FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Mixed Kentucky Quizzes, Trivia and Puzzles
 Mixed Kentucky Quizzes, Trivia

Mixed Kentucky Trivia

Mixed Kentucky Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed USA

Fun Trivia
3 Mixed Kentucky quizzes and 30 Mixed Kentucky trivia questions.
1.
  Kentucky Kernels   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a quiz with a mixture of categories on the state of Kentucky.
Average, 10 Qns, Dizart, Nov 13 13
Average
Dizart gold member
371 plays
2.
  My Old Kentucky Home    
Multiple Choice
 10 Qns
Having been born and raised in Kentucky, I am often asked questions about it; in this quiz are just a few of the ones most often asked. Many people have misconceptions regarding the Bluegrass State and this is my way of setting the record straight.
Tough, 10 Qns, chris1162, Jul 31 22
Tough
chris1162 gold member
Jul 31 22
238 plays
3.
  Northeastern Kentucky Festivals    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about fun and interesting festivals in northeastern Kentucky.
Tough, 10 Qns, zil_ennov, Apr 05 13
Tough
zil_ennov
465 plays
trivia question Quick Question
The Browning Apple Orchard has a festival each year in Wallingford, Kentucky. What is the name of that festival?

From Quiz "Northeastern Kentucky Festivals"




Related Topics
  Kentucky Wildcats [Sports] (9 quizzes)

  Kentucky [Geography] (10 quizzes)

  Kentucky History [History] (3 quizzes)


Mixed Kentucky Trivia Questions

1. Which city offered the most manpower to build the state capitol building, thus becoming the capital of Kentucky?

From Quiz
My Old Kentucky Home

Answer: Frankfort

In 1792, Frankfort became the state capital after it offered more manpower for the construction of the statehouse than other cities in Kentucky. It was the only Union capital occupied by Confederate Troops during the Civil War. It is known as one of the most beautiful capitol buildings in the country, in a city with a population of less than 30,000. I have to agree as to its beauty - there is a magnificent clock on the grounds made up entirely of flowers.

2. Which river forms the northern border of Kentucky?

From Quiz Kentucky Kernels

Answer: Ohio

The Ohio River is a tributary of the Mississippi. It forms the entire northern border of Kentucky and separates it from Ohio, Indiana and Illinois.

3. A popular Festival in Bardstown, Kentucky is known as?

From Quiz Northeastern Kentucky Festivals

Answer: Kentucky Bourbon Festival

The festival takes place in September each year. It's a five day event with fun for the whole family.

4. The Kentucky Derby is contested annually at which racetrack?

From Quiz Kentucky Kernels

Answer: Churchill Downs

The Kentucky Derby has taken place every year since 1875 at Churchill Downs, Louisville. It is traditionally the first leg of the Triple Crown for thoroughbreds.

5. A festival at Poppy Mountain in Morehead, Kentucky celebrates what type of music?

From Quiz Northeastern Kentucky Festivals

Answer: Bluegrass

The Poppy Mountain Bluegrass Festival takes place the third weekend of September every year. It is usually hosted by Marty Raybon from the group Shenendoah. Allison Krauss, John Anderson, and Ralph Stanley have all performed there.

6. Kentucky is bordered by seven states: Ohio, Indiana, Virginia, West Virginia, Tennessee, Illinois and Missouri, but which river borders the Northern and Western areas of the state?

From Quiz My Old Kentucky Home

Answer: Ohio River

The Ohio River flows 664 miles along the northern and western borders. Kentucky has more miles of flowing water than any other state except Alaska, with 1,100 commercially navigable miles. Black Mountain is KY's highest point at 4,145 ft above sea level, the lowest point is along the Mississippi in Fulton County at 275 ft above sea level. Geographically Kentucky is in the Ohio Valley, but is considered a southern state.

