FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Books for Kids Quizzes, Trivia and Puzzles
Books for Kids Quizzes, Trivia

Books for Kids Trivia

Books for Kids Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »

Fun Trivia
Welcome to the wonderful world of books. Please notice the categories listed below, there might be one devoted to your favorite series or author. Harry Potter has a category to himself.
2,821 quizzes and 39,494 trivia questions.
Sub-Categories:
1.
  Classic Literature for Kids   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
We have here ten questions about well-known books which children have enjoyed for generations. Almost all were published in the 19th century. The stories are still popular with adults as well as children.
Easier, 10 Qns, robbieh, Dec 07 21
Recommended for grades: 6,7,8
Easier
robbieh
Dec 07 21
6551 plays
2.
There Was A Crooked Man
  There Was A Crooked Man   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Nursery rhymes have been around for hundreds of years. Here are ten questions related to ten different Mother Goose nursery rhymes. Feel free to sing out the rhymes while reading the interesting info!
Very Easy, 10 Qns, apathy100, Sep 12 20
Recommended for grades: 3,4,5
Very Easy
apathy100 gold member
Sep 12 20
951 plays
3.
  Which Animal Belongs?   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
I'll give you the name of a character from a fairy tale or nursery rhyme. All you need to do is match the animal that appears in the story or rhyme to the character.
Very Easy, 10 Qns, rossian, Sep 12 20
Recommended for grades: 1,2,3
Very Easy
rossian editor
Sep 12 20
1534 plays
4.
  The Scariest Books You'll Ever Read editor best quiz   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Strange, scary creatures have invaded your favourite books! Can you help fix the titles of these books by choosing the correct word to replace the MONSTERS that have taken over?
Very Easy, 10 Qns, reedy, Nov 13 20
Recommended for grades: 5,6,7
Very Easy
reedy gold member
Nov 13 20
870 plays
5.
  More Classic Children's Books Gone Wrong   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
One word is incorrect in each of these classic children's books titles. Match the title with the correct word. All books are geared toward elementary school children.
Very Easy, 10 Qns, skylarb, Dec 07 21
Recommended for grades: 4,5,6
Very Easy
skylarb
Dec 07 21
1149 plays
6.
The Land of MakeBelieve
  The Land of Make-Believe   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Let us take a look at some places in children's literature as we visit the land of make-believe.
Average, 10 Qns, Plodd, May 02 21
Recommended for grades: 5,6,7,8
Average
Plodd
May 02 21
656 plays
7.
Identify the Animal
  Identify the Animal    
Photo Quiz
 10 Qns
Each question in this quiz is about a children's story that features an animal. I'll describe the story, and you identify the animal. Good luck!
Very Easy, 10 Qns, PootyPootwell, May 02 21
Recommended for grades: 5,6,7
Very Easy
PootyPootwell gold member
May 02 21
892 plays
8.
Here Kitty Kitty  Literary Cats
  Here, Kitty, Kitty - Literary Cats    
Photo Quiz
 10 Qns
Every question in this quiz relates to a book where at least one cat appears. Good luck!
Easier, 10 Qns, PootyPootwell, May 02 21
Recommended for grades: 6,7,8
Easier
PootyPootwell gold member
May 02 21
867 plays
9.
  Jack or Not   popular trivia quiz  
Classification Quiz
 10 Qns
Jack seems to feature quite often in nursery rhymes and fairy tales. Sort these snippets based on whether the rhyme features a character named Jack or not.
Easier, 10 Qns, zorba_scank, Jan 15 22
Recommended for grades: 4,5,6,7,8
Easier
zorba_scank gold member
Jan 15 22
629 plays
10.
Colorful Reading Material
  Colorful Reading Material    
Photo Quiz
 10 Qns
The children's books in this quiz all have colorful titles.
Easier, 10 Qns, pennie1478, May 02 21
Recommended for grades: 4,5,6,7
Easier
pennie1478 gold member
May 02 21
2662 plays
trivia question Quick Question
I start the book I appear in as a very hungry creature, but after eating lots of food I turn into another one. What am I at the end of the book?

From Quiz "What Creature Am I?"




