FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Mixed South Africa Quizzes, Trivia and Puzzles
 Mixed South Africa Quizzes, Trivia

Mixed South Africa Trivia

Mixed South Africa Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed Nations

Fun Trivia
The area is dedicated to general knowledge quizzes with an RSA slant. Themed quizzes will be found in specific categories!
10 quizzes and 125 trivia questions.
1.
  South Africa - A Bit of This and A Bit of That   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
South Africa is a fascinating mixture of geography, languages and cultures. Here are ten South African items. See if you can match them to their description.
Very Easy, 10 Qns, KayceeKool, Mar 15 17
Very Easy
KayceeKool gold member
1992 plays
2.
  Sunshine, Lollipops and Rainbows   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
South Africa, the rainbow nation, is a country of diversity, sunshine and even the odd lollipop. This quiz takes a look at a few interesting facts from this fascinating country.
Average, 10 Qns, KayceeKool, Oct 15 13
Average
KayceeKool gold member
1858 plays
3.
  All about South Africa   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
South Africa is a beautiful country with a rich and diverse cultural heritage. How much do you know about it?
Average, 10 Qns, NewBudo, Sep 27 14
Average
NewBudo
981 plays
4.
  Am I Telling the Truth - Life in South Africa   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Often people don't know whether I am telling the truth when talking about my home country, and the urge to throw in a few exaggerations or myths is always there. Can you tell the truth from the lies?
Average, 10 Qns, 51percent, Jun 09 09
Average
51percent
2627 plays
5.
  My African Safari: South Africa   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I've been writing quizzes about a recent safari my wife and I took in southern Africa. Earlier quizzes covered stops in Botswana, Namibia and Zambia. Here's the final quiz about our last stop, South Africa, including a couple of "non-safari" side trips
Average, 10 Qns, wilbill, Sep 02 14
Average
wilbill
458 plays
6.
  South African Alphabetics    
Multiple Choice
 25 Qns
Here's some miscellaneous trivia about South Africa. The answers are alphabetical with X and Y being combined in question 24.
Average, 25 Qns, Noleen, Nov 19 11
Average
Noleen
1282 plays
7.
  South Africa - General Stuff   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
South Africa has been through many changes in the last decade. Here are some questions relating to the new and the old.
Difficult, 10 Qns, madison_17, Jun 19 23
Difficult
madison_17 gold member
Jun 19 23
2456 plays
8.
  South Africa: The Rainbow Nation    
Multiple Choice
 20 Qns
Welcome to a magical trip through the Rainbow Nation of South Africa. Hope you enjoy the ride.
Average, 20 Qns, CRK81, Jun 27 18
Average
CRK81
Jun 27 18
661 plays
9.
  South Africa! The Rainbow Nation    
Multiple Choice
 10 Qns
A fun coloured South African quiz!
Average, 10 Qns, LordHaag, Sep 02 23
Average
LordHaag
Sep 02 23
1799 plays
10.
  My Kind of Town: Durban, South Africa    
Multiple Choice
 10 Qns
I have lived all my life on the east coast of South Africa in the city of Durban. I would love to introduce you to my home town. Welcome to Durban, known as the "warmest place to be".
Average, 10 Qns, Pekingese, Jun 23 21
Average
Pekingese gold member
Jun 23 21
123 plays
trivia question Quick Question
Which city, home to the "Big Hole" diamond mine, was the first city in the southern hemisphere to install electric street lighting?

From Quiz "Sunshine, Lollipops and Rainbows"




Related Topics
  South Africa Cricket [Sports] (9 quizzes)

  South Africa Rugby [Sports] (4 quizzes)

  South African Government [World] (7 quizzes)

  South Africa History [History] (14 quizzes)

  South Africa [Geography] (24 quizzes)

  South African Foods [Hobbies] (8 quizzes)

  South Africans: Famous & Historical [People] (10 quizzes)


Mixed South Africa Trivia Questions

1. Durban hosted one of the semi-final games of the 2010 FIFA World Cup tournament. What is the name of the stadium where the game was played?

From Quiz
My Kind of Town: Durban, South Africa

Answer: Moses Mabhida Stadium

Kingsmead is the international cricket stadium in Durban and Kings Park hosts international rugby union matches. The final of the 2010 World Cup was played at Soccer City in Johannesburg.

2. South Africa's flag contains six colors representing the nation's nickname, The Rainbow Republic. To what does the nickname refer?

From Quiz My African Safari: South Africa

Answer: It refers to the union of many nationalities in post-apartheid South Africa.

For most of its history, the South African Republic was known for strict segregation of its people by skin color. Archbishop Desmond Tutu referred to the "Rainbow People of God" after the nation's first fully democratic election in 1994. Nelson Mandela later expanded on the phrase when he called South Africa "a rainbow nation at peace with itself and the world".

