FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Blyton Enid Quizzes, Trivia and Puzzles
Blyton Enid Quizzes, Trivia

Enid Blyton Trivia

Enid Blyton Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Kid Lit Authors A - K

Fun Trivia
The works of Enid Blyton, including "The Famous Five" and "Malory Towers" series, were an integral part of childhood reading for most British children during the middle years of the 20th century.
143 Enid Blyton quizzes and 2,002 Enid Blyton trivia questions.
1.
  Allons-y   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Or as we would say in English, "Let's go!" See how many of these places found in Enid Blyton books you can match with a short description of the book's plot.
Easier, 10 Qns, VegemiteKid, Mar 11 23
Easier
VegemiteKid gold member
Mar 11 23
104 plays
2.
  Blyton People By Series   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I'll give you four characters from an Enid Blyton series and you just pick which one they come from. Characters weren't necessarily in every book of the series. All options are an answer to one of the questions.
Average, 10 Qns, Midget40, Sep 12 10
Average
Midget40 gold member
1158 plays
3.
  The Wonderful World of Enid Blyton   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will test your knowledge of a selection of Enid Blyton classics. Enjoy!
Easier, 10 Qns, poshprice, Dec 31 12
Easier
poshprice
390 plays
4.
  Enid Blyton Characters   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Enid Blyton is one of my favourite childhood authors. Let's see how much you know about the characters from her books.
Tough, 10 Qns, rosieh, Feb 16 09
Tough
rosieh
2216 plays
5.
  A Blyton Guide to Mystery Solving and Survival   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Could you be the star of one of Enid Blyton's Adventure books? Could you follow the clues and save the day without freezing/starving/breaking your neck? Let's take a lighthearted look at Solving and Survival the Enid way...
Average, 10 Qns, Rowena8482, Mar 14 13
Average
Rowena8482 gold member
842 plays
6.
  Malory Towers    
Multiple Choice
 15 Qns
This my second quiz. If you like it please try out my first one- 'Fabulous "Famous Five"'. Best of luck!
Average, 15 Qns, princess_tiana, Mar 29 17
Average
princess_tiana
297 plays
7.
  Pets in Enid Blyton Stories    
Multiple Choice
 10 Qns
Many of Enid Blyton's books have a pet as one of the most important characters. Can you name these eight dogs, a parrot, and a monkey from a short description of the story?
Average, 10 Qns, Rowena8482, Jul 22 09
Average
Rowena8482 gold member
1265 plays
trivia question Quick Question
When the gypsies force George to write the note to be carried by Timmy, to whom does she order him to take it?

From Quiz ""Five Go to Mystery Moor" - Enid Blyton"





Enid Blyton Trivia Questions

1. Who are the new girls in the book 'First Term at Malory Towers'?

From Quiz
Malory Towers

Answer: Darrell, Sally and Gwendoline.

In this book, Darrell Rivers, Sally Hope and Gwendoline Mary Lacey are newcomers and are introduced to the grand boarding school by Alicia. Alicia thinks that the Hopes are strange, the Laceys are fussy and the Riverses are sensible.

2. In which series would you find Peter, Colin, Pam and Barbara?

From Quiz Blyton People By Series

Answer: Secret Seven

The "Secret Seven" series consists of 15 books written between the years of 1949 - 1963. They are a society with a badge, a secret password and their own headquarters in a garden shed. If there's no mystery to solve they come up with things to do like helping people in their community. Unlike most of her other stories these children attend day school so a lot of their adventures occur during term time. Peter is the head of the society and has a very strong sense of right and wrong but he is also very bossy with the other members. Janet is his sister, she is much braver than the other girls in the club and is also very observant and has a good memory. Jack is Peter's best friend and the only one who will stand up to him. He's always forgetting the password and has a terrible younger sister called Suzie who causes lots of trouble for the seven. George and Colin are best friends who go to the same school as the other boys and Colin is often the one who stumbles across something suspicious leading to their mysteries. Pam and Barbara are the final two members, they are both friends of Janet's but spend a lot of time giggling rather than being much help. Peter and Janet also have a dog called Scamper who is an honorary member of the club.

