FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
GraySilver Quizzes, Trivia and Puzzles
GraySilver Quizzes, Trivia

Gray/Silver Trivia

Gray/Silver Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Colors

Fun Trivia
Quarters, dimes or nickels, an anatomy book often referenced by doctors (or the 2005 medical drama of the same name), or argentum. All quizzes here relate to "grey" or "silver" in many different and original ways.
9 Gray/Silver quizzes and 105 Gray/Silver trivia questions.
1.
  Silver Age   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Explore a sliver of silver with this quiz. Simply match the word / phrase containing silver to the description.
Very Easy, 10 Qns, Stoaty, Nov 29 23
Very Easy
Stoaty gold member
Nov 29 23
868 plays
2.
  10 Questions: Silver Multiple Choice Quiz   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
For my twenty-fifth quiz, I consider silver across Quizzyland.
Easier, 10 Qns, Catreona, Jan 31 21
Easier
Catreona gold member
Jan 31 21
626 plays
3.
  A Sliver of Silver   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
All the questions in this quiz relate to the word 'silver' in one way or another. Good luck!
Average, 10 Qns, The_Cyclist, Jul 25 16
Average
The_Cyclist
520 plays
4.
  10 Shades of Gray   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
All things gray or grey...
Average, 10 Qns, nyirene330, Feb 24 15
Average
nyirene330
630 plays
5.
  All Things Grey   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There are many grey things in the world - see how much you know about subjects with a grey connection.
Difficult, 10 Qns, Mink, Jul 09 17
Difficult
Mink
903 plays
6.
  A Silver Anniversary Party    
Multiple Choice
 25 Qns
To celebrate my 25th quiz, I made a quiz with 25 questions about (you guessed it) SILVER!
Tough, 25 Qns, tralfaz, Mar 14 21
Tough
tralfaz
Mar 14 21
1599 plays
7.
  All About Grey    
Multiple Choice
 10 Qns
This color quiz is dedicated to my adorable cat, Grey. Enjoy!
Average, 10 Qns, zebra101, Aug 04 14
Average
zebra101
1294 plays
8.
  Fifty More Shades of Grey    
Multiple Choice
 10 Qns
Nothing salacious here, just questions on my favourite colour, grey, and shades thereof.
Average, 10 Qns, Seurat, Aug 04 14
Average
Seurat
1764 plays
9.
  Average Silver Quiz - 10 Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a general knowledge quiz in which the word 'Silver' appears in all the questions.
Average, 10 Qns, yasmare, Jul 10 17
Average
yasmare
1468 plays
trivia question Quick Question
The Silver Memorial Bridge crosses which river in the USA?

From Quiz "A Sliver of Silver"





Gray/Silver Trivia Questions

1. Which fictional character rode a horse named Silver?

From Quiz
A Sliver of Silver

Answer: The Lone Ranger

'The Lone Ranger' started as a radio show in 1933 and became a TV show which ran from 1949 to 1957. The show, set in the American Old West, featured a former Texas Ranger (known as The Lone Ranger) who fought outlaws accompanied by his friend Tonto. Silver was the name of The Lone Ranger's horse while Tonto rode a house called Scout.

2. What is the difference between grey and gray?

From Quiz 10 Shades of Gray

Answer: Gray is more common in the U.S./grey is more common in the U.K.

They are essentially different spellings of the same word and can be used interchangeably; however, in British English the ratio of grey to gray is about 24:1, while in American usage, that same ratio is reversed, i.e., gray is used much more commonly than grey. The difference began to show itself around 1825 when American authors started using 'gray' as the preferred spelling. While both spellings can be used for all grammatical functions, basic exceptions are: greyhound for the dog breed and grayling for a species of fish in the salmon family.

3. Books For Kids: "The Dark Is Rising Sequence" by Susan Cooper that deals with an intersection of Arthurian legend and the contemporary world begins with "Over Sea, Under Stone." What book closes the sequence?