3. South Africa is well known for its wildlife and sightings of lion, leopard, elephant, rhinoceros and buffalo are highly prized. By what collective term are these five animals known?

From Quiz Sunshine, Lollipops and Rainbows

Answer: Big Five

South Africa is blessed with an abundance of wildlife and a safari where visitors are able to view these animals in their natural habitat is one of the most popular tourist activities in the country. Top of most visitors' wish list is the "Big Five". The term is used in the tourism industry to refer to the lion (Panthera leo), leopard (Panthera pardus), the African elephant (Loxodonta africana) , the cape buffalo (Syncerus caffer) and either (or both, if you are lucky) of the two species of rhinoceros, white (Ceratotherium simum) or black (Diceros bicornis). The term originates with the big game hunters who used it to describe the five most dangerous animals to hunt on foot. Some game reserves also offer the "Super Seven" which is the Big Five together with the cheetah (Acinonyx jubatus) and the African wild dog (Lycaon pictus).

4. In 1967, the South African mint began to produce a gold coin which became wildly popular. Which South African statesman (whose image appears on the coins) was it named after?

From Quiz South Africa: The Rainbow Nation

Answer: Paul Kruger

By 1980, the "krugerrand" was so popular that it accounted for 90% of the global gold coin market.

5. South Africa is a proud rugby playing nation. Which is the only South African Super 14 Rugby team to ever win a Super 14 title? (They actually won it twice!)

From Quiz All about South Africa

Answer: The Bulls

The Vodacom Blue Bulls from Pretoria is the only South African Super 14 team to have won the title. They did so twice, in 2007 and again in 2009. However, they were not the first South African team to win a Super Rugby title. Way back in 1993, Transvaal, now known as The Lions, won the first ever Super 10 rugby tournament. The final score of that game was Transvaal 20 - Auckland 17. With the start of the new format tournament in 2011 known as the Super 15, no other South African team can ever win a Super 14 title again.

6. A. What is the third most spoken home language in South Africa?

From Quiz South African Alphabetics

Answer: Afrikaans

South Africa has eleven official languages but the three most spoken first home languages are Zulu (23.8%), Xhosa (17.6%) and Afrikaans (13.3%). Amanzi is 'water' in Zulu. Africana means "artifacts or artistic or literary works of any of the nations of Africa". Anglikaans is Afrikaans for Anglican, as in the Anglican Church.

7. South Africa's longest river is named for a colour. Which one?

From Quiz South Africa! The Rainbow Nation

Answer: Orange

The Source of the Orange is in the Drakensberg mountains, in Lesotho only about 200 km. from the Indian Ocean. It flows about 2,200 km. west to the Atlantic forming the border with Namibia towards its mouth. At the mouth are twin towns of Alexander Bay on the South African (south) bank and Oranjemund on the Namibian (north) bank.

8. A famous annual ultra-marathon is run between Durban, the largest city in Kwazulu-Natal, and the provincial capital, Pietermaritzburg. What is the name of this race?

From Quiz My Kind of Town: Durban, South Africa

Answer: The Comrades Marathon

The race covers a distance of close to 90 kilometres, with the course varying slightly from year to year. One year the race is an "up" run from Durban to Pietermaritzburg, and the next year it is a "down" run from the capital to Durban, which is at sea level.

9. South Africa has a rich sporting tradition. In which sport, known for such luminaries as Gary Player and Ernie Els, do players take part in the Sunshine Tour?

From Quiz Sunshine, Lollipops and Rainbows

Answer: Golf

The Sunshine Tour is a professional golf tour which forms part of the Professional Federation of PGA Tours. The majority of the tournaments which make up the tour are staged in South Africa and include such events as the South African Open, the Alfred Dunhill Championship and the Joburg Open. The Sid Brews Trophy is awarded annually to the winner of the Sunshine Tour Order of merit and former winners include Gary Player, Ernie Els and Charl Schwartzel, all of whom have gone on to be successful players internationally.

10. What is the name of the elegant touring train that runs between Pretoria and Cape Town?

From Quiz South Africa: The Rainbow Nation

Answer: The Blue Train

The approximately 1600 kilometer (994 mile) journey between Pretoria and Cape Town is considered to be one of the most luxurious in the world.

11. What is the national floral emblem of South Africa?

From Quiz All about South Africa

Answer: Protea

Proteas are believed to be one of the oldest species of flowers found on earth, after fossils some 300 million years old were found. The Protea is believed to be named after the mythological Greek Sea God "Proteus". The Protea has replaced the Springbok as the national emblem used for South African sport teams in all sports except rugby. However, recently the Protea emblem was moved to the left side of the jersey and the Springbok to the right. The national rugby team is still refered to as the "Springboks" and the national cricket team is known as the "Proteas".

