FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Dutch Quizzes, Trivia and Puzzles
Dutch Quizzes, Trivia

Dutch History Trivia

Dutch History Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. European

Fun Trivia
16 Dutch History quizzes and 225 Dutch History trivia questions.
1.
  Dutch History Order    
Ordering Quiz
 15 Qns
Test your knowledge about Dutch history facts and try to put them in the right chronological order.
Tough, 15 Qns, piet, Oct 14 23
Tough
piet gold member
Oct 14 23
92 plays
2.
  History of Amsterdam   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Amsterdam is the capital of the Netherlands and, historically, one of the most important cities in Europe. How much do you know about Amsterdam's long history?
Average, 10 Qns, Joepetz, Jan 10 19
Average
Joepetz gold member
Jan 10 19
278 plays
3.
  The Dutch Revolt : Part 1, 1555-1609   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
This is about the first part of the Dutch Revolt. It covers the years from 1555 to 1609, when a truce was agreed. The fighting resumed later.
Tough, 15 Qns, mick_is_god, May 26 07
Tough
mick_is_god
718 plays
4.
  Dutch Stew: I    
Multiple Choice
 10 Qns
Here you will find some general knowledge questions on Dutch history, covering several centuries, but with a focus on the 20th century. How would you like your stew?
Average, 10 Qns, shreds, Dec 14 07
Average
shreds
885 plays
5.
  Dutch History: V - Modern Age    
Multiple Choice
 25 Qns
This is my final quiz about Dutch history.
Tough, 25 Qns, Dcape5, Dec 08 13
Tough
Dcape5
267 plays
6.
  Let Slip the Clogs of War    
Multiple Choice
 10 Qns
As part of an author challenge, I have created this quiz on Dutch military history.
Average, 10 Qns, mcsurfie, Aug 03 13
Average
mcsurfie
224 plays
7.
  Dutch Colonial History    
Multiple Choice
 25 Qns
This quiz will test your knowledge of Dutch colonial history. It´s important to bear in mind that the Dutch colonial empire was mainly a trading empire relying on key ports and bases rather than on the colonization of vast areas.
Difficult, 25 Qns, author, Apr 07 07
Difficult
author
1386 plays
8.
  Nijmegen through the Centuries    
Multiple Choice
 10 Qns
Nijmegen is (or claims to be) the oldest city in the Netherlands. This quiz takes you through the centuries, from its foundation in the 1st century B.C. until the 21st century.
Tough, 10 Qns, Leau, Apr 23 09
Tough
Leau gold member
541 plays
9.
  Dutch History: III - Golden Age    
Multiple Choice
 25 Qns
This is my third quiz about Dutch history. It's about the Dutch Golden Age.
Tough, 25 Qns, Dcape5, Apr 11 21
Tough
Dcape5
Apr 11 21
292 plays
10.
  The Netherlands, a Small Country    
Multiple Choice
 10 Qns
The Netherlands is a small country. You know all about European history? The Netherlands are a part of Europe too! What do you know about Dutch history?
Average, 10 Qns, Tyrondel, Jan 01 13
Average
Tyrondel
2359 plays
trivia question Quick Question
The late 1920s saw the rise of Fascism in Netherlands. Who was the Fascist leader in the Netherlands?

From Quiz "Dutch History: V - Modern Age"