From Quiz Silver

Answer: Silver on the Tree

"The Dark Is Rising Sequence" consists of five books: "Over Sea, Under Stone" (1965), "The Dark Is Rising" (1973), "Greenwitch" (1974), "The Grey King" (1975) and "Silver On The Tree" (1977). These Fantasy-Adventure stories, which have been compared to "The Chronicles of Narnia" by C.S. Lewis and "The Lord of the Rings" by J.R.R. Tolkien, recount how five children and one adult, who acts as their guide and protector, are drawn into the epic battle between good and evil or Light and Dark in the parlance of the series. "The Silver Chair" (1953), published fourth and chronelogically sixth in C.S. Lewis' children's Fantesy series, "The Chronecles of Narnia," tells of the quest to rescue Rilian, the lost prince of Narnia. "The Land of the Silver Apples," second in the "Sea of Trolls" series by Nancy Farmer, tells of bard-in-training Jack's adventures and misadventures while trying to rescue his sister Lucy. The book was published in 2007. "The Lonely Silver Rain" is the twenty-first novel in John D. MacDonald's Travis McGee mystery series, first published in 1985. These are very definitely not children's books!

4. What shade of grey is also an artist's material?

From Quiz Fifty More Shades of Grey

Answer: Charcoal

Charcoal is quite versatile. This leads to its use in horticulture, cooking, art, filtration, etc. Source: Wikipedia.org

5. Greymalkin is an old English word for a grey cat and, as you might expect, Shakespeare knew the word. In which of Shakespeare's plays is Greymalkin mentioned?

From Quiz All Things Grey

Answer: Macbeth

In the opening scene of the play the witches meet in a storm on the heath. They have a familiar cat called Greymalkin. The First Witch says "I come Greymalkin! Paddock calls". Paddock was an old word for a toad - also one of the witches' familiars. A familiar was a demon who assumed the form of an animal and kept the company of a witch. John Masefield also featured a cat called Greymalkin in his book "The Midnight Folk". The governess has two cats - Greymalkin and Blackmalkin.

6. What was the name of the main silver strike in the Sierra Nevada Mountains that led to the growth of Nevada?

From Quiz A Silver Anniversary Party

Answer: Comstock Lode

Named after Henry Comstock. He owned many claims but difficulty in mining and lack of gold caused him to sell his claims for very little money. Then silver ore was discovered worth $2,000 per ton (in 1859 dollars). D'oh!

7. Which famous TV sergeant did Phil Silvers play?

From Quiz Silver

Answer: Sgt. Bilko

Sgt. Bilko was a character in the TV series 'The Phil Silvers Show' which first appeared on US television between 1955-1959.

8. Long John Silver is a character in which novel?

From Quiz A Sliver of Silver

Answer: Treasure Island

'Treasure Island' is a novel from 1883 by the Scottish author Robert Louis Stephenson. It tells the story of a quest to locate buried pirate treasure after the central character, Jim Hawkins, finds a pirate treasure map. Long John Silver is the ship's cook, former pirate and chief villain of the book. His appearance contains many things that have become common in portrayals of pirates including a wooden leg and a parrot on his shoulder.

9. Which Gray played a running back who debuted for the New England Patriots in their 2014 season?

From Quiz 10 Shades of Gray

Answer: Jonas Gray

Jonas Gray is a running back in the National Football League who signed with the New England Patriots active roster on October 16, 2014 and, in November, led them to a victory against the Indianapolis Colts by scoring 4 touchdowns on 38 carries. Unfortunately, he was on the inactive list for Super Bowl XLIX on February 1, 2015 (which was won by the Patriots). The incorrect choices have all played in the NFL: Cyrus as a running back, Marqueis as a tight end, and Quinn as a quarterback.

