Quiz about Facts About The States
Quiz about Facts About The States

Facts About The States Trivia Quiz


This quiz is to test your knowledge on the states. Good Luck.

A multiple-choice quiz by diamondjim68. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. U.S. States & Cities

Author
diamondjim68
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
108,204
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
6056
Last 3 plays: Guest 216 (5/10), Guest 24 (6/10), Guest 192 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was the first state to join the union? Hint

Delaware
New York
Pennsylvania
Connecticut

2. How many states make up New England? Hint

4
10
5
6

3. In what year did California become a state? Hint

1845
1837
1861
1850

4. What state was not part of the Confederacy? Hint

Kentucky
Texas
Georgia
Tennessee

5. What were the last two contiguous states to join the Union? Hint

Arizona and New Mexico
Utah and Oklahoma
Alaska and Hawaii
North Dakota and South Dakota

6. Which one of these states has a capital that was not named after a President? Hint

Nebraska
Washington
Mississippi
Missouri

7. What is the largest state in square miles? Hint

Alaska
New York
California
Texas

8. What state is farthest south? Hint

Florida
Hawaii
Georgia
Louisiana

9. What is the least populous state? Hint

Alaska
Rhode Island
Montana
Wyoming

10. According to the 2000 census, which state has three cities with more than 1 million people? Hint

Ohio
Washington
Texas
New York


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the first state to join the union?

Answer: Delaware

Delaware joined the union on Dec.7,1787
2. How many states make up New England?

Answer: 6

Connecticut, Rhode Island, Massachusetts, New Hampshire, Vermont and Maine.
3. In what year did California become a state?

Answer: 1850

California was admitted as the result of the momentous Compromise of 1850.
4. What state was not part of the Confederacy?

Answer: Kentucky

Although considered a southern state, Kentucky remained loyal to the Union.
5. What were the last two contiguous states to join the Union?

Answer: Arizona and New Mexico

Arizona and New Mexico were the last two to join the inner United States. Alaska and Hawaii were off the coast.
6. Which one of these states has a capital that was not named after a President?

Answer: Washington

Olympia, Washington.
Lincoln, Nebraska.
Jackson, Mississippi.
Jefferson City, Missouri.
Washington was the state named after a President.
7. What is the largest state in square miles?

Answer: Alaska

Alaska has 663,267 square miles and it is over twice the size as Texas.
8. What state is farthest south?

Answer: Hawaii

Hawaii is way down in the Pacific,about 2,000 miles from California.
9. What is the least populous state?

Answer: Wyoming

Less than half a million people live in Wyoming.
10. According to the 2000 census, which state has three cities with more than 1 million people?

Answer: Texas

Houston, Dallas and San Antonio. U.S. Census Bureau figures issued in 2015 show that California also has three cities with other 1 million inhabitants - Los Angeles, San Diego and San Jose.
Source: Author diamondjim68

This quiz was reviewed by FunTrivia editor coolupway before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 05 2023 : Guest 216: 5/10
Feb 03 2023 : Guest 24: 6/10
Feb 03 2023 : Guest 192: 6/10
Feb 03 2023 : Guest 108: 9/10
Jan 31 2023 : WhiskeyZulu: 9/10
Jan 31 2023 : Guest 104: 0/10
Jan 21 2023 : Guest 81: 8/10
Jan 03 2023 : frozennugget: 10/10
Jan 03 2023 : Guest 152: 6/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us