11.
  The Dutch Are Everywhere    
Multiple Choice
 10 Qns
The Dutch have always been an enterprising nation. As a result, their influence can still be seen around the world. Some questions about the Dutch in international history.
Average, 10 Qns, Case2, Sep 19 13
Average
Case2
2312 plays
12.
  Dutch Stew: II   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
My second instalment on the history of The Netherlands! Have fun!
Average, 10 Qns, shreds, Jan 09 08
Average
shreds
760 plays
13.
  Dutch History: I - Ancient    
Multiple Choice
 10 Qns
The Netherlands were inhabited from the end of the Ice Age. However, Dutch culture started flourishing under Charlemagne. What happened before that era?
Average, 10 Qns, Dcape5, May 29 12
Average
Dcape5
261 plays
14.
  Dutch History: II - Middle Ages    
Multiple Choice
 10 Qns
This is my second quiz about Dutch history. Enjoy!
Tough, 10 Qns, Dcape5, Jul 18 11
Tough
Dcape5
258 plays
15.
  Dutch History: IV - Silver Age    
Multiple Choice
 20 Qns
After the Golden Age, the Dutch crawled back to power. The Silver Age saw the rise of the Dutch East Indies and the city of Rotterdam.
Difficult, 20 Qns, Dcape5, Aug 30 11
Difficult
Dcape5
223 plays
16.
  History of Dutch Socialism    
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz I will ask you some questions about the subject of my study at university. I will however try to find questions that are not impossible to answer. Good luck!
Difficult, 10 Qns, StefanL, Jun 30 03
Difficult
StefanL
609 plays
Related Topics
  Dutch Music [Music] (6 quizzes)

  Dutch Language [World] (24 quizzes)

  Dutch Royals [People] (7 quizzes)

  Netherlands [Geography] (27 quizzes)


Dutch History Trivia Questions

1. Amsterdam, originally called Aemstelland, was once a small fishing village that began to grow considerably in 1275 when Floris V did what?

From Quiz
History of Amsterdam

Answer: Removed the tolls to cross bridges

Prior to Floris V, Count of Holland's removal of the bridge tolls, Amsterdam was a secluded fishing village. The tolls prevented most merchants and traders from visiting Amsterdam and other nearby places. By removing the tolls, he weakened the economies of nearby noblemen, many of whom he was at war with and had failed to conquer a few years prior.

2. What was the name of the tribe that occupied the Rhine delta in Roman times?

From Quiz Let Slip the Clogs of War

Answer: The Batavi

The Batavi were famed for their horsemanship, and allied to Rome under the Roman Empire. Given their ability to cross rivers without breaking rank, the Roman army used the Batavi in their campaigns, and were used to this effect in The Battle of the River Medway, under Aulus Plautius against the Cantiaci in AD 43. The Batavi, though, rebelled against the Roman Empire, and were forced into a humiliating truce that led to a permanent Roman Legion being stationed in their lands.

3. After 15 years as a French vassal and 3 years as a French province the Netherlands were liberated in 1813. Who liberated the Netherlands?

From Quiz Dutch History: V - Modern Age

Answer: Royal Navy and the Russian Expeditionary Force

After the failed campaigns in Russia and Germany, Napoleon and the French had retreated to Belgium and France. The Netherlands were abandoned by the French and the advancing Russian Army easily entered the Netherlands from the east and proclaimed themselves liberators, while the Royal Navy reconquered the Dutch city of Scheveningen and established a beachhead for the returning Stadtholder. The other armies were all fightning in France and Spain.

4. After the Golden Age, the Republic of the Seven United Provinces of the Netherlands was almost constantly at war with another country. Which one?

From Quiz Dutch History: IV - Silver Age

Answer: France

During much of the first half of the 18th century tensions between the Dutch and French often reached boiling point. Louis XIV wanted total control of the western European mainland and he fought many wars to try to achieve this.

5. From prehistoric till medieval times the Netherlands were never united under one leader. That started to change in 1384 when Philip the Bold became Count of Flanders. From which country was Philip the Bold?

From Quiz Dutch History: III - Golden Age

Answer: Duchy of Burgundy

Philip the Bold was ruler of Burgundy and Flanders. Thanks to the Burgundian marriage politics the Dukes of Burgundy gained more and more parts of the Netherlands (and France). Philip the Bold (Flanders, Artois) 1384-1404. John the Fearless (Paris) 1404-1419. Philip the Good (Brabant, Limburg, Luxembourg, Namur, Holland-Hainault, Zeeland) 1419-1467. Charles the Bold (Guelders) 1467-1477.