3. One major requirement in a mystery solving adventure situation is shelter. Where would we set up our bijou 'home away from home' if we were true Blyton Adventure Survivors and Solvers of Mysteries?

From Quiz A Blyton Guide to Mystery Solving and Survival

Answer: Right beside the bad guys, so we can spy on them, and play tricks to confound them at every opportunity

The kids in Blyton's books always seem to just "fall into an adventure" through no fault of their own. They inevitably end up living somewhere that they discover by pure luck, the bad guys will never find, and from where they can observe all the lovely mysterious comings and goings until the mystery is solved...

4. Four of the main characters from the "Famous Five" series were children, but can you tell me what was particularly special about the group's fifth member?

From Quiz The Wonderful World of Enid Blyton

Answer: He was a dog

The "Famous Five" series centred on siblings, Julian, Dick and Anne, their tomboy cousin, George, and her loyal dog Timothy. During their school holidays the five of them had many a memorable trip, and were forever stumbling upon some mystery or other.

5. Alison, Hilary, Carlotta and Mirabel can all be found in what books?

From Quiz Blyton People By Series

Answer: St Clare's

"St Clare's" is one of Blyton's school series. It contains six books written between 1941 and 1945. The order of these books is unusual in that there are three books in the first form and one each in second, fourth and fifth forms. The location of St Clare's is unknown but it is not on the coast and it doesn't have any clear house system. The girls sleep in dormitories and share common rooms until they reach the fifth form when they are allowed to share private studies and have the lower forms do small jobs for them. The first book begins with the twins Pat and Isobel O'Sullivan who have been spoiled at their fancy prep school and their parents decided to send them to the more down to earth St Clare's. The girls are very unpopular at first and are called "the stuck-up twins" by the other girls but they eventually learn the school values and become steady, responsible people who are joint head girls of the school by the series end. Allison is the twins' silly cousin, Hilary the dependable head girl of many forms, Carlotta the wild circus girl and Mirabel the loud, sports fanatic. Other main characters include the wild Bobby, hot-tempered Janet, the shy Gladys and the beautiful but very self centered Angela.

6. Once we've established ourselves in our new living quarters for the duration of our Blyton Adventure, who will have the 'housekeeping' duties?

From Quiz A Blyton Guide to Mystery Solving and Survival

Answer: The girl - or if there is more than one girl, then the youngest girl

In most of Enid Blyton's adventure stories, the roles for boys and girls are well defined. The boys get the dangerous (exciting) stuff; the older girl wants to go with the boys but they are "well brought up and protect their sister/cousin/girls in general" and of course she is also afraid of spiders/the dark/thunder etc. The youngest girl tends to hate adventures, worry about the boys, and wants to go home. She then gets the job of dusting things with her handkerchief, arranging the tinned food, making the 'beds' and sweeping up with a broom made of twigs...

7. This fairy lives in the Faraway Tree

From Quiz Enid Blyton Characters

Answer: Silky

Silky lives in the Faraway Tree, and is always delighted when Jo, Bessie and Fanny come to visit.

8. This series contains these four sleuths - Larry, Daisy, Pip and Bets.

From Quiz Blyton People By Series

Answer: Five Find-Outers

The Five Find-Outers are also sometimes referred to as 'The Mystery Series' as every book begins with "The Mystery of... ". It is a set of 15 books written between the years of 1943 and 1961 and set in the small village of Peterswood. All but Fatty have known each other for many years - they meet him at the beginning of the first book. Larry (Lawrence Daykin) was the original leader of the group but passes the leadership over to Fatty at the beginning of the third book. He is smart but often scornful of the younger members and is somewhat jealous of Fatty. Fatty (Frederick Algernon Trotteville) received his nickname from his initials but also his rather large build. He is an only child with many wealthy relatives so always has more money than the others. He loves to create disguises and is very clever but has no modesty about his talents. Pip (Philip Hilton) is Bet's older brother and he often teases her; their parents are very strict and take a dim view of their antics. Daisy (Margaret Daykin) is Larry's younger sister, it was her idea to form the club and she is the most practical member of the team. Bets (Elizabeth Hilton) adores Fatty and is usually the first to recognise him in his disguises. She is also the one who often stumbles across the vital clue to solve the mystery - although she is not always aware of it. Then we have the obligatory pet - in this case, Fatty's black Scottish Terrier called Buster. At the beginning of the series Larry is 13, Fatty, Pip and Daisy are all 12 and Bets is only 8 but the mysteries take place over consecutive holidays so they would be much older by the last book.

