FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Illinois Quizzes, Trivia and Puzzles
Illinois Quizzes, Trivia

Illinois History Trivia

Illinois History Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. States & Cities

Fun Trivia
7 Illinois History quizzes and 75 Illinois History trivia questions.
1.
  Chicago and Illinois Trivia   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
For those who know Chicago and Illinois, or think they do, here are some facts and trivia that are both commonly known or a bit obscure. Enjoy learning what you don't know.
Tough, 10 Qns, Oldstuff28, Nov 20 09
Tough
Oldstuff28
1041 plays
2.
  Chicago, That Toddlin' Town   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about Chicago, one of America's largest and most famous cities. You may know more about it than you think.
Average, 10 Qns, daver852, Mar 12 15
Average
daver852 gold member
447 plays
3.
  Chicago   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
General knowledge about the history of Chicago. If you live here you'll probably think it's somewhat easy. If not, then too bad. there's a couple tough questions.
Average, 10 Qns, club_soda, May 04 13
Average
club_soda
3113 plays
4.
  Historic Sites of Southern Illinois   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
On our adventure of historic sites of Southern Illinois I hope you will be able to enjoy the vast diversity in the area. For those of you who are familiar with this area, this quiz should be easy. Hope you enjoy.
Difficult, 10 Qns, mmaryj, Jul 07 07
Difficult
mmaryj gold member
929 plays
5.
  Sweet Home Chicago - Some Lesser-Known Facts   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Some slightly obscure facts from Chicago's vibrant history.
Tough, 10 Qns, robert523, Mar 06 12
Tough
robert523
419 plays
6.
  Illinois History   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Once again we will take a look at the various points in the history of Illinois. I have tried to provide a variety of questions that cover a diverse range of subjects.
Difficult, 10 Qns, mmaryj, Aug 16 07
Difficult
mmaryj gold member
1309 plays
7.
  Random Chicago History    
Multiple Choice
 15 Qns
Historical Chicago: some random facts.
Tough, 15 Qns, DNL, Sep 21 20
Tough
DNL
Sep 21 20
1488 plays
trivia question Quick Question
This great road beginning in Cumberland, Maryland in 1811 had extended to Vandalia, Illinois by the 1830's. Can you name this road?

From Quiz "Illinois History"




Related Topics
  Illinois Famous People [People] (2 quizzes)

  Illinois [Geography] (20 quizzes)


Illinois History Trivia Questions

1. Who were the earliest Europeans to explore the area that is now Chicago?

From Quiz
Chicago, That Toddlin' Town

Answer: French

The first mention of Chicago was by the French explorer, Robert de LaSalle, in 1679, who called it "Checagou." This is supposedly derived from an Indian word meaning wild garlic or skunk cabbage. What is now Chicago was a low-lying swampy area. The French built a few trading posts in the area, but they were abandoned around the year 1720. It would be over 50 years before the next attempt at settlement began.

2. Which President of the United States was born in Illinois?

From Quiz Chicago and Illinois Trivia

Answer: Ronald Reagan

In 1860 Ulysses S. Grant, who was born in Ohio, was made an assistant in the leather shop owned by his father in Galena, Illinois. He rented a home there and in 1861 joined the Union Army. After the Civil War, the people of Galena presented him with a home. On February 6, 1911, Ronald Wilson Reagan was born in Tampico, Illinois. He attended high school in nearby Dixon and then worked his way through Eureka College. Abraham Lincoln was born in Hardin County, Kentucky in 1809. His family moved to Indiana when he was eight and then, as a young man, he moved to New Salem and then Springfield, Illinois. Barack Obama was born in Hawaii on August 4, 1961. After working his way through college with the help of scholarships and student loans, President Obama moved to Chicago, where he lived until he was elected president.

3. What do the names Peoria, Kaskaskia, Tamaroa, Cahokia and Michigamea have in common?

From Quiz Illinois History

Answer: They are the names of Indian tribes that formed the Illini Confederation

These were the main tribes that constituted the Illini Confederation. There were also smaller groups, but were not of the significance of the five major tribes. These tribes had common cultures that spoke similar dialects of the Algonquin language.

4. What does the name 'Chicago' mean?

From Quiz Chicago

Answer: onion field

The name comes from an Algonquian phrase.

5. The First American scientist to win a Nobel Prize taught at the University of Chicago. Name him:

From Quiz Random Chicago History

Answer: A. A. Michelson

67 Nobel Prize winners have been either students or faculty at the University of Chicago, more than any other university.

6. Who is usually given credit for being Chicago's first permanent settler?

From Quiz Chicago, That Toddlin' Town

Answer: Jean Baptiste Point du Sable

Very little is known about Jean Baptiste Point du Sable. It is known that he was black, and by the 1780s had established a farm and trading post at the mouth of the Chicago river. He lived here for about 20 years, and is given credit for being Chicago's first settler. In 1800, he sold his property to a man named John Kinzie, and moved to St. Charles, Missouri, where he operated a ferry. Point du Sable died on August 28, 1818. He was honored on a U.S. postage stamp issued in 1987.

