FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
US States  Cities Quizzes, Trivia and Puzzles
US States  Cities Quizzes, Trivia

U.S. States & Cities Trivia

U.S. States & Cities Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History

Fun Trivia
... history of the States of the USA, and its cities
235 quizzes and 3,290 trivia questions.
1.
  State Admittals to the Union    
Multiple Choice
 15 Qns
If you know which year each state became a part of the United States this is pretty easy. If not, be careful because some of these are tricky. Good luck!
Average, 15 Qns, GeniusBoy, Sep 06 03
Average
GeniusBoy
1867 plays
2.
  States of the Union   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Match the event with the correct US state.
Very Easy, 10 Qns, nyirene330, Apr 12 16
Very Easy
nyirene330
2593 plays
3.
  Fifty Nifty States: Part 2   top quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Welcome! This is part 2 of my Fifty Nifty State quiz. Enjoy!
Easier, 15 Qns, Hermione124, Jun 12 13
Easier
Hermione124
9567 plays
4.
  Fifty Nifty States: Part 1   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Hi guys! This is my first History quiz so I hope you like it! There's going to be a total of four parts to this quiz.
Average, 10 Qns, Hermione124, Jan 22 21
Average
Hermione124
Jan 22 21
10230 plays
5.
  50 States and Capitals Match Up Part 3   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Ready to match states to their capitals? This is Part 3 and we will be on the third row and starting the fourth row at 21.
Very Easy, 10 Qns, mashfan105, Aug 31 20
Recommended for grades: 4,5,6
Very Easy
mashfan105
Aug 31 20
1427 plays
6.
  Fifty Nifty States Part 4   top quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Hey guys! This is the fourth and final part to the Fifty Nifty States quizzes. Hope you'll like it! This quiz will cover the remaining 15 states not tested on in my other three quizzes.
Average, 15 Qns, hermione124, Jun 23 13
Average
hermione124
6905 plays
7.
  50 States and Capitals Match Up Part 1   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Let's see how well you know all 50 States and their capitals. I am going to go in order of statehood not alphabetical to make it tricky. All you have to do is match the capital to the state. Good luck.
Very Easy, 10 Qns, mashfan105, Aug 31 20
Recommended for grades: 4,5,6
Very Easy
mashfan105
Aug 31 20
1393 plays
8.
  Fifty Nifty States Part 3   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I present to you the third chapter of my Fifty Nifty States quizzes. Enjoy!
Average, 10 Qns, Hermione124, Aug 29 19
Average
Hermione124
Aug 29 19
6999 plays
9.
  50 States and Capitals Match Up Part 4   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Part 4 of the 50 States and Capitals Match Up. I will give you a capital city you need to match it to the state. I will give information about each state in the description.
Very Easy, 10 Qns, mashfan105, Jun 17 19
Very Easy
mashfan105
Jun 17 19
1041 plays
10.
  State of the Union (31st-40th)    
Match Quiz
 10 Qns
Can you match the fourth set of ten US states (#31-40) with the date they joined the Union and the state motto? Good luck!
Easier, 10 Qns, reedy, Apr 28 20
Easier
reedy gold member
Apr 28 20
653 plays
trivia question Quick Question
South Carolina was the first state to secede from the U.S. prior to the Civil War. Which state was the last to secede?

From Quiz "Can't We All Just Get Along?"




