Quiz about Fifty Nifty States Part 2
Quiz about Fifty Nifty States Part 2

Fifty Nifty States: Part 2 Trivia Quiz


Welcome! This is part 2 of my Fifty Nifty State quiz. Enjoy!

A multiple-choice quiz by Hermione124. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. U.S. States & Cities

Author
Hermione124
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
272,183
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Easy
Avg Score
12 / 15
Plays
9211
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 24 (15/15), Guest 172 (15/15), Guest 216 (11/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which state is the 11th state, has a motto that is "Excelsior!" or "Ever Upward!" in Latin, contains the Erie Canal, and its capital is Albany? Hint

Utah
Washington
Arizona
New York

2. In which state is Mount Rushmore located? Hint

North Dakota
Florida
Louisiana
South Dakota

3. Which state was admitted to the Union in 1889, as the 39th state and its motto is "Liberty and union, now and forever, one and inseparable"? Hint

North Carolina
North Dakota
Washington
California

4. Which state was admitted in 1819 as the 22nd state and has its capital in Montgomery? Hint

Pennsylvania
Maine
Alabama
Oregon

5. Which is the 48th state with its capital in Phoenix, the childhood city of the character Isabella Swan in "Twilight?" Hint

Alabama
Arizona
Colorado
New Mexico

6. Which state is part of the south central region, admitted to the union in 1836, and is the 25th state? Hint

Minnesota
Arkansas
Idaho
Indiana

7. Which state became the 15th to join the union in 1792? Its English-language motto is "United we stand, Divided we fall," and its Latin motto is "Deo gratiam habeamus," meaning "Let us be grateful to God"? Hint

Kentucky
West Virginia
Georgia
Oklahoma

8. Which state is the Grand Teton National Park located in? Hint

Wyoming
Kentucky
Utah
New Hampshire

9. Which state's capital is Baton Rouge and was originally part of New France? Hint

Louisiana
Kansas
Mississippi
Wisconsin

10. Which state contains the tiny town of Forks, the setting for Stephenie Meyer's "Twilight" series, and is the only state named after a President of the United States? Hint

Washington D.C.
Washington
Michigan
Nebraska

11. Which is the Golden State and the most populous state of the United States? Hint

Hollywood
Alaska
California
Wyoming

12. Which state is located in the Rocky Mountain region of the United States of America and is also known as The Centennial State? Hint

California
Nevada
Hawaii
Colorado

13. Which state is located in the southeastern region of the United States of America, has the "Sunshine State" as its official nickname and has the motto "In God We Trust"? Hint

Hawaii
Florida
South Carolina
Maine

14. Which peach state is located in the southern region of the U.S, and is one of the original thirteen Colonies that rebelled against British rule in the American Revolution? Hint

Florida
Virginia
South Carolina
Georgia

15. Which state has the motto of "Ua Mau ke Ea o ka Aina i ka Pono," is located in the Central Pacific, and ranked 42nd in population? Hint

Texas
Hawaii
Louisiana
Minnesota


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which state is the 11th state, has a motto that is "Excelsior!" or "Ever Upward!" in Latin, contains the Erie Canal, and its capital is Albany?

Answer: New York

Also known as the Empire State, New York was officially admitted to the U.S. on July 26, 1788, as the 11th. It is also the country's third most populous state.
2. In which state is Mount Rushmore located?

Answer: South Dakota

Here's a funny fact, South Dakota's official nickname is Mount Rushmore State! It is the 40th state and was admitted to the union on November 2, 1889. South Dakota's motto is "Under God the people rule."
3. Which state was admitted to the Union in 1889, as the 39th state and its motto is "Liberty and union, now and forever, one and inseparable"?

Answer: North Dakota

North Dakota or, the Peace Garden State, is the nation's 39th state. It was admitted to the union on the same day as South Dakota. Its highest elevation is White Butte with 3,506 ft or 1,069 m.
4. Which state was admitted in 1819 as the 22nd state and has its capital in Montgomery?

Answer: Alabama

Alabama, admitted to the union on December 14, 1819, is the 22nd state. "Audemus jura nostra defendere" is its Latin motto meaning "We Dare Defend Our Rights" or "We Dare Maintain Our Rights." Even though its capital city is Montgomery, Alabama's largest city is Birmingham.
5. Which is the 48th state with its capital in Phoenix, the childhood city of the character Isabella Swan in "Twilight?"