11.
Mixed Books for Middle Schoolers
  Mixed Books for Middle Schoolers    
Photo Quiz
 10 Qns
This quiz is about books geared toward middle school-aged kids. I hope you enjoy!
Very Easy, 10 Qns, PootyPootwell, Dec 07 21
Recommended for grades: 6,7,8,9
Very Easy
PootyPootwell gold member
Dec 07 21
810 plays
12.
  Mixed Up Nursery Rhymes editor best quiz   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Some of these nursery rhyme characters have wandered into the wrong rhyme and others are just getting their story wrong. They are all mixed up! Help them find their proper rhyme.
Average, 10 Qns, nannywoo, Sep 12 20
Recommended for grades: 2,3
Average
nannywoo gold member
Sep 12 20
4015 plays
13.
  Children's books of magic and fantasy   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Let's take a trip - through a wardrobe, or down a rabbit hole, or over the rainbow.....
Average, 15 Qns, agony, Aug 06 22
Recommended for grades: 4,5,6,7
Average
agony editor
Aug 06 22
7988 plays
14.
  Waterspouts are Abound   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Nursery rhymes are for kids right? So all of the language they use must be for kids too? Not so! Do you know the meanings of these unusual words that appear in some classic rhymes?
Very Easy, 10 Qns, pagea, Nov 10 21
Recommended for grades: 5,6,7,8
Very Easy
pagea
Nov 10 21
1570 plays
15.
  Children's Literature Trivia    
Multiple Choice
 15 Qns
This is a quiz made up of questions about authors, characters and titles of children's novels. Most of the questions involve classic novels rather then more modern day books. HAVE FUN!
Easier, 15 Qns, zoomzoom, Aug 19 23
Recommended for grades: 5,6,7
Easier
zoomzoom
Aug 19 23
8875 plays
16.
  A Tale of Ten Turtles   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
There aren't a lot of turtledoves in books for children, but here are some turtles. Can you match each of these fictional turtles (or tortoises) with the author who created them for our enjoyment?
Average, 10 Qns, looney_tunes, Sep 12 20
Recommended for grades: 5,6,7
Average
looney_tunes editor
Sep 12 20
1646 plays
17.
  What Creature Am I?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I'll tell you something about me and the story I appear in. All you have to do is work out what creature I am from that information.
Easier, 10 Qns, rossian, Sep 12 20
Recommended for grades: 4,5,6,7
Easier
rossian editor
Sep 12 20
975 plays
18.
  The Cat Came Back    
Match Quiz
 10 Qns
Your job in this quiz is to put the missing animal back in the book or story title.
Very Easy, 10 Qns, tiye, May 02 21
Recommended for grades: 6,7,8
Very Easy
tiye gold member
May 02 21
1024 plays
19.
  Children's Books Gone Wrong    
Match Quiz
 10 Qns
One word is wrong in each of these popular children's book titles. Match the title with the word it should use instead.
Average, 10 Qns, skylarb, Dec 07 21
Recommended for grades: 3,4,5
Average
skylarb
Dec 07 21
648 plays
20.
  What's My Story?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is on some of the books I read over and over, as a child or very young teenager. They are my favorites and a few are classics. I'll give you some clues and you tell me the name of the book. Good luck and have fun!
Average, 10 Qns, AnneBonney, Dec 07 21
Recommended for grades: 6,7,8
Average
AnneBonney
Dec 07 21
1456 plays
21.
  Finish the Title    
Multiple Choice
 10 Qns
Finish the title of the children's book.
Easier, 10 Qns, scoob4, Dec 07 21
Recommended for grades: 4,5,6
Easier
scoob4
Dec 07 21
3665 plays
22.
  Children's Favorite Books    
Multiple Choice
 10 Qns
Can you guess the names of these books?
Easier, 10 Qns, debreena, Dec 07 21
Recommended for grades: 3,4,5,6
Easier
debreena
Dec 07 21
691 plays
23.
  Books and Stories We Used to Enjoy as Children   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Royal Society of Literature asked several of their Fellows what they thought young people in twenty-first century Britain should be encouraged to read. So I asked my family to nominate their top ten books. Help me identify them?
Tough, 10 Qns, bracklaman, Dec 07 21
Recommended for grades: 5,6,7
Tough
bracklaman
Dec 07 21
2040 plays
Related Topics
  Children's Literature [Literature] (17 quizzes)

  Harry Potter Books [For Children] (752 quizzes)

  Specific Subjects & Themes [Literature] (278 quizzes)

  Young Adult Fiction [Literature] (30 quizzes)


Books for Kids Trivia Questions

1. We'll start with the word that inspired this entire quiz - 'waterspout'. We all know that "itsy bitsy spider climbed up the waterspout", but where on Earth was our arachnoid friend?

