FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about General Geography of Ireland
Quiz about General Geography of Ireland

General Geography of Ireland Trivia Quiz


Some tricky questions about the Counties of Ireland.

A multiple-choice quiz by mg01. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Ireland

Author
mg01
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
426,015
Updated
Oct 25 26
# Qns
10
Difficulty
New Game
Avg Score
5 / 10
Plays
13
Last 3 plays: Guest 82 (2/10), Flukey (9/10), Kabdanis (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which is the smallest county in Ireland? Hint


Question 2 of 10
2. How many counties are in the province of Munster? Hint


Question 3 of 10
3. The River Shannon is the longest river in Ireland. In what county is the Shannon Pot, reputedly the source of the River Shannon? Hint


Question 4 of 10
4. What is the largest county in the province of Leinster? Hint


Question 5 of 10
5. What are the three largest counties by area in Ireland? Hint


Question 6 of 10
6. Which county in Ireland has the shortest coastline? Hint


Question 7 of 10
7. What is the island off the Irish coastline with the highest population? Hint


Question 8 of 10
8. On what river is the city of Derry built? Hint


Question 9 of 10
9. Which county's name comes from the Irish for Fort of the Foreigner? Hint


Question 10 of 10
10. What is the county town of County Antrim? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 82: 2/10
Today : Flukey: 9/10
Today : Kabdanis: 6/10
Today : Guest 151: 5/10
Today : Dana727: 4/10
Today : BLUECLIVE123: 1/10
Today : bernie73: 2/10
Today : Guest 50: 10/10
Today : pommiejase: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which is the smallest county in Ireland?

Answer: Louth

Louth is the smallest of the 32 counties on the island of Ireland.
2. How many counties are in the province of Munster?

Answer: Six

There are four provinces in Ireland - Leinster, Munster, Ulster and Connacht. Munster contains six counties while Leinster has twelve, Connacht five and Ulster nine.
3. The River Shannon is the longest river in Ireland. In what county is the Shannon Pot, reputedly the source of the River Shannon?

Answer: Cavan

The River Shannon rises in Co Cavan and flows in a southerly direction until entering the Atlantic Ocean at the Shannon estuary between County Kerry and County Clare.
4. What is the largest county in the province of Leinster?

Answer: Wexford

Wexford and Meath are quite close in area, with Wexford marginally larger.
5. What are the three largest counties by area in Ireland?

Answer: Cork, Galway, Mayo

Cork is in the province of Munster and is the largest. Both Galway and Mayo are in the province of Connacht.
6. Which county in Ireland has the shortest coastline?

Answer: Leitrim

Leitrims coastline is only about 3 miles long. Meath is the second shortest at about 12 miles. County Kerry has a very long coastline while County Longford is landlocked.
7. What is the island off the Irish coastline with the highest population?

Answer: Great Island

Great Island is in Cork harbour and has a population of over 14,000, much higher than any other island. Achill is the largest island and has the second largest population at 2,500 approx. Inis Mor is the largest of the Aran islands while Tory island is off the coast of Donegal.
8. On what river is the city of Derry built?

Answer: Foyle

Derry is on the Folye while Belfast is on the Lagan and Dublin is on the Liffey. Wexford in the south east of the country is on the River Slaney.
9. Which county's name comes from the Irish for Fort of the Foreigner?

Answer: Donegal

Dun na nGall is the Irish (Gaeilge) for Fort of the Foreigners. Fermanagh is from the Men of Managh, Antrim is Aon Troim, or "One Ridge" or "One Dwelling" depending on the Irish translation. Uibh faille, translated to Offaly, means the Descendants of Fhailge.
10. What is the county town of County Antrim?

Answer: Antrim

The other three towns are also in County Antrim, although a large portion of the city of Belfast is in County Down.
Source: Author mg01

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
10/25/2026, Copyright 2026 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us