10. Idioms and Proverbs: What does it mean to be born with a silver spoon in one's mouth?

From Quiz Silver

Answer: To be born to wealth and privilege

Second place in many contests and competitions earns a silver medal. Nevada is the Silver State. Eating baby food earlier than usual is a silly, made-up answer.

11. Which Irish author wrote "The Picture of Dorian Gray"?

From Quiz Fifty More Shades of Grey

Answer: Oscar Wilde

"The Picture of Dorian Gray" was released in 1890. It was Oscar's only published novel.

12. Some of you may be familiar with the English Folk song "Widecombe Fair". It features an old grey mare on which all the men ride to the fair but do you know which of them owns the horse?

From Quiz All Things Grey

Answer: Tom Pearce

The song starts "Tom Pearce, Tom Pearce lend me your grey mare". Widecombe-in-the-Moor is a pretty village on Dartmoor in Devon where the fair is still held and these days you would probably still find it easier to get there on a horse than in a car. The fair is a very popular tourist attraction (as is the village itself) and the narrow Devon lanes quickly clog up with cars and buses.

13. Who had a hit with 'Hi Ho Silver Lining' ?

From Quiz Silver

Answer: Jeff Beck

This was a UK hit in March 1967.

14. What is the chemical symbol for silver?

From Quiz A Sliver of Silver

Answer: Ag

The chemical symbol for silver is Ag. The symbol derives from the Latin name for silver, argentum, which in turn is derived from the Greek argos which means shiny. Silver is a transition metal and it has the highest electrical conductivity, thermal conductivity, and reflectivity of any metal.

15. Mixed Lyrics: Which Fifth Dimension hit includes these lyrics? "We can sing a song And sail along the silver sky For we can fly"

From Quiz Silver

Answer: Up, Up and Away

All these songs were Billboard top 10 hits for the Fifth Dimension: "Up, Up and Away" reached number seven in 1967, 1968's "Stone Soul Picnic" peaked at number three, "Wedding Bell Blues" topped the charts in 1969 and "One Less Bell to Answer" climbed to number two in 1970. The quoted lyric snippet is from one of my own favorite songs, Jimmy Web's evocative "Up, Up and Away," which was also recorded by such romantic singers as Andy Williams and Engelbert Humperdinck.

16. The voice actor Grey DeLisle has voiced many characters in different children's shows. In 2001, she began to voice which "Scooby-Doo" character in multiple TV shows and movies?

From Quiz All About Grey

Answer: Daphne

Grey DeLisle was born on August 24, 1973 in Fort Ord, California. She began to voice Daphne Blake in 2001, in more than ten direct-to-video "Scooby-Doo" movies. She has also voiced her on the TV shows "What's New Scooby-Doo"? and "Scooby-Doo! Mystery Incorporated". Some other notable people she has voiced are Azula from "Avatar: The Last Airbender", Mandy from "The Grim Adventures of Billy and Mandy", and Vicky from "The Fairly OddParents".

17. Which dancing movie starred Jennifer Grey?

From Quiz Fifty More Shades of Grey

Answer: Dirty Dancing

Jennifer's father is the Oscar-winning actor Joel Grey. "Dirty Dancing" came out in 1987.

18. "All cats are grey in the dark" is a commonly used quotation meaning that everything looks the same in the dark. It appears in an essay penned by a famous man - do you know who?

From Quiz All Things Grey

Answer: Benjamin Franklin

The quotation "All cats are grey in the dark" is said to date from the 16th century but Benjamin Franklin used it in an essay in which he extols the virtues of an older woman as a lover. Obviously a man of discernment! The essay is called "Advice on the Choice of a Mistress" and shows that some very modern-sounding thinking is not as original as we may like to believe: "And as in the dark all cats are grey, the pleasure of corporal enjoyment with an old woman is at least equal, and frequently superior; every knack being, by practice, capable of Improvement." Though his last word on the subject is less complimentary: "and lastly. They are so grateful" It is a short essay and, if you want to read it, it can be found on the internet.

