Ounce'; 'to get more bang for your buck' has come to mean getting greater value for what you pay.
5. Some saved money for an occasion when the weather is inclement.

Answer: Rainy day fund

A 'rainy day fund' borrows from the expression 'save for a rainy day.' This phrase dates back to the mid‑1500s when people literally saved up in anticipation of bad weather when food and the cost of living became more expensive. Its modern meaning hasn't changed much, as it still conveys the idea of putting money aside for emergencies or unexpected costs.
6. Take up the slack by reducing the notches on your leather girdle.

Answer: Tighten your belt

While the phrase originated from the late 1800s in times of economic hardship when people didn't have enough to eat and literally had to tighten their belts, the idiom 'tighten your belt' has now come to means to reduce expenditure and to spend more judiciously.
7. Place your funds at the location that contains your teeth and tongue.

Answer: Put your money where your mouth is

Much like 'put up or shut up', the idiom to 'put your money where your mouth is' means to show by your actions that the advice you are giving is sound. Its origin is most likely gambling-related. It dates back to early 20th-century America where it first appeared around the 1930s.
8. Waste more of your hard-earned on a failed project.

Answer: Throw good money after bad

'Throw good money after bad' is an English phrase that goes back to at least the 18th century, when it was first used about someone who spent more money to recover a previous loss.

Examples of this behaviour could include when someone keeps on gambling after a series of unfortuante bets, or spends a lot of money on a lemon of a car, or persists in believing a failed business venture will eventually succeed.
9. Place your oviparous product in a container of twigs.

Answer: Nest egg

The phrase 'nest egg' comes from the old farming practise of dropping a real or fake egg, usually made from ceramic or china, in a hen's nest to encourage more laying. This was done as early as the 1300s. It became a term related to finance by around the late 17th century where it appeared in correspondence, where it was clear that it referred to putting some money aside against future need.
10. Pay for an expensive item with an upper and lower limb.

Answer: Cost an arm and a leg

Coming from America in the around the late 1940s, to 'cost an arm and a leg' is an expression possibly inspired by the enormous cost of losing a limb in wartime. It may also be a conflation with an older phrase such as to 'give my right arm.' Either way, the phrase lingers as a vivid indication of how expensive sonmething is!
Source: Author VegemiteKid

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Fifiona81 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
10/24/2025, Copyright 2025 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us