Quiz about Fifty Nifty States Part 4
Quiz about Fifty Nifty States Part 4

Fifty Nifty States Part 4 Trivia Quiz


Hey guys! This is the fourth and final part to the Fifty Nifty States quizzes. Hope you'll like it! This quiz will cover the remaining 15 states not tested on in my other three quizzes.

A multiple-choice quiz by hermione124. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. U.S. States & Cities

Author
hermione124
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
279,182
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
12 / 15
Plays
6721
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 24 (10/15), Guest 172 (15/15), granpa46 (12/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. This state has two mottos: Dum spiro spero (While I breathe, I hope) and
Animis opibusque parati (Ready in soul and resource). Which of the states listed below is also the nation's 8th state?
Hint

North Dakota
North Carolina
South Carolina
South Dakota

2. Known as the Land of Lincoln, this state's motto is "State sovereignty, national union." Which of these is it? Hint

Iowa
Indiana
Idaho
Illinois

3. Known also as the Hoosier State, which state's motto is "The Crossroads of America"?

Answer: (One Word begins with an I)
4. Which state is also known as the Hawkeye State? Hint

Idaho
Indiana
Iowa
Illinois

5. Named after one of the Great Lakes, this state touches four of the U.S.'s Great Lakes. Which state is also the 26th state to enter the Union? Hint

Wisconsin
Michigan
Illinois
Florida

6. Which state has a name that comes from the Dakota language, meaning sky-tinted water or clouded water? Hint

Nebraska
South Dakota
Minnesota
North Dakota

7. Which state has the motto "Salus populi suprema lex est," which is Latin for "The good of the people is the supreme law". Hint

Missouri
Minnesota
Nebraska
Mississippi

8. Known as the Cornhusker State, which state's motto is "Equality before the law"? Hint

Alaska
Montana
Missouri
Nebraska

9. In which state was the First Lady of the USA, Lucy Ware Webb Hayes, born? Hint

South Carolina
Nebraska
Ohio
Virginia

10. Which state's nickname is the Gem State and was admitted into the nation on July 3, 1890? Hint

Oregon
Washington
Maryland
Idaho

11. Known as the Silver State, which U.S. state is also known as Battle Born because it was admitted into the nation during the American Civil War? Hint

Oregon
Nevada
Florida
West Virginia

12. Which state has the second highest percentage of Native Americans after Alaska and has a yellow state flag with the red sun symbol of the Zia in the middle? Hint

Arizona
Maine
Colorado
New Mexico

13. Which state is known as the Sooner State and is the 46th? Hint

Oklahoma
Wisconsin
Texas
New Hampshire

14. Known as the Lone Star State, which U.S. state is the second largest in the Union in area and has the second highest population after California? Hint

Rhode Island
California
Alaska
Texas

15. Which state is also known as the Beaver State and its state animal is the beaver? Hint

Maryland
Oregon
Alabama
Kansas


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This state has two mottos: Dum spiro spero (While I breathe, I hope) and Animis opibusque parati (Ready in soul and resource). Which of the states listed below is also the nation's 8th state?

Answer: South Carolina

Also known as the Palmetto State, South Carolina was admitted to the nation on May 23, 1788. South Carolina was one of the nation's original thirteen colonies. South Carolina has three sister states: Queensland, Australia; Rhineland-Palatinate, Germany; and the city of Bergamo, Italy.
2. Known as the Land of Lincoln, this state's motto is "State sovereignty, national union." Which of these is it?

Answer: Illinois

Admitted to the Union December 3, 1818, Illinois is the nation's 21st state. Its highest elevation point Charles Mound, 1,235 ft(377 m), and its lowest point is the Mississippi River with 279 ft(85 m).
3. Known also as the Hoosier State, which state's motto is "The Crossroads of America"?

Answer: Indiana

Admitted to the nation on December 11, 1816, Indiana is the U.S.'s 19th state. Residents of this state are known as Hoosiers. The state's name, Indiana, means "Land of the Indians" or "Indian Land".
4. Which state is also known as the Hawkeye State?

Answer: Iowa

With the motto of "Our liberties we prize and our rights we will maintain," Iowa is the nation's 29th state. Named after Native American Ioway people, Iowa was first explored by French citizens following the Sac and Fox tribes.
5. Named after one of the Great Lakes, this state touches four of the U.S.'s Great Lakes. Which state is also the 26th state to enter the Union?