6. One of the reasons for the Dutch Revolt, although not necessarily the primary and only reason, was because of a small Protestant minority in the Netherlands. Which Protestant's doctrines did they follow?

From Quiz The Dutch Revolt : Part 1, 1555-1609

Answer: Calvin

Although most Netherlanders were deemed to be Roman Catholic at the time, there was a small but vocal group of Calvinists gathering in the country. With Philip II a devout Catholic, trying to impose strict religious conformity in the Netherlands, this was always going to create considerable difficulty. Other problems that may have caused the revolt include the perception of unfair taxation and xenophobia from the Netherlands regions against the Spanish.

7. Around 50 B.C. a Batavian settlement arose near the Waal river, on a hill that is in the centre of modern Nijmegen. The hill is called the Valkhof. What was the settlement called?

From Quiz Nijmegen through the Centuries

Answer: Oppidum Batavorum

Oppidum Batavorum or "city of the Batavians" is the oldest name known for the city that is nowadays called Nijmegen. Another name used for the same Batavian settlement is Batavodurum, or "marketplace of the Batavians".

8. Once upon a time New York was called New Amsterdam until it was lost to the English. The Dutch gave up their claim on New York in 1667 in exchange for what?

From Quiz The Dutch Are Everywhere

Answer: Suriname

All of the above have been Dutch colonies. But the Dutch received Suriname in exchange for New York.

9. The Dutch East India Company was founded in 1602. The Dutch displaced another European colonial power to monopolize trade with the Spice Islands. What colonial power did they displace?

From Quiz Dutch Colonial History

Answer: Portugal

Portugal lost most of its colonies in Asia to the Dutch and the English in the 17th century.

10. What was the name of Philip II of Spain's father?

From Quiz The Netherlands, a Small Country

Answer: Charles V

Charles V (the Holy Roman Emperor) was popular in the Netherlands, but his Spanish son, not at all.

11. Which Germanic tribe assumed control of what is now Holland after the fall of the Roman Empire?

From Quiz Let Slip the Clogs of War

Answer: The Franks

The Franks were formed by a combination of the Salians, Sugambri, Chamavi, Tencteri, Chattuarii, Bructeri, Usipetes, Ampsivarii and Chatti tribes that spread from Northern Germany, and what is now The Netherlands to conquer Belgium, and Northern Gaul. Their reign lasted until 843 when The Netherlands became part of the Middle Frankish Kingdom - distant forerunner of Burgundy.

12. Who was crowned King of the United Netherlands in 1815?

From Quiz Dutch History: V - Modern Age

Answer: William VI of Orange-Nassau

In 1815 Stadtholder William VI of Orange-Nassau was crowned King William I of the United Netherlands. William V was the father of the king and William IV his grandfather. Wilhelmina was queen of the Netherlands during the first half of the 20th century.

13. After the end of the Third Anglo-Dutch War, King James II was overthrown by the English parliament. William III and Mary took control of England soon after. What is this event called?

From Quiz Dutch History: IV - Silver Age

Answer: Glorious Revolution & The Glorious Revolution

Stadtholder William III became King of England, Scotland and Ireland as co-regent with Queen Mary II. After the Glorious Revolution England ( and from 1707 Great Britain) became one of the freest countries in the world. The power of the king was limited and people got more rights. This only further angered Louis XIV.

14. During the Roman Era, the Netherlands were split between Rome and Germanic tribes. What important river was the border between Germania Inferior and the "barbarians"?

From Quiz Dutch History: I - Ancient

Answer: Rhine

The Rhine was also a very important trade route for the Romans. The Rhineland also has some of the most fertile land in the Netherlands. The Seine is in France. The Elbe is in Germany, but much further east. The Danube is the longest river in Europe (outside Russia). It was also a Roman border but it flows eastwards, from the Black Forest to the Black Sea.

