FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Mammals for Kids Quizzes, Trivia and Puzzles
Mammals for Kids Quizzes, Trivia

Mammals for Kids Trivia

Mammals for Kids Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Mixed Animals for Kids

Fun Trivia
These quizzes are about a mixture of mammals, not just dogs and cats and horses!
10 quizzes and 100 trivia questions.
1.
  9 for 10 - Mammals   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here's a 9 for 10 mammal quiz for kids. Take the first letter of the answer to the first nine questions and you will have the answer to question 10.
Easier, 10 Qns, minch, Feb 12 08
Recommended for grades: 2,3,4
Easier
minch gold member
48893 plays
2.
  9 for 10 - Mammals 2   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Another quiz about mammals for children. The first letters of the first nine answers spell the name of the mammal that is the answer to question 10.
Average, 10 Qns, minch, Apr 06 11
Recommended for grades: 8,9,10
Average
minch gold member
17225 plays
3.
Feline Groovy
  Feline Groovy   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
This is a quiz designed for kids to show the adults in their lives just how smart kids today really are. This is all about the wild cats that live on the planet with us.
Easier, 10 Qns, dcpddc478, Jul 14 23
Recommended for grades: 6,7,8
Easier
dcpddc478
Jul 14 23
1092 plays
4.
  Cool For Cats   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Wild cats are really cool! They come in many sizes and colors. Let's take a look at some of the wild cats of the world and see how much you know.
Easier, 10 Qns, dcpddc478, Aug 21 10
Recommended for grades: 3,4,5
Easier
dcpddc478
3665 plays
5.
  Path of the Mammals   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Mammals are one of the most diverse classes of animals on Earth. How many of these different types of mammal do you know?
Very Easy, 10 Qns, pagea, Apr 20 17
Recommended for grades: 6,7,8
Very Easy
pagea
967 plays
6.
  Bears Are Bodacious!   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Who doesn't think bears are impressive creatures? See if you can match the bears with a brief description of where they are found and a trait that sets them apart from the others!
Average, 10 Qns, ponycargirl, Oct 21 20
Recommended for grades: 10,11,12
Average
ponycargirl editor
Oct 21 20
314 plays
7.
  Lions and Tigers and Bears, Oh My!    
Multiple Choice
 10 Qns
There are a lot of furry wild animals that are bigger than kids, like lions and tigers and bears. This quiz will see what you know about some of those, and other big furry animals. Good luck!
Very Easy, 10 Qns, Trivia_Fan54, Jun 03 21
Very Easy
Trivia_Fan54 gold member
Jun 03 21
518 plays
8.
  Furry, Fluffy, Four-Legged Friends   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Can you recognize these furry creatures? Some are wild and some are pets. Let's have your best guess!
Very Easy, 10 Qns, exceller, Jan 27 17
Recommended for grades: 1,2,3
Very Easy
exceller gold member
929 plays
9.
  Mammals    
Multiple Choice
 10 Qns
Here's a quiz on mammals. The first letter from each answer, will give you the final answer. The letters will go in order.
Easier, 10 Qns, meg2805, Apr 13 12
Recommended for grades: 3,4,5
Easier
meg2805
1165 plays
10.
  Those Big Cats    
Multiple Choice
 10 Qns
I hope you will enjoy this quiz on big cats and learn some interesting facts along the way.
Average, 10 Qns, bwfc10, Oct 28 20
Average
bwfc10
Oct 28 20
575 plays
trivia question Quick Question
If a cat is described as melanistic, what does it mean?

From Quiz "Cool For Cats"





Mammals for Kids Trivia Questions

1. What is the thick fur around a male lion's neck called?

From Quiz
Lions and Tigers and Bears, Oh My!

Answer: A mane

Lions live on the grasslands of Africa in groups. The groups are called prides. In each pride, there is usually one older male lion, a few older female lions, and a number of younger lions. The older female lions do all of the hunting for the pride. It is easy to tell the older male from the females because he has a mane of long, rough fur around his neck and the females don't have one of those.

2. What mammal is an intelligent, elegant sea dweller?

From Quiz Mammals

Answer: Dolphin

Dolphins are very intelligent creatures. Dolphins are found all over the world. The can live in seas and rivers.

3. What is the world's biggest cat?

From Quiz Cool For Cats

Answer: Tiger

Tigers can grow to 11 feet long and weigh over 600 pounds. Their canine teeth can be 4 inches long. No two tigers stripe patterns are exactly alike. Tigers live in Asia and they live to be about 15 years old in the wild.

4. Which black and white animal comes from China?

From Quiz 9 for 10 - Mammals

Answer: panda

The giant panda likes to feed on bamboo. It is an endangered species, there are only about 1,500 left in the wild. There is another panda, the red panda, which is a small racoonline mammal.