19. Name the brothers who tried to corner the silver market in the early 1980s - skyrocketing the price to over $50 per ounce?

From Quiz A Silver Anniversary Party

Answer: The Hunt Brothers

After they cornered the market, the Federal Reserve intervened and COMEX (the governing board of the COMmodities EXchange) changed various rules. The price fell from $54 per ounce to between $5 and $6 per ounce (where it is at today). The Hunt Brothers were destroyed financially.

20. What is the chemical symbol for silver ?

From Quiz Silver

Answer: Ag

Silver is atomic number 47.

21. Horse Racing: Which Irish horse was born in County Kildare in 1997, owned by Brian Walsh and trained by Gordon Elliott? Ridden by Robbie Power, he ran in the Grand National in 2006, 2007 and 2009, winning in 2007.

From Quiz Silver

Answer: Silver Birch

Silver Birch won the Welsh National in 2004 and was highly favored coming into the 2005 Grand National, but was unable to run, owing to a leg injury. In the 2006 race, he fell at the Chair, the largest fence on the Aintree course. Robbie Power rode Silver Birch again in the 2009 Grand National, but he fell at Becher's Brook on the second circuit. He competed in cross country chases for a further season before being retired.

22. What shade of grey links the following: writing, Fred's boss, online magazine, and snooker table?

From Quiz Fifty More Shades of Grey

Answer: Slate

Writing in chalk on tablets of slate led to the phrase "To wipe the slate clean". Cartoon character Fred Flintstone's boss was Mr Slate. "Slate" is a famous online magazine of news, politics and culture. Good quality and professional snooker/pool tables use smoothly ground slate as the base material.

23. What is the Latin for "silver"?

From Quiz A Silver Anniversary Party

Answer: argentum

This is how we get the symbol Ag. The word silver comes from the Anglo-Saxon word 'siolfur'.

24. What is the street in London famous for silversmith's?

From Quiz Silver

Answer: Cheapside

Cheapside is located in the center of the City of London.

25. A silver anniversary marks how many years?

From Quiz A Sliver of Silver

Answer: 25

A silver anniversary celebrates 25 years of something. The term is most commonly used of a marriage. The notion of a silver anniversary can be traced back to the Holy Roman Empire where it was customary for husbands to crown their wives with a silver wreath on the 25th anniversary of their marriage.

26. Place Names: The name of which country is derived from the Latin word for silver?

From Quiz Silver

Answer: Argentina

Argentina (officially known as the Argentine Republic), located in southeastern South America, is the largest Spanish-speaking country in the world by land area, the second largest country in South America and its third largest economy. The capital is Buenos Aires. The word "Argentina" is derived from "argentum," the country being named for the Río de la Plata (Silver River) and the legend of the Sierra de la Plata (Silver Mountains). In 2013, Argentina ranked number ten on the list of the world's top silver-producing countries.

27. Who played the lead role of John Ottway in the 2012 movie "The Grey"?

From Quiz All About Grey

Answer: Liam Neeson

"The Grey" was based on the short story "Ghost Walker" by Ian MacKenzie Jeffers. It was directed by Joe Carnahan. It was filmed in British Columbia. The plot followed the lives of some oil-men who where stranded in Alaska after a plane crash. While trying to survive, the men must deal with wolves and the cold weather.

28. What is the HTML hex value for grey/gray?

From Quiz Fifty More Shades of Grey

Answer: #808080

#FFFFFF is the code for white. #000000 is the code for black. #0000FF is the code for blue.

29. When was the last year the United States issued silver certificates?

From Quiz A Silver Anniversary Party

Answer: 1957

This currency (started in 1878) could be redeemed for its equivalent value in silver bullion until 1968. It was a way to placate the free-silver proponents from question 17.

30. What name is given for the standard purity of silver?

From Quiz Silver

Answer: Sterling

This is category 21524
Last Updated Jul 20 2024 5:50 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.