9. Time to eat! In the world of the Blyton Adventure Survivor, where does food "always taste better"?

From Quiz A Blyton Guide to Mystery Solving and Survival

Answer: Eaten outdoors

Lucy-Anne of the "Adventure" series is particularly noted for commenting that "food always tastes better when it's eaten outdoors". Of course, when one is a pupil at boarding school, it's when it's eaten at a Midnight Feast, but even then, a Midnight Feast outdoors is the best.

10. Who was extremely fond of horses and had green eyes and auburn hair?

From Quiz Malory Towers

Answer: Clarissa

Clarissa joined Malory Towers in the book 'Upper Fourth at Malory Towers'. Gwendoline tries to befriend her but later is convinced that she was not from a rich family. But she got a terrible shock when she heard that Clarissa was from a very wealthy family and was fond of horses. So Bill, or Wilhelmia, becomes her best friend.

11. Who was the downright naughty doll that lived in a nursery alongside a variety of other toys?

From Quiz The Wonderful World of Enid Blyton

Answer: Amelia Jane

Amelia Jane was a large, homemade doll, who was forever tormenting her fellow toys, by being naughty. Some of her antics involved dressing the kitten up, splashing water all over the playroom and even sticking pins in the other toys.

12. This Malory Towers student was never in North Tower, and loved playing pranks.

From Quiz Enid Blyton Characters

Answer: Betty

Betty was never allowed to be in North Tower with her best friend, Alicia, because together they caused too much mischief.

13. Why were the topmost branches of the Faraway Tree particularly interesting?

From Quiz The Wonderful World of Enid Blyton

Answer: They allowed access to a variety of revolving, magical lands

Enid Blyton wrote four books about the Faraway Tree, and the three children, (named Jo, Bessie and Fanny), who discovered it. Some lovely places, including the Land of Wishes and the Land of Cakes, passed over the tree's topmost branches, as well as some not so nice lands, such as the Land of Quarrels and the Land of Dame Slap.

14. In which books would we find Philip, Dinah, Lucy-Ann and Jack?

From Quiz Blyton People By Series

Answer: Adventure Series

This series consists of eight books and was written between the years of 1944 - 1955. Each of these adventures is set in an exciting remote place - a Cornish island, the Northern Isles and the Greek Islands. A Welsh mountain, Scottish castle and a valley, river and mountain in strange distant lands. The children in this series are two sets of siblings. Phillip and Dinah Mannering and Jack and Lucy-Ann Trent. Jack and Lucy-Ann are orphans being raised by an uncle who does not want them. Mrs Mannering takes over their care and eventually adopts them. Thirteen year old Philip loves all animals and always has some sort of one living on him - he is always teasing his sister with them as she does not like them. He always stays calm and optimistic in a crisis. Dinah is 12 and has a very fiery temper and is known to sulk but she is also very independent and resourceful. Jack is the eldest at 14 and he is more interested in birds and food than anything else. He owns a pet parrot called Kiki who shares in all their adventures. Eleven year old Lucy-Ann is the youngest of the group and is very timid but also very affectionate with everyone. She doesn't like their adventures but won't let the others go anywhere without her.

15. It's cold and it's dark out here in our Blyton Adventure! Who will light the campfire for us? Why the boys of course, girls don't play with fire! How will the boys light the lifesaving fire?

From Quiz A Blyton Guide to Mystery Solving and Survival

Answer: Using the kind of matches that will only strike on the box

Most notably in the "Famous Five" books, only the boys in Blyton's books get to carry matches, and then only "the kind that will only strike on the box". The only example I could think of of a girl lighting a fire was circus girl Lotta in "Mr. Galliano's Circus" when she lit a cooking fire for Mrs. Brown, and we were never told how she did it...

16. Who are the three ORIGINAL children from the book 'The Enchanted Wood'?

From Quiz Enid Blyton Characters

Answer: Jo, Bessie and Fanny

Jo, Bessie and Fanny are brother and sisters. In later books, Connie and Dick come to stay with them, but they are the three main children in the first book.