11.
  State of the Union (41st-50th)    
Match Quiz
 10 Qns
Can you match the fifth set of ten US states (#41-50) with the date they joined the Union and the state motto? Good luck!
Easier, 10 Qns, reedy, May 20 20
Easier
reedy gold member
May 20 20
665 plays
12.
  50 States and Capitals Match Up Part 2   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Time for Part 2 of the Fifty States and Capitals Match Up. Match the State with its capital and I will provide you a historical background and info about each state.
Very Easy, 10 Qns, mashfan105, Jan 16 19
Recommended for grades: 4,5,6
Very Easy
mashfan105
Jan 16 19
1033 plays
13.
  State of the Union (1st-10th)    
Match Quiz
 10 Qns
Can you match the first ten US states with the date they joined the Union and the state motto? Good luck!
Easier, 10 Qns, reedy, Feb 20 17
Easier
reedy gold member
821 plays
14.
  State of the Union (11th-20th)    
Match Quiz
 10 Qns
Can you match the second set of ten US states (#11-20) with the date they joined the Union and the state motto? Good luck!
Easier, 10 Qns, reedy, Mar 05 17
Easier
reedy gold member
672 plays
15.
  Not Stately Enough   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Since Hawaii was admitted to statehood in 1959, the USA has been composed of 50 states. However, if any of these plans had been successful, America would look quite different.
Tough, 10 Qns, illiniman14, Aug 30 12
Tough
illiniman14 gold member
1029 plays
16.
  State of the Union (21st-30th)    
Match Quiz
 10 Qns
Can you match the middle set of ten US states (#21-30) with the date they joined the Union and the state motto? Good luck!
Easier, 10 Qns, reedy, Mar 27 17
Easier
reedy gold member
620 plays
17.
  Can't We All Just Get Along?    
Multiple Choice
 10 Qns
The United States may be united geographically, however political unity between the states has been tough to maintain. This quiz will focus on conflicts within and between the states and/or territories of the U.S.A. throughout its history.
Average, 10 Qns, RedHook13, Oct 14 20
Average
RedHook13 gold member
Oct 14 20
459 plays
18.
  Facts About The States    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is to test your knowledge on the states. Good Luck.
Tough, 10 Qns, diamondjim68, Jan 15 16
Tough
diamondjim68
6148 plays
19.
  This is the U.S.    
Multiple Choice
 10 Qns
There are many U.S. States, but do you know them all? Do you know them all, enough? Test your skills by taking this quiz.
Average, 10 Qns, bloogy, Aug 01 11
Average
bloogy
2951 plays
20.
  U.S. Statehood No.2    
Multiple Choice
 25 Qns
2nd half of the list. When did these States achieve Statehood?
Average, 25 Qns, awkins, Jul 03 12
Average
awkins
2746 plays
21.
  Washington, D.C.    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the USA's capital. Enjoy!
Average, 10 Qns, annaguynn, Aug 05 12
Average
annaguynn
2939 plays
22.
  U.S. Statehood No.1    
Multiple Choice
 25 Qns
Here are 25 States. When did they achieve Statehood?
Average, 25 Qns, awkins, Jan 02 02
Average
awkins
3046 plays
23.
  US Border Wars    
Multiple Choice
 10 Qns
Ever wonder how some states got their shapes? Let's look at the history of some key borders in the USA.
Average, 10 Qns, urubu715, Dec 16 14
Average
urubu715
699 plays
24.
  Statehood by Day of the Year    
Multiple Choice
 10 Qns
Do you know when states were admitted to the Union?
Average, 10 Qns, Toucan, Feb 26 10
Average
Toucan
917 plays

U.S. States & Cities Trivia Questions

1. Which city was the focus of a border dispute between Ohio and one of its neighbors in 1835?

From Quiz
Can't We All Just Get Along?

Answer: Toledo

In 1835, the State of Ohio and the then Territory of Michigan engaged in the Toledo War, a mostly bloodless feud over a strip of land that included the city of Toledo, a major port city on the coast of Lake Erie. The governors of Ohio and Michigan sent militia groups over to the region as the conflict escalated. The only non-fatal casualty of the conflict occurred on July 15, 1835 when an Ohio militia officer was stabbed by a Michiganian deputy. The conflict with Ohio delayed Michigan's acceptance as a state. In 1836, Congress proposed a compromise to Michigan. If Michigan ceded the Toledo area to Ohio, then they would be given control over the Upper Peninsula region. Michigan accepted the proposal and was granted statehood on January 26, 1837.

2. Michigan and Ohio State have a long rivalry in football, but the fight between the two states started in 1835 over one city on the border. Ohio ultimately won. What city were they fighting for?

From Quiz US Border Wars

Answer: Toledo

Toledo was important to both states as a port city on Lake Erie. At the time of the border dispute (1835-36) Ohio was a state and had official representation in congress while Michigan was only a US territory and had no such representation. As a sort of consolation prize, congress gave Michigan the Upper Peninsula to soften the blow of losing Toledo.

3. How many states did the original United States of America comprise?

From Quiz This is the U.S.

Answer: 13

The thirteen colonies (as they then were) rebelled successfully against British rule in 1775-1781 and gained internationally recognzied independence in 1783.

4. This state has two mottos: Dum spiro spero (While I breathe, I hope) and Animis opibusque parati (Ready in soul and resource). Which of the states listed below is also the nation's 8th state?