5. What colours are seen on a giant panda?

From Quiz Lions and Tigers and Bears, Oh My!

Answer: Black and white

The giant panda is found in the wild in China. It mostly eats bamboo, which is a type of very tall grass that is sort of like a tree. The colouring on the bears is very interesting. They have a white head with black ears, a black nose, and black patches around their eyes. Their front legs and front part of their bodies are black. The middle parts of their bodies down to their back ends are white, and their back legs are black.

6. Which big cat is considered the fastest land animal?

From Quiz Those Big Cats

Answer: Cheetah

The cheetah can reach speeds of up to 70 miles per hour over short distances, and hunt up to 40 miles per hour. It cannot run at this speed for more than a minute as there is too much strain on its heart.

7. Which order of mammals have nifty thumbs that let them pick things up and brains that they like to claim are bigger than most other animals?

From Quiz Path of the Mammals

Answer: Primates

Primates are the order of mammals that includes humans, as well as our close relatives the monkeys and the apes. They are distinguished by their 'opposable' thumbs, meaning that they can place their thumb opposite their other fingers in order to pick things up. This makes them really good at using simple tools like sticks and swinging from tree to tree in the jungle.

8. What long-eared mammal can be kept as a pet?

From Quiz Mammals

Answer: Rabbit

All of the answers can be kept as pets, but the rabbit is the only one with long ears. The most common name for a pet rabbit is Thumper.

9. What does a male lion have that a female lion does not?

From Quiz Cool For Cats

Answer: Mane

Male lions have wonderful ring of hair around their necks and their heads. Female lions do not. Lions are the second largest cat in the world. They are found in Africa and a few live in parts of the Middle East. They are unique in that they are very social and live in large family groups called prides. There is usually one adult male and many adult females with their babies in a pride.

10. This North American mammal has a masked face and a ringed tail and likes to wash its food. What animal is it?

From Quiz 9 for 10 - Mammals 2

Answer: raccoon

Raccoons like to eat just about anything. In the wild they will eat fish, frogs, insects and eggs. However, they will eat most things that humans do and can be a nuisance. Do not try to feed them by hand a bite can be harmful.

11. This wild cat is found in the southwest United States, Central America and South America. It is usually yellowish or gray, and has black stripes and spots. What is it?

From Quiz 9 for 10 - Mammals

Answer: ocelot

The ocelot is mainly nocturnal. This means it does its hunting at night and is rarely seen in the day.

12. Which large furry animals live in family groups and howl to "talk" to one another?

From Quiz Lions and Tigers and Bears, Oh My!

Answer: Wolves

Wolves stick together in groups called packs. Packs are usually a male and female pair and their wolf cubs and other relatives. Besides working together to raise the younger wolves, the older wolves in the pack will also work together during a hunt to feed the pack. They kill other wild animals like deer and rabbits to survive. Wolves communicate with one another by howling. Scientists have also learned that the wolf is a past relative of our pet dogs that we have today.

13. What extremely intelligent mammal is orange?

From Quiz Mammals

Answer: Orang-utang

An orang-utang is a very intelligent mammal. When it rains the orang-utang creates an 'umbrella' out of leaves and puts it on its head then it's covered from all the rain!

14. The male of this African wild cat has a mane. What is this animal?

From Quiz 9 for 10 - Mammals

Answer: lion

The mane is an area of long thick hair around the neck and shoulders. Lions are only to be found in Africa today, except for one area in India. A group of lion is called a pride.

15. What large and furry animal looks like a smaller version of a wolf?

From Quiz Lions and Tigers and Bears, Oh My!

Answer: Coyote

Coyotes live in most of North America and parts of Mexico and Central America. They live in both wild areas and on the edges of some cities. Coyotes mostly eat meat from small animals they hunt, but they will eat fruits and nuts if they are hungry. In cities, coyotes will also eat garbage. The coyote's fur and appearance make it look like a wolf, but they are much smaller than wolves. Male coyotes can weigh up to 20 kg (44 lbs) and male wolves are double that in weight at 40 kg (88 lbs), so there really is quite the difference in size.

16. Not all mammals give birth to live young: an order known as the monotremes give birth to their babies in eggs. Which funny-looking creature belongs to the monotreme order?

From Quiz Path of the Mammals

Answer: Platypus

The playtpus is one of only five species of monotreme on the entire planet. The other four are all varieties of a spiny creature known as an echidna. All monotremes live in the southern hemisphere, with the platypus being restricted to Eastern Australia and the several species of echidna being found both on the Australian mainland and the neighbouring island of New Guinea.

