FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Fifty Nifty States Part 1
Quiz about Fifty Nifty States Part 1

Fifty Nifty States: Part 1 Trivia Quiz


Hi guys! This is my first History quiz so I hope you like it! There's going to be a total of four parts to this quiz.

A multiple-choice quiz by Hermione124. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. U.S. States & Cities

Author
Hermione124
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
272,107
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
10298
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 209 (10/10), gardenbabe (6/10), Guest 142 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Of the many states in America, which is the smallest? Hint


Question 2 of 10
2. There are three core Middle Atlantic States in the U.S. Besides New York and New Jersey, what is the third state? Hint


Question 3 of 10
3. Which state contains the highest mountain in the U.S. and is also the largest state in area? Hint


Question 4 of 10
4. Which little state has five nicknames and is the first official state of the U.S.? Hint


Question 5 of 10
5. Which state is known as the Constitution State, is one of the New England States, and is the 5th state of the U.S.? Hint


Question 6 of 10
6. Which state of the USA, known as the Pine Tree State, has a motto is "Dirigo" (meaning "I direct" in Latin) and was the 23rd state admitted to the Union? Hint


Question 7 of 10
7. Which state has a motto that means "By the sword she seeks peace under liberty," and is the 6th state of the USA? Hint


Question 8 of 10
8. Which state is known as the Granite State, has a motto that is "Live Free or Die," was admitted to the Union on June 21, 1788, and is the 9th state? Hint


Question 9 of 10
9. Which state is known as Green Mountain State, has a motto that is "Freedom and Unity," and is a state in the New England region? Hint


Question 10 of 10
10. Which state is known as the Garden State or the Crossroads of the Revolution State, and is the 3rd U.S. state? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 209: 10/10
May 25 2024 : gardenbabe: 6/10
May 24 2024 : Guest 142: 8/10
May 24 2024 : ptc123: 10/10
May 23 2024 : Guest 163: 9/10
May 22 2024 : Baldfroggie: 10/10
May 21 2024 : Samoyed7: 10/10
May 21 2024 : Guest 68: 9/10
May 19 2024 : maddockk: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Of the many states in America, which is the smallest?

Answer: Rhode Island

Rhode Island, the 13th state of the U.S., is only 1,231 sq. miles. The nicknames of Rhode Island are "The Ocean State" and "Little Rhody". Little Rhody has a motto that is "Hope." Its full name is Rhode Island and Providence Plantations.
2. There are three core Middle Atlantic States in the U.S. Besides New York and New Jersey, what is the third state?

Answer: Pennsylvania

Pennsylvania, Keystone State, Quaker State, Coal State, or Oil State is the Union's second official state. It is one of the Middle Altantic States with New Jersey and New York and its the motto is "Virtue, Liberty and Independence."
3. Which state contains the highest mountain in the U.S. and is also the largest state in area?

Answer: Alaska

The highest mountain in the U.S. is Mt. McKinley, or otherwise known as Denali, which rises to 20,320 feet. It is located in Alaska as well as four other of the highest mountains in the U.S. Also, Alaska, the 49th state, is the largest state with an area of 615,230 sq. miles.
4. Which little state has five nicknames and is the first official state of the U.S.?

Answer: Delaware

Delaware, whose five different nicknames are "Diamond State", "First State", "Land of Tax-Free Shopping", "Small Wonder", and "Blue Hen State", is the U.S. first offical state and its motto is "Liberty and Independence".
5. Which state is known as the Constitution State, is one of the New England States, and is the 5th state of the U.S.?

Answer: Connecticut

Connecticut is the 5th state of the U.S. and it was admitted to the Union on January 9, 1788. This state is also one of the six New England States.
6. Which state of the USA, known as the Pine Tree State, has a motto is "Dirigo" (meaning "I direct" in Latin) and was the 23rd state admitted to the Union?

Answer: Maine

Maine has four nicknames in all and one of them is "Pine Tree State". It was admitted as the 23rd state of the USA on March 15, 1820. Maine's capital city is Augusta.
7. Which state has a motto that means "By the sword she seeks peace under liberty," and is the 6th state of the USA?

Answer: Massachusetts

Massachusetts, or Bay State, was admitted to the Union on February 6, 1788, and its capital is Boston. Massachusetts' motto is also in Latin, "Ense petit placidam sub libertate quietem" and is translated to "By the sword she seeks peace under liberty"
8. Which state is known as the Granite State, has a motto that is "Live Free or Die," was admitted to the Union on June 21, 1788, and is the 9th state?

Answer: New Hampshire

New Hampshire, which has four nicknames - "Granite State", "Mother of Rivers," "White Mountain State," and "Switzerland of America" - is in the New England region.
9. Which state is known as Green Mountain State, has a motto that is "Freedom and Unity," and is a state in the New England region?

Answer: Vermont

Before gaining statehood Vermont was known as The Vermont Republic. It is the 14th state and was was admitted to the Union on March 4, 1791.
10. Which state is known as the Garden State or the Crossroads of the Revolution State, and is the 3rd U.S. state?

Answer: New Jersey

New Jersey's admission to the Union took place on December 18, 1787. Its capital is Trenton and the first European settlements in this area were established by the Swedes and Dutch.
Source: Author Hermione124

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us