FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Faraway Tree Series Quizzes, Trivia and Puzzles
Faraway Tree Series Quizzes, Trivia

Faraway Tree Series Trivia

Faraway Tree Series Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Blyton, Enid

Fun Trivia
Follow the adventures of Jo, Bessie and Fanny as they explore this gigantic magical tree growing in an enchanted forest near their house.
3 quizzes and 30 trivia questions.
1.
  The Faraway Tree   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
As a little girl I was fascinated by the Magic Faraway Tree. Years on, the magic is still there! Try this quiz about Enid Blyton's 'Faraway Tree Stories'.
Easier, 10 Qns, Viktorya, Dec 24 11
Recommended for grades: 4,5,6,7
Easier
Viktorya
1424 plays
2.
  The Folk of the Faraway Tree   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the all the weird and wonderful characters and children found in and around the Faraway Tree, as seen through the eyes of my favourite character - The Saucepan Man. Note that some names are different in the revised version.
Easier, 10 Qns, Wibble, Dec 24 11
Easier
Wibble
1236 plays
3.
  How well do you know 'The Faraway Tree'?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about all three of the original books by Enid Blyton. I read these books over and over and I hope you enjoy my quiz!
Average, 10 Qns, krazykitty18, Dec 24 11
Average
krazykitty18
1148 plays
trivia question Quick Question
Finally, whose mother starts up a shop in the Faraway Tree?

From Quiz "How well do you know 'The Faraway Tree'?"





Faraway Tree Series Trivia Questions

1. What were the original names of the three children who lived near the Enchanted Wood?

From Quiz
The Faraway Tree

Answer: Jo, Bessie and Fanny

In the modern editions their names have been changed to Joe, Beth and Frannie.

2. Two strokes of a hairbrush, Two kisses for me, Two tinkling giggles, From my dear friend ____.

From Quiz The Folk of the Faraway Tree

Answer: Silky

Silky is the little fairy that lives in the Faraway Tree; beautiful, and friendly - she wouldn't harm a fly. You simply have to try one of her pop cakes - they're heavenly!

3. What is the name of the land where you can eat all kinds of yummy food?

From Quiz How well do you know 'The Faraway Tree'?

Answer: The Land of Goodies

It is a delicious land where everything is made out of food. Dick is very naughty and eats a sugary knocker, so he is kept in the angry man's house till the others leave.

4. What sound did the trees of the Enchanted Wood make?

From Quiz The Faraway Tree

Answer: Wisha-wisha-wisha-wisha-wisha

The trees could talk to each other by leaning their branches into one another and making the Wisha-wisha sound.

5. Two kettles of water, Two warnings from me, Two loud angry bellows, From ___.

From Quiz The Folk of the Faraway Tree

Answer: The Angry Pixie

This feisty little character may have a short fuse, but really he has a heart of gold, and will always help a fellow creature in need.

6. What did the children have to give Moon-Face, to go down his slippery-slip the first time?

From Quiz How well do you know 'The Faraway Tree'?

Answer: Toffee

The children didn't have toffee with them, only chocolate, but Moon-Face didn't want chocolate. The next time they came up the tree, Bessie made some delicious toffee for him.

7. What types of fruit did the Magic Faraway Tree grow?

From Quiz The Faraway Tree

Answer: Everything

It grew everything from acorns and horse-chestnuts, to cherries and plums, all at the same time on different parts of the tree!

8. Two pieces of toffee To earn his good grace, Two rides down a slide From my good friend ___.

From Quiz The Folk of the Faraway Tree

Answer: Moon Face & Moonface

Moon Face lives right at the top of the tree, and in order to get down the tree quickly, you should go down the slide in the middle of his house - The Slippery Slip!

9. What is the name of the old dame who loves to wash?

From Quiz How well do you know 'The Faraway Tree'?

Answer: Dame Washalot

Dame Washalot is a nice but annoying lady who is always sending dirty water down the tree from her washing. She pays baby squirrels to sit on her clothes till they dry.

10. What was the name of the old gnome who liked to sleep and snored very loudly?

From Quiz The Faraway Tree

Answer: Mister Watzisname

Nobody knew his real name and he didn't even know it himself! He often snored as loudly as an aeroplane!

11. Two snores from this dreamer, Two acorns for fame, Two days in his hammock For old ___.

From Quiz The Folk of the Faraway Tree

Answer: Watzisname

Mister Wotzisname spends most of his time asleep in the hammock outside his house, and nobody knows his name, not even himself! In the Land of Secrets he discovers that his name is "Kollamoolitoomarellipawkyrollo", but nobody is able to pronounce it, and later he forgets how to say it as well, and so reverts back to "Mr Watzisname".

12. What is the name of the children's cousin who came to stay in 'The Magic Faraway Tree'?

From Quiz How well do you know 'The Faraway Tree'?

Answer: Dick

He was a naughty and greedy boy. He came to stay because his mother was sick and couldn't look after him.