7. Kentucky produces the overwhelming majority of which alcoholic beverage?

From Quiz Kentucky Kernels

Answer: Bourbon

Bourbon whiskey is made primarily from corn, and around 95% of it is distilled in Kentucky. The town of Bardstown, in Nelson County, calls itself the "Bourbon Capital of the World", and holds the annual Kentucky Bourbon Festival.

8. A small festival in Sandy Hook, Kentucky is known as what?

From Quiz Northeastern Kentucky Festivals

Answer: The Tobacco Festival

Sandy Hook, Kentucky is a very small town built on a hillside. The town doesn't even have a red light. It's the home to the late Keith Whitley, who topped the country music charts in the late 1980's. At the Laurel Gorge Museum you can learn many interesting facts about Kentucky and Sandy Hook, as well as take a hike through a beautiful forest of Laurel.

9. Who was the first to lead a surveying party into Kentucky?

From Quiz My Old Kentucky Home

Answer: Dr. Thomas Walker and Christopher Gist

It is thought that Daniel Boone was the first, but it was Walker and Gist who led the first survey. They led surveying parties in 1750 and 1751. But the outbreak of fighting between the British empire and Native Americans in the French & Indian war in 1754 held up any further exploration for over ten years. Boone led expeditions in 1767 and again in 1769 with John Finley and a party of hunters for a two year exploration. In 1774, the first permanent settlement was constructed by James Harrod in present day Harrodsburg. Boonesboro was established in 1775.

10. What Kentucky town is home of the Sorghum Festival?

From Quiz Northeastern Kentucky Festivals

Answer: West Liberty

The Sorghum Festival takes place the last weekend of September. There you will find many craft booths, local art booths, and food vendors. You can also visit the "Old Mill" and watch as they make the sorghum with a horse drawn sorghum mill. You can also watch as they grind wheat into flour. Abraham Lincoln's uncle, Fielding Hanks reportedly helped establish the town and county in 1822.

11. Which state was Kentucky originally declared to be a part of?

From Quiz My Old Kentucky Home

Answer: Virginia

Originally declared a part of Virginia, Kentucky was made a separate county in 1776. After the end of the American Revolution, a movement of separation began and in 1792, it was made a separate state and admitted as the fifteen state in the Union.

12. The Browning Apple Orchard has a festival each year in Wallingford, Kentucky. What is the name of that festival?

From Quiz Northeastern Kentucky Festivals

Answer: Apple Festival

Wallingford is a small town near Flemingsburg, Kentucky. The orchid grows 22 varieties of apples. They also have a popular corn maze that the local school children love to visit on field trips.

13. On which side did Kentucky stand at the beginning of the Civil War?

From Quiz My Old Kentucky Home

Answer: Neutral

As a neutral state Kentucky was torn apart, often with brother fighting brother. It supplied about 100,000 troops to the North and 40,000 to the South. Abraham Lincoln and Jefferson Davis were both born in Kentucky within one year and 100 miles from each other. Both sides saw Kentucky's strategic potential and several bloody battles took place; the most violent was near Perryville in 1862 with a death toll of 16,00 dead and 5,400 wounded.

14. Butcher Hollow in Johnson County is the birthplace of which famous Kentucky singer?

From Quiz Kentucky Kernels

Answer: Loretta Lynn

Lynn was born in Butcher Hollow in 1932 and referenced the community in her song "Coal Miner's Daughter". Cyrus was born in Flatwoods, Greenup County; Travis was born in Rosewood, Muhlenbery County; and Monroe was born in Rosine, Ohio County.

15. Mount Sterling, Kentucky is famous for what festival?

From Quiz Northeastern Kentucky Festivals

Answer: Court Day Festival

Court Days were traditionally know as the last trading day of the year. The festival occurs the third Monday in October. It draws people from all over the world. The population of Mount Sterling triples during the festival. Many booths and vendors line the street. You can buy things such as antiques, crafts, collectibles, handmade furniture and fall harvest foods.