12. B. What do you call a slow-cooked stew of meat (usually mutton) and vegetables, with one vegetable predominant e.g. tomatoes, green beans, waterblommetjies?

From Quiz South African Alphabetics

Answer: Bredie

A bredie always contains onions and potatoes. Boerewors is a sausage. Braaivleis is like a barbecue, but traditionally done on an open fire. Bobotie is a baked dish of lightly curried mince (ground beef) topped with an egg custard and traditionally served with "begrafnisrys" (funeral rice), which is rice cooked with turmeric and raisins.

13. Which fast food outlet uses orange, purple and black as its corporate colours?

From Quiz South Africa! The Rainbow Nation

Answer: Steers

Steers is one of the largest local fast food chains in South Africa. It specialises in burgers. Nando's are a Portuguese spicy chicken outlet, RJ's are steakhouses and Scooters specialise in pizza.

14. What is reflected on the currency notes?

From Quiz South Africa - General Stuff

Answer: Big Five Animals

South African Currency: 1 Rand (R) = 100 cents (c). The notes issued by the South African Reserve Bank are: R200 (Leopard), R100 (Buffalo), R50 (Lion), R20 (Elephant), R10 (Rhinoceros)

15. What is the official currency of South Africa?

From Quiz Sunshine, Lollipops and Rainbows

Answer: Rand

When South Africa became a republic in 1961, the rand was introduced to replace the pound sterling. The currency takes it name from the Afrikaans word "rand" which means ridge. This is very apt as South Africa derives a large portion of its income from gold and the bulk of the country's gold deposits lie on the Witwatersrand (White Water Ridge). The Rand is a decimal currency and is divided into 100 cents. When the government made the change to the rand, it used a mascot called "Decimal Dan, the rand-cent man" to help people adapt to the new system The catchy jingle stated that "Decimal Dan, the rand-cent man gives you cents for pennies where ever he can". The rand is the currency of the Common Monetary Area which includes South Africa, Swaziland and Lesotho.

16. Who was the first black president of South Africa?

From Quiz All about South Africa

Answer: Nelson Mandela

Nelson Mandela was born at Qunu, near Umtata on 18 July 1918. On 10 May 1994, after spending 27 years as a political prisoner, including 18 years on Robben Island, he was inaugurated as the first democratically elected State President of South Africa. He was in office until June 1999 when he was succeeded by Thabo Mbeki.

17. C. What is the name of the spicy African vegetable relish that makes an excellent side dish at a braai (barbeque)?

From Quiz South African Alphabetics

Answer: Chakalaka

Chakalaka is a mixture of carrots, cauliflower/broccoli and baked beans simmered together with onion, garlic, chilli, green pepper and curry powder. It is served cold and enjoyed in shebeens (taverns), 5-star hotels and everywhere in between. Chokka and Calamari are the same thing - squid. Chardonnay is a white wine.

18. What colours do Kaiser Chiefs football club play in?

From Quiz South Africa! The Rainbow Nation

Answer: Mustard and black

The Chiefs, based in Soweto, are considered by many to be the most popular football team in the country. They were founded by Kaizer Motaung, an ex Orlando Pirates player, in 1970. Orlando Pirates based only a few kilometers away from the Chiefs are to this day their biggest rivals.

19. What is the national animal of South Africa?

From Quiz South Africa - General Stuff

Answer: Springbok

The springbuck (English)/springbok (Afrikaans) is a herding buck which stands 75 cm high and weighs about 40 kg. This antelope is characterized by the dark red-brown band along its flanks which separates the fawn-brown upperparts from the white underparts. Its hindquarters also appear to be slightly higher than the shoulders. When danger looms, springbok have the habit of repeatedly springing up to seven feet in the air, hence their name.

20. Durban has one of the busiest commercial harbours in Africa. Vasco da Gama came across the sheltered bay for the first time on Christmas Day in 1497. He named the bay in honour of the day. What did he call it?

From Quiz My Kind of Town: Durban, South Africa

Answer: Port Natal

The ornate da Gama clock commemorates the 400th anniversary of the discovery of Durban Bay by Vasco da Gama.

21. Which South African author and activist, known for such novels as "The Conservationist" and "Crimes of Conscience", was awarded the 1991 Nobel Prize for Literature?

From Quiz Sunshine, Lollipops and Rainbows

Answer: Nadine Gordimer

Nadine Gordimer is a South African author and political activist. Educated at home, she published her first story, "The Quest for Seen Gold", in 1937 when she was 15 years old. Her Jewish background made her interested in racial equality, and she was an active part of the anti-Apartheid movement. Her novels explore the effects apartheid had on the lives of ordinary people in South Africa. Gordimer became the first South African to win the Nobel Prize in Literature when she took the award in 1991 for "having been of great benefit to humanity". More recently, Gordimer has been involved in another fight in South Africa, that against the scourge of AIDS.