Answer: Arizona

The Grand Canyon State admission to the United State was on February 14, 1912. Arizona's largest and capital city is Phoenix. One of Arizona's historic sites is Montezuma Castle National Monument.
6. Which state is part of the south central region, admitted to the union in 1836, and is the 25th state?

Answer: Arkansas

Ranking 32nd in population, Arkansas' current official nickname is The Natural State and former official nicknames is The Land of Opportunity. The capital and largest city of Arkansas is Little Rock.
7. Which state became the 15th to join the union in 1792? Its English-language motto is "United we stand, Divided we fall," and its Latin motto is "Deo gratiam habeamus," meaning "Let us be grateful to God"?

Answer: Kentucky

The Bluegrass State is ranked 26th in population and located in the East Central United States of America. Its capital is Frankfort and its largest city is Louisville.
8. Which state is the Grand Teton National Park located in?

Answer: Wyoming

Wyoming is the least populous state in the U.S. with only a population of only 515,004. Admitted to the union on July 10, 1890 as the 44th state, it is ranked 50th in population. Wyoming could also be known as the Equality State and its motto is "Equal rights."
9. Which state's capital is Baton Rouge and was originally part of New France?

Answer: Louisiana

Louisiana, otherwise known as the Pelican State, is the 18th state. Admitted to the union on April 30, 1812, it is now ranked 22nd in population. Louisiana, once part of New France, was named after Louis XIV, King of France from 1643-1715. Its motto is "Union, justice, et confiance," French for "Union, justice, and confidence."
10. Which state contains the tiny town of Forks, the setting for Stephenie Meyer's "Twilight" series, and is the only state named after a President of the United States?

Answer: Washington

Washington, the only state in the U.S. named after one of our Presidents, George Washington, is our 42nd state. It was admitted to the U.S. on November 11, 1889, and its residents are called "Washingtonians". Washington D.C. is not a state of the USA.
11. Which is the Golden State and the most populous state of the United States?

Answer: California

The Golden State, the location of Hollywood, is California! Its motto, "Eureka", is Greek for "I have found it." California, the 31st state, is also the most populous state.
12. Which state is located in the Rocky Mountain region of the United States of America and is also known as The Centennial State?

Answer: Colorado

Ranking 22nd in population, Colorado is our 38th state. Admitted to the Union on August 1, 1876, its motto is "Nil sine numine," meaning "Nothing without Providence" or "Nothing without the Deity."
13. Which state is located in the southeastern region of the United States of America, has the "Sunshine State" as its official nickname and has the motto "In God We Trust"?

Answer: Florida

Florida has eight nicknames, however, its official one is Sunshine State. It became part of the United States of America on March 3, 1845, as our 27th state. Florida's capital city is Tallahassee and its largest city is Jacksonville.
14. Which peach state is located in the southern region of the U.S, and is one of the original thirteen Colonies that rebelled against British rule in the American Revolution?

Answer: Georgia

Georgia is the country's 4th official state. It was first admitted into the union on January 2, 1788. Georgia can be known as the Peach State. Its motto is "Wisdom, Justice, and Moderation."
15. Which state has the motto of "Ua Mau ke Ea o ka Aina i ka Pono," is located in the Central Pacific, and ranked 42nd in population?

Answer: Hawaii

Hawaii, otherwise known as the Aloha State, is the 50th state in the U.S. Its motto, "Ua Mau ke Ea o ka Aina i ka Pono," means "The Life of the Land is Perpetuated in Righteousness." Before statehood, Hawaii was known as The Territory of Hawaii.
Source: Author Hermione124

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 24: 15/15
Nov 28 2022 : Guest 172: 15/15
Nov 27 2022 : Guest 216: 11/15
Nov 23 2022 : cms4613: 12/15
Nov 23 2022 : japh: 14/15
Nov 23 2022 : Guest 96: 12/15
Nov 22 2022 : PatElma: 11/15
Nov 22 2022 : Casedinlight: 11/15
Nov 20 2022 : Guest 172: 14/15

Score Distribution

quiz
11/29/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us