From Quiz Fifty Nifty States Part 4

Answer: South Carolina

Also known as the Palmetto State, South Carolina was admitted to the nation on May 23, 1788. South Carolina was one of the nation's original thirteen colonies. South Carolina has three sister states: Queensland, Australia; Rhineland-Palatinate, Germany; and the city of Bergamo, Italy.

5. Which state is between Nevada and Colorado and its highest elevation is Kings Peak at 13,528 ft (4,126 m)?

From Quiz Fifty Nifty States Part 3

Answer: Utah

Utah is the U.S.'s 45th state, and it was admitted to the nation on January 4, 1896. Utah is also the state that I did my fifth grade's state report on! Its motto is "Industry."

6. Which state is the 11th state, has a motto that is "Excelsior!" or "Ever Upward!" in Latin, contains the Erie Canal, and its capital is Albany?

From Quiz Fifty Nifty States: Part 2

Answer: New York

Also known as the Empire State, New York was officially admitted to the U.S. on July 26, 1788, as the 11th. It is also the country's third most populous state.

7. What is the first state to celebrate statehood in a calendar year?

From Quiz Statehood by Day of the Year

Answer: Georgia

Georgia starts the calendar year, as it was the 4th state of the union on January 2, 1788.

8. What was the first state to join the union?

From Quiz Facts About The States

Answer: Delaware

Delaware joined the union on Dec.7,1787

9. Who designed the layout of the city of Washington, D.C.?

From Quiz Washington, D.C.

Answer: Pierre L'Enfant

Pierre L'Enfant's planning was greatly influenced by cities in Europe and the design has many "circle drives" so that if the city were under attack, the defenders could point their cannons and weapsons in any direction so to defend themselves.

10. Which state was admitted to the Union in 1889?

From Quiz State Admittals to the Union

Answer: South Dakota

Texas-1845, Nevada-1864, and Idaho-1890.

11. Georgia and Tennessee have had an ongoing conflict with each other regarding what kind of natural resource?

From Quiz Can't We All Just Get Along?

Answer: water

When the borders between the states of Georgia and Tennessee were first drawn in 1796, it was assumed by Georgia that the 35th north parellel would define the state boundary between Georgia and Tennessee. However, in reality the border that was officially drafted between the two states placed the border a little over a mile south, which gave Tennessee control the Tennessee River. Georgia has endured several droughts in its history and has fought a legal battle to redraw the borders in order to gain access to some of the water from the Tennessee River. However, efforts by Georgia to get the border with Tennessee redrawn have not been successful and the border remains in dispute between the two states.

12. In 1849, Mormon pioneers originally proposed a state that would have included parts of present day southern California, Nevada, Utah, Arizona, Colorado, New Mexico, Idaho, and Oregon. What was this state called?

From Quiz US Border Wars

Answer: Deseret

The State of Deseret was never recognized by Congress. Eventually the Utah Territory was established with just parts of Utah and Nevada. In 1896, Utah became a state with the boundaries that exist today.

13. In which state is Mount Rushmore located?

From Quiz Fifty Nifty States: Part 2

Answer: South Dakota

Here's a funny fact, South Dakota's official nickname is Mount Rushmore State! It is the 40th state and was admitted to the union on November 2, 1889. South Dakota's motto is "Under God the people rule."

14. There are three core Middle Atlantic States in the U.S. Besides New York and New Jersey, what is the third state?

From Quiz Fifty Nifty States: Part 1

Answer: Pennsylvania

Pennsylvania, Keystone State, Quaker State, Coal State, or Oil State is the Union's second official state. It is one of the Middle Altantic States with New Jersey and New York and its the motto is "Virtue, Liberty and Independence."

15. On what February holiday do Arizona and Oregon celebrate their statehoods?

From Quiz Statehood by Day of the Year

Answer: Valentine's Day

On February 14th, Oregon got admitted in 1859 while Arizona got statehood in 1912.

16. How many states make up New England?

From Quiz Facts About The States

Answer: 6

Connecticut, Rhode Island, Massachusetts, New Hampshire, Vermont and Maine.

17. Who was the first president to live in the White House?

From Quiz Washington, D.C.

Answer: John Adams & Adams

Even when President and Mrs. Adams moved into the White House in late 1800, it had yet been completed. Abigail Adams used to hang her washing in the unfinished East Room!

18. Which state was admitted to the Union in 1837?

From Quiz State Admittals to the Union

Answer: Michigan

Texas-1845, Oregon-1859, and Iowa-1846.