From Quiz
Waterspouts are Abound

Answer: In a pipe on the outside of a building

A 'waterspout' can also be called a 'rainspout', and is a vertical pipe of the outside of a building that allows water to flow into a drain. Unfortunately for the itsy bitsy spider it was washed out of the pipe! A waterspout can also be a funnel-shaped column of water over the sea or ocean. This rare weather formation looks like a tornado made out of water. Awesome!

2. This book was written by E.B. White. It is about the realities of life on a farm and learning responsibilities. Which book is this where all the animals talk?

From Quiz Children's Favorite Books

Answer: Charlotte's Web

"Charlotte's Web" is a great children's book, later made into a movie. The author E.B. White was a contributor to "The New Yorker" magazine for over 50 years, and also wrote "Stuart Little", another children's classic.

3. "Little Miss Muffet, come blow your horn! The sheep's in the meadow, the cow's in the corn!" NO, not Miss Muffet! Who should be in this rhyme?

From Quiz Mixed Up Nursery Rhymes

Answer: Little Boy Blue

If you "blow your own horn" you are bragging or boasting. Some people think that this rhyme makes fun of a churchman named Cardinal Wolsey, who lived from 1475 to 1530, in the time of Henry VIII. The Cardinal built a fancy palace at Hampton Court and many of the people thought he was more concerned with getting power and wealth for himself than taking care of the spiritual needs of his flock of sheep (the people of England).

4. Hi. My name is Wilbur. I'm a pig. I have a special friend who is a spider and another friend who is a rat. Which book tells our story?

From Quiz What's My Story?

Answer: Charlotte's Web

E.B. White tells this wonderful story about a spider helping to save a pig from being slaughtered for Christmas dinner. Charlotte the spider writes messages about Wilbur in her web, telling the farmer how talented and wonderful Wilbur is. Wilbur is allowed to live and ends up winning a prize at the county fair.

5. In E. Nesbit's novel "Five Children and It", what is "It"?

From Quiz Children's books of magic and fantasy

Answer: a sand fairy

The Psammead, or Sand Fairy, is a magical creature that has the power to grant wishes. It is extremely ill-tempered, however, and the wishes never QUITE work out. This is the first book of three about the same children, the others being "The Phoenix and the Carpet' and "The Amulet". These books are wonderfully rich-textured and magical, though the hundred-year-old slang can be a bit difficult for modern children.

6. Which popular Disney movie, featuring a 'practically perfect' nanny, was originally a novel written by P.L.Travers?

From Quiz Children's Literature Trivia

Answer: Mary Poppins

P.L Travers wrote Mary Poppins in 1934.

7. Written by Dr. Seuss, this book is about the crazy things that happen when you are too bored at home. It may be wise to listen to your fish who warned you not to listen to the cat. Which book is this?

From Quiz Children's Favorite Books

Answer: The Cat in the Hat

Dr Seuss was a household favorite, so many great titles to choose from. This book was also made into a very funny movie. On a rainy day mom leaves for work and the children are very bored until the Cat in the Hat shows up and turns their world upside down. The children learn a lesson about their behavior by the time mom returns home.

8. "Jack B. Nimble, pudding and pie, kissed the girls and made them cry. When the boys came out to play, Jack B. Nimble ran away." NO, not Jack B. Nimble! Who really kissed the girls?

From Quiz Mixed Up Nursery Rhymes

Answer: Georgie Porgie

Georgie Porgie was a nickname that made fun of George Villiers, a duke who was a favorite friend of King James I of England. Georgie Porgie was very naughty, but he was so handsome, rich, and powerful that he could get away with almost anything, which made other men at King James's court angry and jealous. Many ladies, including the Queen of France, (the girls) fell in love with him, and Parliament (the boys) had to put a stop to it.

