FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Kentucky Quizzes, Trivia and Puzzles
Kentucky Quizzes, Trivia

Kentucky History Trivia

Kentucky History Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. States & Cities

Fun Trivia
3 Kentucky History quizzes and 30 Kentucky History trivia questions.
1.
  History of Kentucky   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is on the History of Kentucky and some interesting things about the state. I hope you enjoy it, because it is an excellent quiz.
Average, 10 Qns, ICEMANVII, Jul 12 09
Average
ICEMANVII
853 plays
2.
  The State of Kentucky   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Let's test your knowledge of Kentucky.
Tough, 10 Qns, uktwa, Apr 14 12
Tough
uktwa
1587 plays
3.
  Interesting Facts About Kentucky    
Multiple Choice
 10 Qns
How well do you know Kentucky?
Tough, 10 Qns, brewer362, May 21 07
Tough
brewer362
1368 plays
trivia question Quick Question
One of Kentucky's greatest treasures is the "Coal Miner's Daughter" herself, Miss Loretta Lynn. Where in Kentucky is Loretta's hometown?

From Quiz "The State of Kentucky"




Related Topics
  Kentucky Wildcats [Sports] (9 quizzes)

  Mixed Kentucky [General] (3 quizzes)

  Kentucky [Geography] (10 quizzes)


Kentucky History Trivia Questions

1. What year was the Commonwealth of Kentucky founded?

From Quiz
History of Kentucky

Answer: 1792

The Commonwealth of Kentucky was founded in 1792, having orginally been a part of Virgina. It is the 26th largest state in the United States.

2. Who was one of the most famous of Kentucky's early explorers and settlers?

From Quiz Interesting Facts About Kentucky

Answer: Daniel Boone

He is also traditionally considered one of the founders of the state.

3. Kentucky was the ____ state to join the Union?

From Quiz The State of Kentucky

Answer: 15th

Vermont was the 14th and Kentucky was the 15th. Kentucky was admitted to the union in 1792.

4. Who was elected the 61st Governor of Kentucky, in 2007 in the General Election?

From Quiz History of Kentucky

Answer: Steve Beshear

Steve Beshear(D) was elected in 2007 as Governor of the Commonwealth of Kentucky. He defeated the incumbent Governor Ernie Fletcher(R) by 59% (Beshear) to 41% (Fletcher).

5. This person was the last prisoner to be publicly executed in the United States.

From Quiz Interesting Facts About Kentucky

Answer: Rainey Bethea

He was executed on August 14, 1936 with appoximately 20,000 spectators in Owensboro, Kentucky.

6. Who was the first Miss America from the state of Kentucky?

From Quiz The State of Kentucky

Answer: Heather Renee French

Phyllis George was Miss America but she represented the state of Texas. Heather Renee French won the Miss America Crown in 2000 and was the first Miss America of the new century.

7. What is the largest city in the Commonwealth of Kentucky?

From Quiz History of Kentucky

Answer: Louisville

Louisville is the largest city in the Commonwealth of Kentucky. It was founded by George Rogers Clark in 1778 and named after King Louis XVI of France. The city had a merger with Jefferson County in 2003. Now it is the Louisville-Jefferson Metro with 709,264.

8. In 1998 the University of Kentucky won the National Championships in basketball for the ______ time?

From Quiz The State of Kentucky

Answer: 7th

The wildcats have won 7 national championships 2nd only to UCLA. They won in 1948, 1949, 1951, 1958, 1978, 1996 and 1998.

9. Who was the longest serving congressman from Kentucky, who died in 1994?

From Quiz History of Kentucky

Answer: William H. Natcher

William H. Natcher was the longtime serving congressman of Kentucky's 2nd Congressional District. He served from 1954-1994 and had a record of 18,000 votes in the US House of Representatives. He has the William Natcher Parkway (Green River Parkway) and William H. Natcher Bridge named after him.

10. This war ended the monopoly on tobacco buying in Kentucky.

From Quiz Interesting Facts About Kentucky

Answer: Black Patch War

During the early 1900s, a group of tobacco companies held a monopoly on tobacco buying in Kentucky. A group of farmers began burning barns and fields of those who sold to these companies. The Black Patch War (1904-1909) succeeded in breaking up the monopoly and tobacco auctions were adopted.