22. Which South African born actress won an Academy Award for her role in the 2003 movie "Monster"?

From Quiz All about South Africa

Answer: Charlize Theron

Charlize won an Academy Award, and rose to stardom, for her portrayal of real-life serial-killer Aileen Wuornos in the movie "Monster". She was born on 7 August 1975 in Benoni, South Africa.

23. D. This dance forms part of the third and final phase of a Venda girl's pre-marital initiation ceremony. What is it called?

From Quiz South African Alphabetics

Answer: Domba

The Domba is also called the Python Dance. Dolosse are enormous branched concrete blocks used to protect sea walls and prevent erosion of beaches. Dingaan was a Zulu chief who murdered his half-brother Shaka. Dlamini is the surname of a Zulu tribe the best-known member of which is probably Dr Nkososana Dlamini-Zuma, South Africa's current Foreign Minister (2008).

24. How many languages are there in the South African national anthem?

From Quiz South Africa - General Stuff

Answer: 5

On the 10th Oct 1997 a proclamation stated that a shortened combined version of "Nkosi Sikelel' iAfrika" and "The Call of South Africa" would now be the national anthem of South Africa. The first two lines are in Xhosa, the next two lines in Zulu, the 2nd stanza in Sotho, 3rd stanza in Afrikaans and 4th stanza in English.

25. Durban boasts a modern water park and aquarium, which was named after a famous Zulu King. What is the name of this attraction?

From Quiz My Kind of Town: Durban, South Africa

Answer: Ushaka Marine World

The aquarium at Ushaka Marine World is housed within a replica of a shipwreck.

26. The term "rainbow nation" has become synonymous with South Africa after being used by which South African Nobel Peace Prize Winner?

From Quiz Sunshine, Lollipops and Rainbows

Answer: Desmond Tutu

The term "rainbow nation" was first used by the Anglican Archbishop, Desmond Tutu, to describe the multi-cultural nation that South Africa had become following the historic 1994 elections. He called its citizens the "rainbow people of God". South Africa is a country of immense diversity in race, tribe, creed and language and the term was intended to bring all aspects of society together. This was echoed by South Africa's first black president, Nelson Mandela, when he said that South Africa "was a rainbow nation at peace with itself and the world". It is interesting to note that the rainbow is also a symbol of hope in certain local cultures. Desmond Tutu was awarded the Nobel Prize for Peace in 1984 for his opposition to the system of apartheid.

27. What is the name of one of the oldest and best known hotels in Cape Town?

From Quiz South Africa: The Rainbow Nation

Answer: Mount Nelson

The Mount Nelson Hotel is also affectionately referred to as "The Nellie".

28. E for Easy. Who is the South African golfer whose nickname is "The Big Easy"?

From Quiz South African Alphabetics

Answer: Ernie Els

"Big" because he is just that (220lbs, 6'3") and "Easy" because of both his gentle nature and his powerful swing that he makes look so easy, Ernie is a fiercely competitive sportsman. He excelled in several sports as a kid (tennis, cricket and rugby) and won the World Junior Golf Championship at the age of 14. He turned pro when he was 20. Other South African golfing greats include Bobby Locke, Gary Player, Retief Goosen and Trevor Immelman. The other answers are all figments of my imagination.

29. According to the census held in South Africa in 2001 what percentage of South Africa's 47 million population resides in KwaZulu Natal?

From Quiz South Africa - General Stuff

Answer: 20%

Although KwaZulu Natal only comprises 7.6% of the land within South Africa it has 20% of the population living there.

30. Which South African singer and Grammy Award winner was known as "Mama Africa"?

From Quiz Sunshine, Lollipops and Rainbows

Answer: Miriam Makeba

Affectionately known as "Mama Africa", Miriam Makeba was a South African singer and activist. Makeba was a professional singer in South Africa when she was noticed by Harry Belafonte in 1959 for her role in the documentary "Come Back, Africa". He helped her settle and perform in the United States. However, because of her opposition to apartheid, Makeba was denied re-entry to South Africa by the government and lived in exile for thirty years before finally returning home in 1990. She won a Grammy award for best folk recording with Belafonte in 1966 for the album "An Evening with Belafonte and Makeba". In 1987 she joined Paul Simon as part of his "Graceland" Tour. She was one of the first artists to popularise African music and is best known for her songs "Pata Pata" and "The Click Song".

This is category 19341
Last Updated Feb 21 2024 2:01 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.