Quiz about Fifty Nifty States Part 3
Quiz about Fifty Nifty States Part 3

Fifty Nifty States Part 3 Trivia Quiz


I present to you the third chapter of my Fifty Nifty States quizzes. Enjoy!

A multiple-choice quiz by Hermione124. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. U.S. States & Cities

Author
Hermione124
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
273,433
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
6805
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: gogetem (10/10), Monon1971 (8/10), Guest 73 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which state is between Nevada and Colorado and its highest elevation is Kings Peak at 13,528 ft (4,126 m)? Hint

Utah
Colorado
Nevada
Wyoming

2. Charlotte is located in one of the original thirteen states. The state motto is "Esse quam videri" or "To be, rather than to seem" Which of these is it? Hint

South Carolina
New Hampshire
New York
North Carolina

3. George Washington, our first Commander-In-Chief, was a man from this state. With the motto of "Sic semper tyrannis" or translated to "Thus always to tyrants". The state was originally named after the English Queen, Elizabeth I, The Virgin Queen. Which is it? Hint

West Viriginia
Virginia
Pennsylvania
Maryland

4. Located between Alabama and Louisiana, this state takes its name after a river that runs into the Gulf of Mexico. This state's motto is also "Virtute et armis" or "By virtue and arms." Which state is this? Hint

Missouri
Arkansas
Montana
Mississippi

5. This state's name, if one adds two letters at the beginning, becomes the name of another state. This state also has the motto of "Ad astra per aspera". Which state am I talking about? Hint

Nevada
Maryland
Kansas
Nebraska

6. Which state was Disney Channel's teenage actress, Destiny Hope "Miley" Cyrus born in? Hint

California
New Mexico
Oklahoma
Tennessee

7. On April 28, 1788, this state became the nation's 7th state. With the motto of "Fatti maschii, parole femine," meaning "Manly deeds, womanly words," this state's capital is Annapolis. Which small state is this? Hint

Rhode Island
Alaska
Maryland
Texas

8. Being the only state formed as a direct result from the Civil War, this state was the nation's 35th state. Hint

West Virginia
North Carolina
Virginia
South Dakota

9. Admitted to nation in May 29, 1848, this state is the U.S.'s 30th state. Which special state touches two of the five Great Lakes? Hint

Wisconsin
Ohio
Michigan
Minnesota

10. With "Oro y plata," or "Gold and silver" as its motto, this state is the nation's 41st state. Which is it? Hint

Montana
Utah
Idaho
Colorado


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which state is between Nevada and Colorado and its highest elevation is Kings Peak at 13,528 ft (4,126 m)?

Answer: Utah

Utah is the U.S.'s 45th state, and it was admitted to the nation on January 4, 1896. Utah is also the state that I did my fifth grade's state report on! Its motto is "Industry."
2. Charlotte is located in one of the original thirteen states. The state motto is "Esse quam videri" or "To be, rather than to seem" Which of these is it?

Answer: North Carolina

North Carolina is as known as the Old North State. It is the nation's 12th state and was one of the original thirteen colonies.
3. George Washington, our first Commander-In-Chief, was a man from this state. With the motto of "Sic semper tyrannis" or translated to "Thus always to tyrants". The state was originally named after the English Queen, Elizabeth I, The Virgin Queen. Which is it?

Answer: Virginia

Virginia is the United State's 10th state and it was admitted to the Union on June 25, 1788. Virginia is also one of the thirteen original colonies of the United State of America. Virginia was also the home state of our first president, President George Washington.
4. Located between Alabama and Louisiana, this state takes its name after a river that runs into the Gulf of Mexico. This state's motto is also "Virtute et armis" or "By virtue and arms." Which state is this?

Answer: Mississippi

Mississippi is also be known as the Magnolia State. It is also the nation's 20th and was admitted on December 10, 1817. Mississippi takes its name from a river that flows along its western boundary, the Mississippi River. The word Mississippi is from the Ojibwe word meaning "Great River" or "Big River."
5. This state's name, if one adds two letters at the beginning, becomes the name of another state. This state also has the motto of "Ad astra per aspera". Which state am I talking about?

Answer: Kansas

Also known as the Sunflower State, Kansas will become Arkansas if you add the letters "ar" on the beginning. Kansas's highest elevation point is Mount Sunflower with 4,039 ft (1,232 m). Kansas is the nation's 34th state.
"Ad astra per aspera" is a Latin phrase meaning "through hardships to the stars".
6. Which state was Disney Channel's teenage actress, Destiny Hope "Miley" Cyrus born in?

Answer: Tennessee

Tennessee is also known as the Volunteer State because so many soldiers from Tennessee volunteered for the War of 1812. Its motto is "Agriculture and Commerce". It is the nation's 16th state, admitted on June 1, 1796.
7. On April 28, 1788, this state became the nation's 7th state. With the motto of "Fatti maschii, parole femine," meaning "Manly deeds, womanly words," this state's capital is Annapolis. Which small state is this?

Answer: Maryland

Known as also the Old Line State (because of the Mason-Dixon Line), Maryland is one of the nation's original thirteen colonies. Maryland's highest elevation point is Hoye Crest at 3,360 ft (1,024 m).
8. Being the only state formed as a direct result from the Civil War, this state was the nation's 35th state.

Answer: West Virginia

Admitted to the nation on June 20, 1863, West Virginia is the 35th state. Its motto is "Montani semper liberi," or "Mountaineers are Always Free."
9. Admitted to nation in May 29, 1848, this state is the U.S.'s 30th state. Which special state touches two of the five Great Lakes?

Answer: Wisconsin

Known also as the Badger State or America's Dairyland, Wisconsin was admitted to the union on May 29, 1848, as the 30th state. Its motto is "Forward."
The two lakes are Lake Superior and Lake Michigan.
10. With "Oro y plata," or "Gold and silver" as its motto, this state is the nation's 41st state. Which is it?

Answer: Montana

Admitted to the Union on November 8, 1889, Montana is the nation's 41st state. Montana is ranked 44th in population.
Source: Author Hermione124

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : gogetem: 10/10
Jan 27 2023 : Monon1971: 8/10
Jan 25 2023 : Guest 73: 7/10
Jan 25 2023 : Guest 68: 7/10
Jan 23 2023 : twlmy: 10/10
Jan 22 2023 : jwwells: 10/10
Jan 18 2023 : Guest 222: 5/10
Jan 17 2023 : Guest 75: 6/10
Jan 17 2023 : horadada: 7/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us