11. This sports team at the University of Kentucky won their 15th national championship in 2006, and 8 of those were consecutive. Which team is it?

From Quiz The State of Kentucky

Answer: Cheerleading squad

The Wildcat Cheerleaders have won an unmatched 15 UCA National titles in: 1985, 1987, 1988, 1992, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999,2000, 2001, 2002, 2004, 2005, 2006

12. What is the largest cave system in the world, found in Kentucky?

From Quiz History of Kentucky

Answer: Mammoth Cave

Mammoth Cave is the largest cave system in the world with 52,835 acres of cave system. It is located in Edmonson County Kentucky and the Green River flows through it.

13. Who was the first female governor of Kentucky?

From Quiz The State of Kentucky

Answer: Martha Layne Collins

Martha Layne Collins was the first female governor of Kentucky (1983-1987) and was considered for the vice presidential nomination at one point.

14. What is the state capital of Kentucky?

From Quiz History of Kentucky

Answer: Frankfort

Frankfort is the capital of the Commonwealth of Kentucky. It is located on the Kentucky River and off Exit 59 on Interstate 64. It is the 9th largest city in Kentucky and the State Capitol and Governor's Mansion are located there.

15. Which city in Kentucky was hit by an F-3 tornado on January 3, 2000 and was the first natural disaster of the new century in the state?

From Quiz The State of Kentucky

Answer: Owensboro

At 4:10 pm on January 3, 2000 a F-3 tornado hit Owensboro.

16. Who was the first female Governor of the Commonwealth of Kentucky?

From Quiz History of Kentucky

Answer: Martha Layne Collins

Martha Layne Collins was the first female Governor of the Commonwealth of Kentucky. She served from 1983-1987 with her Lt. Governor being Steve Beshear. The Bluegrass Parkway was renamed for her as Martha Layne Collins Bluegrass Parkway.

17. What is the name of the world's longest pedestrian bridge? It links Newport and Cincinnati?

From Quiz Interesting Facts About Kentucky

Answer: Purple People Bridge

The Big Four Bridge in Louisville will be converted into the world's second longest pedestrian bridge in 2007, which will mean that Kentucky will have the two longest pedestrian bridges in the world and the only two in the United States that link two states.

18. One of Kentucky's greatest treasures is the "Coal Miner's Daughter" herself, Miss Loretta Lynn. Where in Kentucky is Loretta's hometown?

From Quiz The State of Kentucky

Answer: Butcher Hollow

Butcher Hollow was also the setting for the movie "Coal Miner's Daughter". It was also the home of Country singer Crystal Gayle who, by the way, is Lorettas sister.

19. What does Kentucky mean in the translations of the Algonquians Indian Tribe?

From Quiz History of Kentucky

Answer: "Head of a River"

The Algonquains Indian Tribe believe Kentucky means "Head of a River". It means a variety of different tranlations in other languages of Native Americans. Such as "River Bottom" by the Shawnee and "Land of Tomorrow" by the Wyandot.

20. What year was the first Kentucky Derby race?

From Quiz Interesting Facts About Kentucky

Answer: 1875

Kentucky produces more thoroughbred foals than any other state in the U.S. - over 8,000 were foaled in Kentucky in 1996.

21. What year did the Kentucky Derby first start?

From Quiz History of Kentucky

Answer: 1875

The Kentucky Derby first started in 1875, the "Run for the Roses". This race is called the "Most exciting two minutes in sports". It is hosted yearly at Churchill Downs in Louisville, Kentucky.

22. Who was the explorer of Kentucky who entered it through the Cumberland Gap?

From Quiz History of Kentucky

Answer: Daniel Boone

Daniel Boone was the explorer of Kentucky who carved out the Cumberland Gap. In 1775 he carved it out and created the Wilderness Road and created Ft. Herrod

23. This college was the first non-segregated co-educational college in the South.

From Quiz Interesting Facts About Kentucky

Answer: Berea University

The first public library open to African Americans was the western branch of the Louisville Free Public Library.

This is category 14737
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.