15. Ruud Lubbers was the United Nations High Commissioner for Refugees from 2001-2005. Before that he was prime minister of the Netherlands from 1982-1994. He was a member of what political party?

From Quiz Dutch Stew: II

Answer: CDA (Christian Democratic Appeal)

He is the longest serving prime minister in the history of the Netherlands, and holds an honorary doctorate from Radboud University Nijmegen.

16. Flevoland is the twelfth province of the Netherlands, at the location of the former Zuiderzee, established on January 1, 1986. Its capital is Lelystad. Who was this city named after?

From Quiz Dutch Stew: I

Answer: An engineer

Cornelis Lely (1854-1929) was a civil engineer and statesman. He was responsible for the draining of parts of the Zuiderzee into polders.

17. As Philip II decided he couldn't control both Spain and the Netherlands, he appointed a governer to run the various regions instead. Whom did he appoint as the governor?

From Quiz The Dutch Revolt : Part 1, 1555-1609

Answer: Margaret of Parma

Philip II's illegitimate half-sister, Margaret of Parma, was appointed as governor of this part of the Spanish Empire, and Granvelle was appointed head of the States General, which was the Parliament of the Netherlands. Granvelle was a very unpopular man in the United Provinces at the time, so Philip and Margaret's association with him would always cause problems. One of Margaret's main mistakes was her over-reaction to the problem faced by her government in a letter to Philip, causing him to send the Duke of Alba to bring the area under control again, which made things worse. Alba took over as governor in 1569. Egmont was a Catholic statesman from Flanders who was executed by Alva, even though he almost certainly didn't want a revolt against Spain.

18. What is the last name of the first leader of the SDAP?

From Quiz History of Dutch Socialism

Answer: Troelstra

Pieter Jelles Troelstra led the party from 1894 until 1925.

19. During the Edo period in Japan (1603-1867), the Dutch were the only Western nation allowed to trade with Japan. Their trading post, now a Dutch theme park called Huis Ten Bosch, was in which city?

From Quiz The Dutch Are Everywhere

Answer: Nagasaki

The trading post was in Dejima, an island in Nagasaki harbour, from 1641 until 1859. The only other foreign nation allowed to trade in Japan was China.

20. In 1619 Dutch East India Company captured the port of Jakarta and renamed it__________?

From Quiz Dutch Colonial History

Answer: Batavia

Batavia became capital of the Dutch East Indies.

21. In 1568 the Dutch rose in rebellion in order to gain their independence. Which monarch did they fight against?

From Quiz The Netherlands, a Small Country

Answer: The King of Spain

It was a religious war as well as a national struggle. The majority of the Dutch were at that time Calvinists, while Spain was fervently, not to say fanatically, Roman Catholic.

22. Amidst the Reformation in the 16th century, an Anabaptist rebellion in which German city led to the persecution of that group in Amsterdam?

From Quiz History of Amsterdam

Answer: Munster

During the Munster Rebellion in the Reformation, Anabaptists or Mennonites briefly seized control of Munster and established a sectarian government. In 1535, the Anabaptists lost control of the city. In Amsterdam, the Munster Rebellion had a profound effect and Charles V, Holy Roman Emperor began a kingdom-wide persecution of Anabaptists. In Amsterdam alone, over 70 Anabaptists were executed for fear they would overthrow the government in the city. Many more were exiled and these persecutions last well into the 1550s.

23. Against which country did the Dutch fight in the Eighty Years' War?

From Quiz Let Slip the Clogs of War

Answer: Spain

The Eighty Years' War - otherwise known as The Dutch Revolt - was fought by the Protestant Dutch Republic against the zealously intolerant Catholic Spain, ruled by Philip II when the war began in 1568. (There was a truce from 1609-21). As the war escalated, the English, French, Huguenots, as well as the German state of Nassau joined the side of the Dutch to defeat the Spanish and Holy Roman Empire. The result of the war was the start of the full independence of the Netherlands and its removal from the Holy Roman Empire. The Dutch victory also laid the foundations for the establishment of the Dutch Empire.