19. What was the name of a proposed state that would have included several counties from both northern California and southern Oregon?

From Quiz Can't We All Just Get Along?

Answer: Jefferson

In 1941, several rural counties located in both northern California and southern Oregon proposed seceding from their respective states and joining together to form the State of Jefferson, which was named after former President Thomas Jefferson. These counties felt that they were not being represented well in their state legislatures. A flag was created for the State of Jefferson and the city of Yreka, California had been chosen to become the new state's capital city. However, the movement to create the State of Jefferson was derailed after the United States was forced to enter World War II following the attack on Pearl Harbor on December 7, 1941. However, interest in creating the State of Jefferson still remains a hot topic in the region.

20. During the American Civil War, one of the southern states that seceded from the Union broke into two parts - one siding with the Union, the other becoming part of the Confederacy. Which state was created when this happened?

From Quiz US Border Wars

Answer: West Virginia

All of present-day West Virginia was originally part of the State of Virginia until the Civil War. West Virginia is known for its mountains and mining operations.

21. What year did Florida become a state in the United States?

From Quiz This is the U.S.

Answer: 1845

Before being acquired by the United states, Florida was Spanish territory. The United States bought it in 1819, and it became a state in 1845, 26 years later. In Spanish, Florida means "feast of flowers".

22. Known also as the Hoosier State, which state's motto is "The Crossroads of America"?

From Quiz Fifty Nifty States Part 4

Answer: Indiana

Admitted to the nation on December 11, 1816, Indiana is the U.S.'s 19th state. Residents of this state are known as Hoosiers. The state's name, Indiana, means "Land of the Indians" or "Indian Land".

23. Which state was admitted to the Union in 1889, as the 39th state and its motto is "Liberty and union, now and forever, one and inseparable"?

From Quiz Fifty Nifty States: Part 2

Answer: North Dakota

North Dakota or, the Peace Garden State, is the nation's 39th state. It was admitted to the union on the same day as South Dakota. Its highest elevation is White Butte with 3,506 ft or 1,069 m.

24. Which state contains the highest mountain in the U.S. and is also the largest state in area?

From Quiz Fifty Nifty States: Part 1

Answer: Alaska

The highest mountain in the U.S. is Mt. McKinley, or otherwise known as Denali, which rises to 20,320 feet. It is located in Alaska as well as four other of the highest mountains in the U.S. Also, Alaska, the 49th state, is the largest state with an area of 615,230 sq. miles.

25. In what year did California become a state?

From Quiz Facts About The States

Answer: 1850

California was admitted as the result of the momentous Compromise of 1850.

26. What is the long strip between the Capitol Building and the Washington Monument called?

From Quiz Washington, D.C.

Answer: The Mall

The National Mall runs between about nine of the Smithsonian Institution Museums. From The Mall you can get to any of the Smithsonian Museum buildings.

27. Which state was admitted to the Union in 1803?

From Quiz State Admittals to the Union

Answer: Ohio

Vermont-1791, Mississippi-1817, and Illinois-1818. (Ohio is my home state.)

28. Which state is also known as the Hawkeye State?

From Quiz Fifty Nifty States Part 4

Answer: Iowa

With the motto of "Our liberties we prize and our rights we will maintain," Iowa is the nation's 29th state. Named after Native American Ioway people, Iowa was first explored by French citizens following the Sac and Fox tribes.

29. Located between Alabama and Louisiana, this state takes its name after a river that runs into the Gulf of Mexico. This state's motto is also "Virtute et armis" or "By virtue and arms." Which state is this?

From Quiz Fifty Nifty States Part 3

Answer: Mississippi

Mississippi is also be known as the Magnolia State. It is also the nation's 20th and was admitted on December 10, 1817. Mississippi takes its name from a river that flows along its western boundary, the Mississippi River. The word Mississippi is from the Ojibwe word meaning "Great River" or "Big River."

30. Which state was admitted in 1819 as the 22nd state and has its capital in Montgomery?

From Quiz Fifty Nifty States: Part 2

Answer: Alabama

Alabama, admitted to the union on December 14, 1819, is the 22nd state. "Audemus jura nostra defendere" is its Latin motto meaning "We Dare Defend Our Rights" or "We Dare Maintain Our Rights." Even though its capital city is Montgomery, Alabama's largest city is Birmingham.

This is category 3971
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.