7. How did Chicago solve the problems with pollution in Lake Michigan that affected the drinking water?

From Quiz Chicago and Illinois Trivia

Answer: They reversed the flow of the Chicago River

Though not especially long, the Chicago River is notable for the 19th century engineering feats that directed its flow southwards, away from Lake Michigan, into which it previously emptied, and towards the Mississippi River basin. By building the Sanitary and Ship Canal connecting it to the Illinois River, the flow was reversed. The river is also noted for the local custom of "dyeing it green" on St. Patrick's Day. The dye that is used is not green, but orange.

8. Mound City, located on the banks of the Ohio River just north of Cairo was the location of a Civil War Hospital and shipbuilding yards. During the Civil War this engineer designed ironclad ships that were built here.

From Quiz Illinois History

Answer: James B. Eads

James Buchannan Eads designed ironclad gunboats at the Mounds City Shipyards. Eads is also famous for the arch bridge over the Mississippi that connects St. Louis and East St. Louis. To his credit is the diving bell and the a system of jetties at New Orleans to provide for a navigation channel.

9. What Fort was established on the site of Chicago and later became the location of a massacre of settlers by hostile Native Americans?

From Quiz Chicago

Answer: Fort Dearborn

This fort eventually burned down after the massacre. Today, it would be located at the south end of the Michigan Avenue Bridge, but instead there is only a plaque to commemorate it.

10. Who was Chicago's mayor when the Volstead Act was (mildly) enforced?

From Quiz Random Chicago History

Answer: William 'Big Bill' Thompson

The Volstead Act (establishing prohibition) went into effect January 17th, 1920.

11. Which Chicago museum did Julius Rosenwald, chairman of Sears, Roebuck and Company, open in 1933?

From Quiz Sweet Home Chicago - Some Lesser-Known Facts

Answer: Museum of Science and Industry

The Museum of Science and Industry (MSI) is housed in the Palace of Fine Arts, originally built for the World's Columbian Exposition in 1893. The Field Museum of Natural History was opened as the Columbian Museum of Chicago, also at the 1893 Expo, and was later renamed after the museum's first major benefactor, Marshall Field. The Adler Planetarium was the Western Hemisphere's first planetarium, founded by Chicago businessman Max Adler, and opened in 1930.

12. Who was the first permanent settler in Chicago?

From Quiz Chicago and Illinois Trivia

Answer: Jean Baptiste Pointe du Sable

The first non-native permanent settler in Chicago was Jean Baptiste Pointe du Sable, a Haitian of African and French descent, who settled on the Chicago River in the 1770s and married a local Potawatomi woman.

13. About 10 miles east of St. Louis near Collinsville are remnants of this Mississippian city. Parts of the site include Woodhenge, Monks Mound and the Central Plaza. This site has been designated as a World Heritage Site. Can you name this?

From Quiz Illinois History

Answer: Cahokia Mound State Historic Site

The Cahokia Mound State Historic Site is located in the American Bottom Lands, an area that is supported by the Mississippi River, The Illinois River and the Missouri River, making this area an ideal location for the Mississippian culture to thrive. The mounds were name Cahokia after a local Indian tribe.

14. He arrived as an orphaned infant in 1930. Name Lincoln Park Zoo's most famous resident.

From Quiz Random Chicago History

Answer: Bushman the Gorilla

Ziggy lived at Brookfield Zoo, Samson: Milwaukee. Dr. Lester Fisher was Lincoln Park Zoo's most famous human celebrity.

15. George Rogers Clark and his band of Kentucky Long Knives left the abandoned Fort Massac on their trek to Fort Kaskaskia, their mission being to take the fort from the British. What happened when Clark arrived?

From Quiz Illinois History

Answer: The fort was taken without firing a shot

Clark had the element of surprise when he arrived at Fort Kaskaskia. The Commander was still in bed and he was able to take the fort without use of force.

16. What was the name of the fair, held to commemorate the 400 year anniversary of Columbus discovering America for Europe?

From Quiz Chicago

Answer: World's Columbian Exposition

Daniel Burnham is credited as being the mind behind the fair. he designed the whole event and created it in under 2 years. The fair had a variety of buildings including one to celebrate the many benefits of electricity. There was also man made island. It still exists today, even though many of the other buildings have been demolished.

17. What high school was closest to Riverview amusement park?

From Quiz Random Chicago History

Answer: Lane Tech

York was in Elmhurst, Maine East: Park Ridge, I made up St Mary's.

18. Chicago bid for the World's Fair, along with New York, St. Louis, and Washington D.C. because of the success of another World's Fair. Which one was it?

From Quiz Chicago and Illinois Trivia

Answer: The Exposition Universelle in Paris, France after the construction of the Eiffel Tower

The Exposition Universelle of 1889 was a World's Fair held in Paris, France from May 6 to October 31, 1889. It was held during the year of the 100th anniversary of the storming of the Bastille, an event traditionally considered as the beginning of the French Revolution. It was highly successful, which prompted the United States to vie for a World's Fair to show that they were indeed a major country.

19. For many years John Hart Crenshaw was was an entrepreneur near Equality. His home built in the 1840s is known as Hickory Hill. It has been reported that the attic of this house is haunted. By what other name is this house known?