Answer: Michigan

Admitted to the Union on January 26, 1837, Michigan is the nation's 26th state. It is also knowns as The Wolverine State or The Great Lakes State, Michigan touches Lake Michigan, Lake Erie, Lake Huron, and Lake Superior. The state's motto is "Si quaeris peninsulam amoenam circumspice," or "If you seek a pleasant peninsula, look about you."
6. Which state has a name that comes from the Dakota language, meaning sky-tinted water or clouded water?

Answer: Minnesota

Minnesota comes from the Dakota language name for the Minnesota River: Mnisota, meaning sky-tinted water or clouded water. The state's motto is "L'Étoile du Nord" which is French for "The Star of the North." North Star State is Minnesota's nickname.
7. Which state has the motto "Salus populi suprema lex est," which is Latin for "The good of the people is the supreme law".

Answer: Missouri

The eighteenth most populous state, Missouri's capital is Jefferson City. Before statehood, it was known as the Missouri Territory. With the nickname of The Show Me State, Missouri was named after the Missouri River.
8. Known as the Cornhusker State, which state's motto is "Equality before the law"?

Answer: Nebraska

Nebraska's capital city is Lincoln and its area codes are 308-402. The state's bird is a Western Meadowlark and its state flower is a Goldenrod. The state's name is based on an Oto Indian word that means "flat water."
9. In which state was the First Lady of the USA, Lucy Ware Webb Hayes, born?

Answer: Ohio

First Lady Lucy Ware Webb Hayes, wife of President Rutherford B. Hayes, was born in Chillicothe, Ohio. Ohio became the nation's 17th state on March 1, 1803. The state's motto is "With God, all things are possible" and the nickname is The Buckeye State.
10. Which state's nickname is the Gem State and was admitted into the nation on July 3, 1890?

Answer: Idaho

The state of Idaho borders six U.S. states and one Canadian province. The people of this state are known as "Idahoans." The state motto is "Esto Perpetua" meaning "Let it be perpetual" in Latin.
11. Known as the Silver State, which U.S. state is also known as Battle Born because it was admitted into the nation during the American Civil War?

Answer: Nevada

Admitted on October 31, 1864, as the 36th state, Nevada joined the nation during the time of the Civil War, which is why it can be known as Battle Born, a phrase written on the state flag. The famous city of Las Vegas is located within this state.
12. Which state has the second highest percentage of Native Americans after Alaska and has a yellow state flag with the red sun symbol of the Zia in the middle?

Answer: New Mexico

Also, known as the Land of Enchantment / Tierra del Encanto, New Mexico is the home the highest percentage of Hispanic Americans, recent immigrants and descendants of Spanish colonists. Its motto is "Crescit eundo," meaning "It grows as it goes" or "It increases as it goes" in Latin.
13. Which state is known as the Sooner State and is the 46th?

Answer: Oklahoma

Admitted into the United States of America on November 16, 1907, as the 46th. This state has the motto of "Labor omnia vincit" or "Labor conquers all things."
14. Known as the Lone Star State, which U.S. state is the second largest in the Union in area and has the second highest population after California?

Answer: Texas

Once the Republic of Texas with a blue flag and a yellow star in the middle, Texas is the nation's 28th state. After Texas had gained independence from Mexico, it remained as a separate country for about 10 years before it joined the Union. The state's motto is "Friendship."
15. Which state is also known as the Beaver State and its state animal is the beaver?

Answer: Oregon

The capital is Salem and the state's largest city is Portland. Oregon was admitted into the Union on Valentine's Day of 1859, as the 33rd state. Its motto is "Alis volat propriis," meaning "She flies with her own wings".
Source: Author hermione124

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 24: 10/15
Nov 28 2022 : Guest 172: 15/15
Nov 25 2022 : granpa46: 12/15
Nov 23 2022 : Guest 96: 12/15
Nov 20 2022 : Guest 172: 13/15
Nov 19 2022 : rossian: 15/15
Nov 17 2022 : Guest 63: 13/15
Nov 13 2022 : Guest 47: 8/15
Nov 09 2022 : Rumpo: 15/15

Score Distribution

quiz
11/29/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us