17. Who was the Headmistress of Malory Towers?

From Quiz Malory Towers

Answer: Miss Grayling

Miss Grayling is the best and wisest mistress Malory Towers ever had. She did not encourage indiscipline or dangerous tricks or misbehaviour but forgave those who played harmless tricks for fun.

18. What was the name of the fictitious boarding school attended by twins named Pat and Isobel?

From Quiz The Wonderful World of Enid Blyton

Answer: St Clare's

The first "St Clare's" book, "The Twins at St Clare's", was published in 1941, and the series then went on to follow the twins, Pat and Isobel O'Sullivan, up to their fifth year at the school. Like most of Blyton's books, the series was translated into many different languages, and in Germany, the twins were known as Hanni and Nanni.

19. Jo, Bessie, Fanny and Connie have lots of fun in this series.

From Quiz Blyton People By Series

Answer: Faraway Tree

There are three 'Faraway Tree' novels written from 1939 - 1946. In the first novel "The Enchanted Wood", three siblings move to the country near some large woods. They come to find out that the woods are magical and in the middle is the Faraway Tree. This is an enormous tree whose branches reach up into the clouds, it is home to many magical creatures and the very top has a ladder that leads into a magical land. This land changes all the time and the books are all about the strange happenings and adventures they have in them - some lands are very pleasant but others are very horrible. The ages of the children are not given but Jo is the eldest. He looks after his sisters and is the one who usually manages to think of a way out of their sticky situations. Next in line is Bessie, who is the most sensible of the three and tries to keep the other two out of trouble, and Fanny is the youngest. Connie is a spoilt young girl who comes to stay with the children in the third book. She is known for being very nosy and not learning to stay out of other people's business. Of course, some of the best characters are those who live in the tree including Moonface, Silky the fairy, Dame Washalot, the Angry Pixie, Mr Whatzisname and the Saucepan Man. In the modern reprints the children's names have been changed to Joe, Beth and Frannie.

20. As intrepid Blyton Adventurers, what will we never ever do during our adventure?

From Quiz A Blyton Guide to Mystery Solving and Survival

Answer: Go to the toilet

Being well brought up, and having good manners, even living in a camp/cave/tree etc won't stop us washing our hands before meals, and bathing in the sea or a handy stream. We can read Enid Blyton books too, the "Secret Seven" prefer to read the "Famous Five", so that's Ok. Lying is out, it is just not done, but a small fib now and again is allowed, as long as it's done to either stop a parent or guardian from worrying, or send a bad guy off on the wrong trail... The one thing that a kid in a Blyton book will never ever do, is go to the toilet!

21. Who was the naughty toy that none of the other toys liked?

From Quiz Enid Blyton Characters

Answer: Amelia Jane

Amelia Jane was not liked by any of the other toys in the nursery. She had a number of books dedicated to her, including 'Amelia Jane and the Shoes', 'It Serves You Right, Amelia Jane' and 'Amelia Jane is Terribly Naughty'.

22. What unusual flying object did siblings, Peter and Molly, and their magical friend, Chinky, use to visit a variety of intriguing places?

From Quiz The Wonderful World of Enid Blyton

Answer: A wishing chair

Peter and Molly stumbled across the wishing chair while searching for a birthday present for their mother. Indeed once they acquired the chair, which would grow wings suddenly, without warning, they visited many unusual places, including the Land of Dreams and the Disappearing Island.

23. In which series of books would you find Jack, Peggy, Nora and Mike?

From Quiz Blyton People By Series

Answer: Secret Series

"The Secret Island" was the first book in this series. It was written in 1938 and was originally intended as a single novel but public demand led to four other books over the next 15 years. It is also the earliest published book out of all those in this quiz. At the start of the book we meet Peggy, Mike and Nora Arnold whose parents disappeared two years ago while flying to Australia. They are staying with an aunt and uncle who treat them as unpaid servants on their farm. They meet a boy called Jack who lives with his grandfather on a nearby farm but his grandfather is ill and gets taken to live with an aunt who has no room for Jack and he is left behind. The children decide to run away and live together on a secret island that Jack knows of. Peggy is the eldest of the Arnolds and is very responsible and likes to take care of everyone. Mike and Nora are twins who are a year younger than her. Mike is a very reliable boy but Nora often forgets to do things or doesn't take the time to do them properly. Jack doesn't know how old he is but his upbringing has taught him to be very self sufficient and he has many skills that help them all survive on the Island. At the end of the novel the children's parents are found alive and there is a joyful reunion. Of course they adopt Jack into the family and buy the island for them all.