From Quiz Historic Sites of Southern Illinois

Answer: The Old Slave House

The Crenshaw home originally known as Hickory Hill is more commonly known as the Old Slave House. Crenshaw was involved using slave labor in the production of salt. Although Illinois was not a slave state, the government made provision that for labor to work the Salines, slaves could be leased and brought into Illinois. Crenshaw is also associated with the illegal slave trade.

20. The Great Chicago Fire destroyed much of the city and killed hundreds of people. When did it occur?

From Quiz Chicago

Answer: 1871

The myth behind the fire is that there was a lady named Mrs. O'Leary and her cow knocked over a lamp in their barn. This caused the fire that eventually obliterated most of the city.

21. Chicago was the ______ leading war supplier during the Civil War?

From Quiz Random Chicago History

Answer: 2nd

New York was number one.

22. In 1871, another disaster struck Chicago, one which killed 300 people and virtually wiped out the downtown business district. What was it?

From Quiz Chicago, That Toddlin' Town

Answer: Fire

The Great Chicago Fire started on October 8, 1871, in a barn on DeKoven Street, just a little southwest of the downtown area. By 1871, Chicago had grown to a city of 300,000 - the fifth largest in the United States. The rapid population growth meant that many buildings were made of wood, and topped with tar-paper shingles, which burned readily. The fire spread so rapidly that there was little to do except allow it burn itself out, which it did two days later, after having destroyed the entire business district and leaving over 100,000 people homeless. Chicago started rebuilding within days. No one knows how the fire started. The urban legend that a cow belonging to a Mrs. O'Leary kicked over a lantern in her barn has been thoroughly discredited. Whatever the cause, the fire did little to halt Chicago's meteoric growth. The city was quickly rebuilt, and by 1880 the population had grown to 503,184.

23. Flattened fried green plantains, with garlic mayo, steak, cheese, lettuce and tomato. What is the name of this Puerto Rican sandwich that was created in Chicago in 1996?

From Quiz Sweet Home Chicago - Some Lesser-Known Facts

Answer: Jibarito

Patacones, also known as tostones, are simply twice-fried plantain chips. A Cubano is a Cuban version of ham and cheese. A pionono is a sweet pastry, though in Puerto Rico it is a plantain sandwich with a savory filling, which is then deep-fried like a Monte Cristo. Jibaritos made their first appearance at Juan "Peter" Figueroa's Borinquen Restaurant in Chicago's Humboldt Park neighborhood.

24. Did Chicago ever host a World's Fair?

From Quiz Chicago and Illinois Trivia

Answer: Yes, the Columbian Exposition in 1893 and the Century of Progress in 1933

The World's Columbian Exposition, a World's Fair, was held in Chicago in 1893, to celebrate the 400th anniversary of Christopher Columbus's arrival in the New World. Chicago beat New York City, Washington, D.C. and St. Louis, Missouri, for the honor of hosting the fair. The fair had a profound effect on architecture, the arts, Chicago's self-image, and American industrial optimism. This fair was considered the most influential fair in history. The Century of Progress, was held in Chicago between 1933 and 1934. Originally, the fair was scheduled only to run until November 12, 1933, but it was so successful that it was opened again to run from May 26 to October 31, 1934. The first Major League Baseball All-Star Game was held at Comiskey Park (home of the Chicago White Sox) in conjunction with the fair.

25. This great road beginning in Cumberland, Maryland in 1811 had extended to Vandalia, Illinois by the 1830's. Can you name this road?

From Quiz Illinois History

Answer: The National Road

The National Road was the first federal funded road project. Today U.S. Rt. 40 basically follows the route of the National Road from Vandalia, Illinois East.

26. In 1903, 602 people perished in a theater that caught fire. Though tragic, it led to increased fire safety in buildings in the long run. What was the name of the theater?

From Quiz Chicago

Answer: The Iroquois

Chicago is infamous for fires. Another is the 'Our Lady of Angels' fire. In this fire, a Catholic school was incinerated and 95 people who were trapped inside lost their lives.

27. Who said, 'The dark girders of the El were the city's rusty heart'?

From Quiz Random Chicago History

Answer: Nelson Algren

All wrote about Chicago, but only Algren spoke so (romantically?) about the elevated trains.

28. The NFL's Chicago Bears moved to Chicago in 1921. From which Illinois city did they move?

From Quiz Sweet Home Chicago - Some Lesser-Known Facts

Answer: Decatur

The team started in 1919 as the Decatur Staleys, and is one of only two teams remaining from the National Football League's founding, the other being the Arizona Cardinals (originally from Chicago itself). After moving from Decatur, the Staleys changed names, becoming the Bears, or as we Chicagoans like to say, "Da Bears!"

29. The children's building logs known as Lincoln Logs were first produced in Chicago, Illinois. What is the name of the owner(s)of the manufacturing company?

From Quiz Illinois History

Answer: John Lloyd Wright

The J. L. Wright Manufacturing Company was the first to produce Lincoln Logs. It is also interesting the John Lloyd Wright is the son of Frank Lloyd Wright.

This is category 7127
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.