FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Wonderful World of Enid Blyton
Quiz about The Wonderful World of Enid Blyton

The Wonderful World of Enid Blyton Quiz


This quiz will test your knowledge of a selection of Enid Blyton classics. Enjoy!

A multiple-choice quiz by poshprice. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Kid Lit Authors A - K
  8. »
  9. Enid Blyton

Author
poshprice
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
355,700
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
391
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. In the "Malory Towers" school series, after which of the following were the house towers named? Hint


Question 2 of 10
2. Four of the main characters from the "Famous Five" series were children, but can you tell me what was particularly special about the group's fifth member? Hint


Question 3 of 10
3. The Five Find-Outers and their dog, (not to be confused with the Famous Five), were the stars of another popular Enid Blyton series, whose titles all started with which of the following? Hint


Question 4 of 10
4. Who was the downright naughty doll that lived in a nursery alongside a variety of other toys? Hint


Question 5 of 10
5. Why were the topmost branches of the Faraway Tree particularly interesting? Hint


Question 6 of 10
6. What was the name of the fictitious boarding school attended by twins named Pat and Isobel? Hint


Question 7 of 10
7. What unusual flying object did siblings, Peter and Molly, and their magical friend, Chinky, use to visit a variety of intriguing places? Hint


Question 8 of 10
8. Colourful characters were guaranteed when it came to the books of Enid Blyton, and this next individual, who was part human and part brownie, even had a colour attached to his name. Who was he? Hint


Question 9 of 10
9. What name did Enid Blyton give one particular group of children, who held meetings in a shed that had the initials S.S on the door? Hint


Question 10 of 10
10. What name was given to the series that revolved around a sulky, little girl named Elizabeth Allen? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the "Malory Towers" school series, after which of the following were the house towers named?

Answer: The four cardinal points of a compass

On arriving at Malory Towers for the first time, students were placed in one of the school's four house towers: North, South, East or West Tower. During the daytime, the girls would study, learn and eat together, but at night, they would depart to their own towers, where their dormitories were located.
2. Four of the main characters from the "Famous Five" series were children, but can you tell me what was particularly special about the group's fifth member?

Answer: He was a dog

The "Famous Five" series centred on siblings, Julian, Dick and Anne, their tomboy cousin, George, and her loyal dog Timothy. During their school holidays the five of them had many a memorable trip, and were forever stumbling upon some mystery or other.
3. The Five Find-Outers and their dog, (not to be confused with the Famous Five), were the stars of another popular Enid Blyton series, whose titles all started with which of the following?

Answer: The Mystery of ...

Larry, Daisy, Pip, Bets, Fatty and Buster, his dog, were the main characters of the "Mystery" book series, the first of which was entitled "The Mystery of the Burnt Cottage". Their leader was Fatty, who was well versed in the art of disguise, so much so that he managed to fool his friends on more than one occasion.
4. Who was the downright naughty doll that lived in a nursery alongside a variety of other toys?

Answer: Amelia Jane

Amelia Jane was a large, homemade doll, who was forever tormenting her fellow toys, by being naughty. Some of her antics involved dressing the kitten up, splashing water all over the playroom and even sticking pins in the other toys.
5. Why were the topmost branches of the Faraway Tree particularly interesting?

Answer: They allowed access to a variety of revolving, magical lands

Enid Blyton wrote four books about the Faraway Tree, and the three children, (named Jo, Bessie and Fanny), who discovered it. Some lovely places, including the Land of Wishes and the Land of Cakes, passed over the tree's topmost branches, as well as some not so nice lands, such as the Land of Quarrels and the Land of Dame Slap.
6. What was the name of the fictitious boarding school attended by twins named Pat and Isobel?

Answer: St Clare's

The first "St Clare's" book, "The Twins at St Clare's", was published in 1941, and the series then went on to follow the twins, Pat and Isobel O'Sullivan, up to their fifth year at the school. Like most of Blyton's books, the series was translated into many different languages, and in Germany, the twins were known as Hanni and Nanni.
7. What unusual flying object did siblings, Peter and Molly, and their magical friend, Chinky, use to visit a variety of intriguing places?

Answer: A wishing chair

Peter and Molly stumbled across the wishing chair while searching for a birthday present for their mother. Indeed once they acquired the chair, which would grow wings suddenly, without warning, they visited many unusual places, including the Land of Dreams and the Disappearing Island.
8. Colourful characters were guaranteed when it came to the books of Enid Blyton, and this next individual, who was part human and part brownie, even had a colour attached to his name. Who was he?

Answer: Mr Pink Whistle

Mr Pink Whistle first appeared in 1941, in Blyton's "Adventures of Mr. Pink Whistle". He was able to make himself invisible, and also owned a black cat named Sooty, who could speak.
9. What name did Enid Blyton give one particular group of children, who held meetings in a shed that had the initials S.S on the door?

Answer: The Secret Seven

Though the Secret Seven were never quite as popular as the Famous Five, they were remarkably similar, in that they made it their business to solve mysteries. In addition to a dog named Scamper, (who was not an official member), the gang were made up of siblings, Janet and Peter, and their friends, Colin, Jack, Barbara, George and Pam.
10. What name was given to the series that revolved around a sulky, little girl named Elizabeth Allen?

Answer: The Naughtiest Girl

When Elizabeth Allen was first sent to Whyteleafe boarding school, she was an angry and spoiled little girl, who was determined to get herself expelled as quickly as possible. She first appeared in the 1940 children's novel, "The Naughtiest Girl in the School", and went on to star in another three Blyton books, the last of which was 1952's "Here's the Naughtiest Girl!".
Source: Author poshprice

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us