16. Poage Landing Days is a festival in what eastern Kentucky town?

From Quiz Northeastern Kentucky Festivals

Answer: Ashland

Poage Landing Days, or Fiddle Festival is celebrated the third weekend in September. The festival hosts national and local entertainers, such as Joe Diffie and Buddy Jewel. Some of the activities you will see there include, car shows, motorcycle shows, tractor shows, beauty pageants, and food vendors.

17. Kentucky is home to the world's longest known cave system, Mammoth Cave. Do you know about how long it is?

From Quiz My Old Kentucky Home

Answer: 400 miles

It is more than 400 miles and five levels of "explored" and "mapped" systems with many vast chambers and labyrinths, with more still being discovered. A young slave, Stephen Bishop, was an early guide and mapped some of its passages by oil lamp. He described it as an "eerie beauty". Bishop died in 1859, and is buried in the "Old Guides Cemetery" near the entrance. If you ever find yourself in Kentucky this would be a must see. Mammoth Cave is also a United Nations World Heritage Site.

18. Grayson, Kentucky has what type of 'bash'?

From Quiz Northeastern Kentucky Festivals

Answer: Summer Bash

Summer Bash is a huge raffle with prizes given away every five minutes for seven hours. Some prizes include cars, boats, and cash. Tickets costs $100 each. Marty Stuart and Blackhawk have performed there.

19. What quiz about Kentucky would be complete without a question about its most famous animals? The Thoroughbred is the breed best known for racing, but do you know where it originated?

From Quiz My Old Kentucky Home

Answer: England

Today's Thoroughbreds can be traced back to stallions imported to England from the Mid East in the 17th and 18th centuries. Byerley Turk, Godolphin Adrian and Darley Arabian mares were crossed with Oriental breeds; almost all share genetic codes with the three Arabian imports.

20. Kentucky is home to a number of colleges; which one is located in Bowling Green?

From Quiz Kentucky Kernels

Answer: Western Kentucky University

WKU was established in Bowling Green in 1906. It began offering four-year degrees in 1924, and, prior to 1966, was known as Western Kentucky State College. The school's athletics teams are known as the Hilltoppers.

21. Fleming County, Kentucky has a festival each year. What covered object do they celebrate?

From Quiz Northeastern Kentucky Festivals

Answer: Bridges

Fleming County, Kentucky celebrates the Covered Bridge Festival. They have many covered bridges, several still in use today. You can enjoy a history behind the covered bridges and a bus tour of all the bridges.

22. And finally, a question about Bourbon. What percentage of the world's Bourbon is made in Kentucky?

From Quiz My Old Kentucky Home

Answer: 95%

Ninety-five percent of the world's Bourbon is made in Kentucky. "All Bourbon is whiskey, but not all whiskey is Bourbon", there are rules: 1. To be called Bourbon it must be at least 51% corn. 2. By law it must be aged in a brand new, charred White Oak barrel- meaning a barrel can only be used once for Bourbon. 3. All the corn and grain becomes "distillers grain" or "slop" and used as feed for cattle. 4. Nothing can be used in the distilling except H2O. 5. To be called Bourbon it must be made in the U.S. 6. By law, it must be aged in barrels for at least two years. As the Bourbon "sleeps" in its barrel it loses some to evaporation which is called "the Angels' share". There are a few more running jokes,one says "there are more barrels in Kentucky than people". And another is, "if they stop making it right now, there would be enough to last 20 years." A good bartender should do a "multiple pour", something called "suspended solids" are in Bourbon and this is a way of "waking them up".

23. Pikeville, Kentucky celebrates a Hillbilly Christmas Festival in which month?

From Quiz Northeastern Kentucky Festivals

Answer: July

The Hillbilly Christmas in July is a weekend event leading up to the giveaway of a Harley. On Saturday there is a hog roast and a motorcycle skills event. Sunday there is a bike ride from Pikeville to the Shriner's Children's Hospital in Lexington, Kentucky. They deliver toys to the children there.

This is category 22809
Last Updated Mar 03 2024 1:14 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.