17. People usually notice me around Easter, but I am around all year long. I like hop and eat carrots. What am I?

From Quiz Furry, Fluffy, Four-Legged Friends

Answer: a rabbit

If you see me in the wild, I jump and hop away very fast. However as a pet, I am very calm. I have long ears that have very good hearing. People usually notice me the most around spring.

18. What desert mammal is a small yet fierce member of the mongoose family?

From Quiz Mammals

Answer: Meerkat

Meerkats live in underground burrows in the Kalahari desert. They live in mobs and eat grubs, spiders, fruits and sometimes, they have cravings for small birds!

19. Most types of this mammal live in Africa. It has horns and hooves and looks like a deer, although it isn't. It is a very fast runner. What is it?

From Quiz 9 for 10 - Mammals 2

Answer: antelope

Antelopes are found only in Africa and Asia. Their horns are hollow and they are permanent, not shed like a deer's antlers.

20. This mammal has a very long nose which helps it when it is feeding on insects. What is it?

From Quiz 9 for 10 - Mammals

Answer: anteater

The anteater is a tropical animal that has a long snout and a long sticky tongue with which it picks up the ants it loves to eat.

21. What egg-laying mammal has spines on its back?

From Quiz Mammals

Answer: Echidna

The echidna is not the only egg-laying mammal, the platypus is, too. But, the platypus hasn't got any spines.

22. What is the name of the spotted North American wild cat that has a short stubby tail?

From Quiz Cool For Cats

Answer: Bobcat

The bobcat lives in all kinds of habitats in North America and is well known for its adaptability and its very short tail. Most wild cats have a long tail for balance. It is about twice as big as the average house cat, but is nowhere near as big as the other choices. Also, it is the only one of the choices found in North America.

23. What is the name of the wild dog that lives in Australia?

From Quiz 9 for 10 - Mammals 2

Answer: dingo

The dingo has a yellowish colored coat. It is carnivorous, that means it eats meat.

24. This large thick skinned animal with a horn on the end of its nose lives in Africa and Asia.

From Quiz 9 for 10 - Mammals

Answer: rhinoceros

The rhinoceros uses its horn to dig up bulbs to eat. The horn is made of hair! It also eats grass and other plants.

25. The jaguar lives in an area often called the New World. Where can you find most jaguars in the wild?

From Quiz Lions and Tigers and Bears, Oh My!

Answer: Central and South America

The jaguar is light brown in colour with interesting spots. Many of its spots look like they have dark edges with a much lighter colour inside. Every now and then, a pure black jaguar is found. This is because of genetics. The jaguar is pretty big, standing about 28 inches tall (71 cm). Another interesting thing about jaguars is that their tail is the shortest of all of the large wild cats around the world. It is mainly found in the jungles, forests, and wetlands of Central and South America, but sometimes makes its way up into Mexico or even the southern US.

26. Many farm animals, including pigs, sheep and cows fit into the same order. They are all grouped together because they have an even number of what feature?

From Quiz Path of the Mammals

Answer: Toes on their hooves

All of these animals are collected together in an order known as 'Artiodactyla', meaning 'even-toed'. However, the Simpsons family wouldn't be allowed in because they have human-like feet and not hooves; its all very exclusive. Other animals with an even number of toes on their hooves include hippos, camels and giraffes.

27. What dog is also known as a sausage-dog?

From Quiz Mammals

Answer: Dachshund

A dachshund is also known as a sausage-dog because of its very long body. You may have gotten confused and chosen "long dog" because of the name, but there is no such breed.

28. Which country would I travel to if I wanted to watch a jaguar in the wild?

From Quiz Cool For Cats

Answer: Peru

Jaguars are found from southern Mexico to Central and South America, so I would want to go to Peru. The jaguar is the third largest cat on the planet and the largest cat in the Americas. It is usually a golden or rusty color with black rosettes on it for camouflage. It is very skilled in the water and has some of the most powerful jaws of any feline. They have been known to hunt prey that is over 600 pounds. Because of its broad distribution, there are many subspecies, and there is a broad range of sizes and colors depending on where the cat lives.

29. What is the name of the wild goat that lives in the Alps and Himalayas?

From Quiz 9 for 10 - Mammals 2

Answer: ibex

The ibex is a wild goat that has very large, backward curving horns.

30. Types of this animal are Kodiak, grizzly, black and sun.

From Quiz 9 for 10 - Mammals

Answer: bear

The grizzly and Kodiak bears are types of brown bear. The grizzly gets its name from the silver tips of its brown fur. The Kodiak, which is a solid brown in color can grow to be very large and some weigh over 800 pounds.

This is category 24653
Last Updated May 25 2024 5:51 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.