13. Why was the pretty fairy called Silky?

From Quiz The Faraway Tree

Answer: She had silky hair

When the children first went to her house, she was washing her hair. She had a sweet face and was kind and was the first of the Faraway Tree folk to invite them in.

14. Two chalks for a chalk-board, Two knuckles to wrap, Two children to fear me, I'm the wicked ___.

From Quiz The Folk of the Faraway Tree

Answer: Dame Slap

Dame Slap was the wicked headmistress in the Land of Dame Slap, whom they are unlucky enough to come accross when they go to visit Saucepan Man's mother.

15. What are 'Toffee Shocks'?

From Quiz How well do you know 'The Faraway Tree'?

Answer: Toffee that gets bigger and bigger

Toffee Shocks get bigger and bigger and then explode into nothing. When the children's mother was sick, Moon-Face thought that a Toffee Shock would cure her.

16. What was a 'pop biscuit'?

From Quiz The Faraway Tree

Answer: Cake on the outside and honey in the middle

As soon as the children bit into a 'pop biscuit' it would explode and fill their mouths with a delicious honey. In the latest editions of the stories the word 'biscuits' has been changed to 'cakes'.

17. Two touched bowls of porridge, Two moved around chairs, Two ruffled beds tried out, We're the angry ___.

From Quiz The Folk of the Faraway Tree

Answer: Three Bears

When Joe escapes from the Snow Man, he comes across a cottage with pink roses. He hides inside this cottage which belongs to the three bears. He tries their chairs, their porridge, and their beds, and it's always baby bear who has nothing left - poor thing!

18. What is the last land that Connie goes to?

From Quiz How well do you know 'The Faraway Tree'?

Answer: The Land of Treats

This land has many fun things to do. There is one machine where you press buttons and say what you want, and out comes the food that you asked for! Silky said she wanted Pear Tart but Saucepan misheard and asked for Bear Tart!

19. What shape was the furniture in Moonface's house?

From Quiz The Faraway Tree

Answer: Curved

He had a curved bed, a curved table, and two curved chairs. They were all shaped this way to fit the roundness of the tree trunk in which he lived.

20. Two sulks and a tantrum, Two stings from a bee, Two pouts and a sulk From their ___.

From Quiz The Folk of the Faraway Tree

Answer: New Friend Connie

A new friend - Connie - comes to stay when her mother becomes very ill and has to go on a long holiday. As she is very spoiled, her mum hopes that the children will have a good influence on her.

21. How do you hear what the trees are saying?

From Quiz How well do you know 'The Faraway Tree'?

Answer: Press your left ear up to their trunks

When red goblins took over the faraway tree, the red squirrel told the children to listen to the other trees. The trees had thought of a clever plan to teach the goblins a lesson.

22. What was the quickest way down from the Magic Faraway Tree?

From Quiz The Faraway Tree

Answer: The Slippery Slip

It was a big slide that ran down the whole trunk of the tree, winding round and down to the bottom. The opening for the Slippery Slip began in Moonface's house.

23. Two sticks to be throwing, Two bushes to kick, Two windows broken by Naughty ___.

From Quiz The Folk of the Faraway Tree

Answer: Cousin Dick

The children's naughty cousin Dick comes to stay in "The Magic Faraway Tree" because his mother is ill and can't look after him.

24. What was Moonface's favourite sweet?

From Quiz The Faraway Tree

Answer: Toffee

He didn't like chocolate at all, only toffee! Bessie made the sweetest, chewiest toffee for him as payment for the children using the Slippery Slip.

25. Two little thermometers To be sure it's not too hot, Two tubs of dirty water From dear ___.

From Quiz The Folk of the Faraway Tree

Answer: Dame Washalot

Dame Washalot is the crazy old woman who lives a little over half way up the Faraway Tree and is forever doing washing. Be careful when she tips her dirty water down the tree, because if it catches you, you'll be very wet indeed!

26. Finally, whose mother starts up a shop in the Faraway Tree?

From Quiz How well do you know 'The Faraway Tree'?

Answer: The Saucepan Man's mother

Saucepan's mother is deaf, like her son, and she becomes friends with the children's mother. She started her shop in Dame Washalot's house.

27. What appeared at the top of the ladder at the highest point of the Magic Faraway Tree?

From Quiz The Faraway Tree

Answer: Clouds that carried new lands

The children could visit the new lands each time a new cloud appeared at the top of the ladder. Some of the lands they went to were the Land of Birthdays, Topsy-Turvy Land and the Land of Take-What-You-Want. The children had to be careful to leave the lands before the cloud blew away or they would be stuck there until the next time the cloud visited the Magic Faraway Tree!

28. Two kettles on each arm, Two pots and a pan, Two funny rhymes like this one I'm the old ___.

From Quiz The Folk of the Faraway Tree

Answer: Saucepan Man

Saucepan Man is a lovable old character completely covered in kettles pots and pans of all shapes and sizes. He comes up with funny little songs all the time, but he can't always hear very well because of all the noise his pots and pans make.

This is category 20531
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.