9. In "The Lion, the Witch, and the Wardrobe", what is Lucy doing when she first discovers the magical wardrobe?

From Quiz Children's books of magic and fantasy

Answer: exploring the house

While the children are exploring the house, Lucy stays behind to check out the wardrobe. Inside are several long fur coats, and she can't resist stepping in to rub her face against them. Lucy discovers that the wardrobe is a doorway to the land of Narnia, where "It's always winter, and never Christmas". Peter, Susan, Edmund and Lucy eventually meet Aslan the Lion, and help free Narnia from the spell of the White Witch. This book is the first, (or second, depending on how you're counting), of "The Chronicles of Narnia", by C.S. Lewis.

10. Who wrote 'Charlotte's Web', 'The Trumpet of the Swan' and 'Stuart Little'?

From Quiz Children's Literature Trivia

Answer: E.B. White

E.B. White's popular stories 'Charlotte's Web' and 'Stuart Little' have both been made into films.

11. This book by Roald Dahl is about a very bright young girl who is often neglected by her parents. At school she forms a great relationship with her teacher, Miss Honey. She also figures out she has special powers. Who is this dynamo?

From Quiz Children's Favorite Books

Answer: Matilda

Another book made into a very funny movie! Matilda loves to read and is incredibly bright. She plays many pranks on her family, as well as on the mean Miss Trunchbull who is unkind to children.

12. "Georgie had a little dog. Its fleas were white as snow." NO! Not Georgie! Not a dog! Not fleas! What are the right words for this rhyme?

From Quiz Mixed Up Nursery Rhymes

Answer: Mary / lamb / fleece was white as snow

The song "Mary Had a Little Lamb" was written by Bostonian Sarah Hale in 1830, and most Americans think of it as a nursery rhyme. Children like having pets that love them so much they want to follow them everywhere, even to school. Thomas Edison used the familiar words of this rhyme to make the very first sound recording.

13. "Charlie and the ________ Factory"

From Quiz Finish the Title

Answer: Chocolate

"Charlie and the Chocolate Factory" was written by Roald Dahl. It became a movie in 2005 starring Johnny Depp. A previous movie base on the book was called "Willy Wonka and the Chocolate Factory".

14. What kind of animal is Reepicheep?

From Quiz Children's books of magic and fantasy

Answer: a mouse

From "Prince Caspian", and "The Voyage of the Dawn Treader", in CS Lewis' Narnia series. Reepicheep is a talking mouse, much larger than an ordinary mouse, and so much more gallant and brave.

15. Which children's story, begins with a boat being wrecked, in the middle of nowhere, during a sea storm?

From Quiz Children's Literature Trivia

Answer: Swiss Family Robinson

"Swiss Family Robinson", written by Johann Wyss, is a classic novel which, like many others, has been turned into a full-length Disney feature film.

16. This book by E.B. White is about a little mouse who gets adopted by a New York City family. What is the name of this mouse?

From Quiz Children's Favorite Books

Answer: Stuart Little

Another great book by E. B. White! The family has a cat named Snowbell who schemes to get rid of the little mouse. Sadly, White had Alzheimer's disease and he died on October 1, 1985 while at home.

17. "Little Miss Muffet sat on a tuffet, eating her curds and whey. Along came a bear, who sat in the chair, and frightened Miss Muffet away!" NO, not a bear in a chair! Who really frightened Miss Muffet?

From Quiz Mixed Up Nursery Rhymes

Answer: a spider who sat down beside her

It was a spider, which has led some people to believe the story is about a little girl named Patience Muffet, whose stepfather wrote a book about insects. Of course, as we know, a spider is not an insect but an arachnid. A tuffet is a comfortable, cloth-covered stool. Curds and whey are the white lumps and liquid in a dairy product like cottage cheese.

18. "Where the ____ Things Are"

From Quiz Finish the Title

Answer: Wild

"Where the Wild Things Are" was written by Maurice Sendak. It is about a boy who travels with his imagination to a strange land with monsters.

19. In "Half Magic", by Edward Eager, the children discover a magic ...?

From Quiz Children's books of magic and fantasy

Answer: coin

The coin gives only half of what you wish for. For instance, wishing to be on a "desert island", would just get you to a desert. A funny and exciting book.