24. Sometimes we have an adult on the scene who persists in getting under our feet, in our way, and generally lurking about suspiciously while we try to solve the mystery. How do we react to them?

From Quiz A Blyton Guide to Mystery Solving and Survival

Answer: Any of these methods are acceptable when dealing with nuisance grown ups

The adult in question inevitably turns out to be an undercover policeman or government agent. Fortunately they are usually amused and/or impressed by the 'pluck' of the kids and forgive them the time wasting and sometimes downright dangerous things they do in their efforts to solve the mystery and stop the supposed 'bad guy'. Adults who fit this profile include Professor James in "The Rub A Dub Mystery", and Mr. King in "Rockingdown Mystery". Bill Smugs from the "Adventure" series also falls into this category, but he is not quite as nuisancy as some. In his case the children like him a lot, so determine to ask him about his involvement with 'the baddies' rather than turn him in. It is just a shame that this plan almost leads to the deaths of Bill, Phillip and Jack, at the hands of the ruthless gang members...

25. Where does Dame Washalot live?

From Quiz Enid Blyton Characters

Answer: The Faraway Tree

When climbing the faraway tree, you must beware of Dame Washalot. She is known for dumping her dirty laundry water out of her window, and it sometimes lands on climbers!

26. Colourful characters were guaranteed when it came to the books of Enid Blyton, and this next individual, who was part human and part brownie, even had a colour attached to his name. Who was he?

From Quiz The Wonderful World of Enid Blyton

Answer: Mr Pink Whistle

Mr Pink Whistle first appeared in 1941, in Blyton's "Adventures of Mr. Pink Whistle". He was able to make himself invisible, and also owned a black cat named Sooty, who could speak.

27. Roger, Diana, Snubby and Barney have many adventures in this series.

From Quiz Blyton People By Series

Answer: The 'R' Mysteries

The 'R' Mysteries, sometimes called the Barney Mysteries, are a series of six books written from 1949 - 1959. The series gains its name because each mystery begins with the letter 'R' - Rockingdown, Rilloby Fair, Ring O'Bells , Rubadub, Rat-a-Tat and Ragamuffin. Blyton only meant to write four books in this series but bent to popular demand and wrote the final two. The children in this story are 14 year old Roger and his 13 year old sister Diana. These two are never overly given any special characteristics beyond being average, nice children who are driven mad by their cousin Snubby. Snubby is 11 and an orphan so he comes to stay with them in the school holidays. His real name is Peter but he is called by his nickname which is derived from his snub nose. Snubby is cheeky and likes to play tricks and, with his spaniel Loony, is always getting in everyone's way and creating chaos. The fourth member is 15 year old Barney who they meet in the first book. Barney is also on his own but he does have a living father somewhere and it is his quest throughout the series to find him. He moves around working at fairs and circuses and is a very strong and steadfast character shaped by his need to take care of himself. He always happens to be working nearby wherever the children are during the holidays. He finally finds his father at the end of book four.

28. Who are the two children from the book 'The Wishing Chair'?

From Quiz Enid Blyton Characters

Answer: Mollie and Peter

When Mollie and Peter sit in the Wishing Chair, they are transported to exciting and magical places.

29. What name did Enid Blyton give one particular group of children, who held meetings in a shed that had the initials S.S on the door?

From Quiz The Wonderful World of Enid Blyton

Answer: The Secret Seven

Though the Secret Seven were never quite as popular as the Famous Five, they were remarkably similar, in that they made it their business to solve mysteries. In addition to a dog named Scamper, (who was not an official member), the gang were made up of siblings, Janet and Peter, and their friends, Colin, Jack, Barbara, George and Pam.

This is category 4184
Last Updated Jun 08 2024 5:45 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.