24. In 1987, a Dutch driver, Jan de Rooy, won the Paris-Alger-Dakar rally. What truck was he driving?

From Quiz Dutch Stew: II

Answer: DAF

The only DAF-victory in the history of the Dakar rally. Hans Stacey, the Dutchman who won in 2007, drove a MAN. Of the last ten rallies, six were won by Kamaz-drivers.

25. In 1566, an event took place in the United Provinces that some historians believe triggered the revolt. Which event was this?

From Quiz The Dutch Revolt : Part 1, 1555-1609

Answer: Iconoclastic Fury

The Iconoclastic Fury occured as a result of the news in April 1566 that heresy laws against Calvinism wouldn't be monitored so harshly. This gave hope to the many French Huguenots, as they knew that local magistrates were prepared to overlook such practices. Buoyed by this news, Protestants started to hold open-air ceremonies in the United Provinces, and this eventually turned into the Iconoclastic Fury, which was the desecration of Catholic churches and images. This unexpected event changed the direction of the revolt, turning it into a full-scale rebellion. However, at this point William the Silent was still on the Spanish side. The sacking of Antwerp didn't occur until about ten years later.

26. The Dutch first landed in Ceylon (now Sri Lanka) in 1602. It took them 56 years to drive out the other European nation that wanted control over the island. Which nation was this?

From Quiz The Dutch Are Everywhere

Answer: Portugal

Ceylon did not become British until 1796. Before the Dutch took control is was a Portuguese colony.

27. In 1658 the Dutch conquered the Portuguese territories in this island, attracted by the spice trade. This trade had been developed by Arab merchants who called the island Serendip.

From Quiz Dutch Colonial History

Answer: Ceylon (Sri Lanka)

Colombo was (and is) the principal harbor of Ceylon. Taken over by British in 1796. Also the inland city of Kandy was held briefly by the Dutch in 1763, but it was taken over by the British in 1802 when Ceylon became a British colony.

28. When did the Dutch War of Independence end?

From Quiz The Netherlands, a Small Country

Answer: 1648

It lasted from 1568-1648 and is often referred to as the 'Eighty Years' War'. However, there was a truce from 1609-21 and so the actual duration of the war (as opposed to the overall time-span) was 68 years. The war was ended by the Peace of Westphalia (1648). Spain recognized the sovereignty of the Dutch Republic and it was removed completely from the Holy Roman Empire.

29. As the Dutch empire grew globally, what was the name of the company that was formed that gained control in the Far East and India from the Portuguese?

From Quiz Let Slip the Clogs of War

Answer: The Dutch East India Company

Form the early to mid 17th century, the Dutch East India Company (often rferred to by its Dutch name - Vereenigde Oost-Indische Compagnie and abbreviated VOC), along with the Dutch West India Company in the Caribbean and the Americas - were involved in a long running war with the Portuguese for control of trade in the Pacific, as well as India, the Americas and Africa. Although the Portuguese remained in control of their African and South American territories, they ended up losing territories in the Far East. As a result, Britain's influence grew in the Far East as well. The Dutch, though, were unsuccessful in their efforts to take control of the Philippines from the Spanish, whilst they lost control of Taiwan to the Chinese in 1662 from an army commanded by Koxinga.

30. William I got the nickname 'De Koopman-Koning' (The Merchant King). He effectively invested money and capital in Holland, restoring it as an economic power. Where did William I got this capital from?

From Quiz Dutch History: V - Modern Age

Answer: Belgium

To counter the British industrial revolution, Napoleon started the industrial revolution on the European continent. Wallonia (Belgium) served as the industrial heartland for the French Empire and later for the United Kingdom of the Netherlands.

This is category 4023
Last Updated Apr 13 2024 5:45 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.