20. What were the names of the two sets of Bobbsey Twins?

From Quiz Children's Literature Trivia

Answer: Bert, Nan, Freddie and Flossie

The Bobbsey Twin stories were written by Laura Lee Hope. The first story, 'The Bobbsey Twins of Lakeport', was published in 1961.

21. "Eeny, meeny, miny, moe, Catch a tiger by the toe. If he hollers, let him go, Eeny, meeny, miny, moe." I imagine that any animal wouldn't react kindly to being caught by the toe, but how exactly is the tiger responding when he 'hollers'?

From Quiz Waterspouts are Abound

Answer: Calling out

The word 'holler' can be used to mean a variety of sounds, but generally means a sudden calling out. In the case of the tiger he is probably howling, but a human holler would sound more like a shout. 'Eeny, meeny, miny, moe' is often used as a way to select an option from a group of choices in a seemingly random way.

22. P.D. Eastman wrote a book about a little bird that hatches and wanders all around asking what question to the animals he encounters?

From Quiz Children's Favorite Books

Answer: Are You My Mother?

P. D. Eastman wrote this cute little book about a bird who is looking for his mother. He encounters many animals along the way, including a duck, a dog and a cow. Thank goodness our little bird finally finds his mother! P.D. Eastman throughout his career worked for Walt Disney Productions and Warner Brother's cartoon unit as a writer and storyboard artist.

23. Some children sing "Itsy Bitsy Spider" and some sing "Eensy Weensy Spider" or "Incy Wincy Spider"! But the spider climbed up a fishing pole, right? NO, not a fishing pole! What did the spider climb?

From Quiz Mixed Up Nursery Rhymes

Answer: the water spout

In Canada, nannywoo's children learned "Eensy, Weensy Spider"; in the United States, nannywoo's grandchildren learned "Itsy, Bitsy Spider"! Some children say "climbed up the water spout" and others say "climbing up the spout"! This is what happens with folk songs. The words can change. But, as far as I know, it's always a spider. How do you sing it?

24. "Summer of the Sea ________"

From Quiz Finish the Title

Answer: Serpents

"Summer of the Sea Serpents" is the #31 book in the series "The Magic Tree House" books written by Mary Pope Osborne.

25. A boy called Wart is taken under the wing of a wizard, who turns him into all sorts of creatures, in order to further his education. In the end, the boy discovers his destiny. What is the book?

From Quiz Children's books of magic and fantasy

Answer: The Sword in the Stone

This 1938 book by T.H. White is the basis for the Disney movie. It is followed by three more books, which are all together called "The Once and Future King", and tell the entire tale of King Arthur. These books are full of gentle humour and warmth, but may be a bit heavy going for some children. A good read-aloud.

26. Where did Lucy Maud Montgomery, author of 'Anne of Green Gables', live?

From Quiz Children's Literature Trivia

Answer: Prince Edward Island

Lucy Maud Montgomery was orphaned at a very young age. She grew up with her grandparents and has written many novels including the 'Emily of New Moon' series, the 'Anne of Green Gables' series and many others.

27. "Hey, Diddle, Diddle, the mouse and the fiddle, the mouse jumped over the moon. The little mouse laughed to see such sport, and the mouse ran away with the mouse." NO! Too many mice! All are wrong, but what animal really "laughed to see such sport"?

From Quiz Mixed Up Nursery Rhymes

Answer: dog

It goes: "Hey, Diddle, Diddle, the cat and the fiddle. The cow jumped over the moon. The little dog laughed to see such sport, and the dish ran away with the spoon." This one was always nannywoo's favorite as a child, maybe because she played the violin, had dogs for pets, lived on a farm where there were cows, and often ate yummy desserts from a dish with a spoon.

28. This was nominated by my thirties-something son, who remembered how much he had enjoyed reading this series of exciting detective novels for children. So, can you identify the series, which first appeared in German?

From Quiz Books and Stories We Used to Enjoy as Children

Answer: "Emil And The Detectives" / Erich Kästner

Emile first appeared in German but the books have been widely translated throughout the world.

29. "Anne of _____ Gables"

From Quiz Finish the Title

Answer: Green

"Anne of Green Gables" was written by Lucy Maud Montgomery.

This is category 3668
Last Updated Feb 25 2024 9:07 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.